Οι ΑΠΕ και ο ελληνικός μύθος των ΒΑΠΕ

Του Γιώργου Γιαννίκου
Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ

 

Ο κόσμος όλος μιλάει για την ανάγκη των ΑΠΕ. Κάποιοι στην Άνδρο τις βαφτίζουν ΒΑΠΕ!!!

Παίρνω αφορμή πρόσφατο κάλεσμα, όλων των συλλόγων και σωματείων του νησιού, από την γνωστή ομάδα των πολέμιων των ΑΠΕ της Άνδρου. Το κάλεσμα ζητούσε να στείλουν έγγραφη απόφαση τους σε μεζεδοπωλείο των Αποικίων!!! Στόχος να αποφανθούν αν είναι υπέρ ή κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων «βιομηχανικού τύπου» στην Άνδρο.

Από το κάλεσμα με εντυπωσίασε ο τρόπος που τοποθετούν το ερώτημα ώστε να εκμαιεύσουν την απάντηση που επιθυμούν. Θυμίζει αντίστοιχα το ανέκδοτο αν προτιμά κανείς να είναι πλούσιος και υγιής ή φτωχός και άρρωστος!

Μετά την παταγώδη αποτυχία των κινητοποιήσεων τους για να εμποδίσουν την υλοποίηση του ΑΣΠΗΕ στον Μαραθιά Μακροταντάλου, στη Βόρεια Άνδρο και τη συνειδητοποίηση της περιορισμένης απήχησης των θέσεων τους στην τοπική κοινωνία, προσπαθούν τώρα με διαφορετική προσέγγιση, να εμφανίσουν ότι στο νησί υπάρχει καθολική αντίδραση στην εγκατάσταση «ΒΑΠΕ» όπως αποκαλούν τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).

Το αφήγημα τους αλλάζει κι επιχειρούν να μην εμφανίζονται ως πολέμιοι των ΑΠΕ, που είναι μια παγκόσμια επιλογή του συνόλου σχεδόν του πλανήτη (στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής), αλλά είναι κατά των «ΒΑΠΕ» (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Στην Ολλανδία από όπου η φωτογραφία λέγονται ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Στην Ελλάδα ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Για τον λόγο αυτό έχουν πλάσει ένα φαντασιακό κόσμο, όπου ως ΑΠΕ εννοούν εφαρμογές περιορισμένης κλίμακας, που ακόμα κι αν υπήρχαν σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε καν την κάλυψη του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού.

Και «μάχονται» - σε παγκόσμια πρωτοτυπία - τις ΒΑΠΕ!!! Αποκαλούν τις ΑΠΕ - μόνοι αυτοί διεθνώς - ΒΑΠΕ! Λες και μπορεί να παραχθεί ρεύμα για μια χώρα βιοτεχνικώς ή ερασιτεχνικώς. Αγνοούν οι οικολογούντες ακτιβιστές πως κάθε μια Α/Γ ύψους 65 μέτρων (ο πύργος) και 52 μέτρα (το φτερό) ισοδυναμεί με 60 μικρές (30 μέτρα ύψος). Μιλάνε για μικρές Α/Γ αγνοώντας πως οι 56 Α/Γ της ΔΕΗ στον Καμπανό αν γίνουν μικρές θα πρέπει να αντικατασταθούν με περίπου 3000 μικρές! Μιλάνε άραγε σοβαρά;

Αυτές τις ανοησίες λένε οι οικολογούντες στα μεζεδοπωλεία της Άνδρου! Όλα αυτά γιατί θεωρούν οι ακτιβιστές του κάρβουνου και του λιθάνθρακα ότι πάντα θα υπάρχουν Πτολεμαΐδες και πάντα θα υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να μπορεί η χώρα να υπάρχει και να λειτουργεί.

Αδιαφορούν και πολεμούν την ευρωπαϊκή πολιτική γιατί δεν τους ενδιαφέρει η Ευρώπη. Αδιαφορούν για την διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2026.

Τους αφήνει αδιάφορους και την αντιπαρέρχονται, αφού ουδέποτε ασχολήθηκαν  με την ενέργεια, το επιχειρείν και κάθε μορφής αναπτυξιακή προσπάθεια που θα δημιουργούσε «εθνικό προϊόν» και θέσεις εργασίας. Αντίθετα, προβάλλοντας μια στρεβλή άποψη προστασίας του περιβάλλοντος, στράφηκαν διαχρονικά εναντίον κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας που θα δημιουργούσε απασχόληση και έσοδα, με τα γνωστά αριστερόστροφα τσιτάτα κατά του κέρδους και του κεφαλαίου!!!

Οι Α/Γ στο Καλυβάρι είναι 30 μέτρα η μια περίπου κι είναι 7. Θα αντικατασταθούν με μια Α/Γ που θα παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα. Τις 7  - λόγω ύψους - οι οικολογούντες ακτιβιστές τις λένε ΑΠΕ, όμως την μια την βαφτίζουν ΒΑΠΕ!!!

Πανελλήνια παραδείγματα αντιαναπτυξιακών ενεργειών αυτής της λογικής πολλά. Το Ελληνικό, οι τουριστικές εγκαταστάσεις Αφάντου στη Ρόδο, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το Costa Navarino στη Μεσσηνία. Αυτό το τελευταίο το καθυστέρησαν δέκα χρόνια. Αλλά σήμερα αποφέρει τεράστια αύξηση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας κι έχει ανεβάσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανάμεσα στα πρώτα στην Ελλάδα.

Πριν μερικά χρόνια, όταν έγινε συζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παλιά λατομεία της Πεντελης, οι ίδιοι κύκλοι ξεσήκωσαν επανάσταση μιλώντας για επερχόμενη οικολογική καταστροφή!

Να σημειώσω εδώ προς γνώση τους ότι ο όρος ΑΠΕ αποδίδετε διεθνώς στην αγγλική RES (Renewable Energy Sources), ενώ ο όρος ΒΑΠΕ δεν έχει εμφανιστεί ακόμη πουθενά στον κόσμο, πλην της Ελλάδας. Δηλαδή η προσθήκη «Βιομηχανικές», αποτελεί παγκόσμια ελληνική πατέντα των Ελλήνων οικολόγων και ακτιβιστών.

Ακόμα να προσθέσω πως ο λόγος που μερικοί εξ αυτών εμφανίζονται υπέρ των υδροηλεκτρικών έργων στην Άνδρο (!!!) είναι γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν, αφού δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμη ποσότητα νερού. Κάποιες φαιδρότητες που ακούγονται από ανθρώπους με ελάχιστη γνώση και πρακτική εμπειρία, εντελώς έξω από την αγορά για υδροηλεκτρικά έργα με αντλησιοταμιευση στην Άνδρο, είναι για να φαίνεται ότι προτείνουν κάτι.

Με έκπληξη όμως παρακολουθώ τον πρώην δήμαρχο Άνδρου, που ξιφουλκεί κατά των «ΒΑΠΕ», τώρα που βρέθηκε στην αντιπολίτευση, συμπλέοντας απολύτως με τον επίσης σιωπηλό επί 5ετία Γ. Καπάκη. Όμως, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του, ο κ. Σουσούδης, ποτέ δεν εξεφράσθη αρνητικά για τις αδειοδοτημένες επενδύσεις των ΑΠΕ. Και ήταν αυτός που συνομιλούσε πάντα με τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των εταιρειών!

Έχουμε ήδη θέσει δημόσια ένα ερωτήσει προς τον Θ. Σουσούδη που δεν έλαβε απάντηση κι αναφερόταν για το αν είχε συναντήσεις με τον Όμιλο Μυτιληναίου. Τώρα θα τον ρωτήσουμε αν συνάντησε - και πόσες φορές - τον κ. Τιλλ, που εκπροσωπεί τις ΑΠΕ του ομίλου "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" και αν συζήτησαν περί... ΒΑΠΕ; Ας κάνει μια προσπάθεια να θυμηθεί επιτέλους ο όψιμος «πολέμιος» των ΒΑΠΕ Θ. Σουσούδης!

Μετά τα ανωτέρω αποκαλυπτικά η μόνη εύλογη απάντηση στο ερώτημα «αν είναι είστε υπέρ ή κατά των Α/Γ», που έθεσε το μεζεδοπωλείο των Αποικίων, θα πρέπει να είναι: ναι στις ΑΠΕ, αλλά με μέτρο και κανόνες, συνεκτιμώντας κάθε φορά τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Πώς θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με το σχόλιο 64623; Τα ψέματα τελειώνουν, οι ανεμογεννήτριες έρχονται, ο πλανήτης σώζεται. Η Άνδρος πρέπει να είναι πρωτοπόρα σε αυτό τον αγώνα και αν είναι δυνατό να εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού σε αιολικά. Το επόμενο σχόλιο 64624 είναι εξίσου εύστοχο. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των μεζεδοπωλείων. Όχι μόνο λειτουργούν ως γιάφκες των ανεμομάχων αλλά οι κουζίνες τους εκπέμπουν και επικίνδυνα αέρια. Μέχρι και η μπύρα που σερβίρουν περιέχει επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα μεγάλο μέρος του οποίου εκλύεται στην ατμόσφαιρα υποθηκεύοντας το μέλλον όλων μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν θυμόμαστε καλά τον κυρ-Νίκο με την κοτσίδα δεν τον άκουσαν μόνο ναύτες. Το άκουσαν και καμιά δεκαριά που επιδοκίμασαν αγαπητέ ναύτη. Αυτοί γιατί δεν σε ενόχλησαν; Καλό θα ήταν να στιγματιστεί όλη η αλητεία που επιτέθηκε στον Τύπο που δεν ελέγχεται από αυτούς εκε'ινο το βράδυ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ψήφισμα όπως το λένε ή δημοψήφισμα όπως κάποιοι ιντελεκτσουέλ το γράφουν, από την στιγμή που δεν γίνεται με σύννομες διαδικασίες όπως ο νόμος ορίζει, θα καταλήξει να έχει την τύχη της δοκιμασμένης συνταγής των γιαλατζί κινητοποιήσεων. Και επειδή το καφεουζοποτείο γνωρίζει από μαγειρέματα μετά μουσικής, μην εκπλαγείτε αν τα κουκιά βγουν πάνω από τον πληθυσμό της Άνδρου. Όπως και να χει, για να μη στεναχωρηθούν πάλι οι εκδρομείς του λιμανιού, το αποτέλεσμα στον κάλαθο των αχρήστων θα πάει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιος κυρ Νικος που ήταν στο Πολυτεχνείο κι έκανε καριέρα σαν εργολάβος του ΠΑΣΟΚ; Ποιος κυρ Νίκος έβριζε χυδαία στο Γαύριο τις πρωινές ώρες για ανεμογεννήτριες "να μπουν στον κ@@@!...." Και μετά πήγε στον ιδιοκτήτη των ανεμογεννητριών κι έλεγε πως αυτά είναι... ψέματα!!! Ποιος κυρ-Νικος δεν τολμά να πει όταν βρίζει χυδαία μπροστά στο κεφάλαιο πως έβριζε χυδαία κάνοντας ρεβεράτζες στον κεφαλαιούχο; Αλίμονο πολλοί που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο έγιναν μετά πωλητές ιδεών πουλώντας κοτσίδα, επανάσταση και αέρα κοπανιστό στα αλώνια του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα γράφει ένα απλός ναύτης της σειράς που δεν ήταν στο Πολυτεχνείο. αλλά μόνο στο Γαύριο τις δύο μέρες που ο κυρ-Νίκος έκανε επανάσταση χυδαιολογώντας...

This comment was minimized by the moderator on the site

Με έκδηλη αγωνία περιμένουμε άπαντες οι απιστοι Θωμάδες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του μεζεδοπωλείου Αποικίων στο επιστημονικά τεκμηριωμένο ερωτηματολόγιο συλλόγων - σφραγίδες ή και ενεργών τοιούτων που θα ανακοινωθεί από την εφορευτική επιτροπή του Θωμά που είναι σπίτι και μιλάει...

This comment was minimized by the moderator on the site

Η φέρουσα ικανότητα του νησιού σε ψέματα και ηλιθιότητα μόλις εξαντλήθηκε Θωμά. Άραγε είσαι σπίτι γιατί σε παίρνω και μιλάει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία μας παρουσιάζει ο κύριος Γιαννίκος στο άρθρο του. Θα σταθώ στα ακόλουθα. Παρατήρηση πρώτη. Η κριτική προς τα μεζεδοπωλεία είναι απολύτως κατανοητή καθώς οι ψησταριές παράγουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι παράγοντας επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής. Παρατήρηση δεύτερη. Οι ανεμογεννήτριες είναι ένα πολύ ωραίο προϊόν με εξαιρετικό μάρκετινγκ που δεν είναι άλλο παρά η σωτηρία του πλανήτη. Είναι λοιπόν κρίμα και άδικο να αμαυρώνει κανείς αυτό το μάρκετινγκ χαρακτηρίζοντας τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ ΒΑΠΕ βάζοντας μπροστά το γράμμα Β από τη λέξη βιομηχανικό που δεν ακούγεται πολύ ωραία. Η ρητορική αυτή σαμποτάρει την προσπάθεια του εισαγωγέων των ανεμογεννητριών να σώσουν τον πλανήτη και επιπλέον υποσκάπτει την ανάπτυξη και άρα την εθνική οικονομία. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως οι λέξεις έχουν τη σημασία τους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πως εκφραζόμαστε για να μην κάνουμε ζημιά. Το σημείο αυτό μας οδηγεί απευθείας στην τρίτη παρατήρηση. Ο κύριος Γιαννίκος ως γνήσιος οικολόγος όπως κάθε υπέρμαχος των ΑΠΕ φαίνεται να θεωρεί ως απάντηση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας την περαιτέρω μεγέθυνση του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού και μάλλον όχι τόσο την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ίσως γιατί και η λέξη βιομηχανικός δεν του αρέσει πολύ. Ίσως και γιατί η βιομηχανία θα έχει μια κάποια δυσκολία να εξελιχθεί σε μια χώρα χωρίς ορυκτά καύσιμα. Θα πρέπει τα εργοστάσια να προγραμματίζουν την παραγωγή τους βάσει του δελτίου ανέμου της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας το οποίο όπως και να το δει κανείς είναι κάπως περιοριστικό. Παρατήρηση τέταρτη. Κατανοητή η αγανάκτηση του αρθρογράφου για την προσπάθεια των πολέμιων των ΑΠΕ να εκμαιεύσουν από τον κόσμο την απάντηση που επιθυμούν. Οι σωστές δημοσκοπήσεις γίνονται από τις εταιρίες δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αναλάβει τη διασύνδεση μεταξύ των νησιών και δίνουν και αυτές τον αγώνα τους για τη σωτηρία του πλανήτη. Το δε ερώτημα πρέπει να είναι, είσαστε υπερ ή κατά των ΑΠΕ με ειδικότερα ερωτήματα για φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και αιολικά. Με τον τρόπο αυτό δεν χειραγωγείται η κοινή γνώμη και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η υποστήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων στην εγκατάσταση δεκάδων ή εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο νησί. Παρατήρηση Πέμπτη. Η φωτογραφία από την Ολλανδία είναι πολύ ωραία. Θα μπορούσαν μεταξύ των ανεμογεννητριών να κατασκευαστούν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, στις ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν προβολείς και οι αγώνες να προγραμματίζονται βάσει δελτίου πρόγνωσης ανέμου για να μην καίγονται ορυκτά καύσιμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον ''Ανδριώτης'''' κόψε κάτι κύριος..Από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι το 97% των κατοίκων της Άνδρου συμφωνεί με τον υπάλληλο των ΑΠΕΔΩΝ;;;Καλά καταλάβαμε ........

This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή κατα τον Σόπενχαουερ καθε αληθεια περναει απο τρια στάδια:
Πρωτα γελοιοποιείται,
έπειτα βρισκει σφοδρή αντιδραση
και στο τελος θεωρειται αυτονόητη
μήπως να το δουμε αλλιως το ολο θεμα απο το να τσακωνομαστε χωρις προτασεις και να βγαλει λεφτα απο τα εργα ο τοπος εκδίδοντας ομολογιακά δανεια προς τις εταιρειες; Ετσι θα παρει ο τοπος ολα τα λεφτα, αντί πχ οι ξενοι και να δειτε τι καλο θα εχει ο τοπος και ποσο αγαπημενοι θα ειναι ολοι.
Σε καθε εργο βλεπω τοκο απο €3.000.000 έως €15.000.000 οποτε δε το βλεπουμε ετσι να προχωρησουμε μπροστα με κερδος;
Βέβαια με καποια σωστη διαχειριση, ωστε τα λεφτα να πιασουν τοπο.
Και το μεγαλο ερωτημα: Ποιον εμπιστευόμαστε για ταμία; Καληνυχτα. Τωρα μπηκαμε στα πραγματικα ζητηματα του τοπου!

Περισσότερα