Μηνύματα αντιδημάρχου για τον αποκλεισμό της Άνδρου και δημάρχου για αλληλεγγύη στη Μύκονο

 

(Δύο ενδιαφέροντα μηνύματα έφτασαν στο Εν Άνδρω. Το πρώτο από τον αντιδήμαρχο Δ. Γιαννίση που επισημαίνει πως χρειάζεται "άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αποτυπώθηκε στο ΦΕΚ Α75/30.3.2020 προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού της Άνδρου". Και το δεύτερο από τον δήμαρχο Άνδρου που επισημαίνει την αλληλεγγύη προς τον δήμαρχο Μυκόνου για τις δυσκολίες με τα δύο περιστατικά και τα επιπλέον έκτακτα μέτρα που πήρε στο νησί του - ΕΝ ΑΝΔΡΩ

(α) Άμεση εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 

Προς Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι.Πλακιωτάκη. 

Κοιν. Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο

Άνδρος 5 Απριλίου 2020                   

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Άνδρου – Ραφήνας

Παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αποτυπώθηκε στο ΦΕΚ Α75/30.3.2020 προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού της Άνδρου.

Είναι αδιανόητο  σε αυτή την ιδιόρρυθμη  συγκυρία που ζούμε όλοι οι Έλληνες αλλά & ο πλανήτης ολόκληρος εμείς οι νησιώτες να είμαστε εντελώς αποκομμένοι από την Αττική, πιο συγκεκριμένα το μοναδικό  πλοίο  πού αναχώρησε  από την Άνδρο για  Ραφήνα  ήταν χθες Σάββατο 4 Απριλίου 2020 & ώρα 14΄΄45 το F / B  Θεολόγος ενώ το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο του ιδίου πλοίου  είναι την ερχόμενη Τρίτη 7 Απριλίου 2020 την ίδια ώρα από την Άνδρο για Ραφήνα!!!

Σημειώσετε ότι μοναδική ελπίδα για κάθε περιστατικό είναι το Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργεί με μειωμένο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό το οποίο προσπαθεί σε κάθε περίπτωση κάτω από αντίξοες συνθήκες  & χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ( υπέρηχος κλπ), άπειρη  είναι η ευγνωμοσύνη όλων των Ανδριωτών αλλά & των επισκεπτών τόσο στους γιατρούς όσο & στο υπόλοιπο προσωπικό  του Κέντρου καθώς & στο ΕΚΑΒ Άνδρου.

Κύριοι Υπουργοί,

δεν μπορούμε να ζούμε με συνεχώς με την αγωνία πως θα αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο περιστατικό υγείας που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή  & όταν  ακόμη ξέρουμε ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ασθενούς  τόσο στη Σύρο όσο & στην Ραφήνα με πλωτό μέσο  του Λιμενικού Σώματος  εξαρτάται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες ( Κάβο-Ντόρο!!! ) Κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό & προσευχόμενοι για την από αέρος μεταφορά ασθενούς γνωρίζουμε ότι & αυτή εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των  ελικοπτέρων αλλά & του καιρού!!!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το νησί  κατοικείται   μόνιμα  από παιδιά, νέους, μεσήλικες αλλά & από μεγάλο αριθμό υπερήλικων  & η αγωνία όλων μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ζώντας σε καθεστώς απομόνωσης. Τέλος προσβλέπομε στην δική σας άμεση παρέμβαση στο πλαίσιο της ΠΝΠ & συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση του άρθρου 62 που προβλέπει τις  κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης  των νησιωτικών περιοχών όπως είναι η Άνδρος.

Με τιμή

Δημήτριος Ν. Γιαννίσης

Αντιδήμαρχος Άνδρου & π. Δήμαρχος Άνδρου

 

(β) Μήνυμα δημάρχου Άνδρου προς δήμαρχο Μυκόνου

Κύριε Δήμαρχε,

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί της Μυκόνου φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό αλλά και σε ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό στις υφιστάμενες Δομές Υγείας των νησιών των Κυκλάδων.
Με την λαμπρή εξαίρεση τη Σύρο, όπου λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο, σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της «γειτονιάς» μας, οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης είναι αναγκασμένοι ακόμη και για την πιο «ελαφριά» νοσηλεία ή διάγνωση να διακομιστούν, με όποιο τρόπο (αεροδιακομιδή, πλωτά μέσα του ΛΣ & την υφιστάμενη ακτοπλοΐα).

Ως Δήμαρχος Άνδρου, κατανοώ απόλυτα αυτές τις δυσκολίες γιατί τις ίδιες αντιμετωπίζουμε και στο νησί μας. Κατανοώ επίσης απόλυτα τη δυσκολία στη διαχείριση ενός ύποπτου ή ακόμη ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μια μικρή κοινωνία, η οποία απαιτεί την τήρηση των διαδικασιών όπως έχουν οριστεί από τις αρμόδιες αρχές (ΓΓΠΠ,ΥΥ,ΕΟΔΥ).

Κύριε Δήμαρχε,
Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και των μέτρων που λάβατε στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της διασποράς στο νησί αλλά και στα γύρω νησιά. Μέτρα που αφορούν κινήσεις πρόληψης για τους κατοίκους αλλά και για τους εργαζομένους του οικοδομικού κλάδου, όπου πολλοί από τους οποίους είχαν μεταβεί στο νησί της Μυκόνου από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα τους και Ανδριώτες που έχουν ήδη επιστρέψει στις οικίες τους και έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα των 14 ημερών.

Κυρίως όμως σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ανθρώπινη στάση σας αλλά και τη στάση της υπεύθυνης του ΚΥ της κας Σαψούνη ως προς την αποτροπή του στιγματισμού των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Πρέπει να μπει καλά στο μυαλό όλων, ότι στα νησιά μας τα «ύποπτα ή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα» είναι οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας , οι γείτονες μας με τους οποίους έχουμε κοινό παρελθόν και θέλουμε να έχουμε κοινό μέλλον.

Κλείνοντας, σας διαβιβάζω την στήριξη του Δήμου Άνδρου στη δύσκολη αυτή στιγμή όπου καλούμαστε όλοι να συνεργαστούμε με ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση.
Ευχόμενος καλή ανάρρωση στους νοσούντες,

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης

 

 

                                                                            

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός να απευθύνεται ο αντιδήμαρχος προς τους ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και όχι ο δήμαρχος. Αγνοεί μάλιστα προκλητικά τον δήμαρχο και ούτε καν του κοινοποιει το έγγραφο. Ο δήμαρχος υπάρχει; Από ποια διαδικασία προβλέπεται υπηρεσιακά να απευθύνεται ο αντι αντί του ίδιου του δημάρχου προς τον πρωθυπουργό!!!της χώρας??? Είμαστε για γέλια η για κλάματα!!! Ο δήμαρχος μας στον κόσμο του στέλνει επιστολές συμπαράστασης. Γελοίες καταστάσεις....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν και περίεργος είστε πλήρως ανενημέρωτος. Ιδού η απόδειξη. Ο δήμαρχος έστειλε στις 13 Μαρτίου επιστολή στον πρωθυπουργό κι έγινε θέμα σε πολλά ΜΜΕ και στην Αθήνα. Έγινε και σε εμάς. Έγινε στις 29-30 Μαρτίου η επιστολή έγινε και ερώτηση στη Βουλή. Μετά ταύτα τον πήρε τηλέφωνο και το υπουργείο. Αλλά ο υπουργός δεν έκανε τίποτα αν και προχτές βγήκε το Προεδρικό Διάταγμα. Χτες ο Γιαννίσης που περιθάλπει δύο υπεργηρους γονείς συζητώντας με τον γιατρό του Κέντρου Υγείας αποφάσισε να γράψει κι αυτός. Τι είδους κοινοποίηση να κάνει στο διπλανό γραφείο του δημάρχου όταν το έχει συζητήσει μαζί του;
Αυτά τα μάθαμε τυχαία σήμερα το πρωί που ρωτήσαμε τον Γιαννίση το πως και το γιατί. Απλά πράγματα. Εσείς όμως μαθημένος από τον προηγούμενο που ήθελε να φαίνεται μόνο αυτός και όπου υπονόμευε ο ένας τον άλλο φτιάξατε μια ολόκληρη ιστορία με ίντριγκες και άλλες γελοιοτητες. Μπραβο σας.
Από περιεργεια: Μήπως σας λένε Γιάννη; Μάλλον σας λένε Γιάννη έτσι; Και από περιέργεια μαζεύετε ράκη...
ΥΓ Όποιος θέλει μπορεί να στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό ή στην πρόεδρο. Στην Κύπρο έστειλε γράμμα ένα κοριτσάκι στον πρόεδρο και ο Αναστασιάδης απάντησε. Από ποια διαδικασία προβλεπόταν να στείλει το κοριτσάκι και να λάβει απάντηση;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η επιστολή του ΣΕΕΝ προς τον Υπουργό ναυτιλίας,αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Ακτοπλοϊκές εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η βέβαιη κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης μετά τη σημερινή εξαγγελία μέτρων για την απαγόρευση μετακινήσεων των μη μόνιμων κατοίκων, αλλά και τη δραστική μείωση της χωρητικότητας των πλοίων μας.
Παρόλο που δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα λήψης των εξαγγελθέντων μέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και πιστεύουμε ότι το γνωρίζετε, ότι η επιβατική κίνηση θα περιοριστεί στους κατ’ ανάγκη διακινούμενους για λόγους υγείας ή άλλα πολύ σοβαρά θέματα, δηλαδή ουσιαστικά θα είναι ανύπαρκτη.
Σε ότι αφορά στη διακίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, επίσης προβλέπουμε σταδιακή καθημερινή μείωση λόγω της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητος, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά μας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεταφορικό έργο των φορτηγών αυτοκινήτων θα αφορά μόνο στην περιορισμένη, λόγω μη ύπαρξης τουριστικής κίνησης, μεταφορά ειδών διατροφής.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι :
* Δεν θα υπάρξει βελτίωση της διακίνησης επιβατών και οχημάτων την περίοδο του Πάσχα, που πάντα ήταν μία σημαντική βοήθεια για τις εταιρείες μας μετά το τέλος της δύσκολης και ζημιογόνου χειμερινής περιόδου.
* Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι πλέον ανύπαρκτες, δηλαδή είναι βέβαιο ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η κίνηση της θερινής περιόδου θα είναι απογοητευτική με πιθανότητα να είναι χειρότερη ακόμα και από τη χειμερινή.
* Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν προβληματίζονται μόνο για την κάλυψη των εξόδων των πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια, αλλά και για το κόστος εκείνων που λόγω της μειωμένης κίνησης δεν εκτελούν δρομολόγια. Υπάρχουν σταθερά έξοδα και υποχρεώσεις οι οποίες δεν μειώνονται με την μη εκτέλεση δρομολογίων.
* Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι επιβίωσης των νησιωτών μας, αλλά και πολλοί σοβαροί Εθνικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθούν στα νησιά μας τα απαραίτητα δρομολόγια, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.
Με δεδομένη τη συρρίκνωση της κίνησης της τρέχουσας περιόδου και την απώλεια της αυξημένης κίνησης της περιόδου του Πάσχα και της θερινής τουριστικής κίνησης που αποτελεί το 60% του ετήσιου Ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των ακτοπλοϊκών πλοίων, με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναδρομικά από 21.3.20, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών και η ασφάλεια των νησιών.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από σχετικό αίτημά σας, σας έχουν ενημερώσει για τον αριθμό των πλοίων και δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο, επίσης για τα έξοδα των πλοίων αυτών τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, αλλά και για τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Τέλος πλην των άλλων αναγκαίων μέτρων τα οποία έχουμε προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020».

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Γιαννιση!!! Πρόταση συντεταγμένη με βάση τα ισχύοντα! Μπραβο