Ολοκληρώθηκε η φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων. Το πλήρες δίκτυο και η θέση της Άνδρου σε αυτό...

 

Ολοκληρώθηκε χτες 14/10 στη Νάξο η τρίτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και έγιναν τα εγκαίνια του νέου υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ. Στα εγκαίνια της γραμμής και του υποσταθμού παραβρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.

Το δίκτυο διασυνδέσεων στις Κυκλάδες και η Άνδρος

Αυτά ως προς το τι έγινε χτες. Όμως σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, που ακολουθεί, τα χθεσινά εγκαίνια ήταν η κατάληξη μιας διασύνδεσης τριών φάσεων όλων των Κυκλάδων στην οποία η Άνδρος έχει κεντρικό ρόλο μιας και είναι ένα καίριος κόμβος από την όλη διασύνδεση των Κυκλάδων με την Εύβοια και την Αττική που έχουν κεντρικούς ρόλους στο όλο σύστημα του ΑΔΜΗΕ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύουμε, αρχικά συνδέθηκαν το Αλιβέρι με Άνδρο-Τήνο-Μύκονο και Σύρο. Συγχρόνως με την Σύρο συνδέθηκαν και η Άνδρος και η Τήνος. Επιπλέον με την Αττική συνδέθηκε και η Άνδρος και η Σύρος. Η Άνδρος με Αλιβέρι. Και το Αλιβέρι με Αττική (μέσω νέου δικτύου μεταξύ Αρτέμιδας και Ραφήνας με Παλλήνη). Και η Σύρος συνδέθηκε με Λαύριο. 

 

Φωτογραφία στο Στενό από το έργο της διασύνδεσης της Άνδρου με την Τήνο

Από την Σύρο στη συνέχεια ξεκινά διασύνδεση με Πάρο, που έφτασε και στη Νάξο. Με τη διασύνδεση αυτή ολοκληρώθηκε η 3η φάση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός σύνδεσης από Νάξο για Σαντορίνη/Φυρά, που είναι η 4η φάση. Και αναμένεται στα αμέσως επόμενα χρόνια (3-5 χρόνια) να διασυνδεθούν η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος με το Λαύριο. 

Το τεράστιο αυτό έργο υποδομής συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η όλη επένδυση της διασύνδεσης - μέχρι και την 3η φάση - έχει φτάσει σε 182 εκατομμύρια για τα υποβρύχια καλώδια μόνο εντός Κυκλάδων. Και υπολογίζεται άλλα τόσα για συνδέσεις των Κυκλάδων με Αττική. Για παράδειγμα μόνο το καλώδιο από τη Σύρο στο Λαύριο έφτασε τα 108 εκατομμύρια ευρώ. Όλο μαζί το κόστος της επένδυσης των τριών φάσεων - χωρίς την Σαντορίνη που είναι στην 4η φάση - έχει φτάσει τα 450-500 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω - που μας εξήγησε με μεγάλη προθυμία η αρμόδια διευθύντρια του ΑΔΜΗΕ με την οποία επικοινωνήσαμε - αποτυπώνουν μια εντελώς νέα ενεργειακή κατάσταση για τις Κυκλάδες που αφήνει πίσω τα παλιά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Άνδρου, της Νάξου, της Σύρου κλπ., τα οποία σταματούν οριστικά το ένα μετά το άλλο και θα διαλυθούν τα επόμενα χρόνια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Χωρίς την συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ΕΣΠΑ θα ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει όλο αυτό το έργο υποδομής που αλλάζει την ενεργειακή εικόνα των Κυκλάδων (και της Άνδρου) και εντάσσει τις μικρές και ενίοτε απομονωμένες νησιώτικες κοινωνίες στο μεγάλο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Συνάμα οι νέες διασυνδέσεις μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας στο περιβάλλον, καθώς μια σειρά πετρελαιοκίνητα εργοστάσια, το ένα μετά το άλλο, σταματούν στις Κυκλάδες βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα βοηθώντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό να υποθέσουμε σημαίνει ότι το κακάσχημο εργοστάσιο στο λιμάνι της Χώρας δεν θα έχει λόγο πια να υφίσταται. Ευελπιστούμε να γίνει αξιοποίηση αυτού στα τωρινά δεδομένα και ανάγκες, ώστε το λιμάνι να αλλάξει όψη προς το καλύτερο, διότι αυτό που είναι σήμερα, παραπέμπει σε παρατημένο βιομηχανικό καρνάγιο δεκαετίας του 60.