ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, που πέθανε σήμερα στη Ρόδο σε ηλικία 50 ετών, στην εορτή της Θεοσκεπάστου το 2019 στην Άνδρο ως αν. υπουργός Ναυτιλίας. .

Τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό τον γνωρίσαμε τον Απρίλιο του 2019 στην εορτή της Θεοσκεπάστου. Έτυχε και συνταξιδέψαμε για Άνδρο με το πλοίο Θεολόγος για την γιορτή της Θεοσκεπάστου κι έτυχε να γυρίσουμε μαζί με το Superferry. Ευχάριστος και άνετος ο Νεκτάριος με όλους μας εκείνη την φωτεινή μέρα που πηγαίναμε πολλοί για την γιορτή. Και το ίδιο ευχάριστος και φιλικός στην επιστροφή όταν ήμαστε μόνοι κι είχαμε χρόνο για μια συζήτηση δε βάθος για την ακτοπλοΐα, που γνώριζε καλά.

Σε εκείνη την προσωπική συζήτηση του γυρισμού του είπαμε τη γνώμη μας γι’ αυτόν. Θυμόμαστε ακόμα κατά την επιστροφή μας για Ραφήνα, στη γέφυρα του Superferry, το σεμνό χαμόγελο του, όταν του είπαμε πως «κανονικά σε ένα πιο ορθολογικό κράτος θα έπρεπε να είναι μόνιμος υφυπουργός Ναυτιλίας υπεύθυνος για την ακτοπλοΐα, πέρα από κόμματα». Το πιστεύαμε τότε και το πιστεύουμε μέχρι σήμερα. Για το έργο του έχουμε γράψει αρκετές φορές στο Εν Άνδρω. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Είχαμε γράψει τον Απρίλιο του 2019 ήταν μια ανάσα ορθολογισμού μετά την ανορθολογική και ταραγμένη περίοδο Κουρουπλή. Αλλά και με την ετερόκλητη και ανορθολογική περίοδο Πλακιωτάκη, που ακολούθησε μέχρι σήμερα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός παραμένει πάντα μια όαση λογικής. Ξεχώριζε με την μετριοπάθεια, την λογική, το χαμηλό προφίλ, την σεμνή στάση, τον σεβασμό στους υπηρεσιακούς παράγοντες, την συνεργασία με τους ακτοπλόους, την αγάπη του για τους νησιώτες.

Νησιώτης κι ο ίδιος. Από την Ρόδο. Κατάλαβε την ακτοπλοΐα όπως πολύ λίγοι. Η Ακτοπλοΐα του χρωστά τα ήρεμα νερά που έπλευσε όσο ήταν υπουργός. Η Άνδρος του χρωστά την εκβάθυνση του λιμανιού του Γαυρίου που υπέγραψε στην πρώτη φάση. Και οι νησιώτες το μεταφορικό ισοδύναμο που αυτός δρομολόγησε για όλους.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός με τον τότε έπαρχο Άνδρου Δ. Λοτσάρη, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη και τον πολιτευτή Βακόνδιο.

Στην Άνδρο ήρθε πρώτη φορά ως περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) προσκεκλημένος του τότε Επάρχου Δημήτρη Λοτσάρη με τον οποίο ήταν και παρέμειναν φίλοι. Το 2015 έγινε βουλευτής Δωδεκανήσου. Στη συνέχεια υφυπουργός και μετά αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ενώ το 2019 εξελέγη πάλι βουλευτής Δωδεκανήσου.

Η απώλεια του – που ανακοινώθηκε σήμερα – σε ηλικία 50 ετών - είναι απώλεια για όλους τους νησιώτες. Είναι όμως και μια απώλεια της ορθολογικής και ισορροπημένης πολιτικής πέρα από κραυγές, αντιπαραθέσεις και κομματικές περιχαρακώσεις. Το αποχαιρετάμε σήμερα εδώ και ως μια από τις πιο συνεπείς και σεμνές μορφές που ευτύχησε η ελληνική ακτοπλοΐα να έχει για λίγα χρόνια στο πηδάλιο της…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet