ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Στα μπετά οι τρεις πρώτες στο Καλυβάρι. Πρώτες διαπιστώσεις...

Η κεντρική βάση μπετού όπου πάνω της θα "κουμπωθεί" ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας ύψους 55 μέτρων και διάμετρο φτερών 22 μέτρων.

Ρίχτηκαν τα μπετά στην πρώτη ανεμογεννήτρια νέας γενιάς - από τις τρεις - που θα εγκαταστήσει η εταιρεία Enteka στον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι αναμονές που πάνω τους θα "κουμπώσει" η ανεμογεννήτρια. Με φίλο συνεργάτη αποφασίσαμε στο ενδιάμεσο των δύο καταιγίδων να εκδράμουμε στο ακριτικό Καλυβάρι για να φωτογραφίσουμε το τι γίνεται ώστε να δούμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες.

Ο κώνος της κεντρικής μπετονένιας βάσης της ανεμογεννήτριας έχει διάμετρο 13 μέτρα. Το μεγάλο μέρος του μέχρι ύψος 1,5 μέτρα και το μικρό 0,5 μέτρα. Συνολικό ύψος 2 μέτρα.

Τα μπετά ρίχτηκαν πριν λίγο καιρό. Δεκάδες διαδρομές με μπετονιέρες από τα σιλό μπετού του Πέτσα και του Βαλμά διέσχισαν όλη την Άνδρο από Πιτροφό και Ζαγανιάρη μέχρι τον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου (Παλαιόπολη, Μπατσί, Κάτω Άγιο Πέτρο, Γαύριο, Φελό, Καλυβάρι) πηγαινοερχόμενες ασταμάτητα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για να ρίξουν το μπετόν και να κατασκευαστεί η βάση της πρώτης ανεμογεννήτριας στην ευρύτερη περιοχή του Καμπανού.

Ο λόγος αυτής της μεγάλης κινητοποίησης στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Άνδρου για ώρες με τις μπετονιέρες να ανεβοκατεβαίνουν είναι πως έπρεπε ολόκληρη η βάση να πέσει με την μια και σε μια μέρα για να είναι συμπαγής και ενιαία. Η παρασκευή του μπετόν ξεκίνησε στις 4 το πρωί και η βάση βρεχόταν ασταμάτητα σχεδόν όλη τη νύχτα τυλιγμένη με λινάτσες. Αυτό εξήγησαν κάτοικοι του Καλυβαρίου που συμμετείχαν στο έργο. 

Το πλάτωμα όπου θα συναρμολογηθεί η ανεμογεννήτρια και μετά θα από εκεί θα τοποθετηθεί στις αναμονές του μπετού και θα βιδωθεί.

Η εκσκαφή που έγινε ήταν στα 400 κυβικά. Τα καλούπια που μπήκαν ήταν στα 250 κυβικά. Τα 130 κυβικά ήταν σιδερένιος οπλισμός και τα άλλα 120 ήταν μπετόν. Για να γίνει το έργο χρειάστηκε να συνεργαστούν και οι δύο μεγάλες εταιρείες μπετόν του νησιού που έχουν τα σιλό στην περιοχή της Χώρας. Αυτά μας εξήγησαν. Σύμφωνα με το σχέδιο θα ριχτεί οπλισμένο σκυρόδεμα και στις δύο ακόμα βάσεις που έχουν σκαφτεί από την ίδια εταιρεία σε απόσταση 400-500 μέτρων η μια από την άλλη. Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες ανάλογα με τον καιρό.

 Η όλη περιοχή είναι έρημη. Μόνο ζώα ελεύθερης βοσκής συναντά κανείς παντού. Δεν υπάρχουν δέντρα ή καλλιέργειες. Μόνο πολύ ωραία θέα στον Κάβο Ντόρο και στις χιονισμένες βουνοκορφές της Εύβοιας.

Όπως μας εξήγησαν οι γνωρίζοντες με αυτές τις διαδρομές και αποστάσεις χτίστηκαν και χτίζονται καθημερινά τα σπίτια και οι υποδομές στο Μπατσί, στο Γαύριο και σε όλη την Βόρεια Άνδρο! Εκτός από ορισμένους που χρησιμοποιούν το μικρότερο σιλό μπετού του Μαμάη που είναι στον Κάμπο Γαυρίου.  Τέλος, να σημειώσουμε πως το μπετόν και τα αδρανή στα σιλό του Πιτροφού και του Ζαγανιάρη έρχονται με δεκάδες διαδρομές φορτηγών από το Γαύριο μέχρι την περιοχή της Χώρας που γίνεται το μπετό. 

Κοντά το εξωκλήσι του Άγιου Ονούφριου, περιφραγμένο. Προφανώς για να μην πλησιάζουν τα ζώα ελεύθερης βοσκής. 

Κάπως έτσι φτιάχτηκαν στην περιοχή της Υδρούσας και του Κορθίου σπίτια, δρόμοι, σχολεία, ιατρεία κλπ. Αυτός ήταν και είναι ο "ορθολογικός σχεδιασμός" για την οικοδόμηση της Άνδρου! Και αυτό τον τρόπο τρόπο θα χρησιμοποιήσουν πολλές εγκεκριμένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Καμπανού. Οι πολλές όμως θα φέρουν μάλλον μεταφερόμενο σιλό και θα το παρασκευάσουν επί τόπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω αποτελούν απλή καταγραφή μιας ανορθολογικής ανάπτυξης που συνέβαινε και συμβαίνει στην Άνδρο όπου δεν έχει γίνει κατορθωτό να χωροθετηθεί επί δεκαετίες μιας ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Η Χώρα είναι το "βιομηχανικό" κέντρο του νησιού επί δεκαετίες γιατί εκεί ήταν ο κόσμος και το οικονομικό κέντρο του νησιού και κάποτε ήταν και το κεντρικό λιμάνι. Σήμερα το οικονομικό κέντρο και το λιμάνι μετατοπίστηκαν στο Γαύριο και το τουριστικό κέντρο στο Μπατσί. Εκεί αναμένονται και επεκτάσεις του λιμανιού και εκεί χρειάζεται να γίνουν νέες υποδομές. Απλά πράγματα που ίσως κάποτε γίνουν κατανοητά σε ένα ανορθολογικά αναπτυσσόμενο δύσκολα νησί που βλέπει τα καράβια να το προσπερνούν...

Φεύγοντας ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων το μόνο ορατό κτίσμα από το πεδίο των ανεμογεννητριών ήταν το παραπάνω εξωκλήσι. Ότι άλλο κτισμένο είτε δεν φαίνεται είτε είναι σε ακτίνα πάρα πολλών χιλιομέτρων. Προφανώς η ερημιά και το σκληρό κλίμα, που δεν επιτρέπει δέντρα παρά μόνο κάποια κηπευτικά, έχουν συμβάλει στο να θέλουν οι λίγοι ακρίτες της περιοχής τις ανεμογεννήτριες. Προσδοκούν - όπως καταλάβαμε - από αυτές κάποιο εισόδημα από τις ενοικιάσεις γης και από κάποιες παροχές ενέργειας ή κάποια ανταποδοτικά. Και συνάμα προσβλέπουν και σε μια βελτίωση των φτωχών υποδομών της περιοχής τους (δρόμους κλπ). Επίσης, ελπίζουν πως ίσως κάποια στιγμή οι ανεμογεννήτριες αποτελέσουν και κίνητρο για μια κάποια επισκεψιμότητα στην περιοχή. από κάποιους για να τις δουν. Μάλιστα - όπως είπαν - έχουν πολλές φορές παροτρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν στα έργα. Άλλωστε κι εμάς τις φορές που πήγαμε όταν φτάσαμε μας είπαν πως ήταν σίγουροι ότι φτάσαμε για τις ανεμογεννήτριες. Κι όταν ρωτήσαμε πως το κατάλαβαν απάντησαν χαμογελαστά: "για τι άλλο να ερχόσασταν"... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και εσείς στην Πάρο και εμείς στην Ανδρο αν δεν μπορουμε να αναπνεύσουμε και να κολυμπήσουμε από την μόλυνση, να δω τι θα την κάνουμε την ομορφιά στα ξεροβουνια!
Αλλά είπαμε οι ανεμογεννητριες στα βουνά είναι άσχημες, ενώ το εργοστάσιο της ΔΕΗ με το πετρέλαιο στην χώρα... Κόσμημα και αξιοθέατο.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ακόμα καλύτερα είναι να παίρνουμε ρεύμα με διασύνδεση, έτσι η βρώμα τον εργοστασίων θα είναι στην πόρτα κάποιου άλλου στην ηπειρωτική χώρα και εμείς θα χαιρόμαστε το όμορφα βουνά μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσείς στην Πάρο κι εμείς στην Άνδρο προσφύγαμε μαζί κατά του Κοπελούζου. Εσείς στην Πάρο ήδη έχετε μερικές ανεμογεννήτριες στην δυτικά πλευρά του νησιού ορατές από την θάλασσα σε μέρος που δεν βλέπετε. Κι εμείς στην Άνδρο έχουμε και βάζουμε σε μέρος που δεν βλέπουμε. Να δούμε που θα καταλήξουμε κι εμείς κι εσείς. Όλα τα άλλα είναι λόγια...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΩΞΑΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ,,,
ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΝΑΙ ΑΡΓΑ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΣΑΣ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΛΕΦΤΑ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξουτ Ξουτ παλιό ανεμογεννήτριεσ εμείς (όπως διάβασα σε άλλο άρθρο) θέλουμε καθαρή ενέργεια από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην χώρα που καίει καθαρό και υγιεινό πετρέλαιο!!! Ξου Ξουτ παλιό σιλό από το Γαυριο, είναι καλύτερα να πηγαινοερχονται ακίνδυνα οι μεγάλες μπετονιέρες από μακριά στους τεράστιους δρόμους του νησιού (να δουλεύουν και τα βενζινάδικα ρε αδελφέ). Ξουτ Ξουτ τα σκουπίδια από την περιοχή μας, μπορούμε να τα πετάμε στους αρχαιολογικους χώρους, έτσι και αλλιώς ποιος πάει να δει αυτα τα χαλασματα! Η ακόμα καλύτερα να τα πετάμε στην θάλασσα για να μην έχουμε και έξοδα διαχείρισης.
Κατά τα άλλα ασχολούνται όλοι με τα καρκινογονα τζάκια. Ρε για τα μπάζα είμαστε όλοι, μας νοιάζει μόνο το συμφέρον μας. Απορώ αν κάποιος από όλους αυτούς που σχολιάζουν έχει παιδιά και αν έχει ποτέ σκεφτεί τι θα τους αφήσουμε!!! Αρρώστια και βρώμα η ένα καθαρο και ασφαλές περιβάλλον;;;
Καληνύχτα και περαστικά μας

