ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Προς το παρόν σιγή ασυρμάτου από τα υπουργεία και τους αρμοδίους!...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

    από τις θέσεις ευθύνης που υπηρετώ  επί τριετία, ως σύμβουλος του Δημάρχου Άνδρου, ως μέλος  στο σημερινό αυτοδύναμο ΝΠΔΔ  το νέο   Λιμενικό Ταμείο Άνδρου  ( ΠΔ 154 18/8/2022, αλλά και στο πρώην  Δημ. Λιμ. Ταμείο Τήνου -Άνδρου  (ΔΛΤΤΑ), αναφέρομαι στο ισχύον, νομικό καθεστώς, αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που έχει φέρει  στα λιμάνια της χώρας μας, η εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν.2932/ 2001 περί «Μετατροπής Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες» επί πρωθυπουργίας Σημίτη. 

     Ο Νόμος αυτός, προέβλεψε και υλοποίησε, αρχικά και μεταξύ άλλων, την  επιλεκτική πώληση  (ιδιωτικοποίηση) 10 συγκεκριμένων λιμένων (Ραφήνας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας, Καβάλας, Λαυρίου, Πάτρας κλπ )  σαν μείζονος και εθνικής σημασίας λιμανιών της χώρας μας, ανάλογα με τις κατά τόπο προοπτικές ανάπτυξης .

      Ο νόμος , παρέχει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις , για επιλεκτική πώληση  των λιμανιών  σε ιδιώτες, (σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), αφού πρώτα μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες .

      Αυτή η προσαρμογή στον Νόμο,  ήταν προφανώς  η αιτία καθυστέρησης , μέσα στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό  της Κυβέρνησης . Διερευνήθηκαν πιθανές ιδιωτικοποιήσεις  των Λιμενικών Ταμείων,   Άνδρου, Τήνου, Σύρου, ισως και της Μυκόνου,  απο το  Υπ. Ναυτιλίας , όταν εμείς  από το 2019 σαν Ανδριώτες  ζητήσαμε  επίμονα την αυτονομία και τον διαχωρισμό Τήνου - Άνδρου  , για λογαριασμό του Δημου μας .  

       Το 2022  , μετα απο δυο χρόνια και πλέον  , το επίμονο  αίτημά μας   για διαχωρισμό απο την Τήνο , έγινε επιτέλους  δεκτό απο τον Υφυπ. Εσωτερικών κ. Πέτσα τον  Ναυτιλίας  κ. Ι. Πλακιωτάκη και τον Υφυπ. κ. Κ.Κατσαφάδο  και έτσι αρχίσαμε την πολύπλοκη διαδικασία της υπογραφής του Π.Δ.απο το ΣΤΕ και την  κ. Πρόεδρο  . Είχαν προηγηθεί συντονισμένες ενέργειες και συναντήσεις μαζι τους στην Άνδρο και στην Αθήνα  .

  (Φυσικά αυτο δεν αφαιρεί το δικαίωμα σε μελλοντικές κυβερνήσεις , να προχωρήσουν όποτε κριθεί αυτο αναγκαίο , σε κατάργηση υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων , στην συγχώνευση τους και στην δημιουργία Οργανισμών ΑΕ.)     

       Το εμπορικό και επιβατικό και τουριστικό  λιμάνι της Άνδρου σήμερα ( Γαύριο) , αφού πρώτα αξιολογήθηκε απο το ΥΕΝ , βάση συγκεκριμένων αντικειμενικών μεγεθών  και παραμέτρων  , εντάσσεται πλέον στα λιμάνια που μπορούν αυτοδύναμα να διαχειριστούν την μελλοντική τους ανάπτυξη . Φυσικά με  πλήρη πρόσβαση , σε όλα τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία . 

      Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι , για τους  οποίους μας δόθηκε  το ‘’προνόμιο’’ της αυτόνομης πορείας , ανάπτυξης και  διαχείρισης των 4 λιμανιών  της Άνδρου , βάσει του νέου Π.Δ. 154 18/8/2022 περι ίδρυσης Λιμενικού Ταμείου Άνδρου .

       Προσωπικά δεν διαφωνώ,  με αυτήν την βασική επιλογή του ΥΕΝ, την οποία θεωρώ ρεαλιστική  με τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές , της επιβατικής και εμπορικής δραστηριότητας  του νησιού μας  , αρκεί να συμφωνήσουμε όλοι ,  ότι θα επιλέξουμε  με διαφάνεια , τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης των εσόδων μας,  μέσω μιας αποτελεσματικής διοίκησης του νεου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου. 

      Ακολουθησε η πρόσφατη συγκρότηση της νέας   7μελούς σύνθεσης  Δ.Σ. ΔΛΤ Ανδρου απο το Δημ. Συμβ. του Δήμου Άνδρου (με πρόταση του Δημάρχου κ. Λοτσάρη ), και η συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικ. Συμβουλίου στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Ταμείου . Όλα τα νέα μέλη της παράταξης του Δημάρχου , επιλέχθηκαν και  προτάθηκαν από τον Δήμαρχο .

              Θέλω να πιστεύω, αλλά αυτό θα  αποδειχθεί στην πράξη ,  ότι οι επιλογές  προσόντων των  μελών  του Δ.Σ.   , απο τον  Δήμαρχο Άνδρου  και νεο Προέδρο   του Λιμ.Ταμείου Άνδρου, ηταν οι βέλτιστες και έγιναν  με αξιολόγηση  συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων (εμού συμπεριλαμβανομένου)! Εξ αυτών νομιζω πως η γνώση της Αγγλικής και της διαχείρισης προγραμμάτων Η/Υ ήταν απαραίτητα! 

       Η νέα  διοίκηση πρέπει  να λειτουργήσει  με απόλυτη διαφάνεια , να παράγει μετρήσιμο έργο , με θεσμοθετημένη την ετήσια  επίσημη  ενημέρωση ( έκθεση πεπραγμένων ) , για να αξιολογείται  κάθε χρόνο απο το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου .  

       Πάνω σε αυτό ακριβώς , καταθέτω την προσωπική μου άποψη απο την τριετή εμπειρία μου . 

     Η θέση κλειδί που κινεί την λειτουργία του Ταμείου είναι ο Προέδρος , που έχοντας την πλειοψηφία ,  έχει αναλάβει  την ευθύνη και το καθήκον , να σχεδιάζει την πορεία μας να  αποφασίζει για ολα τα θέματα που θα συζητούνται στο Διοικ. Συμβούλιο , να  υπογράφει , όλα τα έγγραφα ( προμήθειες ,πληρωμές , μελέτες , έργα κλπ ). Ο πρόεδρος οργανώνει και   συμμετέχει σε όλες τις περιοδικές ενημερωτικές συναντήσεις των μελών. 

    Ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να διαθέτουν γνώσεις απο την  λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και σε αντίθετη περίπτωση , την βούληση  να επιμορφωθούν (υπάρχουν τα πάντα σήμερα στο διαδίκτυο ) . 

      Να διαθέτουν  αρκετό χρόνο ( αν τους το επιτρέπουν οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες ) και να ενημερώνονται συνεχώς  για ολα τα τρέχοντα θέματα. Να αγαπήσουν αυτην προσφορά τους στην κοινωνία της Ανδρου . Να μοιραστούν ευθύνες και υποχρεώσεις  με προθυμία ,  ανάλογα με τα καθήκοντα τους . 

Προς το παρόν ζητήσαμε εγγράφως  και είμαστε σε αναμονή οδηγιών λειτουργίας,  από τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Η κανονική λειτουργία της νέας Υπηρεσίας θα αρχίσει όταν ολοκληρωθούν από υπάλληλους του  Δήμου  Άνδρου ( η κατόπιν  ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία ), την Περιφέρεια και το εποπτεύον ΥΕΝ , ολες  οι γραφειοκρατικές διαδικασίες διαχωρισμού παγίων και αποθεματικών , απο ορκωτό λογιστή κοινής αποδοχής.

Όταν ξεκινήσει  η οικονομική  διαχείριση στην Άνδρο ,  όταν ολοκληρωθεί ο νεος κανονισμός και ο  οργανισμός λειτουργίας , όταν στελεχωθεί με υπάλληλους διοικητικής μέριμνας , όταν αποφασιστεί η εδρα της λειτουργίας ,όταν δημιουργηθεί η νεα ιστοσελίδα ,όταν μπορούν να γίνουν οι νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών  κλπ .

Τότε θα  αποδείξουμε στην πράξη οτι τελικά έχουμε τις ικανότητες σαν Δήμος  και σαν  Ανδριώτες , να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς την νεα Υπηρεσία. Μέχρι τότε… σιγή ασύρματου! Κι αυτό γιατί εχει σταματήσει η λειτουργία των Ταμείων και στα δυο νησιά .

Εύχομαι σε όλα τα νέα μέλη  μας, καλή επιτυχία !!!

Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος

Σύμβουλος Δημάρχου Άνδρου

Μέλος Δ.Σ. του Λιμ.Ταμ.Ανδρου 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet