Το συμβάν, το παρασκήνιο, οι συνέπειες και ο αποπροσανατολισμός μιας κινητοποίησης…

 

Το πλοίο με τα παλαιά ανταλλακτικά και οι κινητοποιηθέντες κάτοικοι στο Γαύριο...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το πλοίο «Καπετάν Χρήστος» ναυλώθηκε από την ΔΕΗ για να μεταφέρει ανταλλακτικά από παλαιές ανεμογεννήτριες για τις εδώ και 32 χρόνια εγκατεστημένες της ΔΕΗ στο Καλυβάρι.  Το πλοίο εμποδίστηκε να εκφορτώσει τα ανταλλακτικά μετά από κινητοποίηση κατοίκων και αποχώρησε. Το λιμεναρχείο που είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων πήρε εντολή από τον εισαγγελέα να μην δημιουργήσουν ένταση, αλλά να κινηθούν αρμοδίως ξεκινώντας σχετική έρευνα για το συμβάν.

Προς το τέλος του συμβάντος έφτασε στο λιμάνι και ο δήμαρχος Δ. Λοτσάρης κι εξήγησε στους συγκεντρωμένους πως σύμφωνα με την ΔΕΗ, αλλά και τα χαρτιά, το πλοίο μετέφερε παλαιά ανταλλακτικά. Επίσης, το πλοίο είχε κι ένα βυτιοφόρο με καύσιμα για το νησί που κι αυτό δεν έγινε δυνατό να εκφορτωθεί. Το πλοίο μετά δυόμιση περίπου ώρες διαπραγματεύσεων έλυσε κάβους κι έφυγε για Ελευσίνα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η εισαγγελία Σύρου ζήτησε να ξεκινήσει σχετική έρευνα για το συμβάν θεωρώντας προφανώς πως υπήρξε "παρακώληση συγκοινωνιών". Επίσης οι δύο εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό (ΔΕΗ και ναυτιλιακή που έκανε την μεταφορά) ενδέχεται να εγείρουν αξιώσεις για το ποιος πληρώνει την μη μεταφορά των ανταλλακτικών.

Όλα αυτά θα τεθούν στην έρευνα που ήδη ξεκίνησε το Λιμεναρχείο Άνδρου. Στη συνέχεια όταν σχηματοποιηθεί η σχετική δικογραφία θα κρίνει ο εισαγγελέας το τι θα γίνει. Η δικογραφία ήδη ξεκίνησε από χτες με την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ Λιμεναρχείου και Εισαγγελίας Σύρου.

Τα ονόματα αυτών που θα κληθούν θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει μάλλον να είναι οι κ. Καπάκης-Σουσουδης (ο δεύτερος έβγαλε και σχετική ανακοίνωση ικανοποίησης στο messenger καλώντας και σε συνέχεια) που ήταν παρόντες και ανάμεσα στους επικεφαλής της κινητοποίησης. Το τι θα γίνει στη συνέχεια της σχετικής έρευνας και τι συνέπειες θα υπάρξουν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αρχές, αλλά και τις δύο εταιρείες (αν θα ασκηθούν διώξεις κλπ).  

Αυτά ως προς τα γεγονότα. Ως προς την πολιτική ουσία των πραγμάτων δύο λόγια.

 

Το πλοίο και οι κάτοικοι...

Πριν από 32 χρόνια εγκατέστησε η ΔΕΗ μερικές μικρές σχετικά ανεμογεννήτριες στην Άνδρο. Τότε δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση. Οι ανεμογεννήτριες έγιναν δεκτές από το Καλυβάρι και τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ποτέ δεν υπήρξε τοπική διαμαρτυρία ή κινητοποίηση. Η πρώτη έγινε μετά 32 ολόκληρα χρόνια όταν ήρθαν κάποια ανταλλακτικά τους!

Σε ολόκληρη την 5ετία της δημαρχίας του κ. Σουσούδη και στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ΓΓ του ΥΠΕΣ ήταν ο κ. Καπάκης, έγιναν αρκετές προσφυγές κατοίκων που αντιδρούσαν στις ανεμογεννήτριες. Ήταν οι ίδιοι κάτοικοι (Α. Μαβής, Ν. Αυγουστής, Κ. Γιαγιάνης κλπ), που χτες βρέθηκαν δίπλα-δίπλα με τους Καπάκη-Σουσούδη, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν προσυπέγραψαν καμία από τις προσφυγές τους.  

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει και σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο όπου τον Δεκέμβριο του 2019 η ενωμένη αντιπολίτευση (Καπάκη-Σουσούδη) στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου συμφωνεί για όσες ανεμογεννήτριες είχαν εγκριθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Χτες αναίρεσαν ακόμα μια φορά τους εαυτούς τους κι όλα όσα έλεγαν τον Δεκέμβριο του 2019. Παρακάτω και το σχετικό βίντεο...

Ερώτηση: Πόσες φορές έχουν αναιρέσει τους εαυτούς τους οι κ. Καπάκης και Σουσούδης; 

Ξαφνικά μετά τις κινητοποιήσεις της Τήνου, που κατέληξαν σε αντιπαραθέσεις με την αστυνομία και δικαστικές διώξεις, έγινε η πρώτη κινητοποίηση και στην Άνδρο. Όμως αν κρίνουμε τον χτεσινό στόχο έγινε για λάθος λόγους. Έγινε για ανταλλακτικά (1) των επί 32 χρόνων εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στο Καλυβάρι!!!

Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει καμία κινητοποίηση ή και καμία ουσιαστική ενημέρωση στην Άνδρο για εκείνες τις ανεμογεννήτριες που πραγματικά ενοχλούν - τόσο για το πλήθος όσο και για τους χώρους τοποθέτησης - του Ομίλου Κοπελούζου. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται πάνω από το Γαύριο και το Μπατσί.

Στο Εν Άνδρω έχουμε γράψει πολλά άρθρα γι’ αυτές από το 2014 μέχρι σήμερα. Όμως οι κινητοποιούμενοι κατά των παλαιών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τις ανεμογεννήτριες του Ομίλου Κοπελούζου. Εξαντλούν όλη την μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα τους στο Καλυβάρι! Και ζητούν μάταιες προσφυγές για το Φραγκάκι - στο Στενό -, που ήδη έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και θα ξεκινήσουν εργασίες προσεχώς.

Κατά των ανεμογεννητριών του Ομίλου Κοπελούζου έχει κινηθεί μόνο ο Δήμος Άνδρου (επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού) και σε συνεργασία με τους Δήμους Τήνου, Πάρου-Νάξου και στηρίζεται από την Περιφέρεια. Ο κ. Σουσούδης επί 5ετία δεν είπε λέξη και ο κ. Καπάκης δεν κίνησε χέρι. Η υπόθεση εκδικάζεται τον άλλο μήνα στο ΣτΕ και ακόμα δεν έχουν πει τίποτα!!!

Δυστυχώς η «επιτροπή αγώνα» αντί να ενημερώνει τους κατοίκους για τον πραγματικό κίνδυνο στο Μπατσί και στο Γαύριο  εξαντλείται σε ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής» για τα ανταλλακτικά των επί 32 ετών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ στο Καλυβάρι!!! Κάποιοι μετά μακρά θητεία στην εξουσία αποφάσισαν ξαφνικά - πολύ μετά τις εκλογές που έχασαν - σε ώριμη ηλικία να γίνουν και… «αριστεροί» και οικολογούντες!  Και κατέβηκαν - πρώτη φορά - στο πεζοδρόμιο διαμαρτυρόμενοι. Όμως για λάθος λόγους!...

Δεν μιλούν, όπως δεν μίλησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, για το πραγματικό πρόβλημα του ομίλου Κοπελούζου, αλλά εξαντλούν την «αγωνιστικότητα» τους - με καθυστέρηση 32 χρόνων - αλλού γι’ αλλού! Νομίζοντας πως έτσι συσπειρώνουν ανέξοδα οπαδούς για τις εκλογές, μετά 3,5 χρόνια! Όμως και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση ήταν και είναι εκτός τόπου και χρόνου…

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Forgive me, I did not mean to strike a nerve. I am not against someone putting up a windmill or even a small turbine for their own personal use. I am, however, for the preservation of the Island. Imagine installing one of these gigantic eyesoars near Panachrantou... Again, windmills will come and go, just like those they sell on postcards. Do you think that in a couple of centuries they will have these turbines on similar types of postcards or tourist statues? Who knows? The Island thrives on it's natural beauty. People support the Island economically who do not live there the entire year.
AT THE END AN ANSWER
Who told you they plan to put windmills in Panachrantou? There is plan for Kampanos and Steno. Unfortunately there is a proposal to put some of them above Gavrio and Batsi but nobody says anything at the moment against them except En Andro. People at the moment demonstrate their opposition only for Kalivari and Fragaki.
Absolute disorientation….

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Και πάλι λάθος κάνετε.Αναφέρθήκατε σε κάποιον που κατείχε κάποιο τίτλο χωρίς να τον ονομάζετε και αυτόν.Λοιπόν επειδή δεν αναφέρετε ονόματα παρακαλώ πολύ να πάρετε πίσω την άποψή σας ότι όλοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες για οικονομικά οφέλη.Μπορεί να ισχύει για κάποιους που πριν 32 χρόνια έδωσαν τα κτήματά τους.προφανώς κάποιοι δεν ζουν κάν.Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν τισ θέλει.Θα 'επρεπε λοιπόν και εσείς να βοηθήσετε να εξαφανιστούν αυτές οι ανεμογεννήτριες μέσα απο το χωριό ,όπως και οι άλλες που δεν θέλετε στις ράχες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προφανώς ζείτε πολύ μακριά από την Άνδρο κι έχετε να δείτε Καλυβάρι χρόνια. Διαφορετικά θα ξέρατε και τον κ. Μπόθο. Και θα ξέρατε πως και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν και τις νέες ανεμογεννήτριες. Άλλωστε σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύσαμε πριν τρεις μήνες στο Εν Άνδρω έδειξε πως το 52% των κατοίκων όλης της Άνδρου ήταν υπέρ της αιολικής ενέργειας, ενώ μόνο το 39% ήταν κατά!
Αυτά που γράφετε εσείς ανωνύμως που τα βρήκατε;
Τέλος όταν με αναίδεια μιλάτε για πολιτικά ενεργούμενα (το σχόλιο σας κόπηκε στο τέλος ως αηθές και αναληθές) πρέπει να ξέρετε πως πολιτικά ενεργούμενα είναι κάτι Βαγγέληδες - αγνώστου πατρός και επωνύμου - που μας τρολάρουν μην μπορώντας στο τέλος λόγω άγνοιας να βρουν κατω από ποια ανάρτηση που έβαλαν το σχόλιο τους.
Αυτά και καληνύχτα σας....
ΥΓ Ιδού και η σχετική ανάρτηση μας μήπως πληροφορηθείτε τίποτα από την Άνδρο που ΔΕΝ ξέρετε:
"ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ/ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ : Όχι στο Μπατσί και στο Γαύριο. Ναι στον Καμπανό! Ίσως στο Στενό!..." 5 Μαρτίου 2020"
Ιδού σε άλλη ανάρτηση μας τι πιστεύουν οι νησιώτες γενικά για το θέμα:
"Τρεις στους τέσσερις Αιγαιοπελαγίτες υπέρ των ΑΠΕ! Δημοσκόπηση της WWF." 27 Ιουνίου 2018

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Well, the joke is on you. Windmills have come and gone ( like those we see in picturesque films and paintings in Mykonos and other islands) that served other purposes such as milling wheat for food. And, this too shall pass, once those who pretend to profess it is done for environmental purposes rather than material reasons have faded.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Maybe the joke is on you. If it is joke to insult Acropolis...
Goodnight British Andriotis...
Sweet dreams...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Perhaps they should place as many wind turbines they can fit on the perimeter of mount Acropolis. Paint them yellow too so they can be identified by the tourists...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μιας και σας αρέσουν τα αστεία να ρωτήσουμε την εξοχότητα σας αν έχει ισχυρούς ανέμους στην Ακρόπολη; Ή, μήπως όχι; Αν όχι τότε στο Μπάκινχαμ μήπως;
ΥΓ Άλλο αστείο έχετε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο και μόνο ότι υπάρχουν Ανδριωτες που ψηφίζουν και στηρίζουν τον Καπακη που ήταν ανίκανος και επικίνδυνος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι λέει πολλά για το άτομο τους...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το να απαντάτε και να λέτε γενικά ότι οι κάτοικοι του Καλυβαρίου θέλουν της ανεμογεννήτριες δέν έχει υπόσταση .Κάτι τέτοιο θα είχε υπόσταση μόνο εάν με ονοματεπώνυμο και υπογραφή το τεκμηριώνατε.Καλύτερα λοιπόν να αφαιρέσετε αυτό το χαρακτηρισμό και βεβαιώτητά σας .
Φιλικά κάποιος που δεν μιλάει πολιτικά.Γιατί αυτό το ωραίο νησί έχει καταστραφεί από τις πολιτικές σας αντιπαραθέσεις
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε μιλήσει με πολλούς κάτοικους σε πολλές επισκέψεις και ρεπορτάζ όπως και με τον πρώην πρόεδρο Μακροταντάλου. Όλοι θέλουν εκεί τις ανεμογεννήτριες. Οι λόγοι είναι οικονομικοί. Υπάρχουν πάμπολες αναφορές γι' αυτό. Το ότι δεν το ξέρετε και ζητάτε ονόματα απλώς δείχνει πως δεν ξέρετε και τις αντιθέσεις για το θέμα στο νησί...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ως προς το διαδικαστικο, η παρακόλληση συγκοινωνίας ειναι δεδομένη και αναιτια.Το λιμεναρχειο Ανδρου εχει υποχρεωση(!!) να κανει σωστα τη δουλεια του.Επιτελους το κρατος πρεπει να δουλέψει. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά βιντεο και φωτογραφιες που αποδεικνύουν τα παντα. Ως προς το πολιτικο, μεγαλοι ανθρωποι ειναι• ο καθενας να παρει την ευθυνη των πραξεων του χωρις κωλοτουμπες

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειλικρινά, μέσα στα τόσα λόγια σας δεν κατάλαβα ποιά είναι η δική σας τοποθέτηση για λειτουργία αυτών των παλαιών ανεμογεννητριών, μέσα σε ένα χωριό που προφανώς μετά από 32 χρόνια λειτουργίας δεν τηρούν τα σύγχρονα στάνταρ λειτουργίας .Το ερώτημα είναι απλό..Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν έστω και με τοποθέτηση ανταλλακτικών ; Ναι η Όχι?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστώ για την ερώτηση. Δεν ξέρω για τα όποια στάνταρ στις ανεμογεννήτριες. Δεν είμαι ειδικός. Μπορώ όμως πολιτικά να κρίνω. Από την μια η ΔΕΗ ως αρμόδια και για τα στάνταρ θέλει μέχρι να βάλει την μια που θα αντικαταστήσει να τις λειτουργήσει. Οι κάτοικοι του χωριού τις θέλουν. Εγώ γιατί πρέπει να πάρω θέση σε κάτι που δεν ξέρω, δεν βλέπω και δεν ενοχλεί αυτούς που ζουν εκεί; Αν ήξερα για πιθανές παρενέργειες να πάρω θέση. Αλλά τώρα τι θέση να πάρω για ένα ζήτημα που πάει πίσω 32 χρόνια;
Τις προάλλες ρώτησα τον Περιφερειάρχη που μου απάντησε κι αυτός με μια ερώτηση λέγοντας: Θες να πάρω θέση για ένα ζήτημα του 1990; Δηλαδή να μιλήσουμε ιστορικά θες;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κόσμος αντιδρά μαζικά από το Σεπτέμβρη και μετά. Ας μη γελιόμαστε. Οι φωτογραφίες του Όρμου Κορθίου με το αιολικό Μυτιληναίου και η έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά του Δήμου σε αυτό το έργο τα προηγούμενα χρόνια, ανησύχησαν τον κόσμο για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το υφιστάμενο χωροταξικό στις περιοχές υψηλής αναγνωρισιμότητας του νησιού (αιολικά Μυτιληναίου, Κοπελούζου).
Ο Δήμαρχος οφείλει να επιδιώξει πολιτική λύση στο πρόβλημα των κινητοποιήσεων στο λιμάνι, με άμεση συνάντηση με τους Υπουργούς Ενέργειας και Τουρισμού. Κι ο Δήμαρχος Τήνου σε ανάλογη περίσταση (μετά τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι) πήγε με τον περιφερειάρχη στον κο Χατζηδάκη.
Η διαφορά από την Τήνο είναι ότι στην Άνδρο υπάρχει ομόφωνη αντίδραση και για μη αδειοδοτημένα αιολικά στα οποία καλό θα ήταν από τώρα να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο και αν υπάρχει περιθώριο προστασίας ή νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ήρθε η ώρα να εκθέσουμε τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το νησί από την ανεμπόδιστη επέλαση των αιολικών σε μέρη υψηλής αναγνωρισιμότητας και τουριστικής αξίας (Γαύριο, Μπατσί, Άγιος Πέτρος, Όρμος Κορθίου, Γριάς πήδημα, Απάνω Κάστρο).
Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.
Ας υπάρξει η συνδρομή της Περιφέρειας ενδεχομένως και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μία απλή βόλτα στο facebook και θα καταλάβετε ποιοι ήταν οι υποκινητές αυτής της φασαρίας.φασαρία που τελικά κανένα αποτέλεσμα δεν είχε αφού δεν άγγιξε καθόλου τους νέους επενδυτές ανεμογεννητριών στην Άνδρο. Με λίγα λόγια μία τρύπα στο νερό.

Περισσότερα