Σοβαρές ευθύνες στον Γ. Καπάκη για το Μάτι: "τοπικής και μικρής έντασης" η φωτιά!!!...

 

Σε φωτογραφία το βράδυ της μοιραίας 23ης Ιουλίου 2018 στο "συντονιστικό" της πυροσβεστικής ο τότε γγ Πολιτικής Προστασίας Καπάκης "συντόνιζε" με τον υπουργό Προστασίας του πολίτη Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη και τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής. Τι συντόνιζαν; Μια "τοπικής και μικρής έντασης" φωτιά που κατέγραψε 102 νεκρούς!! Έτσι την "είδε" (τοπικής και μικρής έντασης) ο Καπάκης κι έτσι την κατέγραψε στις 11:58 της μοιραίας Δευτέρας,ενώ ήδη στο Μάτι μετρούσαν δεκάδες νεκρούς! Ποιος "συντόνιζε" τι; Και ποιος κορόιδευε ποιον;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ifimerida.gr

(Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου ή ψευδόμενος ασυστόλως μην εκδίδοντας αναγκαίες αποφάσεις και την ώρα της φωτιάς εξέδιδε "οδηγίες γενικών κατευθύνσεων"! Το ακόμα χειρότερο την ώρα που είχε αρχίσει η καταγραφή των νεκρών αυτός χαρακτήριζε σε απόφαση του προς την Περιφέρεια την φωτιά… «τοπικής – μικρής έντασης»! Ακόμα κατηγορείτε πως δεν εισηγήθηκε ποτέ - μαζί με την πυροσβεστική - την εκκένωση της περιοχής – ΕΝ ΑΝΔΡΩ).

Ο ανακριτής κ. Μαρνέρης μελετά και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που του παραδόθηκε χθες, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζουν αρκετά «προβληματικά» σημεία στον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής από τη φωτιά. Οι ελεγκτές της Αρχής εντοπίζουν δεκάδες σημεία που αναδεικνύουν πειθαρχικές ευθύνες εμπλεκομένων.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα αναφέρεται στην Πολιτική Προστασία, της οποίας το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο (ΚΣΟΠΠ) συνεδρίασε την επίμαχη ημέρα στις 21:30 χωρίς να προχωρήσει σε λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Αντ' αυτού, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις». Όλα αυτά μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ ήδη η φωτιά είχε προσλάβει, με βάση τις διατάξεις του νόμου, χαρακτηριστικά περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης.

Στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταλογίζεται επίσης πως θα έπρεπε να είχε αναλάβει τον συντονισμό για τη διάθεση μηχανισμού και μέσων για την αντιμετώπιση της φωτιάς, εφόσον για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα. Παράλληλα, ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, και ενώ ήδη είχε αρχίσει η τραγική καταγραφή νεκρών και η αναζήτηση αγνοουμένων σε στεριά και θάλασσα, «με εξουσιοδότησή του στις 24/7, ώρα 11:58 προς την περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα "τοπικής - μικρής έντασης"».

Στο κεφάλαιο για την Πυροσβεστική, οι επιθεωρητές τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως ουδέποτε συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον αρχηγό του Σώματος για την παροχή κατευθύνσεων και τη χάραξη της επιχειρησιακής τακτικής.

Αναφορικά με το θέμα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το Μάτι, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται πως δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν «κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών». Να σημειωθεί ότι η εισήγηση υποβάλλεται από τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Για την Περιφέρεια, η Αρχή αναφέρει στο πόρισμα πως δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές μόλις τρεις ημέρες πριν, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να το έχει έτοιμο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/tragodia-sto-mati-o-anakritis-kateshese-mihanima-me-tis-synomilies-tis-pyrosbestikis

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ντροπή!!! Σήμερα και ο Σουσουδης τον ακολουθεί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, ακόμα και σε αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, ο Καπάκης ήδη θα εξέτιε ποινή πολυετούς φυλάκισης, για το έγκλημα που διέπραξε στο Μάτι. Δυστυχώς στην Ελλάδα η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί όπως πρέπει και είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι διαπίστωση πολλών συμπολιτών μας. Αντί να είναι στη φυλακή του επετράπη να διεκδικήσει και τη δημαρχία της Άνδρου και ΔΥΣΤΥΧΩΣ εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Ήθελα να ήξερα όλοι όσοι τον ψήφισαν και πολύ περισσότερο αυτοί που συμπορεύτηκαν μαζί του στις εκλογές δεν ντρέπονται; Δεν προβληματίστηκαν που ο αρχηγός τους υπήρξε ένας από τους υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Σοβαρές ευθύνες φέρουν και οι ψηφοφόροι του Καπάκη που χωρίς να δείξουν ίχνος σεβασμού στους 102 νεκρούς, πήγαν και τον ψήφισαν. Αν το σύστημα δούλευε διαφορετικά οι εν λόγω θα έπρεπε να αποκλειστούν για όλες τις επόμενες ψηφοφορίες λόγω χαμηλού δείκτη νοημοσύνης που αγγίζει τα όρια της επικυνδινότητας.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝΕ ΤΙ ΛΕΝΕ?