Φραγκάκι: «αγώνας» εκ των υστέρων, για όσα ενέκριναν οι ίδιοι εκ των προτέρων!!!

 

Το Φραγκάκι 1 στο Στενό, που έχει λάβει έγκριση  (φωτ. Γιώργος Γλυνός).

Από την Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών λάβαμε ένα Δελτίο Τύπου και μια Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Και στα δύο κείμενα η Επιτροπή ζητά την προσφυγή του Δήμου Άνδρου στο ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Φραγκάκι. Όπως γράφουν στο συνοδευτικό σημείωμα: 

«…Σας αποστέλλουμε αυτό το μήνυμα  εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Δράσης κατά των Ανεμογεννητριών, με σκοπό να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα σας:

  • το Δελτίο Τύπου και
  • η Εισήγηση (της 19/3/2020) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Άνδρου

Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου την  7/3/2020 και έχει ήδη ζητήσει από την 19/3/2020 την άμεση ανάθεση της υπόθεσης για την αδειοδότηση ανεμογεννητριών στη θέση Φραγκάκι, στον δικηγόρο που έχει ορίσει ο Δήμος ως νομικό του εκπρόσωπο, κ. Κόλλια Τρύφωνα, με σκοπό αφενός την έκδοση εντολής αναστολής των εργασιών εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου και αφετέρου την ακύρωση της παραπάνω άδειας εγκατάστασης.

Επειδή αποτελεί μία ιδιαιτέρως επείγουσα ανακοίνωση για το νησί, μετά το θέμα της πανδημίας, θα παρακαλούσαμε αν υπάρχει δυνατότητα να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση..." 

Μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση πως «…αποτελεί μία ιδιαιτέρως επείγουσα ανακοίνωση για το νησί…»!!! Τι άραγε σημαίνει, αναρωτηθήκαμε, αυτό το: «ιδιαιτέρως επείγουσα ανακοίνωση για το νησί»;

    -     Γιατί «ιδιαιτέρως επείγουσα ανακοίνωση» για κάτι έχει λάβει ομόφωνα θετική γνωμοδότηση δημοτικού συμβουλίου από το 2012 (απόφαση 51/2012 Δήμου Άνδρου); Δηλαδή, πριν 8 ολόκληρα χρόνια! 

Στην οποία απόφαση θετικός ήταν και ο πρώην δήμαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης, ο οποίος στη συνέχεια δεν έπραξε τίποτα επί 5ετίας αποδεχόμενος την ομόφωνη απόφαση του. Πως τώρα «ανακαλύπτει» ο ίδιος και η επιτροπή την οποία ελέγχει από κοινού με τον κ. Καπάκη το «επείγον» του πράγματος; Και πως και οι δύο επί 5ετία ο ένας και επί 3ετία ο άλλος όταν διοίκησαν (δήμαρχος και γενικός γραμματέας) δεν πήραν είδηση;

Τον Δεκέμβριο του 2019 συμφωνούσαν οι Καπάκης και Σουσούδης για το Φραγκάκι. Και τον Μάρτιο του 2020 ξεκινούν... "αγώνα"! Κατά... του εαυτού τους!!!

Όπως είναι γνωστό η έκδοση της πρώτης θετικής γνωμοδότησης για το Φραγκάκι ανάγεται στο μακρινό 2003!!! Έκτοτε μεσολάβησαν καμιά 15αριά θετικές γνωμοδοτήσεις όλων των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι το 2012, που ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ ο Δήμος Άνδρου και ο κ. Σουσούδης!!!

Επιπλέον μόλις τον Δεκέμβριο του 2019 ο κ. Καπάκης δήλωνε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο (έχουμε αναρτήσει το σχετικό βίντεο) πως «οι εγκρίσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών είναι σεβαστές»!!! Τώρα γιατί λέει τα αντίθετα στην επιτροπή που ελέγχουν από κοινού με τον κ. Σουσούδη; 

   -    Γιατί "ιδιαιτέρως επείγουσα" όταν άλλα έλεγαν τον Δεκέμβριο του 2019 και όταν γι' αυτά τα "ιδιαιτέρως επείγοντα" δεν έκανα τίποτα επί τα χρόνια που διοίκησαν και οι δύο; Και πως εμφανίζονται τώρα εν μέσω κορονοϊού αγωνιστές       από τα λαπ-τοπ και τα τάμπλετς;

Πως ζητούν "επείγουσα προσφυγή" στο ΣτΕ - εν μέσω κρίσης για το κορονοϊό και οι δύο - όταν δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ όταν κάτοικοι με επικεφαλής τον κ. Α. Μαβή προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Φραγκάκι για τους ΙΔΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟΥΣ κι έχασαν την προσφυγή! 

Στενό: θέση ανεμογεννήτριας στη θέση Φραγκάκι 2, που δεν έχει λάβει έγκριση (φωτογραφία Γιώργος Γλυνός). 

Δεν ξέρουν πως τα δικαστήρια και το ΣτΕ είναι κλειστά λόγω  κορονοϊού! Δεν ξέρουν πως η πρόταση για αίτηση ακύρωσης της άδειας εγκατάστασης, μετά την τελεσίδικη απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), δεν έχει νομική βάση, αφού το περιβαλλοντικό θέμα έχει εξαντληθεί με την απόφαση ΣτΕ. Δεν γνωρίζουν πως η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εργασίες που μπορούν να εκτελούνται κανονικά, μέχρι να βγει η απόφαση. Δεν γνωρίζουν πως η υπόθεση όταν και αν εξεταστεί επί της ουσίας από το ΣτΕ το έργο θα έχει τότε ολοκληρωθεί!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κατά τη γνώμη μας τα γνωρίζουν. Απλώς συσπειρώνουν τους οπαδούς τους κάνοντας αντιπολιτευτικές ασκήσεις σε μια περίοδο κρίσης. Αφού δεν αγωνίστηκαν για τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, κάνουν σήμερα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Κάνουν εκ των υστέρων αγώνα για όσα ενέκριναν οι ίδιοι εκ των προτέρων. Και για όσα συμφωνούσαν στο δημοτικό συμβούλιο μόλις τον Δεκέμβριο του 2019 όπως αποδεικνύει το βίντεο που παραθέτουμε. Αυτή την κρίσιμη ώρα που περνά η χώρα και το νησί μας μέσα στην επιδημία/πανδημία, που αλλάζει όλα όσα ξέρουμε, η Άνδρος άλλα έχει ανάγκη και άλλα περιμένει από αυτούς που είχαν την ευθύνη και την διοίκησαν στο παρελθόν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 Ακολουθούν τα δύο κείμενα της Επιτροπής Αγώνα:

Δελτίο τύπου πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη τη Χώρα, αν και ακόμα το νησί μας δεν έχει επηρεαστεί, κάτι που ευελπιστούμε να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σεβόμενοι την παρούσα κατάσταση και τα μέτρα που έχουν δοθεί για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας για την μείωση της διασποράς του ιού, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση διαδικτυακά την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, και ώρα 18:00.

Κεντρικό θέμα της πρώτης αυτής συνεδρίασης ήταν φυσικά η πρόσφατη έκδοση άδειας εγκατάστασης του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Φραγκάκι της κοινότητας Κορθίου.

Η Επιτροπή, διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη άδεια αφενός παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας και αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το πάγωμα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης αιολικών σταθμών έως ότου καταρτισθεί ειδική χωροταξική μελέτη για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί.

Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020,την άμεση ανάθεση της συγκεκριμένης υπόθεσης στον δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, ο οποίος έχει οριστεί από τον Δήμο ως νομικός εκπρόσωπος, με σκοπό αφενός την έκδοση εντολής αναστολής των εργασιών εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου και αφετέρου την ακύρωση της παραπάνω άδειας εγκατάστασης.

Εκτός από το φλέγον αυτό ζήτημα, την Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της όσο το δυνατόν καλύτερης οργάνωσης της λειτουργίας της και συναφή διαδικαστικά θέματα.

Τέλος, αποφασίστηκε η Επιτροπή να συνεδριάζει το αργότερο κάθε 14 ημέρες για να παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο και να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Μετά από κάθε συνεδρίαση, θα εκδίδεται δελτίο τύπου με τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής, έτσι ώστε να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση λόγω της κρίσης πανδημίας, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου θεωρούν χρέος τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην βιομηχανοποίηση του φυσικού τοπίου της Άνδρου, τηρώντας ταυτόχρονα πιστά τους κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

 Όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη έκδοση της προαναφερθείσας άδειας εγκατάστασης, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανεμογεννητριών τρέχουν και δεν έχουμε κανένα περιθώριο αδράνειας για κανένα λόγο. Γι’ αυτό σας καλούμε όλους να ενημερώνεστε και να στηρίξετε αυτήν τη προσπάθεια, με τις δυνάμεις που διαθέτει καθένας από εσάς, η οποία ευελπιστεί μόνο στο καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου

 

Εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου να ενεργήσει ώστε να ανατεθεί άμεσα στον δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, η υποβολή αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εναντίον της πρόσφατης άδειας εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 15 MW στη θέση «Φραγκάκι» της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου, του Δήμου Άνδρου, που χορηγήθηκε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28236/1073 και ημερομηνία έκδοσης 16/03/2020 στην εταιρεία με την επωνυμία «GREEK WINDPOWER ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και τον διακριτικό τίτλο «GREEK WINDPOWER A.E.».

Λόγω του απολύτου κατεπείγοντος της συγκεκριμένης περίστασης για το νησί, η Επιτροπή εισηγείται στον κ. Δήμαρχο Άνδρου, Δ. Λοτσάρη, είτε να συγκαλέσει σήμερα ή αύριο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς προς λήψη της σχετικής απόφασης, είτε κατόπιν συνεννόησης με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, να προχωρήσει στην εν λόγω ανάθεση και να την υποβάλει εκ των υστέρων προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε αυτό πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, η Επιτροπή εισηγείται, πριν ή παράλληλα με την παραπάνω υποβολή της αίτησης ακύρωσης προς το ΣτΕ, να αναθέσει στον κ. Κόλλια να υποβάλει και αίτημα αναστολής εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης του συγκεκριμένου αιολικού έργου βάσει του όρου που περιλαμβάνεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Να αποφευχθεί κατά τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας η υλοποίηση των εργασιών κατασκευής σε περιοχές που γειτνιάζουν με ευαίσθητες για την ορνιθοπανίδα εκτάσεις (απόσταση μικρότερη των 3000μ από χώρο φωλαιοποίησης). Οι σχετικοί χώροι εκτέλεσης εργασιών θα επιλεγούν σε συνεργασία με την τοπική Δασική Υπηρεσία.»

Γενικά, η Επιτροπή εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου να αναθέσει στον δικηγόρο κ. Κόλλια, να προβεί σε κάθε απαραίτητη νομική ενέργεια για την αναστολή εργασιών και την ακύρωση της παραπάνω άδειας εγκατάστασης. Άνδρος, 19 Μαρτίου 2020

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα μας πείτε λίγο κύριε Μπασαντη για τις θέσεις που είχαν πάρει πριν και μετά οι νυν αξιότιμοι κύριοι Λοτσάρης και Λάσκαρης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, πως προεκλογικά δεν είχαν πάρει θέση ανοικτά. Όπως και όλοι όσοι είναι στα κάγκελα σήμερα. Θέση πήρε και ψήφισε ο κ. Σουσούδης το 2012. Και με την σιωπή του σε όλη τη 5ετία. Και ο κ. Καπάκης ανοικτά τον Δεκέμβριο 2019. Ανοικτά πήτε και ο Λότσαρης τον Οκτώβριο του 2019 την ίδια με αυτήν του Καπάκη. Περιέργως πως την ίδια είχε όλα αυτά τα χρόνια το Εν Άνδρω που βρίζει ο κ. Καπάκης. Ο κ. Λάσκαρης δεν νομίζουμε πως έχει πάρει διαφορετική θέση από τους Καπάκη-Λοτσάρη. Αν ψάχνετε για κολοτούμπες μην κουράζεστε ο κ. Σουσούδης ειναι πρωταθλητής...
Αυτά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ κύριε μπορείτε να συκοφαντείτε τους νεκρούς ή και τους ζωντανούς. Όχι όμως στο Εν Άνδρω. Υπάρχει προφίλ ενός τρωγλοδύτη στην Άνδρο που κάνει αυτή τη βρώμικη δουλειά. Δοκιμάστε εκεί...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς κ.Αποριες κι απαντησεις
1. Δεν μπορώ να διανοηθώ να αλλάζουν οι νόμοι εκ των υστέρων για κάτι που έχεις αδειοδοτήσει εκ των προτέρων. Αν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, θα σταματήσει οτιδήποτε (εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός) και η ζωή μας θα γίνει κατευθυνόμενη από τα συμφέροντα, τοπικά ή κεντρικά.
2. Καμία επένδυση δεν μπορεί να σταματήσει λόγω κορονοιού, απλά θα φρενάρει ταχύτητα. Ας μην λαικίζουμε. Έτσι και αλλιώς, αυτοσκοπός είναι να μην κλείσει ο Δημόσιος Τομέας υπό τις παρούσες συνθήκες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα πατριώτες...Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος λέει μια παροιμία......;όπου λύκος βάλετε .........ΑΠΕΔΕΣ.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημιτης είχε προβεί σε έναν ιδιαίτερα εύστοχο χαρακτηρισμό αυτών των συμπεριφορών: «Τζάμπα Μάγκες»
Ο Α. Μαβής και οι λοιποί « αγωνιστές» τουλάχιστον, έχουν μια συνέπεια σε αυτά που πιστεύουν και υποστηρίζουν. Τι να πει κανείς όμως για τους θλιβερούς αιρετούς εκπροσώπους του νησιού, που βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση στον Δήμαρχο, εν μέσω του Αρμαγεδδώνα της πανδημίας, παίζοντας τους νέους Τσε Γκεβάρα. Το κλασικό επιχείρημα « ε τότε δεν είμασταν πληροφορημένοι» νομίζουν ότι νομιμοποιεί τη σημερινή στάση τους?? Ο κόσμος της Ανδρου έχει πια αντιληφθεί τί συμβαίνει και δεν τρώει άλλο κουτόχορτο!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η απάντηση στην "απορία" σου "γιατί ζητούν προσφυγή" υπάρχει μεσα στο κείμενο: η συγκεκριμένη άδεια "έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το πάγωμα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης αιολικών σταθμών έως ότου καταρτισθεί ειδική χωροταξική μελέτη". Εκτός αν κάποιος μας δουλεύει και η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτα. Ή ίσως το Υπουργείο έγραψες στα υποδήματα του την Περιφέρεια και προχώρησε ακάθεκτο σε αδειοδοτήσεις, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΌΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΎΣΑ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ της πανδημίας!