Ξεκινάνε τα πρώτα μαγαζιά και η ατομική άθληση. Πρώτα βήματα και στην Άνδρο. Τι θα γίνει με τα νησιά…

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Επαναλειτουργούν οι εξής εμπορικές επιχειρήσεις:

    Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    Λιανικό εμπόριο ανθέων.

    Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων.

    Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

    Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

    Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Η τήρηση μέτρων και κανόνων λειτουργίας αφορούν στα εξής:

    Αναλογία των τ.μ. και των παρευρισκόμενων στους χώρους.

    Απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.

    Τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ).

    Τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού).

Ωράριο λειτουργίας:

Α. Εμπορικά καταστήματα. Το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην τις νήσους) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).

Β. Υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Το ωράριο των σούπερ μάρκετ παραμένει έως τις 9 Μαΐου 2020, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 21:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.

Γ. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Το ωράριο δύναται να είναι διευρυμένο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Ιδιαίτερα Μέτρα Τήρησης Αποστάσεων και Ελαχίστων Χώρων

Τετραγωνικά μέτρα επιφανείας κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών χώρων) και πλήθος ατόμων (μικτός αριθμός: εργαζόμενοι και πελάτες).

    Μέχρι 20 τ.μ. 4 άτομα.

    Από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ., 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 έως 100 τ.μ.

    Άνω των 100 τ.μ., 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.

    Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

    Στους ανελκυστήρες η πληρότητα πρέπει να είναι 40% και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

    Στα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόσταση 1,5 μέτρου.

Δυνατότητα άθλησης:

Επιτρέπονται τα ατομικά αθλήματα (σε εξωτερικούς χώρους) όπως ενδεικτικά: Τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, αντισφαίριση (τένις) σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας και ιππασία.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/arsi-metron-egkylios-apo-gg-emporioy-gia-ta-metra

ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Από την Δευτέρα 4/05 το κατάστημα της τράπεζας στο λιμάνι του Γαυρίου θα λειτουργεί καθημερινά . Ο δήμαρχος – από όπου και η σχετική πληροφορία – ευχαριστεί την διοίκηση της τράπεζας που βοηθά το νησί να επιστρέψει στην κανονικότητα με ασφαλή τρόπο. Από το Λιμεναρχείο - ρωτήσαμε και μάθαμε - πως επιτρέπονται τα θαλάσσια σπορ (κανώ, κολύμπι κλπ.). Ακόμα επιτρέπεται το ψάρεμα στην παραλία. Δεν επιτρέπεται όμως με σκάφος! Περισσότερα σε ανακοίνωση του αργότερα.

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Τα επόμενα βήματα ωστόσο που έχουν ανακοινωθεί, με κυριότερο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης ανά την επικράτεια και στα νησιά, είναι υπό αίρεση, καθώς όλα θα εξαρτώνται από την εξάπλωση της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα μπορεί να αλλάξουν.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι πως στις 18 Μαΐου σχεδιάζεται να «ξεκλειδώσουν» την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορεί ο καθένας με το αυτοκίνητό του να πάει όπου θέλει. Δεν θα ισχύει το ίδιο, όμως, και για τα νησιά. Το πλάνο αυτή τη στιγμή λέει πως η μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνεται ελεύθερα από 1η Ιουνίου και θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της εστίασης, των καφέ και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό τουριστικό «πακέτο» που περιλαμβάνει αυτά τα τέσσερα σκέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» –και μόνο εάν όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη άρση των περιορισμών, όπως έγινε σε άλλες χώρες–, δεν αποκλείεται αυτό το μικρό «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία) να μεταφερθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του να μεταβληθεί και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα. Για παράδειγμα, τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet