Οποίος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Από τον παραπάνω χάρτη είναι προφανές πως οι 33 Α/Γ Κοπελούζου (με πράσινο χρώμα) είναι αυτές που απλώνουν σε όλη την κεντρική Άνδρο και δημιουργούν πρόβλημα. Οι άλλες σε Βορά και Νότο ελάχιστα επηρεάζουν όντας απομακρυσμένες από όλα τα οικιστικά και τουριστικά κέντρα.

Οι αιρετοί και μη εκπρόσωποι της Άνδρου πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι με κρίση και σοβαρότητα και να συναποφασίσουν για μια συντεταγμένη ρεαλιστική πρόταση χωροθέτησης Α/Γ κι όχι να συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορόνες για λαϊκές κινητοποιήσεις και πράσινα άλογα κατά των παλαιών και ήδη αποδεκτών Α/Γ της ΔΕΗ στο Καλυβάρι. Γιατί με τον άμετρο αυτόν τρόπο ρίχνουν νερό στον μύλο των μεγάλων επενδυτικών ομίλων (Κοπελούζος), οι οποίοι ετοιμάζονται τρίβοντας τα χέρια τους.

Αισθάνονται ότι απέναντι τους δεν έχουν σοβαρούς εκπροσώπους του νησιού, αλλά διάσπαρτα μικροπολιτικά προσωπικά συμφέροντα που οδηγούν σε διχασμούς, καθώς κάποιοι οπαδοί του «όχι σε όλα» εμφορούμενοι από τις εμμονές μιας «διαρκούς επανάστασης κατά του κεφαλαίου» (και λοιπών παρωχημένων θεωριών του προηγούμενου αιώνα) θεωρούν την Άνδρο πεδίο άσκησης βίας.

Όσοι ασχολείστε με τα κοινά κι ενδιαφέρεστε για το μέλλον του νησιού πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε συνέχεια να φοβάστε το πολιτικό κόστος. Το εύκολο είναι να πετάτε κάθε φορά το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον. Το δύσκολο να αναλάβετε το κόστος μιας πρότασης, πιθανόν «δύσκολης» σήμερα, αλλά χρήσιμης αύριο για τον τόπο. Θα είναι αλήθεια κρίμα σε δυο-τρία χρόνια να θυμίζετε τις μωρές παρθένες του Ευαγγελίου, διερωτώμενοι τάχα ποιος φταίει που γέμισε όλη η κεντρική Άνδρος ανεμογεννήτριες.

Τότε θα είναι αργά. Θα έχετε απολαύσει τις πικρές δάφνες μιας σύντομης και περιστασιακής νίκης με μια ολιγόμηνη αποτροπή της έλευσης ανταλλακτικών για τις παλαιές Α/Γ της ΔΕΗ!! Αλλά θα έχετε εξαντλήσει τις δυνάμεις και τα διαπραγματευτικά χαρτιά ως νησί και θα υποστούμε όλοι μας ήττα από τις διάσπαρτες παντού στην Άνδρο ανεμογεννήτριες Κοπελούζου. Καλό, λοιπόν, είναι να υπάρξει ένας συντονισμός και μια στόχευση γύρω από το τι θέλουμε να αποφύγουμε.

Και καλό είναι να θυμόμαστε τον βοσκό που κορόιδευε τους συγχωριανούς του φωνάζοντας χωρίς λόγο «λύκος, λύκος», γιατί ο πραγματικός λύκος ήταν κρυμένος και καραδοκούσε να εμφανιστεί όταν όλοι είχαν κουραστεί από την «επαναστατική γυμναστική» που επέβαλε ο άφρων βοσκός τους κατοίκους της περιοχής του ...

Μήπως τελικά μια κοινή απόφαση  για Α/Γ στον Βορρά και στον Νότο, που δεν θα ενοχλούν τους βασικούς οικισμούς του νησιού, είναι πολύ προτιμότερη και διαπραγματεύσιμη με την εκάστοτε κυβέρνηση, από τις πολλές και διάσπαρτες Α/Γ σε όλο το νησί; Και μετά απλώς θα ψάχνουμε ποιος φταίει…

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανολόγος ΕΜΠ – Στενιές Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κ.Γιαννίκο,
Προφανώς, παρ' όλη την επιστημοσύνη σας και τους τίτλους σας, φοβάμαι πως έχετε...χάσει τον προσανατολισμό σας, όπως προκύπτει από τον αναρτημένο χάρτη σας με την τόσο κατατοπιστική ...επεξήγησή σας.Προκειμένου να επιτύχετε τον σκόπιμο αποπροσανατολισμό των ανδριωτών, μετατοπίσατε το Γαύριο , τ' Ατένη, τις Γίδες , το Μπατσί και όλη την γύρω περιοχή, από τον Βορρά στην κεντρική Άνδρο , προκειμένου να προστατεύσετε την δική σας κεντρική Άνδρο,(Πιτροφό-Αποίκια- Στενιές και γύρ περοχή)). Μετά από αυτή λοιπόν την επιστημονική ανάγνωση του χάρτη, φτάνετε στη νότια Άνδρο, δηλαδή στο Κόρθι. Μήπως μας περνάτε για ανεγκέφαλους ; Λυπάμαι πολύ γιατί αυτή η τοποθέτηση μειώνει εσάς και δεν εξυπηρετεί το νησί μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς για την Άνδρο οι λιγότερο καταρτισμένοι φωνάζουν περισσότερο. "Όσο πιο άδειος ο ντενεκές τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει".

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρόγραμμα Life χωρίζει την προστατευόμενη περιοχή της Νότιας Ανδρου σε τρεις ζώνες
Ζώνη Α : Πλήρης απαγόρευση αιολικών
Ζώνη Β : Επιτρέπεται η κατασκευή υπό όρους και μετά από μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ)
Ζώνη Γ : Επιτρέπεται χωρίς όρους.
Από τα αδειοδοτημένα έργα, το έργο της PROTERGIA στην Ράχη Κορθιου είναι στην Ζώνη Α, το υπό κτασκευή Φραγκάκι είναι στην Ζώνη Β έχοντας υποβάλει την απαιτούμενη ΕΟΑ. Το Φραγκάκι 2 της εταιρείας ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ είναι υπό αδειοδότηση.
Η μελέτη Life δεν αφορά τα έργα της Βόρειας Ανδρου.
GG

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πράσινα άλογα είναι παραφθορά του «πράττειν άλογα» και σημαίνει παράλογες πράξεις
Αυτά για αποκατάσταση της ετυμολογίας του όρου
Ευχαριστώ
GG

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρασσειν αλογα και οχι πρασινα άλογα. Μιλαμε σωστά. Γράφουμε σωστα?
Επι του θέματος, οι κινητοποιησεις έχουν στοχο αγαπητοι διαχειριστές και συνεργάτες του εν Ανδρω. Την συσπείρωση και την κλιμακωση. Θελετε να αντιδρούμε επιλεκτικά; Θα ειχατε κατι να προτείνετε;

This comment was minimized by the moderator on the site

For Mr. Kalabrezos, very well said. Also, someone should ask what public benefit will there be... and will this benefit the Island or the public utility for all of Greece?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας μας πει κάποιος υπεύθυνος παρακαλώ πως σχετίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει το Διαχειριστικό Σχέδιο του life με τα αιολικά πάρκα στην Άνδρο;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Απολιγνιτοποιηση ναι συμφωνώ μαζί σας. Κανείς όμως δεν μας ομολογεί ότι τα αιολικά που προγραμματίζονται για την Άνδρο δεν είναι για την κάλυψη των δικών της ενεργειακών αναγκών αλλά για την εξυπηρέτηση κυρίως των αναγκών άλλων νησιών.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να δούμε ποιος θα παραστεί όταν κόβουν τις κορδέλες στα εγκαίνια των αιολικών πάρκων!!! Ευχή μας να μη συμβεί!!!

Περισσότερα