ΠΕΑΛ και πράσινα άλογα: Πέρασαν 10 χρόνια και η Τήνος είναι ακόμα στην αφετηρία!!!

 

Στην φωτογραφία το πλήρως φωτισμένο λιμάνι του Γαυρίου το 2021: Αυτοί που δεν κατάφεραν ούτε να φωτίσουν το λιμάνι του Γαυρίου επί 5ετία ζητούν σχεδιασμό 20ετίας. Στόχος να... πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα με τις "συζητήσεις" για να μην γίνει τίποτα και να έχουνε να λένε μετά...

Στις 11/5/2022  στις 19.00 έγινε ενημερωτική συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τήνου παρουσία ολων των φορεων της Τήνου. Έγινε παρουσίαση του νέου προτεινόμενου σχεδίου για το ΠΕΑΛ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα) Τήνου, απο τον τεχνικο σύμβουλο του Υπουργείου Υποδομών Χαρη Αντωνόπουλο της εταιρείας λιμενικών μελετών ''MARNET ''.

Παρουσιάστηκαν  3 νέες εναλλακτικές προτάσεις για τον γενικό σχεδιασμο (ΠΕΑΛ) του λιμανιού Τήνου. Αν τελικά γίνει αποδεκτή, (απο τους φορείς, Δήμο Τηνου, ΔΛΤΤΑ, Λιμεναρχείο, Πλοιάρχους ,κλπ ) , μια απο αυτές τις προτάσεις , τοτε μονο το Υπουργείο θα αποφασίσει , για την νεα ανάθεση εκπόνησης των νεων μελετών του ΠΕΑΛ Τήνου. Εχει μακρυ δρομο ακομη το λιμανι της Τηνου. Με αφορμή αυτή τη συζήτηση που παρακολούθησα ως εκπρόσωπος της Άνδρου θα δώσω ακόμα μια φορά το ιστορικό μιας μελέτης που δεν κατάφερε να γίνει επί 10 χρόνια εκεί. Ώστε να καταλάβουμε μέσω των συγκρίσεων το χρονοβόρο και τα αδιέξοδα του εγχειρήματος. 

Ιστορικό και συγκρίσεις

Το θέμα ΠΕΑΛ για την Άνδρο (που δεν είναι υποχρεωτικό) εχει αποτελέσει , την μονοθεματική επιδίωξη της ενωμένης αντιπολιτευσης στον Δήμο και στο Λιμενικο Ταμείο στην Ανδρο απο το 2019. Τότε το "ανακάλυψαν" ενώ ως διοίκηση δεν έκανα τίποτα για το λιμάνι του Γαυρίου. Η μονοσήμαντη προσφορά τους αδιαφορεί για τα άλλα λιμάνια της Ανδρου και εχει εξαντληθεί στο να ζητούν την ένταξη του λιμανιού μας στο Γαυριο σε ενα ΠΕΑΛ. Εμεις ως διοίκηση του Δημου Άνδρου και το ΔΛΤΤΑ, τους ενημερώσαμε αναλυτικά για τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα και τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην Τηνο .

Πέραν απο αυτά, πιστεύουμε οτι το λιμάνι μας στο Γαυριο, δεν εχει ανάγκη απο χρονοβόρα φαραωνικά εργα, αλλα απο πολυ συγκεκριμένες βελτιώσεις  που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμο απο το σημαντικό έργο ''Ανάπτυξη λιμένα Γαυριου '' που ηδη δημοπρατήσαμε και τρέχει τώρα ο διαγωνισμός. Το θεμα συζητησεις για ΠΕΑΛ, εχει εξαντληθει για εμας στην Ανδρο! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν εχουν προγραμματιστεί απο τον Δημο μας και άλλα σημαντικά λιμενικά εργα, οπως η τριτη φαση, με την διευθέτηση πρόσβασης μέσου περιφερειακού δρόμου φορτηγών και ΙΧ.

Στην αντιπολίτευση η ενδεια προτασεων τους οδηγεί να επιμένουν με πιεστικό τρόπο στην μονιμη επωδο τους για το... ΠΕΑΛ. Πήρανε μαλιστα σχετική απόφαση  στο Δημ. Συμβουλίου Ανδρου (όπου εχουν πλειοψηφία εκει) και στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου με την βοήθεια του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου Γ. Σανταμούρη με τον οποίο είχαν αγαστές σχέσεις τον χρόνο της αποπομπής του. 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικ. Συμβουλίου του ΔΛΤΤΑ στην Τηνο ο κος Τρανακος ζήτησε να μάθει γιατί δεν προχωράει το ΠΕΑΛ Ανδρου! Του απαντάμε πως δεν υπάρχει καμια υποχρέωση απο τον νομο,  για  ΠΕΑΛ  στο Γαυριο (λιμένας ήσσονος εθνικά σημασίας). Αντιθέτως με την Τηνο, όπου δυστυχώς για τους Τηνιακους και για το Υπουργείο, είναι υποχρεωτικό (λιμένας εθνικά μείζονος σημασίας) . 

Ας μάθουν πως στην Τηνο , συζητήσεις και σχεδιασμος ξεκίνησαν το 2012. Και το 2019 έφτασαν στο σημείο να απορρίψουν όλες οι τελειωμένες μελέτες  του Υπουργείου, σαν απαράδεκτες, απο όλους τους φορεις της Τηνου. Πέρασαν αλλα τρία χρόνια απο το 2019,  για να φθάσουν σημερα σε νεες συζητήσεις, νεων προτάσεων  και με την προϋπόθεση οτι αυτες θα γινουν τελικά αποδεκτές απο τους φορείς στην Τηνο , αλλα και απο τον τελικό αποδέκτη , το Υπουργείο Υποδομών. Διαπιστώνουμε πως το περιβόητο ΠΕΑΛ Τηνου, μετα απο 10 ολόκληρα χρονια, απλα παραμένει  ακόμη στις... συζητήσεις!!! Αν μπλέξουμε εμείς σε τέτοιες διαδικασίες θα φτάσουμε στο 2030 και θα συζητάμε ακόμα. Συνεπώς ας διδαχτούμε κάτι και από τους άλλους μια φορά. Ιδίως όταν δεν το ζητά ο νόμος…

Γιώργος Βαλ.Μαντζώρος

Σύμβουλος Δημάρχου Άνδρου 

Μέλος ΔΣ στο ΔΛΤΤΑ 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

...τότε μόνο του Υπουργείο θα αποφασίσει, για την νέα ανάθεση εκπόνησης των νέων μελετών ....