ΕΥΡΩΠΗ: Μια χαμένη δεκαετία

Κάνοντας απολογισμό μέρες που είναι ο Ιαν Τρέινορ στον Guardian στις 20/12 σημειώνει πως μια ολόκληρη δεκαετία χάθηκε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Φαινομενικά η Ευρώπη επιστρέφει σιγά – σιγά σε ήρεμα νερά και η καταιγίδα έμεινε πίσω της. Είναι, όμως, πραγματικά έτσι;

Μάλλον όχι, συνεχίζει, καθώς η κρίση χρέους έχει φέρει μια 10ετία πίσω τόσο την Ευρώπη, όσο και την Ελλάδα, λόγω της μακράς και σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε. «Τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα, καθώς οδήγησε σε μια κρίση χρέους την Ευρώπη, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η λιτότητα ήταν η κύρια απάντηση και ήταν άγρια».

«Η ζώνη του ευρώ είναι βυθισμένη στη στασιμότητα, και στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008»

Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών , η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία . Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά , περισσότερο από το 50 % στην Ελλάδα , την Ισπανία και την Κροατία, συνήθως γύρω στο 25 % γύρω από μεγάλα τμήματα της Ευρώπης».

Στο μεταξύ η Γερμανία με αναβαπτισμένη την Μέρκελ, τρέχει τα πράγματα της Ευρωζώνης, ο Ολάντ είναι αμήχανος καθώς οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε δεν γίνονται και η παράλυση έχει απλωθεί στην Ιταλία. Η πρόσφατη απεμπλοκή της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, κάνει τις Βρυξέλλες να επιχαίρουν, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, η απάντηση της Ευρώπης ήταν η πρόσφατη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο το πολιτικό κόστος ενδέχεται να διαφανεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Όπως σημειώνει ο Guardian, από την Αγγλία έως την Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός που μπορεί να δηλωθεί στις εκλογές του Μαΐου, με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οι Βρυξέλλες τα σκέφτονται όλα αυτά, στο μεταξύ η πραγματική οικονομία βυθίζεται, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται, η ανεργία αυξάνεται και η λιτότητα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet