ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Πολύ λάδι κι από τηγανίτα τίποτα!!!

 

Τελικά τέσσερις ώρες ατέρμονης συζήτησης για το τι περιλαμβάνει για την Άνδρο το χωροταξικό της Περιφέρειας (μεταξύ των εισηγητών Γ. Τσεκούρα και της συζύγου του Τίνα Τσούτσου και του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου) κατέληξε μάλλον στο… πουθενά! Ή, σχεδόν στο πουθενά...

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ...

Λέμε σχεδόν στο πουθενά γιατί υπήρξαν δύο εποικοδομητικές προτάσεις του αντιδημάρχου Δημήτρη Γιαννίση, που ήταν από τους ελάχιστους που διάβασε το κείμενο των 300 σελίδων και προσήλθε μελετημένος με δύο προτάσεις. Και μια κρίσιμη ερώτηση που έγινε από τον προσεκτικό, επιμελή και με παραγωγική σκέψη, Γιάννη  Αντωνέλλο, που όταν του δόθηκε ο λόγος, άλλαξε την πορεία της συνεδρίασης - αφήνοντας άναυδους και τους τέσσερις συμβούλους της παράταξης Καπάκη που προσήλθαν με την γραμμή: καταγγέλλουμε για τις ανεμογεννήτριες τον έπαρχο του 2015-16… Δημήτρη Λοτσάρη!!!

 

Ποιες ήταν οι δύο εποικοδομητικές προτάσεις του Δ. Γιαννίση;

  • Η πρώτη: να μπει πρόταση στο σχέδιο που να λέει πως η Άνδρος μπορεί να γίνει νησί τηλεργασίας. Είναι κοντά στην Αθήνα. Αν ολοκληρωθούν οι υποδομές μπορεί πολλά στελέχη εταιρειών ή και εταιρείες να εργάζονται από το νησί. Με δεδομένη την συμπληρωματική πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για σχεδιασμό πρότυπων οικισμών είναι μια θελκτική προοπτική σε μια 10ετία!
  • Η δεύτερη: να μπει πρόταση το Κέντρο Υγείας Άνδρου να αναβαθμιστεί σε ένα μικρό νοσοκομείο. Κάτι που δεν συμπεριλαμβανόταν στο υπάρχον κείμενο όπως απέδειξε με νηφαλιότητα και ηρεμία ο κ. Γιαννίσης στον εκτός εαυτού κ. Σουσούδη αναγκάζοντας τον να ζητήσει συγνώμη, που του επιτέθηκε άνευ λόγου.

 

Ποια η κριτική ερώτηση του Γ. Αντωνέλλου;

Ποιο χωροταξικό υπερισχύει στην περίπτωση των ΑΠΕ; Το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, που εκπονείται αυτή την εποχή ή το περιφερειακό χωροταξικό που είναι σε διαβούλευση; Και η απάντηση των μελετητών: υπερισχύει το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ. Ότι και να γράψει το Περιφερειακό χωροταξικό για ανεμογεννήτριες είναι ευχές. Θα ισχύσει το ειδικό χωροταξικό που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο θα λάβει υπόψη του και όλες τις νεώτερες πρόνοιες που έχουν ήδη κατατεθεί στο τραπέζι και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι επιμελείς και προετοιμασμένοι Δ. Γιαννίσης και Γ. Αντωνέλλος έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά που μίλησαν. Το υπόλοιπο τετράωρο πέρασε με μια αόριστη ενημέρωση και επιθετική αντιπολίτευση του παρελθόντος!!! Έτσι σχεδιάζεται το μέλλον από την "πλειοψηφούσα αντιπολίτευση" της Άνδρου. Γιατί οι άνθρωποι δεν «πολιτεύονται». Αλλά μονίμως «αντιπολιτεύονται», για να χρησιμοποιήσουμε μια αποστροφή από την χτεσινή εξίσου προσεκτική τοποθέτηση του Γ. Αντωνέλλου. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ... 

Το χωροταξικό της Περιφέρειας ξεκίνησε αρχικά το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2003. Η επόμενη φάση του ξεκίνησε το 2015. Διεκόπη το 2016, από την τότε κυβέρνηση. Και επανεκκίνησε το Νοέμβριο του 2019. Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε δημόσια προς διαβούλευση στις 10 Ιανουαρίου 2021. Η Άνδρος το έμαθε από δημοσιογραφική ανάρτηση του ενημερωτικού blog «Περίγυρος»! Και η αντιπολίτευση, που περιμένει να την ενημερώσουν τα υπουργεία ή ο Δήμος για την ΔΙΑΥΓΕΙΑ των υπουργείων ξεσήκωσε μέγα θόρυβο… για έλλειψη ενημέρωσης, 20 μέρες μετά την ανάρτηση του! Έτσι πολιτεύεται η αντιπολίτευση στην Άνδρο. Με βάση την αρχή «ενημερώστε μας για να σας πολεμήσουμε»!!! Μετά έρχεται ο διαπορών "νέος σύμβουλος" Σ. Τσαούσης και ρωτά αφελώς: «ποιος θέτει την ατζέντα;» Αυτοί που ψάχνουν, ενημερώνονται, διαβάζουν και κάνουν δουλειά. Εν προκειμένω από τα ΜΜΕ της Άνδρου "περισπούδαστε"...

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ…

 

Το Νότιο Αιγαίο λόγω της πληθώρας και του μικρού μεγέθους των νησιών του είναι η πιο δύσκολη περιφέρεια της Ελλάδος. Το χωροταξικό περιλαμβάνει γενικότερες κι όχι λεπτομερειακές περιγραφές στη βάση του εθνικού σχεδιασμού. Π.χ. πόσους βιολογικούς καθαρισμούς χρειάζεται το νησί κλπ. Στο χωροταξικό του 1993 που συμμετείχε «η νέα σύμβουλος» Τ. Μαμάη προβλέφθηκε ένας βιολογικός στην Υδρούσα! Μέχρι σήμερα δεν μπορούν να γίνουν δύο γιατί τους έχει μπλοκάρει το προηγούμενο χωροταξικό. Συνεπώς οι προβλέψεις που μπαίνουν στο χωροταξικό – αν και ευχές - καταλήγουν δεσμευτικές στο τέλος.

Από τις διαπιστώσεις του νέου χωροταξικού: Υπάρχει πληθυσμιακή αύξηση στο Νότιο Αιγαίο (δυστυχώς όχι στην Άνδρο). Το Ν. Αιγαίο θεωρείται χάρη σε τέσσερα νησιά (Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Μύκονο ανεπτυγμένη περιοχή. Η Άνδρος προβλέπεται πόλος τουρισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, γεωργίας. Στο χωροταξικό δίνονται κατευθύνσεις 15ετίας. Στο χωροταξικό της Άνδρου προβλέπεται ΧΥΤΥ, ελικοδρόμια, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια, ερευνητικό κέντρο και σχολής ναυτιλίας. Όποιος έχει ώριμες και έτοιμες μελέτες με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις χρηματοδοτείται. Άρα, μεγάλη η σημασία των μελετών για την ανάπτυξη.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ…

Ξεκίνησε με την κλασική πλέον επίθεση Σουσούδη κατά του δήμαρχου (τον είπε πάλι... ψεύτη!). Κι εξήγησε ο πρώην δήμαρχος πως "ο Δήμος Άνδρου έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις το 2016". Όμως, όπως απεδείχθη από την συζήτηση ο Δήμος Άνδρου είχε απλώς πάρει μια απόφαση αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Άνδρου σε μικρό νοσοκομείο, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε στο περιφερειακό χωροταξικό! Ρωτώντας τις υπηρεσίες μάθαμε πως ουδέποτε ο Δήμος Άνδρου επί Σουσούδη έστειλε δικές του προτάσεις! Μόνο ο σύμβουλος του τότε δημάρχου Μ. Μανσόλας απάντησε σε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο των μελετητών το 2016!! Από την άλλη όπως εξήγησε ο μελετητής Γ. Τσεκούρας ο έπαρχος Λοτσάρης είχε συνεχείς επισκέψεις ενημερωνόμενος όλα αυτά τα χρόνια. Στο σημείο αυτό ο σημερινός δήμαρχος είπε πως οι μόνοι που έστειλαν μέσω του επαρχείου γραπτές προτάσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό στο Επαρχείο ήταν ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων στο Μπατσί Πολυκράτης και ο μηχανικός Μανάλης...

Ακόμα μια φορά έγινε συζήτηση για αεροδρόμιο στο νησί. Και για ακόμα μια φορά εξηγήθηκε πως η ΥΠΑ δεν το επιτρέπει λόγω εγγύτητας στο «Ελ. Βενιζέλος».

Μετά τον λόγο πήρε ο κ. Καπάκης και εστίασε στο μοναδικό θέμα με το οποίο ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο: τις ανεμογεννήτριες. Αφού πέρασε μια 5ετία ως ελάσσονα αντιπολίτευση με τον ΧΥΤΥ, τώρα έχει ενάμιση χρόνο που απασχολείται μόνο με τις ανεμογεννήτριες. Την αμέλεια και την αβελτηρία του ιδίου και της παράταξης του ο κ. Καπάκης να δουν το αναρτημένο χωροταξικό του υπουργείου επί 20ήμερο την μετέτρεψε σε επίθεση κατά της διοικησης γιατί «δεν τον ενημέρωσαν»!!!

Στο σημείο αυτό και χωρίς λόγο ο δήμαρχος σήκωσε τους τόνους απαντώντας στον κ. Καπάκη λέγοντας: «δημιουργείτε θέμα με τις ανεμογεννήτριες, όταν επί 3ετία ως ΓΓ του ΥΠΕΣ δεν κάνατε τίποτα! Το Β1 προσχέδιο παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2016 και δεν το πήρατε είδηση…»

Μετά μίλησε με τη σειρά του ο έπαρχος Δημήτρης Λάσκαρης σχολιάζοντας την «εκκωφαντική σιωπή» του ΓΓ του ΥΠΕΣ το 2015 και το 2016! Και ρώτησε πως τέθηκε η θέση στο χωροταξικό για ενεργειακή αυτονομία του νησιού. Οι μελετητές απάντησαν πως την έβαλαν οι ίδιοι στη βάση του εθνικού σχεδιασμού γιατί η Άνδρος έχει τεράστιο αιολικό δυναμικό. Πρότειναν λοιπόν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με βάση τις ΑΠΕ!

Το ερώτημα αυτό έθεσαν στη συνέχεια από 2-3 φορές πάλι οι Καπάκης-Αδάμης λαμβάνοντες την ίδια απάντηση. Αλλά έκαναν πως δεν την άκουγαν!!!

Μετά μίλησε ο κ. Γιαννίσης λέγοντας τις δύο προτάσεις της αρχής. Και εκεί εξεράγη ο κ. Σουσούδης λέγοντας τον…. ψεύτη! Και διάβασε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2016 που έλεγε για… μικρό νοσοκομείο στην Άνδρο. Μετά ο κ. Γιαννισης διάβασε το χωροταξικό που δεν έλεγε κάτι τέτοιο!!! Μετά ο πρόεδρος Μπάλας ανακάλεσε σε τάξη τον Σουσούδη που μοίραζε… ψέματα!!! Και στο τέλος ο κ. Σουσούδης ανακάλεσε το ψεύτης…

Στη συνέχεις «ο νέος σύμβουλος» Αδάμης ψάχνοντας να βγάλει λαγούς για τις ανεμογεννήτριες κατά του επάρχου… Λοτσάρη βρέθηκε να βγάζει λαγούς κατά του γενικού γραμματέα Καπάκη, που ποτέ δεν είδε πως οι μελετητές πρότειναν την ενεργειακή αυτονομία τότε κι αυτός δεν το πήρε είδηση!!!… Μετά μίλησε η κ. Τ. Μαμάη που δηλώνει κι αυτή "νέα σύμβουλος" αν και όπως φάνηκε συμμετείχε στο περιφερειακό χωροταξικό του 1993-2003!!!

Μετά πάλι ο κ. Καπάκης επανήλθε δηλώνοντας σταθερά... ανενημέρωτος! Και οι μελετητές του απάντησαν ευγενικά πως η συζήτηση για την Άνδρο έγινε πολλές φορές…

Ακολούθως, μίλησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Ο Γ. Αντωνέλλος είπε τα κρίσιμα που αναφέραμε στην αρχή μιλώντας επίσης για ένα κακογραμμένο και δυσνόητο κείμενο. Ακολούθησε η Α, Βολίκα που ζήτησε οι μελετητές... να πάνε να ενημερώσουν το Μπατσι!!! Κάτι εντελώς εξωπραγματικό...

Τέλος μίλησαν ο εκπρόσωπος των μηχανικών κ. Ζούμής, που έκανε κι αυτός μια λογική πρόταση ζητώντας τηλεδιάσκεψη με τους μελετητές και δίμηνη παράταση ώστε να ετοιμάσουν οι μηχανικοί συγκεκριμένες προτάσεις. Έτσι, βοήθησε ουσιαστικά τον πρόεδρο Μπάλλα να βγάλει από τον κυκεώνα των αντεγκλήσεων μια πρόταση από το Συμβούλιο. Μετά ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών κ. Μπαλογιαννης, ζήτησαν και αυτός δίμηνη παράταση. Ήταν δύο λογικές τοποθετήσεις μετά την ένταση που είχε προηγηθεί από την αντιπολίτευση στη διάρκεια τεσσάρων ωρών στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου…

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σηκώθηκαν οι τόνοι από τον Σουσούδη εναντίον Γιαννίση για το ποιος από τους δύο - ώριμους ηλικιακά - πολιτευόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί το μέλλον της Άνδρου. Η απάντηση περιλαμβάνεται στις παρεμβάσεις και των δύο. Ο κ. Σουσούδης ασχολήθηκε ακόμα φορά με το χτες. Κατανάλωσε ώρες μιλώντας για το 2015 και 2016!! Ο κ. Γιαννίσης έκανε δύο προτάσεις για το μέλλον. Τα ίδια ισχύουν για τον κ. Καπάκη. Κατανάλωσε ώρες - αυτός και οι τρεις σύμβουλοι του - μιλώντας για το χτες των ανεμογεννητριών. Ζητώντας ενημέρωση για όσα δεν πήραν είδηση το 2015-2019. Αντιθέτως, ο κ. Αντωνέλλος ζήτησε εξηγήσεις για το ποιο χωροταξικό θα ισχύσει στο μέλλον για τις ανεμογεννήτριες κι απέδειξε το άκαρπο του εστιασμού μιας συζήτησης τεσσάρων ωρών. Ποιος άραγε στοχεύει στο μέλλον;

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΜΟΝΟ Ο ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλο και πιασάρικο το τρικ με τις ανεμογεννητριες, αλλα βαρεθηκαμε τις μπουρδες σας κύριοι αντιπολιτευομενοι. Το περιφερειακο χωροταξικο δεν εχει καμια σχεση με ανεμογεννητριες. Ειναι ενας αναπτυξιακος προγραμματισμος για την αιφορο αναπτυξη των νησιων. Πειτε το και του ασχετου του Τσαουση, οταν ερθει στην Ανδρο

This comment was minimized by the moderator on the site

Έκανε κάτι πολύ πολύ σωστά ο κύριος Αντωνέλλος: ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ τους ...μελετητές για την προκλητικά τσαπατσούλικη δουλειά τους που εκθέτει την Άνδρο σε κάθε είδους κινδύνους και ανεξέλεγκτη δράση των ψευτοεπενδυτών!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ντεκόρ με το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Καπάκη είναι φώτο αρχείου ή χθεσινή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστώ για την παρατήρηση και την ερώτηση. Όλες οι φωτογραφίες είναι αρχείου με εξαίρεση των δύο μελετητών. Ήταν τόσο ανιαρή και κουραστική η τετράωρη ταλαιπωρία ενός συμβουλίου που ρώταγαν και ξαναρώταγαν οι τέσσερις του Καπάκη τα ίδια και τα ίδια που βαρεθήκαμε να βγάλουμε και φωτογραφίες. Βάλαμε μερικές αρχείου και γυρίσαμε σελίδα...
Έχει και η υπομονή στην σχοινοτενή ανοησία τα όρια της...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αλλη συνεδριαση ακουγες.Το συμπερασμα ηταν οτι Λοτσαρης σαν Επαρχος και σαν Δημαρχος εκανε μυστικες συναντησεις με τον Κο Τσεκουρα και εβαζε την ατζεντα για τις Ανεμογενητριες,κρυφα απο ολο το νησι.Ακομα καιν στην Ανδρο τους εφερε κρυφα εκτος απο τις πολλες συναντησεις που εκανε στην Αθηνα.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προφανώς είστε μεθυσμένος! Και μετά τις ανακοίνωσε (τις "μυστικές συναντήσεις") στο Συμβούλιο!!! Και έπαιρνε μαζί του τους μηχανικούς Μανάλη, Πισσία (που είναι εκ των επικεφαλής κατά των ανεμογεννητριών) και ανακοίνωνε (τις "μυστικές συναντήσεις¨του) και στον Τύπο!!!
Ενώ ο Σουσούδης που ΔΕΝ έστειλε ΤΙΠΟΤΑ και ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε για ΤΙΠΟΤΑ, όπως και Καπάκης, που ΑΓΡΟΝ ΗΓΟΡΑΖΕ όλα αυτά τα χρόνια ειναι... παλληκάρια της "εθνικής αντίστασης" και της αδιαφορίας τους...
Περαστικά σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro