Κακούργημα ζητά ο ανακριτής για το Μάτι. Ανάμεσα και ο Γ. Καπάκης. Μια επίκαιρη ανάλυση.

Αποκαΐδια ζωών και περιουσιών στο Μάτι. Την φωτιά της μεγάλης καταστροφής διαχειρίστηκαν κυρίως ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής και ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, που παραπέμπονται και οι δύο...

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σφίγγει ο κλοιός της δικαιοσύνης γύρω από τον υπόδικο δημοτικό σύμβουλο Άνδρου και επικεφαλής της παράταξης "Άνδρος της Ζωής μας" Γιάννη Καπάκη. Ο Γ. Καπάκης ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι ανάμεσα στους 10 πρωταίτιους για την εθνική τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε 101 νεκρούς σύμφωνα με το μέχρι σήμερα κατηγορητήριο. Έχει παραπεμφθεί για bar;y πλημμέλημα, όμως με βάση νέο αίτημα, που υπέβαλε ο ανακριτής ζητείται αλλαγή κατηγορητηρίου για τους 10 πρωταίτιους και παραπομπή για κακούργημα.

Η αλλαγή που ζητά ο ανακριτής είναι βάσει στοιχείων που δείχνουν πως υπήρξε απίστευτη κακοδιαχείριση και βαριές αμέλειες στη διάρκεια της καταστροφής. Kαι ακόμα για τις προσπάθειες συγκάλυψης τόσο την ώρα της τραγωδίας όσο και εκ των υστέρων. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία ο κ. Καπάκης εμπλέκεται στην απίστευτη κακοδιαχείριση της τραγωδίας, αλλά και στην προσπάθεια υποτίμησης/συγκάλυψης, καθώς στο πόρισμα του ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει την φωτιά στο Μάτι σαν "μικρής τοπικής σημασίας φωτιά"!!! 

Παρά το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του ο κ. Καπάκης δεν είχε κάποιον ηθικό ενδοιασμό να κατέβει στον εκλογικό στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου, να φτιάξει συνδυασμό, να βρει ακόλουθους, που αγνόησαν το ηθικό βάρος της παραπομπής του, και να διεκδικήσει τη δημαρχία της Άνδρου!!! Ελπίζοντας μάλιστα πως σε την συνεργασία με τον "άσπονδο" αντίπαλο του επί 5ετία Θ. Σουσούδη θα κέρδιζαν και τις εκλογές!...

Δύο από τους παραπεμπόμενους πρωταίτιους. Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (αριστερά) και ο αποπεμφθείς τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης (δεξιά). Διακρίνονται πίσω τους και οι υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Το ερώτημα πλέον είναι αν και οι δύο θα παραπεμφθούν για κακούργημα ή μόνο για πλημμέλημα. 

Η κοινωνία της Άνδρου κατέταξε - τον παραπεμπόμενο σε δίκη - Γ.Καπάκη στην τρίτη θέση με 17%. Όμως και με αυτό το ποσοστό χάρη στο σύστημα της απλής αναλογικής βρέθηκε να παίζει ρόλους - συνεργαζόμενος στενά με τον άλλοτε "άσπονδο" εχθρό του Θ. Σουσούδη. Οι τρεις σύμβουλοι που εξέλεξε (Βασίλης Αδάμης, Τασούλα Μαμάη, Σπύρος Τσαούσης) τον ακολουθούν αδιαμαρτύρητα και χωρίς παρεκκλίσεις μέχρι σήμερα σε όλες τις απίστευτες πολιτικές πιρουέτες που κάνει στο ΔΣ ου Δήμου Άνδρου. Στόχος και των τεσσάρων η ανακοπή κάθε έργου που γίνεται στην Άνδρο.

Όμως όπως όλα δείχνουν - μετά το νέο αίτημα του 6ου τακτικού ανακριτή - πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για την τραγωδία στο Μάτι. Εκτός από το κατηγορητήριο που ζητείται αλλαγή, μοιάζει η ανάκριση να έχει φτάσει στο τέλος και αναμένεται να οριστεί το τελικό κατηγορητήριο, που μπορεί να είναι κακούργημα. Αλλά είτε πλημμέλημα είτε κακούργημα πλησιάζει για τον κ.Καπάκη η ώρα της δίκης.

Αν ο κ. Καπάκης ελπίζει πως η θέση δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής μιας ομάδας τριών συμβούλων στο ΔΣ της Άνδρου θα τον βοηθήσει απέναντι στο βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει πλανάται πλάνη οικτρά. Η πολιτική πορεία του κ. Καπάκη κάηκε στο Μάτι και ολοκληρώθηκε στις εκλογές του 2019. Το 2023 τα μέλη της ακέφαλης ομάδας του θα αναζητήσουν πολιτική στέγη μάλλον στο ήδη συνεργαζόμενο μαζί τους αντιπολιτευτικό σχήμα. Ο κ. Καπάκης προβλέπουμε πως θα μείνει μόνος να δίνει τη μάχη από το εδώλιο του κατηγορουμένου με στόχο να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του για την μεγάλη εθνική καταστροφή... ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

Ο Γ. Καπάκης παρά το μέγεθος της εθνικής καταστροφής δεν παραιτήθηκε. Γαντζώθηκε στη θέση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για 15 ακόμα μέρες. Στο τέλος τον "παραίτησε" ο τότε πρωθυπουργός. Αυτά προς γνώση όταν μιλά για "πολιτική ευαισθησία" ο αποπεμφθείς Γ. Καπάκης στα δημοτικά συμβούλια της Άνδρου. Κι όταν συντάσσονται μαζί του και οι τρεις σύμβουλοι του στα περί "ευαισθησίας" κηρύγματα του. Αναμένουμε την πολιτική ευαισθησία τους όταν ανακοινωθεί επισήμως το κατηγορητήριο (πλημμέλημα ή κακούργημα) και η δίκη του.

 

Η ΕΙΔΗΣΗ: ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

Η συγκάλυψη ξεκίνησε από την φαρσοκωμωδία της ζωντανής τηλεοπτικής "ενημέρωσης" του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη, που διακρίνονται στην φωτογραφία. 

Νέο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Ζητά παραπομπή κακουργηματικού βαθμού υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ανάμεσα στους 10 πρωταίτιους όπως είναι γνωστό είναι και ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθ. Μαρνέρης ζητεί να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος τουλάχιστον 10 προσώπων που είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση κατάσβεσης. Το αίτημα διατυπώνεται σε ένα πόρισμα 41 σελίδων όπου αναφέρονται νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα ευρήματα, τα οποία κατά τη γνώμη του στοιχειοθετούν αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Μέχρι σήμερα η εισαγγελία έχει απορρίψει δύο φορές αντίστοιχα αιτήματα, όμως δεν είχαν περιληφθεί τα νεότερα στοιχεία που προσφάτως έγιναν γνωστά στην ανάκριση.

Για κακούργημα ζητείται και η προσπάθεια συγκάλυψης τόσο την ώρα της τραγωδίας όσο και μετά. Το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής αποκαλύπτει πέραν κάθε αμφισβήτησης την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε μετά την εθνική καταστροφή και για το οποίο ζητείται η αλλαγή κατηγορητηρίου. 

Το τρίτο αίτημα του κ. Μαρνέρη περιλαμβάνει σειρά εγκληματικών παραλείψεων που συνετέλεσαν, όπως αναφέρει στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος με τους 101 νεκρούς και τους 31 τραυματίες. Επίσης, ο ανακριτής θεωρεί, ότι οι παραλείψεις βαρύνουν στελέχη της Πυροσβεστικής κυρίως, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και στα τρία στάδια της φονικής πυρκαγιάς, την έναρξη της, τη διαχείριση της κατάσβεσης και τέλος το στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη κόλαση. Και μιλά για «εγκληματική αδιαφορία» και «κωλυσιεργία» , ενώ τους καταλογίζει ενδεχόμενο δόλο. Επιπλέον, ο κ.Μαρνέρης επιρρίπτει ευθύνες επειδή οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας γιατί:

  • δεν έστειλαν εγκαίρως εναέρια και επίγεια μέσα
  • δεν διέταξαν την απομάκρυνση των πολιτών και την εκκένωση της περιοχής και
  • δεν κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και καταλήγει ο ανακριτής πως προκύπτουν: «…σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου", ενώ κάνει μνεία για προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών αλλά και των παραλείψεων των αρμοδίων μέσω ψευδών στοιχείων και πλαστογραφημένων ημερολογίων του αεροδρομίου της Πάχης και της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος.

Πηγές: iefimerida.gr και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Συνετί
Θα έχουν την αξιοπρέπεια να παραιτηθούν οι συνεργάτες του κύριου Καπάκη ΑΦΟΥ εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους τον στήριξαν; και τι θέλει να πει ο κύριος "Συνετί"; θα μας παρουσιάσει που βρήκε τα στοιχεία για τους θανάτους που αναφέρει και πως προκύπτουν οι ποινικές ευθύνες; οι οποίες βέβαια ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά τι υποστηρίζει, να αθωωθεί ο κος Καπάκης; ή να φτιάξει ένα παραπέτασμα για να αποποιηθεί ή συγκαλύψει τις ηθικές ευθύνες των επιλογών των συνεργατών του; Τι αποζητούσαν μέσω της συνεργασίας του με τον κο Καπάκη γνωρίζοντας τις ευθύνες του στην τραγωδία στο Μάτι; δεν μπορούσε να τακτοποιηθούν βεγγέρες και φαναράκια με άλλη συνεργασία;

This comment was minimized by the moderator on the site

Βράχος ο Μητσοτάκης και ο χαρδαλιας
3500 νεκροί σε 30 μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Στους πόσους έχουν ευθύνη Βράχε μου, βάσει της λογικής σου?
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μπα το έριξε το νούμερο η μητέρα Τερέζα κατά 500 νοματαίους!!! Προηγουμένως έγραφε 4.000. Παρακολουθούμε τον παραλογισμό της μητέρας Τερέζας από το εξωτικό Syneti που κάνει ότι μπορεί η έρμη ανεβοκατεβάζοντας νούμερα να απαλλάξει τον Καπάκη μέσω Μητσοτάκη, Χαρδαλιά και της πανδημίας!!! Παραδίδει μαθήματα παρεα-λογισμού. Όμως αυτά δεν θα μετρήσουν στους ανακριτές και στους εισαγγελείς που θα προσμετρήσουν το κατηγορητήριο για τον Καπάκη είτε σε βαρύ πλημμέλημα είτε σε κακούργημα.
ΥΓ. Καληνύχτα μητέρα Τερέζα μην μπερδεύτε νούμερα και τραγωδίες και βεβαίως μην συγχύζεστε στην ηλικία σας...
ΥΓ 2. Λέτε μητέρα να βρεθεί "επιθεωρητής" (στην επιθεώρηση σας) που θα παραπέμψει τον έρμο τον Χαρδαλιά για την Θεσσαλονίκη ώστε να ισοφαρίσει την πλήρη ανικανότητα του εκλεκτού σας στο Μάτι; Μητέρα - αν μου το επιτρέπετε - νομίζω πως παρεα-λογίζεστε!!!...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για όσους πιστεύουν ότι ο Καπάκης δεν έχει πολιτικές ευθύνες για το Ματι, θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν στους πόσους νεκρούς θα είχε πολιτικές ευθύνες; στους 200, στους 1000, στους 100.000, σε πόσους;

This comment was minimized by the moderator on the site

Σουσουδης, Καπακης, Αδαμης, Τασουλα Μαμαη, Μαρία Μαμαη, Ιωσηφ Ψητος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τον κο Συνετι
Για τους 4000 νεκρούς στη Θεσσαλονίκη σε 30 μέρες έχετε να μας πείτε κάτι που η δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Που τους βρήκατε 4.000 νεκρούς σε 30 μέρες στη Θεσσαλονίκη; Όλη η Ελλάδα σε 10 μήνες από (τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα) έχει 5.441. Μάλλον πετάτε την μπάλλα στην εξέδρα για λογαριασμό του υπόδικου Καπάκη.
Γιατί δεν ρωτάτε και για τους 50.000 εβραίους της Θεσσαλονίκης που κάψανε οι Ναζί στον πόλεμο; Αν ρωτήσετε και γι' αυτούς μπορεί να ξεχάσουμε τις ευθύνες του Καπάκη για το Μάτι και τους 102 νεκρούς.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να παραιτηθεί ο Καπακης αμέσως

This comment was minimized by the moderator on the site

Η δολοφονία χαραχτηρων πληρώνετε ακριβα
Δεν θα την προσπέραση κανεις
Έφτασε η ωρα

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όχι και δολοφονία χαρακτήρων μητέρα Τερέζα. Εσείς κάνετε με όσα γράφετε δολοφονία χαρακτήρων και... δολοφονία γεγονότων!!!...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σουσουδη τι λες για τον βασικό σου συνέταιρο;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Ελλάδα διοικείται από εγκληματικές κυβερνήσεις όλα τα χρόνια που διαπράττουν συνεχώς εγκλήματα κατά του Συντάγματος και του λαού και που ο ενας καλύπτει τις λαμογιές του άλλου ενώ έπρεπε να είναι φυλακή οι περισσότεροι. Και έχουν μείνει απέξω εκτός βουλης βουλευτές και άνθρωποι τιμιοι αξιολογοι και δικαιοι και μας κυβερνουν οι λοποδητες απο την μεταπολίτευση και μετά Αυτη ειναι η αλήθεια. Και οποίος είναι αντίθετος τον τρωνε

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο καπακης είναι υπόλογος για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και σουλατσάρει ελεύθερος ενώ έπρεπε να είναι κρατούμενος. Ποιο νησί προστατεύει από την καταστροφή? όταν από την ανικανότητα του κατέστρεψε αθώες ψυχές. Αφήστε τις απειλές προς τον δημοσιογράφο και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει στην χώρα αυτή και στο νησί της ωραίας Ελένης οι υπεύθυνοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους επιτέλους. Σκότωσε με την ανευθυνότητα του τόσες ανθρώπινες ψυχές και αντί να κρυφτεί απ τις τύψεις μας κάνει και ανακοινώσεις. Αυτά να έλθετε να τα πείτε στις οικογένειές των θυμάτων ΝΤΡΟΠΗ Σας. Όλοι οι δήθεν μορφωμένοι έχετε καταπατήσει το Σύνταγμα και κούναγε και το δάχτυλο στον κόσμο

Περισσότερα