Προχωρά το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Μπατσί...

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ 

Μέλους ΔΣ Λιμενικού Ταμείου Άνδρου

 

Προχωρά επιτέλους η μαρίνα στο Μπατσί με αδειοδοτήσεις και έργα ολοκλήρωσης με την ανάληψη πρωτοβουλίας του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου με την συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού τονίζει ο Χ. Βουραζέρης απαντώντας γραπτά σε σχετικό ερώτημα μας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ 

Μετά από διαλογική συζήτηση (και μελετώντας την απόφαση Τ/2730 (ΦΕΚΒ378/25-02-2004) με την οποία έγινε η χωροθέτηση –παραχώρηση του, καθώς και το έγγραφο 3113.10/6238/2023 (26-01-2023) με το οποίο το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής απαντά στο έγγραφο 3112.8/66/23/23-01-20233 του Λιμεναρχείου Άνδρου), το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει απόφαση, καθώς την διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και τον έλεγχο του καταφυγίου έχει ο Δήμος Άνδρου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού. 

Σε άμεση συνεργασία λοιπόν του νεοσύστατου λιμενικού ταμείου και του Δήμου Άνδρου, το θέμα της ολοκλήρωσης θα προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού. Να προσθέσω ακόμα πως με την πλήρη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στη σωστή διαχείριση και την ορθή λειτουργία του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Μπατσί μιας και οι αποφάσεις και οι ενέργειες θα προχωρούν και θα ολοκληρώνονται υπό τη δική μας ευθύνη κι όχι μέσω Τήνου!

Εδώ θα μου επιτραπεί να αναφέρω την άριστη συνεργασία του Προέδρου και Δημάρχου Δημητρίου Λοτσάρη με τον νέο μας Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Ιωάννη Θεοχάρη, ο οποίος δείχνει από την αρχή έντονο ενδιαφέρον για τα λιμάνια του Νησιού μας. Επίσης άριστο είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ όλων των μελών του Δ.Σ. και αυτό δείχνει ότι κάτι καλό έρχεται για τα λιμάνια του Νησιού μας.

 

Δύο έργα πνοής για την μαρίνα στο Μπατσί: Ενίσχυση της θωράκισης από τα κύματα του εξωτερικού μόλου και τοποθέτηση πλωτού προβλήτα στο τουριστικό καταφύγιο που θα δίνει περισσότερες δυνατότητες για φιλοξενία σκαφών το καλοκαίρι.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ

Η «χωροθέτηση - παραχώρηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Μπατσί Άνδρου» εντός της ζώνης λιμένα Μπατσίου πραγματοποιήθηκε με την υπ' αριθ. Τ/2730 απόφαση υφυπουργού ανάπτυξης (ΦΕΚ 378/Β/25-02-2004), με τα όρια της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου να καθορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση.

Η Χερσαία Ζώνη του καταφυγίου είναι 2.192 τ.μ.

Η Θαλάσσια Ζώνη καταφυγίου είναι 22.562 τ.μ.

 Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 

Στην τροποποίηση χωροθέτησης προτείνονται τα ακόλουθα νέα έργα:

Α) Ενίσχυση θωράκισης στην εξωτερική παρειά του προσήνεμου κεκαμμένου μόλου του τουριστικού καταφυγίου.

Β) Τοποθέτηση πλωτού προβλήτα σχήματος «Γ».

Η αιτούμενη τροποποίηση της Χερσαίας (ΧΖ) και Θαλάσσιας Ζώνης (ΘΖ) του τουριστικού καταφυγίου αποσκοπεί μεταξύ άλλων στον εξορθολογισμό τους, προκειμένου να αντιπροσωπεύουν την πραγματική, παρούσα, αλλά και μελλοντική κατάσταση του λιμένα (μετά και την υλοποίηση των νέων έργων). Συγκεκριμένα, η χάραξη των ζωνών πραγματοποιείται υπό το παρακάτω πλαίσιο:

- Το προς στεριά όριο της ΧΖ να μην υπερβαίνει το όριο της παραλιακής οδού, ή της οριογραμμής του αιγιαλού.

- Η ΘΖ του τουριστικού καταφυγίου να περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών έργων (υφιστάμενων και νέων), από τη γένεσή τους.

Το υφιστάμενο κτίριο στη γένεση του προσήνεμου μόλου να ενταχθεί εντός των ορίων της ΧΖ του τουριστικού καταφυγίου.

Με την εφαρμογή των παραπάνω:

Η Θαλάσσια Ζώνη (ΘΖ) του τουριστικού καταφυγίου επεκτείνεται και διαθέτει πλέον επιφάνεια ίση με 46.752,78 τ.μ.

Η Χερσαία Ζώνη (ΧΖ) του τουριστικού καταφυγίου εξορθολογίζεται και επεκτείνεται, σε τελική επιφάνεια ίση με 2.473,22 τ.μ.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Τώρα σχετικά με τα οικονομικά του λιμενικού μας ταμείου, έχουμε αργήσει λίγο, όμως όλα γίνονται με πολύ προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου το Νησί μας, κατά την διαδικασία της κατανομής κινητής και ακίνητης περιουσίας από το διαδημοτικό λιμενικό ταμείου Τήνου-Άνδρου, να πάρει εκείνα που πραγματικά του αναλογούν, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους. Επίσης, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., έρχεται η απόφαση τελών καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία στην μεθεπόμενη συνεδρίαση ο προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος θα αναμορφωθεί υποχρεωτικά, μετά την παραλαβή της έκθεσης-εκτίμησης του ορκωτού μέσα στο μήνα Φεβρουάριο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet