Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας Δημάρχου, Δ.Σ. και Επάρχου για το κλείσιμο της Πειραιώς στη Χώρα Άνδρου

 

Τράπεζα Πειραιώς, υποκατάστημα Γαυρίου, φωτογραφία αρχείου ΕΝ ΑΝΔΡΩ

(Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς - στα πλαίσια των περικοπών που γίνονται - το υποκατάστημα της στην Χώρα και μετατρέπει το παράρτημα της στο Γαύριο σε κανονικό υποκατάστημα που θα λειτουργεί κανονικά όλο τον χρόνο. Το να λειτουργεί κανονικά τπυ Γαυρίου ήταν πάγιο αίτημα όλων γιατί το Γαύριο είναι το κεντρικό λιμάνι της Άνδρου κι ήταν εξωπραγματικό το λιμάνι του νησιού να μην έχει έστω και ένα τραπεζικό υποκατάστημα. Πολλές φορές μέχρι σήμερα έπαρχοι και δήμαρχοι του νησιού είχαν παρέμβει για να είναι ανοικτό όλο τον χρόνο το πρακτορείο της Τράπεζας στο Γαύριο ζητώντας να γίνει κι αυτό υποκατάστημα. Κάτι που στήριξε και το Εν Άνδρω σε πολλές παρεμβάσεις του.
Τελικά η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να το αναβαθμίσει σε υποκατάστημα το Γαύριο και συνάμα να κλείσει το υποκατάστημα της Χώρας διατηρώντας ένα μόνο υποκατάστημα στο νησί. Κάτι που έχουν κάνει από καιρό όλες οι ιδιωτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Άνδρο. Η τοπική πολιτική ηγεσία εκτιμά πως με την κίνηση αυτή της Τράπεζας υποβαθμίζεται ο οικονομικός κύκλος του νησιού και διαμαρτύρεται ζητώντας να παραμείνουν ανοικτά και τα δύο καταστήματα της Πειραιώς: και στη Χώρα και στο Γαύριο! Κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο με την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Παρακάτω δημοσιεύουμε σχετικές διαμαρτυρίες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και του Επάρχου Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ  

Ο Δήμαρχος Άνδρου και το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το κλείσιμο του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα Άνδρου, σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 και από ώρα 19:00 -20:00 αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος :

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Δήμος Άνδρου ζητά να συνεχίσει να λειτουργεί  το κατάστημα της στη Χώρα Άνδρου. Από το έτος 1963 ως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, λειτούργησε μέχρι το έτος 2012 όπου απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι σήμερα συνεχίζει και εξυπηρετεί τις ανάγκες συνταξιούχων, επιχειρήσεων και αγροτών της περιοχής της Χώρας και του Κορθίου και των γύρω από αυτές τις περιοχές χωριών και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες στη Χώρα. Το κλείσιμο του καταστήματος αναγκάζει τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους είτε να διανύσουν 40 χιλιόμετρα περίπου κάτω από αντίξοες τον χειμώνα συνθήκες για να κάνουν κάποια τραπεζική συναλλαγή είτε να προβούν σε αλλαγή τραπεζικού ιδρύματος. Η μεγάλη έκταση του νησιού και συνάμα η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών  που βιώνουμε λόγω του covid-19.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί . 

Ο Δήμαρχος Άνδρου Λοτσάρης Δημήτριος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας

Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Άνδρος, 11.11. 2020 
ΘΕΜΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο καταστήματος στην Χώρα Άνδρου 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε – Διοικητικό συμβούλιο,

     Η διοίκηση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  αποφάσισε αιφνιδιαστικά και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το κλείσιμο του καταστήματος στην Χώρα της Άνδρου, γεγονός το οποίο δυστυχώς ενισχύει την αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Άνδρου, καθώς γεννά σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων.    

Δια της παρούσας επιστολής, και εκπροσωπώντας τους πολίτες της Άνδρου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πλήρη αντίθεση και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, σε αυτή σας την απόφαση.

     Θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω την αγανάκτηση και πικρία των συνδημοτών-πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, και ταυτόχρονα τη δική μου διαμαρτυρία για  την απόφασή σας, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

     Το κατάστημα στην Χώρα της Άνδρου, πρωτεύουσας του νησιού, πέραν των επαγγελματιών εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά και ευπαθών ομάδων, οι οποίοι αδυνατούν να καταφύγουν σε συναλλαγές μέσω internet. Στην περίπτωση που αυτό κλείσει, θα υπόκεινται πλέον σε μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, διότι καλούνται να μεταβαίνουν με συγκοινωνία στο κατάστημα του Γαυρίου Άνδρου που απέχει 40χλμ.

     Να υπενθυμίσω ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες του νησιού, ήταν αυτοί που πρώτοι μετέφεραν τις συντάξεις τους σε λογαριασμούς του εν λόγω καταστήματος όταν αυτό λειτουργούσε ως Αγροτική Τράπεζα.
     Άλλη μια σοβαρότατη αιτία αναστάτωσης και δυσκολίας που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος της Τράπεζάς σας, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, δεκάδες επιχειρήσεις και  εργαζόμενους και εκατοντάδες τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά συνέπεια,  η κατάργηση του  τραπεζικού καταστήματος θα φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ανάπτυξη της περιοχής.

     Τέλος, συνυπολογίζοντας τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις του νησιού, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι μας οδηγείτε στο να σταθμίσουμε και εμείς ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και να εξυπηρετηθούμε από άλλα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

     Για τους άνωθεν κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, παρακαλούμε όπως αναστείλετε την εν λόγω απόφαση και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Χώρας Άνδρου και της ευρύτερης περιοχής με 30 και πλέον οικισμούς. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζάς σας, ο οποίος υποβαθμίζεται με το κλείσιμο του καταστήματος.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχηγέ, τι θέλει πάλι αυτός εδώ και πετάγεται; και τούτος με τους άλλους είναι. Παράτα ότι κάνεις και βγάλε ανακοίνωση πριν βγάλουν αυτοί. Πες ότι για το κλείσιμο της τράπεζας φταίει ο Κάβουρας που αγόρασε το Δημαρχεο το 2000 και το Δημαρχείο είναι μακριά από την Τράπεζα και που ο δρόμος που δεν τελειώνει και που ο Λοτσαρης που τον έκανε Αντιδήμαρχο φταίνε!! Γιούπι τους σκισαμε! Μην αργήσεις μόνο. Ρίξε και μια σελφι, καιρό έχουμε να σε δούμε Αρχηγέ μας. Τους τελειώσαμε, 70% θα πάρουμε το 2035!

This comment was minimized by the moderator on the site

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες του Εν Ανδρω οτι η αναβάθμιση της θυρίδας της συγκεκριμένης τράπεζας στο Γαύριο σε υποκατάστημα, το οποίο θα παραμένει σε λειτουργία 365 ημέρες τον χρόνο, ήταν μια υπόσχεση του τέως επάρχου και σημερινού δήμαρχου, προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Ανδρου. Επίσης να υπενθυμίσουμε προς όλους όσους μπορεί να επικροτήσουν την κίνηση αυτή της Πειραιώς, οτι κάθε κλείσιμο υποκαταστήματος ή θυρίδας (χώρος της τράπεζας στον οποίο μπορεί ο πολίτης να κάνει ορισμένες βασικές συναλλαγές, οχι ομως όσες κάνει σε ενα υποκατάστημα) συμβάλει στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής οπου παύει να δραστηριοποιείται. Οι τράπεζες βλέπουν καθαρά οικονομικολογιστικά και μόνον την κίνηση σε κάθε σημείο που διαθέτουν ανά την επικράτεια. Δεν βλέπουν ομως τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει σε μια τοπική κοινωνία η παρουσία τους μέσω του οποιουδήποτε χώρου εξυπηρέτησης διαθέτουν. Στην παρούσα φάση νομίζω οτι θα έπρεπε η δημοτική αρχή να επιμείνει οχι μόνο την παραμονή του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Χώρα της Ανδρου, αλλά και την επέκταση της ευρύτερης παρουσίας της με ΑΤΜ στο Κόρθι και το Μπατσί, εκτός από το χώρο που διαθέτει στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ας αρχίσουμε επιτέλους να αντιστρέφουμε το αρνητικό κλίμα επάνω στην Ανδρο με το να μην φεύγουν υπηρεσίες και φορείς (δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί), αλλά να παραμένουν οι υπάρχοντες και να δημιουργούνται πιθανώς νέοι, με τον ταυτόχρονο επαναπατρισμό νέων στον τόπο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι πολυτέλεια να υπάρχουν 4 τραπεζικά καταστήματα συν τα υποκαταστήματα σε ένα νησί με τόσους λίγους κατοίκους. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα οι τράπεζες. Και τα έξοδά τους με τα ενοίκια και τους μισθούς δεν βγαίνουν με τα φραγκοδίφραγκα που μαζεύουν από εδώ. Αν υπήρχε χαρτί δεν θα φεύγανε, ούτε θα κάνανε εθελουσίες. Να ετοιμάζεστε και για άλλες αποχωρήσεις. Να το θυμηθείτε, στο τέλος θα νοικιάσουν και οι 4 έναν χώρο μαζί συνεταιρικά, θα βάλουν μέσα τα ΑΤΜ μηχανήματά τους και θα μας κουνήσουν το μαντήλι. Όσο για τα παπούδια μια χαρά θα τα καταφέρουν, εδώ οι περισσότεροι τσατάρουν στα σόσιαλ, στην ανάληψη από το μηχάνημα θα κολώσουν;;;