ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ/ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ : Όχι στο Μπατσί και στο Γαύριο. Ναι στον Καμπανό! Ίσως στο Στενό!...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της δημοσκόπησης μας για το μεγάλο θέμα των ημερών: τις ανεμογεννήτριες. Ένα θέμα στο οποίο δεν ξέρουμε τι ξέρει η κοινή γνώμη της Άνδρου και τι θέλει η κοινωνια του νησιού μας. Κάποτε θα έπρεπε να ερωτηθεί και η κοινωνία της Άνδρου για το θέμα μιας και οι αιρετοί της τοπικής πολιτικής το "ξέχναγαν" συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια - για να μην έχουν αντιδράσεις - και οι αιρετοί της κεντρικής πολιτικής το συζητούσαν μακριά από τον κόσμο.
 
Και όταν τέθηκαν τα πρώτα σοβαρά ερωτήματα στα οποία οι αιρετοί της Άνδρου έπρεπε να απαντήσουν οι περισσότεροι δεν έβρισκαν απαντήσεις όσο κι αν έψαχναν. Ίσως γιατί τόσα χρόνια δεν την ήξεραν και δεν την ρωτούσαν. Απλώς την ερμήνευαν κατά πως ήθελαν. Τελικά όμως ήρθαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες κι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Ακόμα και σήμερα μερικοί τοπικοί πολιτικοί λένε ότι θέλουν σε ένα καίριο θέμα όπως οι ανεμογεννήτριες. Κι λένε άλλα εδώ και άλλα εκεί. Μιλώντας πάντα εξ ονόματος της κοινωνίας της Άνδρου, που δεν ξέρουν.
 
Κι όμως ήταν απλό να μάθουν και να μάθουμε. Δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα όπως αναφέρθηκε κάπου. Αρκούν μια - ή και περισσότερες δημοσκοπήσεις - από μια έγκριτη και σοβαρή εταιρεία (ή και περισσότερες). Να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Και να δούμε τι ξέρει και τι λέει και η κοινωνία της Άνδρου. Και να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Ξεκινάμε, λοιπόν, με αυτή την πρώτη δημοσκόπηση, που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Εν Άνδρω, σε όλη την Άνδρο να δούμε τι λέει η κοινή γνώμη της Άνδρου για όλα αυτά.

 

Στο ερώτημα αν γνωρίζει ή ανησυχεί η κοινή γνώμη της Άνδρου για την κλιματική αλλαγή το 60% δήλωσε πως γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα. Το 32% δήλωσε πως πρέπει να έχει περισσότερα στοιχεία πριν παρθούν κάποια μέτρα. Το 5% δεν ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή. Πρακτικά δύο στους τρεις θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή, ενώ ένας στους τρεις ζήτησε να μάθει περισσότερα για το θέμα.    

Στο δεύτερο ερώτημα πόσο ενημερωμένοι αισθάνονται οι ανδριώτες για τις ΑΠΕ έχουμε πάλι ένα 60% που θεωρεί πως είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένο. Το 31% θεωρεί πως είναι λίγο και το 9% καθόλου. Αν συγκρίνουμε τις δύο ερωτήσεις θα διαπιστώσουμε πως τα ποσοστά συγκλίνουν. Δηλαδή, αυτοί που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και αυτοί που θεωρούν πως είναι ενημερωμένοι είναι γύρω στο 60%, ενώ αυτοί που θέλουν περισσότερα στοιχεία ή δεν είναι και τόσο ενημερωμένοι παίζουν σε ποσοστά 30%-31%. Οι ανενημέρωτοι και μη ανησυχούντες είναι κι αυτοί οντά μεταξύ 5% και 9%. 

Τι μας λένε οι δύο παραπάνω απαντήσεις. Πως δύο στους τρεις ξέρουν για το θέμα. Και ένας στους τρεις θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερα στοιχεία. Τι προφίλ έχουν αυτοί που νοιώθουν λιγότερο ενημερωμένοι; Από τους παραπάνω πίνακες βλέπουμε πως κατοικούν κυρίως στην Χώρα (35%) και στο Μπατσί (34%). Περιοχές που θεωρούν πως είναι μακριά από το ζήτημα. Είναι κυρίως γυναίκες (40%), άνω των 45 χρόνων. Αντιθέτως ενημερωμένοι νοιώθουν κυρίως οι νέοι 18-44 (70%) και η περιοχή του Γαυρίου (78%), στην οποία υπάγεται η Βόρεια Άνδρος και ο Καμπανός που έχει και την πλειοψηφία των ανεμογεννητριών. 

Στην ερώτηση αν είναι υπέρ ή κατά των ΑΠΕ το 78% της κοινής γνώμης είναι υπέρ. Και μόνο το 17% είναι κατά. Συντριπτικά τα ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες. Η μάχη κατά των ΑΠΕ που έχουν κηρύξει μερικοί στην Άνδρο έχει χαθεί όταν σχεδόν το 80% είναι υπέρ. Όμως σε ποιες ΑΠΕ είναι υπέρ και σε ποιες κατά οι ανδριώτες;   

Εδώ είναι η έκπληξη. Σε αυτές που δεν μας αφορούν!!! Είμαστε υπέρ των φωτοβολταϊκών, που δεν έχουμε! Είμαστε υπέρ των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, που δεν μας αφορούν! Όμως, είμαστε και υπέρ της αιολικής ενέργειας που μας αφορά σε ποσοστό 52%! Βέβαια υπάρχει και ένα 39%! Όμως υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο +13%!!! Άρα, η κοινωνία της Άνδρου συζητά θετικά για τις ανεμογεννήτριες και δεν είναι υπέρ του απόλυτου όχι, που έχουν ταχθεί κάποιοι "ζηλωτές της προόδου"... 

Πάμε τώρα στις γνώμες κατά περιοχές. Αφήνουμε στην άκρη τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά που μας δεν αφορούν και πάμε στα αιολικά και τις ανεμογεννήτριες που μας αφορούν. Τα πρώτα αποτελέσματα εκπλήττουν. Ιδίως στο Κόρθι. Λογικό να βρίσκουμε υψηλά ποσοστά αποδοχής στο Μπατσί (63%) και στην Χώρα (52%), που νοιώθουν να μην τους αφορά καταρχήν το θέμα. Όμως βλέπουμε πως το Κόρθι παρουσιάζεται θετικό (54% υπέρ) αν και το αφορά! Το 35% κατά που βρίσκουμε στο Κόρθι πιστοποιεί την καταρχήν θετική στάση, που συμπληρώνεται με ένα θετικό ισοζύγιο +19%! Άρα, κάποιοι θέλουν και προσδοκούν από τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι...

Στην τελευταία ερώτηση που αναφέρεται συγκεκριμένα σε περιοχές εμφανίζονται μερικές διαφοροποιήσεις ή και οι αντιφάσεις που αποτυπώνονται στην πρώτη μέτρηση της κοινής γνώμης που επιχειρήθηκε ποτέ στην Άνδρο γι' αυτό το θέμα. Ισχυρή στήριξη - στο να μπουν ανεμογεννήτριες - έχουν οι περιοχές του Καμπανού και Καλυβαρίου, αλλά και στη Ράχη στα όρια του του Στενού.  Όλα τα ποσοστά είναι πάνω από 40% (43%, 42%, 41%)! Βέβαια υπάρχει και ισχυρή άρνηση, η οποία μάλλον προέρχεται από τον περίγυρο των περιοχών και όχι από τις ίδιες τις περιοχές. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών στερημένοι από τα οφέλη της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης εδώ και χρόνια προσδοκούν κάτι να κερδίσουν από τα αιολικά. 

Συνεπώς, η Άνδρος - ανάλογα με την περιοχή - νοιώθει διαφορετικά απέναντι στις ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ ανανεώσιμες του μακρινού Καμπανου είναι αποδεκτές σε ποσοστό 42%! Συνάμα έχουν και ένα +4% θετικό ισοζύγιο, καθώς αρνητική γνώμη έχει το 38%. ΈΣτο Καλυβάρι υπάρχει θετική άποψη 41%. Αν εδώ το συνολικό ισοζύγιο στο -5%. Τέλος στην Ράχη Κορθίου (στα όρια του Στενού) τα πράγματα δείχνουν μεν αρνητικά, αλλά εκπλήττει το ελάχιστο -6% του ισοζυγίου, καθώς ένα 43% λέει ναι και ένα 49% λέει όχι!

Αυτό που εκπλήττει επίσης πολύ περισσότερο είναι το Φραγκάκι στο Στενό. Ο κόσμος φαίνεται πως δεν ξέρει καν που βρίσκεται (41% δηλώνει πλήρη άγνοια)! Ίσως να έπρεπε να προσδιοριστεί ακόμα καλύτερα στην ερώτηση με το προσθετικό "Φραγκάκι-Στενό". Και αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο πως το 41% που δηλώνει άγνοιας είναι τεράστιο συγκρινόμενο και με όλα τα άλλα μέρη όπου η σχετική άγνοια κυμαίνεται από 3% μέχρι 20%! Είναι πως εδώ η ερώτηση χρειαζόταν να είναι πιο συγκεκριμένη γιατί οι πιο πολλοί δεν ήξεραν τι να απαντήσουν! 

Τέλος σχεδόν καθολική άρνηση εισπράττουν οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου, που ζητούν να τοποθετηθούν πάνω από το Γαύριο (Σκούμπι), πάνω από το Μπατσί (Καφούτσι) και πάνω από τα Άχλα. Τα συντριπτικά ποσοστά απόρριψης της κοινής γνώμης της Άνδρου που εισπράττει η εν λόγω εταιρεία είναι απόρροια (α) της προσφυγής του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας στο ΣτΕ το 2012 (β) της δικής μας ενημερωτικής προσπάθειας από το 2015 με πλήθος δημοσιεύματα, που είχαν μεγάλη απήχηση για το εντελώς λάθος της χωροθέτησης.

Ενδεικτικά των συντριπτικών αρνήσεων είναι πως  πάνω από το Μπατσί το 84% λέει όχι, πάνω από τα Άχλα το 70% λέει όχι και πάνω από το Γαύριο το 68% λέει όχι. Ποσοστά συντριπτικά σε κάθε περίπτωση. Και βέβαια εντελώς αρνητικά είναι και τα σχετικά ισοζύγια κατά των χωροθετήσεων της εταιρείας Κοπελούζου: -72% στο Μπατσί, -45% στα Άχλα, -40% στο Γαύριο! Η Άνδρος πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνηση της στην συγκεκριμένη εταιρεία. Και πρέπει να πει όχι - οπώς λέει και σε αυτή τη δημοσκόπηση -  σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια χωροθέτησης επιπλέον ανεμογεννητριών πέρα από αυτές που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στον άξονα Καμπανό-Καλυβάρι και Φραγκάκι-Στενό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

πρέπει να υπάρχει ισορροπία.
Μόνο όχι παντού είναι λάθος (στο τέλος θα γίνει Ναι)
και Ναι παντού θα φύγουμε εμείς από το νησί και θα μείνουν οι άνεμο γεννήτριες.
Ας αποφασίσουμε επιτέλους που τα θέλουμε βορρά νότο κέντρο δεξιά αριστερά αλλά να το αποφασίσουμε .
Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν αρκεί να μη τα έχουμε στα πόδια μας .
Τα υπέρ είναι πιο πολλά από τα κατά .
1. Θα μας φέρουν δουλειές
2. Θα φέρουν λεφτά στο νησί
3. Θα έχουμε ποιο φθηνό ρεύμα
4. Θα εργάζονται άνθρωποι εκεί
5. Οι αγρότες που έχουν χωράφια που δεν καλλιεργούνται θα οφείλονται από κάποια νοίκια .
6. Θα φτιαχτούν κάποιοι δρόμοι που χρειάζονται.
7. Και πολλά αλλά που δεν μπορώ να φανταστώ
Τέλος πάντων θεωρώ ότι έχουμε όφελος από όλο αυτό αλλά με μέτρο και υπευθυνότητα
Μη είμαστε πάντα αρνητική σε όλα χωρίς να το δούμε από όλες στης απόψεις και βασικά να μη ακούμε κάποιοι που το στόχος τους να κερδίσουν πολίτικα και προσωπικά από όλο αυτό

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΗΣΊ.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΈΝΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΌΠΗΣΗ.
ΣΕ ΚΑΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΌ Η ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ 15 ΚΑΙ 15 ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.
ΤΕΛΟΣ ΚΎΡΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΊ ΜΑΣ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΆ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΑΥΤΉ, ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.
ΜΠΡΆΒΟ ΠΟΥ ΑΚΌΜΗ ΠΟΛΛΟΊ ΘΈΛΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΦΌΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ, ΝΑ ΕΠΙΜΈΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΑΥΤΉ ΣΤΑ ΔΎΟ ΆΚΡΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΑΣ.
ΟΙ ΠΡΌΣΦΑΤΑ ΌΛΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ... ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΡΊΣΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΊ Η ΔΗΜΟΣΚΌΠΗΣΗ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΗΝ ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΒΓΉΚΕ ΜΠΡΟΣΤΆ ΚΌΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ... ΤΊΠΟΤΑ.