This comment was minimized by the moderator on the site

Αχ μωρέ σε ένα τόσο δα αρθράκι,τόσο όμορφα γλυκά και χαριτωμένα κεντηθηκε το παραμύθι.
Οι ανεμογεννήτριες που μόνο τα πρόβατα ενοχλούν
Οι ντόπιοι που αγαπούν τις ανεμογεννήτριες
Οι αναίσθητοι γαυριωτες και μπατσιωτες που χτίζουν τα σπιτια τους με τα σιλο της χώρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει κάποιο ψέμα; Από ποια σιλό έχτισαν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία στο Μπατσί και στο Γαύριο; Και αν πατε μέχρι το Καλυβάρι όσοι μένουν εκεί αυτά λένε. Αλλά πότε πήγατε εσείς από το Στιβάρι στο Καλυβάρι; ΠΟΤΕ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ δάκρυ χυνεις διαχειριστή για τις ερμές τις μπετονιερες που ταξιδεύουν απο χωριού εις χωρίον...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κατανοητή η αδυναμία να απαντήσετε για την χαβούζα του Πιτροφού που σας έχτισε τα σπίτια 20 χρόνια με τσιμέντο κι αμμοχάλικο. Κατανοητή η αδυναμία να απαντήσετε για την χαβούζα του Πιτροφού και του Ζαγανιάρη που μάζεψε τα σκουπίδια σας 40 χρόνια. Κατανοητή η αδυναμία σας να δείτε το βουλιαγμένο οδικο δίκτυο της υπόλοιπης Άνδρου.
Αλλά δεν είναι κατανοητή η ανάγκη σας να βρίζετε και να αφήνετε υπαινιγμούς χωρίς το ονοματάκι σας. Κάτι που δείχνει και την ανοησία σας αλλά και την κακία σας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεβάσουμε το άθλιο σχόλιο σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι καλές που είναι οι ανεμογεννητριουλες κι οι ιθαγενείς δεν τις θέλουμε....
Χειροκροτήστε αυθόρμητα!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Χειροκροτούμε κι εμείς την ανοησία σας που ως ιθαγενής (εσείς αυτοαποκληθήκατε έτσι) αν αυτό καταλάβατε από ένα πληροφοριακό ρεπορτάζ.
Όπως γράφουμε περιγράψαμε αυτά που έχουν γίνει. Εσείς ως ιθαγενής μπορείτε να κοιτάτε προς την άλλη πλευρά και να μην βλέπετε. Και να μην θέλετε να ξέρετε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro