ΠΡΟΣΟΧΗ... ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ!!! Ή, ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία...

Η φρέζα που φρεζάρει την άσφαλτο. Ξεκίνησε χτες και φρέζαρε όλο το Νειμποριό: από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι το παλιό ελικοδρόμιο. Σήμερα ανεβαίνει μέχρι την Καϊρειο. Κι έπεται συνέχεια...

Το σημερινό ρεπορτάζ έχει τρία σκέλη. Το πρώτο είναι μια χρήσιμη ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου που απαγορεύει την κυκλοφορία από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη μέχρι το παλαιό ελικοδρόμιο στο Νειμποριό λόγω έργων. Το δεύτερο την ιστορία του συγκεκριμένου δρόμου μέσα από τα μάτια αυτών που ζουν και ψηφίζουν εκεί. Το τρίτο μια διδακτική ιστορία του πως φτιάχνουν σωστά έναν δρόμο.

Κατ' αρχή η χρήσιμη κι επείγουσα ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου που εκδόθηκε χτες και έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Διακοπή κυκλοφορίας

Την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 θα μείνει κλειστός ο δρόμος από Καΐρειο Βιβλιοθήκη μέχρι το παλαιό ελικοδρόμιο, λόγω εργασιών.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΝΙΜΟ, Η ΟΧΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ

Ως εκ τούτου, για τις δυο αυτές ημέρες, παρακαλούμε:

1. Για την πραγματοποίηση προσεκτικά και μόνο απαραίτητων μετακινήσεων των μονίμων κατοίκων της περιοχής του δρόμου, που αναφέρθηκε.

2. Για την αποφυγή στάθμευσης οχημάτων στα σημεία των έργων. 

 3. Η μετακίνηση να διεξάγεται μέσω των εναλλακτικών, οδικών δικτύων.

 Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συμβολή σας.   

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Έχει ήδη φρεζαριστεί ο δρόμος στο Νειμποριό μπροστά στο Del' Arte και μετά το φρεζάρισμα περνά η σκούπα να σκουπίσει. Η σκούπα σκούπιζε μέχρι τις 8 το βράδυ για να καθαρίσει ο δρόμος του Νειμποριού ώστε να πέσει η άσφαλτος κλειστού τύπου την επόμενη εβδομάδα.

Και τώρα η ιστορία του δρόμου και των ανθρώπων που ζουν και ψηφίζουν εκεί. Πριν τις εκλογές του 2019 βάζοντας βενζίνη στο πρατήριο που συνήθως χρησιμοποιώ ρώτησα τον πρατηριούχο με τον οποίο έχω μακρά γνωριμία πως βλέπει τις δημοτικές εκλογές. Μέχρι το 2019 συνήθως καταφερόταν κατά του δημάρχου. Ξαφνικά ήταν υπέρ. Με εξέπληξε λίγο. Από την κουβέντα κατάλαβα πως θα ψήφιζε τοπικιστικά, όπως και πολλοί άλλοι στην Χώρα. Λογικό. Έτσι έμαθαν οι περισσότεροι να ψηφίζουν με γνώμονα τους χωριανούς τους κι όχι με γνώμονα το νησί τους. Έτσι έκαναν οι Υδουσαίοι και οι Κορθιανοί έτσι και οι Χωραϊτες.

Για να δικαιολογήσει την "μεταστροφή" του μου είπε πως "όλοι ίδιοι είναι". Άρα, ψηφίζει τον "πιο ίδιο" γι' αυτόν, που ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος!!! Τα ίδια άλλωστε έλεγε και έκανε και ο κουμπάρος του. Αλλά και ο πατέρας του κουμπάρου του, που αν και καταφέρονταν επί 5ετία κατά του δημάρχου, έβαλε μάλιστα και υποψηφιότητα μαζί του. Κι επιπλέον έβριζε όσους ήταν αντίθετοι γράφοντας στο Facebook του Σουσούδη: "ποιος ακούει άτομα σαν κι αυτούς"!!! Τέτοια ωραία πράγματα έλεγε ο πατέρας του κουμπάρου εκείνη την ωραία και πολύ μακρινή πια εποχή του 2019 μ.Χ. στην Άνδρο των Νέων Οριζόντων!!! 

Πλήρως φρεζαρισμένος όλος ο Νειμποριός από τον Όμιλο μέχρι το παλιό ελικοδρόμιο. Κάποιοι νόμιζαν πως θα χρειάζονταν μήνες. Τους είχαν πείσει πως για να γίνει ο πιο κεντρικός δρόμος της Χώρας χρειάζονταν χρόνια!!!

Τον ρώτησα γιατί αφού ψηφίζει μόνο χωραΐτη δεν ψηφίζει τον Δημήτρη Γιαννίση που άφησε έργο πριν χρόνια ως δήμαρχος και που υποσχόταν πως θα φτιάξει στα πρώτα έργα τον κακοτράχαλο επί πολλά χρόνια κεντρικό δρόμο της Χώρας από την διασταύρωση του Άγιου Σπυρίδωνα που πάει για Λειβάδια μέχρι το Ναυτικό Όμιλο. Κάτι που είχε υποσχεθεί και ο Θ. Σουσούδης, αλλά ουδέποτε έφτιαξε. 

Γέλασε και μου είπε: "μα τι λες αυτό είναι μεγάλο έργο. Θέλει φρεζάρισμα ο δρόμος, θέλει καλή άσφαλτο, είναι... έργο πνοής!!!" Έμεινα άναυδος για ένα λεπτό. Και απάντησα: "μα είναι μεγάλο έργο 2,5-3 χιλιόμετρα κακοτράχαλου δρόμου, όλο λακκούβες και μπαλώματα στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού;" Και ανταπάντησε ο καλός μου πρατηριούχος: "Και βεβαίως είναι. Χρειάζεται μήνες και πολλά χρήματα. Σιγά που θα το κάνει ο Γιαννίσης"...

Άραγε τι να λένε όσοι βλέπουν την φρέζα να προχωρά ασταμάτητη και θεωρούσαν ένα έργο απολύτου ανάγκης για τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού... έργο 10ετίας; Ίσως τίποτα. Απλώς περιμένουν στην γωνία κάποιο λάθος για να βγουν και να λένε...

Έφυγα έκπληκτος από τις μεταστροφές των ανθρώπων. Έκπληκτος και για τους λόγους της μεταστροφής τους. Και πιο έκπληκτος για το ότι είχαν φτάσει να ζουν σε έναν άθλιο και εντελώς κατεστραμμένο δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού θεωρώντας μάλιστα πως για να γίνει θα έπρεπε να περάσουν χρόνια. Τόσο πολύ είχαν στρεβλωθεί τα κριτήρια τους από την 5ετή πλήρη απραξία της διοίκησης Σουσούδη. Κι όμως ζούσαν σε αυτό τον δρόμο. Ανεβοκατέβαιναν με τα ΙΧ, τις μοτοσυκλέτες τους και τα φορτηγά μεταφορά πετρελαίου αυτούς τους δρόμους. Όμως είχαν μάθει και ενσωματώσει την μιζέρια αυτού του δρόμου στη ζωή τους. Είχαν συνηθίσει στην απραξία του τίποτα. Κι ας ήταν 40 χρονών άνθρωποι... 

Τα φορτηγά ανεβαίνουν ασταμάτητα μεταφέροντας το παλιό υλικό στο βουνό προς ανακύκλωση! Μάλιστα προς ανακύκλωση...

Το αστείο της ιστορίας είναι πως με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου της διοίκησης Λοτσάρη-Γιαννίση ο δρόμος... κατασκευάζεται!!! Φρεζάρεται ήδη αυτή την εβδομάδα και την άλλη θα ασφαλτοστρωθεί!!! Το "μεγάλο έργο" - που θα διαρκούσε μήνες - στο τέλος του μήνα θα τελειώσει!!!

Μιλώντας χτες βράδυ σε μια παρέα ο σημερινός δήμαρχος έλεγε χιουμοριστικά: "τιμώντας το 18% που μου έδωσε η Χώρα, αλλά και το 22% που έδωσε στο Δημήτρη Γιαννίση ολοκληρώνουμε στο τέλος του μήνα το "έργο πνοής κι αναπνοής"! Αυτό που δεν μπόρεσε να αγγίξει επί 5ετία ο Σουσούδης. Κι ας του έδωσαν οι χωραΐτες το 2014 80% και το 2019 45%. Βλέπεις τα ποσοστά δεν κάνουν τα έργα αγαπητέ..."

Πόσα χρόνια είχαν στη Χώρα να δουν την ταμπέλα "εκτελούνται έργα" και να είναι νέα έργα κι όχι επιδιορθώσεις παλαιών έργων; 

Και πάμε στην τρίτη ιστορία του ίδιου δρόμου. Λοιπόν δεν αρκεί να γίνει ένας δρόμος που δεν γινόταν επί τόσα χρόνια. Πρέπει να γίνει και σωστά. Και για να γίνει σωστά ο δρόμος πρέπει πρώτα να σκαφτεί και να διορθωθούν τα δίκτυα. Και στον κεντρικό δρόμο της Χώρας σε δύο σημεία η ύδρευση - λόγω παλαιότητας - έχει χάλια δίκτυο. Το πρώτο από την δεξαμενή στα Πευκάκια μέχρι την Καΐρειο που σπάει συνέχεια και χρειάζεται συνέχεια να γίνονται ορύγματα κι επισκευές. 

Από την δεξιά μεριά του δρόμου ο νέος αγωγός ύδρευσης και από την αριστερή ο παλαιός που κι χτες έσπασε για μια ακόμα φορά. Από εβδομάδα θα γίνει η σύνδεση με το νέο και ελπίζουμε να πάψουν τα προβλήματα όλων αυτών των χρόνων...

Μόλις χτες κι ενώ ακόμα δεν έχει συνδεθεί ο νέος σωλήνας ο παλιός έσπασε ακόμα μια φορά έξω από το σούπερ-μάρκετ του Μασούτη κι έγινε πάλι "το έλα να δεις". Μια τεράστια λακκούβα, νερά στον δρόμο, επισκευή από το συνεργείο κλπ. Αν είχε πέσει η άσφαλτος απλώς θα εγκαινίαζαν μαζί με αυτήν και τις λακκούβες. Ήταν μια πρακτική ιδέα του Γιαννίση που υιοθέτησε ο Λοτσάρης και έτσι ξεκίνησε και ολοκληρώνεται και η ανακατασκευή μέρους του παλαιού δικτύου μέσα στη Χώρα, αλλά και στο Νειμποριό. Θα περάσει νέος αγωγός ύδρευσης σε όλη την παραλία - όπου το δίκτυο είναι παλαιό - για να μην σπάει όλη την ώρα και για να μην χαλάνε τη νέα άσφαλτο.

Και ο ξυλογλύπτης Γιώργος Ελευθερίου. Ποζάρει χαρούμενος μπροστά στα έργα. Χαρούμενος γιατί επιπλέον είχε και τα γενέθλια του χθες. Φυσικά με μάσκα μιας και η σύζυγος Ιωάννα εργάζεται στον ΕΟΔΥ...

Αυτά τα λίγα κι εξαιρετικά για ένα ρεπορτάζ επικαιρότητας, αλλά με λίγη ιστορία του δρόμου και στο τέλος και με λίγη πρακτικότητα στην κατασκευή του. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε κάποιους αναγνώστες μας - φίλους του κ. Σουσούδη - που σχολίαζαν θυμωμένοι 3 μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης: "τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι καινούριοι για τις λακκούβες στο Νειμποριό;" Όλοι αυτοί δεν είπαν τίποτα 5 ολόκληρα χρόνια για την απραξία στην Χώρα. Και στο τέλος πήγαν και επιπλέον ξαναψήφισαν την απραξία! Και μετά βγήκαν στο "αντάρτικο" και ρωτούσαν "τι έκαναν οι νέοι που ανέλαβαν" σε 3 μήνες...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα απέναντι στη διοίκηση (κι σ' αυτήν και τις προηγούμενες) κάθε καλό που βλέπουμε να το στηρίζουμε, αλλά και για κάθε στραβό να ασκούμε κριτική. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν δεν έχουν καμία γνώση για την λειτουργία και τον ρόλο του Τύπου. Έχουν δυστυχώς και σε αυτό εθιστεί στο παίνεμα ή στην κάλυψη της μιζέριας των "φίλων" και στην αποδοκιμασία των αντιπάλων, που επιπλέον τους βλέπουν και σαν  "εχθρούς". 

Δ. Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητο Εν Ανδρω, εαν δεν ειχες μπλοκαρει το copy-paste θα σου εβαζα μερικα αποσπασματα...
Ξερεις δεν ειναι κακο καμια φορα να αναγνωριζουμε τα λαθοι μας και να λεμε και καμια συγνωμη.
Ειναι σημαδι ωριμοτητας και ανωτεροτητας.
Παντα με εκτιμηση για το εργο σου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Λυπούμαστε αλλά δεν έχει νόημα να απαντάμε μιας και δεν παρακολουθήσατε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ προεκλογικά. Είναι σαφές. Αυτά και τέρμα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Με το ΧΥΤΥ τι γίνεται , θα προχωρήσει;;;
Το καλοκαίρι ήταν πολύ καλό από άποψη συγκομιδής σκουπιδιών. Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε καθαρή την Άνδρο. Όμως αυτό είναι προσωρινό, όλοι γνωρίζουμε γιατί.

Περιμένουμε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο το ταχύτερο.

Αναμένουμε ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πέντε χρόνια με δήμαρχο τον Σπυσουδη είχαμε την ησυχία μας! Ήρθατε εσείς φέρατε αναστάτωση και φασαρία, κοινός τα πάνω κάτω....!! Θέλω πίσω τον Σουσουδη να κοιμάμαι μόνιμα ....!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ξαδέλφη Αλεξάνδρα περιμένει στην γωνία του φέισμπουκ να διορθώσει πάλι ορθογραφικά λάθη του δημάρχου για τις αναρτήσεις των έργων που κάνει. Για τα λάθη του σογιού που μας πήγαν ολόκληρο νησί πίσω τουμπεκί έτσι;;; Μόνο το "στης" αντί "στις" σε μάρανε υποκριτικό στενιώτικο ανεβασμένο φρύδι!!! Και επειδή πάει σόι το βασίλειο να σε πληροφορήσω ότι η ουσία των πραγμάτων υπερκαλύπτει τους τύπους. Μόνο που αυτό το "μάθημα" σας έγινε πάθημα, και έτσι στις επόμενες εκλογές θα πάτε διαβασμένοι!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το αρθρο αυτο ειναι αφιερωμενο και σε σενα αγαπητο Εν Ανδρω που προεκλογικα χτυπουσες αλυπητα τον κυριο Γιαννιση.
Να τα λεμε κι αυτα...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Το ότι λέτε λάθος πράγματα, ή μήπως ψέματα, προφανές. Δεν υπάρχει άρθρο κατά της υποψηφιότητας Γιαννίση. Ρωτήστε και τον ίδιο τον κ. Γιαννίση. Υπάρχουν μόνο σαφείς αναφορές σε λάθος επιλογές του Γιαννίση όπως για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας (ήταν τελειως λάθος), για το ντιμπέιτ που το ξεκίνησε χωρίς συνεννόηση μόνος του στην αρχή κλπ. Όπως υπάρχουν και αναφορές σε λάθος επιλογές του κ. Λοτσάρη όπως η μη αναφορά του στην υποψηφιότητα του κ. Ψήτου (αφού ανέφερε όλους τους άλλους υποψήφιους για την θέση του επάρχου), η μη αναφορά του στις ανεμογεννήτριες κλπ.
Δεν είμαστε οπαδοί είμαστε δημοσιογράφοι με κριτική διάθεση. Αντιθέτως στηρίξαμε σθεναρά την συμμαχία Λοτσάρη - Γιαννίση στην πορεία προς τις εκλογές καθώς συνέκλιναν σταδιακά για το καλό της Άνδρου.
Και βεβαίως στηρίξαμε τον Γιαννίση σθεναρά όταν τον κατηγόρησε άδικα ο θρασύτατος κ. Σουσούδης για την αγορά του δημαρχείου της Άνδρου ξεχνώντας πως είχε ελεγχθεί και από ορκωτούς λογιστές.
Το Εν Άνδρω προεκλογικα είχε μέτωπο μόνο προς τους Σουσούδη-Καπάκη που είχαν γινει ένα για να κρατήσει την εξουσία ο πρώτος και να μοιραστεί την εξουσία ο δεύτερος ενώνοντας τις αποτυχίες τους.
Αλήθεια εσείς κύριε Καβουρικέ σε ποιαν Άνδρο ζούσατε αυτά τα χρόνια; Και πότε διαβάσατε το Εν Άνδρω προεκλογικώς;
Αυτά τα λίγα για τα λάθη ή μήπως τα ψεύδη σας;...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η γνωστή ομαδούλα κατά των έργων στο νησί βγάζει αφρούς ! Παιδιά ηρεμία και το 2023 θα τις χάσετε πανηγυρικά τις εκλογές και ο λόγος είναι απλός . Μέχρι τότε η Άνδρος θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που μας είχατε συνηθίσει να βλέπουμε, η μίζερη Άνδρος που κανένας δεν θέλει .Υπομονή λοιπόν γιατί έρχεται καταιγίδα .....έργων και όποιός σας αντέξει !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στο Δήμαρχο Κο Λοτσάρη που κάνει έργα σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Σουσούδη που το μόνο που έπραττε ήταν να ανεβάζει σέλφι φωτογραφίες στο FB. Επιτέλους στη Χώρα γίνεται ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Και αν ο κόσμος ταλαιπωρηθεί για δύο ημέρες, δεν έγινε και τίποτα. Σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι δεν θα κόβεται το νερό στη Χώρα επειδή σπάνε κάθε λίγο και λιγάκι οι σωλήνες ύδρευσης και επιτέλους θα πάψουν να υπάρχουν οι λακούβες και τα μπαλώματα στους δρόμους. Συγχαρητήρια Κε Λοτσάρη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχηγέ, έχει κοκκινισει ο σβέρκος μου από τις φάπες. Βγάλε ανακοίνωση γρήγορα γιατί έχουμε σκορπίσει. Ο Γιάννης από την ταραχή έβαλε σαντιγί στο παστίτσιο και ο Νικολος πήρε κούρσα για λιμάνι και τους πήγε στα Αποικία. Πες ότι όλα τα έργα γίνονται με τα λεφτά που είχαμε αφήσει εμείς στο κόκκινο μπαούλο κάτω από την σκάλα στον 3ο όροφο του Δημαρχείου. Χωσε και σε Κάβουρα που ήρθε πάλι και αρχισε τα έργα, μια χαρά είμασταν τόσα χρόνια που λέγαμε ότι κάνουμε μελέτες και ομελετες. Πες του να φύγει να πάει αλλού. Μπορείς, μπορείς γι αυτό είσαι αρχηγός. Ξέρανε τους τώρα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Την επόμενη φορά που θα ψηφίσουμε...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για την προτροπή. Φυσικά οι ύβρεις περικόπηκαν αγαπητέ...
Κανένα πρόβλημα πάντως από εμάς και την επόμενη φορά που θα ψηφίσετε πάλι το ίδιο. Μόνο μην βρίζετε. Δεν σας βγήκαν οι βρισιές το 2019. Μήπως δεν σας βγουν και το 2023. Βρείτε μέχρι τότε και κανένα επιχείρημα μπας και σας ψηφίσουν κι άλλοι...
ΥΓ Αλήθεια πως και δεν βλέπετε ότι κάποιοι στη νέα διοίκηση έχουν εμμονές με τα έργα και δεν σταματούν με τίποτα;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro