Ακατάλληλα ύδατα ή αμφιλεγόμενες μετρήσεις;

 

Η παραλία του Νειμποριού στην Άνδρο

(Με αφορμή δημοσίευμα της ΜΚΟ που λέγεται ΠΑΚΟΕ - αναδημοσιεύθηκε σε ιστότοπο της "Άνδρου της Ζωής" - το οποίο αναφέρεται στα νερά της Άνδρου ο Δήμος Άνδρου απέστειλε απάντηση με δελτίο τύπου, όπου παραθέτει τους ελέγχους που κάνει η τεχνική υπηρεσία και πιστοποιημένο εργαστήριο των Αθηνών όλο τον χρόνο. Ο Δήμος Άνδρου μιλά για αμφιλεγόμενες μετρήσεις από μια ΜΚΟ, που όπως φαίνεται και από σχετικό άρθρο της έγκριτης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - το οποίο απέστειλε ο αναγνώστης μας Δ.Γ. και το δημοσιεύουμε - έχει αμφισβητηθεί πολύ διαχρονικά από δημάρχους, κυβέρνηση, αλλά και το ΕΜΠ... - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Άνδρος 17/10/2020

Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς πραγματοποιούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ δεν είναι διαπιστευμένο και εφαρμόζει επιστημονικά αναξιόπιστες μεθόδους.

Με αίσθημα ευθύνης και με αφορμή διαδικτυακές αναρτήσεις, που αφορούν μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΠΑΚΟΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Ο Δήμος πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους με βάσει την νομοθεσία σε συνεργασία με τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών που ελέγχουν το νερό σε πάνω από 150 Δήμους και ΔΕΥΑ από όλη την Χώρα (όπως η ΕΥΔΑΠ,  ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης, Πάτρας κτλ).

Τα εργαστήρια Αθηνών είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για το σύνολο των εργαστηριακών αναλύσεων με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, του Διεθνούς Οργανισμού Διαπιστευμένων Εργαστηρίων (ILAC), και τα Πιστοποιητικά Αναλύσεων είναι σε πλήρη συμφωνία και γίνονται αποδεκτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την επιστημονική επάρκεια του ΠΑΚΟΕ. Το ΠΑΚΟΕ στερείται οποιασδήποτε εργαστηριακής διαπίστευσης. Το εργαστήριο ΠΑΚΟΕ δεν είναι νομιμοποιημένο και εξουσιοδοτημένο να πραγματοποιεί αναλύσεις νερού. Εργαστήρια που δεν διαθέτουν διαπίστευση δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα.  Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα που εκδίδει το ΠΑΚΟΕ είναι επισφαλή και σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Η επιστημονική ανεπάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου έγκειται όχι μόνο στην παντελή έλλειψη αξιοπιστίας των μεθόδων που ακολουθεί αλλά στην έλλειψη αξιολόγησης των αποτελεσμάτων  που εκδίδει.

Σε συνεχή δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου ( Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3/8/2016-6/8/2016) αμφισβητείται η εγκυρότητα των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων του ΠΑΚΟΕ, ενώ αναφέρεται ότι πολλοί Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις μεθόδους του ΠΑΚΟΕ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος κρατικός φορέας «Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων» συμμερίζεται τον ανωτέρω σκεπτικισμό απέναντι στα κατά τόπους ευρήματα της ΠΑΚΟΕ, «η οργάνωση δεν είναι επίσημα διαπιστευμένη και είναι άγνωστο εάν ακολουθεί επιστημονικά αποδεκτά πρωτόκολλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος μας σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκ του Δήμου Άνδρου

 

Τα νερά της Άνδρου και η αμφισβήτηση του ΠΑΚΟΕ

Ακολουθεί το πλήρες δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που οι αρμόδιοι μιλούν για την διαχρονική αναξιοπιστία των ελέγχων της ΜΚΟ που λέγεται ΠΑΚΟΕ:

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αμφιλεγόμενες μετρήσεις υδάτων 

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Τα νερά στην Γερολίμνη της Άνδρου

Ακατάλληλα ύδατα ή ακατάλληλες μετρήσεις; Σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στις παραλίες πολλών περιοχών έχει προκαλέσει ανησυχία στους λουόμενους και έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές. Ορισμένοι δήμαρχοι μάλιστα αφήνουν σαφείς υπόνοιες για ύποπτες πρακτικές του φορέα που έκανε τις μετρήσεις, του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Εν τω μεταξύ, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, με την οποία βάλλει ευθέως κατά του ΠΑΚΟΕ, μιλώντας για ευρήματα που πάσχουν από «αοριστία» και αποτελούν ένδειξη «καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας». To ΠΑΚΟΕ απαντώντας υπερασπίστηκε τη μεθοδολογία του, αναφέρθηκε σε απόπειρα σπίλωσης και κατήγγειλε αδιαφορία του υπουργείου για τη δημόσια υγεία.

Ο Χρήστος Παγώνης, δήμαρχος Χαλκίδας, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι στις 20 Ιουνίου έλαβε επιστολή από το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης οικολογικής ευαισθητοποίησης στην πόλη του, που επελέγη –όπως ισχυρίζεται ότι του ανέφερε η οργάνωση– για την υποδειγματική καθαρότητα των παραλιών της. Το κόστος της εκδήλωσης ήταν 8.000 ευρώ, 30% του οποίου –2.400 ευρώ– ζητούσε η οργάνωση να καλυφθούν από τον δήμο. «Δεν δέχθηκα την πρόταση» λέει ο κ. Παγώνης. «Λίγες μέρες αργότερα, δημοσιοποιήθηκαν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, που έβγαζαν ακατάλληλη για κολύμβηση ακόμα και παραλία που έχει πάρει γαλάζια σημαία».

Λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουλίου, ο δήμαρχος Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου κατέθεσε μήνυση κατά του ΠΑΚΟΕ για τις μετρήσεις του στο νησί.

Ο δήμαρχος, σε σχετική ανακοίνωσή του, έκανε κι αυτός –όπως και ο κ. Παγώνης– αναφορά σε πρόταση του ΠΑΚΟΕ μέσα στον Ιούνιο για μερική χρηματοδότηση εκδήλωσης από τον δήμο, που επελέγη «για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης».

Η πρόταση είχε απορριφθεί και το ΠΑΚΟΕ στη συνέχεια είχε κρίνει ακατάλληλες παραλίες που, όπως ισχυρίστηκε στην καταγγελία του ο κ. Αθανασίου, βρέθηκαν να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Η οργάνωση έχει αρνηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ των εκδηλώσεων και των αποτελεσμάτων των μετρήσεων. Σε ανακοινώσεις της έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει μηνύσεις κατά του κ. Αθανασίου, της αρμόδιας αντιδημάρχου Χαλκίδας Λίλιαν Ζλακώνη, του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανού, αλλά και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Τα ευρήματα του ΠΑΚΟΕ έχουν ταράξει τα νερά ευρύτερα. Στην Αττική, τον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, σε μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου, 57 από τις 153 ελεγχθείσες παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση. Ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις για ακατάλληλες παραλίες, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων όπως οι εντερόκοκκοι και τα e.coli, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στις ακτές του Μεσσηνιακού, του Μαλιακού και του Παγασητικού Κόλπου και αλλού.

Η πιο πρόσφατη αντίδραση ήλθε από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό της παραλίας της Κορώπης ως ακατάλληλης από το ΠΑΚΟΕ.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων χαρακτήρισε την παραλία το 2015 ως εξαιρετικής ποιότητας – αξιολόγηση που έλαβαν 1.499 από τις 1.508 παραλίες όπου έγιναν οι έξι προβλεπόμενες δειγματοληψίες (μία για καθέναν από τους πέντε μήνες της κολυμβητικής περιόδου και μία πριν). «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθαρογράφεται και θα υποβάλουμε τη μήνυση για δυσφήμηση έως την επόμενη εβδομάδα» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ν. Πηλίου, Νικόλαος Φορτούνας, που ισχυρίζεται ότι ο δήμος δεν είχε καμία γνώση του πού και πότε έγινε η δειγματοληψία από το ΠΑΚΟΕ. «Πρέπει κάποιος να σταματήσει αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς, που στο όνομα της οικολογικής ευαισθησίας πλήττουν την εικόνα μιας περιοχής».

Χωρίς γνώση του δήμου

Στην Αττική, το ΠΑΚΟΕ έκρινε ακατάλληλες τις παραλίες του Καβουριού, του Μεγάλου Καβουριού, του Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και της Σαρωνίδας. Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει κι αυτός ότι τον προσέγγισε το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης μέσα στον Ιούνιο, η οποία δεν έγινε για τεχνικούς λόγους. «Δημιουργούν θέματα εκ του μη όντος», είπε, σημειώνοντας ότι οι δειγματοληψίες της οργάνωσης έγιναν χωρίς τη γνώση του δήμου («δεν ξέρουμε πού και πότε έγιναν, αν η μεθοδολογία ήταν η σωστή») και ότι σε περυσινή τους μέτρηση, έβγαλαν κατάλληλο ένα μέρος μιας παραλίας και ακατάλληλο το υπόλοιπο (το Μεγάλο Καβούρι), χωρίς να διαφέρουν οι συνθήκες στα δύο σημεία.

Ο αρμόδιος κρατικός φορέας συμμερίζεται τον σκεπτικισμό των πληττόμενων ΟΤΑ απέναντι στα ευρήματα της ΠΑΚΟΕ. «Δεν αρκούν οι μετρήσεις που κάνουν για να χαρακτηριστεί η ποιότητα των υδάτων» δηλώνει στην «Κ» ο Ιάκωβος Γκανούλης, ειδικός γραμματέας Υδάτων. «Τα στοιχεία που μετράνε είναι ιδιαίτερα μεταβλητά και μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τον καιρό ή τον άνεμο». Ο κ. Γκανούλης τονίζει ότι η οργάνωση «δεν είναι επίσημα διαπιστευμένη» και «είναι άγνωστο αν ακολουθεί επιστημονικά αποδεκτά πρωτόκολλα».

Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, δηλώνει στην «Κ» ότι το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ είναι «πιστοποιημένο». Παραδέχεται όμως ότι η οργάνωση δεν είναι διαπιστευμένη στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια επίσημων μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων).

Δεν επιβεβαιώνεται η συνεργασία με ΕΜΠ

Το πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων έχει καθοριστεί από την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/7. Η οδηγία αυτή, που έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με κοινή υπουργική απόφαση του 2009, ορίζει αυστηρά τις παραμέτρους της παρακολούθησης (τον αριθμό των δειγματοληψιών, τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, τις προδιαγραφές των εργαστηριακών ελέγχων, κ.ο.κ.).

Οπως εξηγεί στην «Κ» πηγή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, οι περιοχές που ελέγχονται δεν κρίνονται κατάλληλες ή ακατάλληλες, αλλά «εξαιρετικής ποιότητας, καλής, επαρκούς ή ανεπαρκούς». Η δε αξιολόγηση –την οποία ελέγχει εξονυχιστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή– βασίζεται στα έξι δείγματα της κάθε κολυμβητικής περιόδου, που στη συνέχεια εισάγονται σε έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπ’ όψιν και τις μετρήσεις των τριών προηγούμενων ετών. Οι έλεγχοι γίνονται με αναθέσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια (που είναι καταγεγραμμένα στο ΕΣΥΔ).

Το ΠΑΚΟΕ δηλώνει ότι συνεργάζεται με το ΕΜΠ, αλλά ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστηρίου υγειονομικής τεχνολογίας, που είναι διαπιστευμένο για τέτοιες μετρήσεις, λέει στην «Κ» ότι δεν σχετίζεται με την οργάνωση. «Τους είχα ζητήσει δημοσίως πριν κάποιες εβδομάδες να πουν με ποιον συνεργάζονται στο Πολυτεχνείο. Δεν απάντησαν ποτέ» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές τους «αδιαφανείς» και «αντι-επιστημονικές».

«Το ΠΑΚΟΕ στα 37 χρόνια λειτουργίας του συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και πανεπιστημιακούς από όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας» απαντά στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης. «Ειδικά η συνεργασία μας με το ΕΜΠ έγκειται σε ακαδημαϊκού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με πολλούς καθηγητές».

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά νερά θεωρούνται παγίως από τα πιο καθαρά στην Ε.Ε. «Ως χώρα έχουμε αρνητικές επιδόσεις σε πολλούς τομείς και δεχόμαστε κριτική γι’ αυτές» σημειώνει ο κ. Ανδρεαδάκης, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δυσφημούμε το έργο που επιτελείται στους τομείς εκείνους όπου γίνεται καλή δουλειά».

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Μ .Μαμάη γιατί γυρνούσε με το ΠΑΚΟΕ? Για να αναλύσει την Πλούσκα?

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Άνδρω,
Δεν αντιλαμβάνομαι την όχλησή σου, που υποκρύπτεται στο σχόλιό σου.
Το θέμα είναι πολύ απλό. Μία Οργάνωση ( ΠΑΚΟΕ) δημοσιοποίησε στοιχεία αναφορικά με την καταλληλότητα των πόσιμων και των θαλάσσιων υδάτων της Άνδρου. Η Δημοτική Αρχή η παρούσα και η προηγούμενη για να αντικρούσει αυτά τα στοιχεία με πειστικό τρόπο, θεωρώ ότι έχει υποχρέωση προς τους
δημότες της, να δημοσιοποιήσει να στοιχεία, που έχουν προκύψει από τους ελέγχους, που της έχει παραδώσει η ανάδοχος εταιρεία.
ΥΓ.
Τέλος, δεν αντιλαμβάνομαι την προτροπή σου να ρωτήσω εγώ τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Νομίζω ότι δεν έχω την δυνατότητα να σε υποκαταστήσω, στο ρόλο του έμπειρου και διεισδυτικού ρεπόρτερ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε κουραστεί να μας "αναθέτουν" συνεχώς καθήκοντα και ρεπορτάζ αγαπητέ μου. Ο ένας ζητά να κάνουμε τα παλιά αυτοκίνητα. Ο άλλος ζητά να γράψουμε για τη αστυνομία και τον κορονοϊό. Ο τρίτος μας προτρέπει να γράψουμε για ένα σύλλογο κάπου στο νησί.
Έχουμε μπροστά μας μια σειρά συγκεκριμένα θεματα και όλοι προσθέτετε κι άλλα. Γιατί όσα σας απασχολούν δεν κάνετε μια προσπάθεια να τα εκφράσετε με ένα δικό σας κείμενο. Τόσοι στέλνουν καθημερινά τις παρατηρήσεις τους. Γιατί όχι κι εσείς.
Ρωτάτε αν έχουμε χρόνο, γνώσεις ή διάθεση για πολλά από αυτά. Κανείς δεν γράφει για το πρόβλημα που τον απασχολεί. Όλοι θέλουν να γράψουμε εμείς για το πρόβλημα τους. Δεν γίνεται.
Έχουμε ιεραρχήσει τα προβλήματα που μπορούμε και θεωρούμε βασικά. Δεν θα απαντήσουμε σε μια αμφισβητούμενη επί χρόνια ΜΚΟ που επιλεκτικά μας απόκλεισε από την αποστολή του δελτίου τύπου της.
Αυτά για την απάντηση...
Την καληνύχτα μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχηγέ, εσύ δεν είσαι πολιτικός, ο Μέσι είσαι! Μαζεψες εχθές στον Πιτροφο Αντώνη, Νικολο και τα άλλα παιδιά. Έδωσες οδηγίες, μοιρασες ρόλους!! Ουαου! Θα τους τρελανουμε. Έγραψαν και κείμενο οι νέοι οριζοντες για κάποιον που παραπονεθηκε για το νερό στην Χώρα, που το είπε στον Αντιδημαρχο, που του είπε για τον Πρόεδρο, που του πήρανε την ΣΑΤΑ, που κανείς δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα....... που ειμαι σίγουρος ότι το έκανες επίτηδες για να τους σκισουμε!!! Γι αυτό είσαι αρχηγός. Τους την φέραμε! Βάλε κι αλλο γκολ αρχηγέ! Ουαου

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν θέλω να αμφισβητήσω το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Δήμου μας, νομίζω όμως για την πληρότητα του κειμένου και προς άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών, θα πρέπει να παραθέσουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες τις τιμές των μετρήσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί στο ίδιο ,εάν είναι δυνατόν, χρονικό διάστημα και στις ίδιες περιοχές.
Οι γενικοί αφορισμοί για την αξιοπιστία του ΠΑΚΟΕ, νομίζω ότι, δεν βοηθούν στην ορθή ενημέρωση των δημοτών απ'αυτό του τόσο σοβαρού θέματος, που άπτεται ευθέως της δημόσιας υγείας.
Το "εν Άνδρω", που έχει πάντοτε καλή και επιλεκτική πληροφόρηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου, νομίζω ότι θα επιμείνει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, που διαθέτει ο Δήμος και κρατάει ως απόρρητα.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επειδή έχουμε "καλή και επιλεκτική πληροφόρηση" σας λέμε οτι: Η ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΪΕΣ.
Δεν είχαμε ΚΑΜΙΑ ενημέρωση επί του προηγουμένου ποτέ και για τίποτα! Επί του σημερινού δεν ρωτήσαμε. Εσείς μπορείτε να κάνετε μια έρευνα να μας πείτε τι γίνεται με την ίδια εταιρεία εδώ και 8-10 χρόνια. Τι μετρήσεις κάνει και γιατί δεν ανακοινώθηκαν πότε;
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας και θα τις δημοσιοποιήσουμε μόλις τις στείλετε. Μέχρι τότε έχουμε το ΓΕΓΟΝΟΣ πως η ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ έχει κατηγορηθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση ΝΔ. Και δεν ξέρει κανείς με ποιου συνεργάζεται και αν τηρεί τα πρωτόκολλα.
Όλα τα άλλα ρωτήστε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου που ήταν και είναι οι ίδιες να απαντήσουν...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επειδή το ΠΑΚΟΕ διέρρευσε το κείμενο του σε ιστότοπους που στηρίζουν την Άνδρο της Ζωής και τον Σουσούδη (και δεν έστειλε ΠΟΤΑ & ΤΙΠΟΤΑ στο Εν Ανδρω) μπορείτε να μας πείτε τι είδους επιλεκτική πληροφόρηση κανει το ΠΑΚΟΕ στην Άνδρο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εμένα γιατί μου έχει κάτσει ότι αυτό το ΠΑΚΟΕ είναι μια μαϊμουδιά γκρεκουλάδων απατεώνων για να αρπάζουν με εύσχημο και εύκολο τρόπο λεφτά από τους Δήμους; Που, αν δεν τα πάρουν τους τιμωρούν με τέτοιου είδους δημοσιεύσεις; Μήπως να επέμβει εισαγγελέας; Μήπως να ακολουθήσουν και άλλοι δήμαρχοι τον δρόμο των μηνύσεων;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το νερό του Μπακέλα είναι καλό. Όλα τα άλλα είναι χάλια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παλιά υπήρχε ΄΄το νερό του Καματερού΄΄ σήμερα στην Άνδρο η Αντιπολίτευση του Δήμου Άνδρου προτείνει ΄΄την Βρύση του Μπακέλα΄΄
οι άνθρωποι το έχουν χάσει εντελώς!!!