Δήμος και Επαρχείο ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για την στήριξη πυρόπληκτων περιοχών και κατοίκων

Κρανίου τόπος μεγάλες περιοχές της Άνδρου στην περιοχή Βιταλίου και Γιδών. Δήμος και Επαρχείο ήδη έχουν ξεκίνησει διευθετήσεις χαντακιών και ρεμάτων απορροής, ενώ εκκρεμεί η άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να γίνουν πολύ περισσότερα. 

Από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Άνδρου ετοίμασε όλα τα σχετικά χαρτιά και την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τα κατέθεσε στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του ΥΠΕΣ ώστε να κηρυχθεί η περιοχή των Γιδών και του Βιταλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες. Ο δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης πήγε ο ίδιος την Δευτέρα στο υπουργείο και η απόφαση της κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη είναι θέμα ωρών, καθώς περιμένουν ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας να την υπογράψει με την επιστροφή του από τον επίσης βαριά πυρόπληκτο Έβρο.

Στόχος με την υπογραφή να γίνουν άμεσα έργα στα ρέματα της περιοχής γιατί κινδυνεύει ο τόπος με την πρώτη καταιγίδα όλο το καμένο φορτίο από τα βουνά που κάηκαν θα κατέβει και θα καταστρέψει ότι απέμεινε όρθιο. Και επίσης να δοθεί δυνατότητα για άμεση στήριξη του Δήμου στους πληγέντες. Ήδη από την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου - με εντολή δημάρχου – εστάλησαν μηχανήματα και ξεκίνησαν καθαρισμό των χαντακιών απορροής υδάτων του οδικού δικτύου προς Βιτάλι.

Ο έπαρχος Δημήτρης Λάσκαρης σε καρότσα ημιφορτηγού κατοίκου κατά την διάρκεια της αυτοψίας στην περιοχή ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες για να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές από τις βροχές.

Από την μεριά του Επαρχείου, που έχει την ευθύνη των ρεμάτων, έκανε ήδη την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου επί τόπου αυτοψία ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης. Μαζί ήταν η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών  του Επαρχείου Ευλαλία Κερετζή, ο πρόεδρος Βιταλίου  Νίκος Κωνσταντής και ο χειριστής μηχανημάτων εγγεγραμμένος στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ζιάκας. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε όλα τα ρέματα της περιοχής, που χρήζουν άμεσο  καθαρισμό, ενώ συνομίλησε και με τους κατοίκους, που υπέδειξαν το πλέον επικίνδυνα σημεία.

Αποφασίστηκε να ξεκινήσουν με μηχανήματα οι καθαρισμοί των ρεμάτων και με εργάτες ο καθαρισμός του ρέματος μέσα στο χωριό των Γιδών, καθώς δεν μπορούν να μπουν μηχανήματα. Ακόμα, ο έπαρχος πληροφόρησε τους κατοίκους πως έχει κάνει ήδη επαφές με την Περιφέρεια και άλλους κρατικούς φορείς για να βρεθεί τρόπος για την ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων, τόσο σε ζωοτροφές αλλά και σε σπόρους για τα βοσκοτόπια τους και αναμένουμε βοήθεια το επόμενο διάστημα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η κ. Μαρία Ξένου απευθύνθηκε η ίδια στο Εν Άνδρω και ζήτησε να δημοσιεύσουμε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την φωτιά και μια επικοινωνιακή στήριξη για να πάρει δημοσιότητα το πρόβλημα τους σε όλη την Άνδρο και στους αρμόδιους της Αθήνας. Στο υπόμνημα οι πληγέντες εξέφρασαν την ικανοποίηση των πληγέντων για την άμεση ανταπόκριση που βρήκαν από τον δήμαρχο και τον έπαρχο. Και ζήτησαν περαιτέρω στήριξη και από τους άλλους κυβερνητικούς φορείς.

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet