Η Ελληνική Κουζίνα 2024 βράβευσε 25 εσταιατόρια των Κυκλάδων και 7 της Δωδεκανήσου.


Οι βραβευθέντες και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024

Τα 32 στα 85 εστιατόρια που βραβεύθηκαν βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο, 25 στις Κυκλάδες και 7 στη Δωδεκάνησο.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία στηρίζει ποικιλοτρόπως την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Με μία αυστηρότερη φέτος βάση βράβευσης, το Νότιο Αιγαίο παρέμεινε η περιφέρεια με τα περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια, καθώς 32 από τα 85 που βραβεύθηκαν βρίσκονται στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Συνολικά βραβεύτηκαν στις Κυκλάδες 25 εστιατόρια. Ήτοι Σαντορίνη 7, Μύκονος 5, Ιός 3, Τήνος 3, Σίφνος 2, Πάρος 2, Αντίπαρος 1, Σύρος 1, Ηρακλειά 1. Και στα Δωδεκάνησα 7 εστιατόρια. Ήτοι Ρόδος 5, Κως 1, Λέρος 1.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής η βράβευση με ειδικό βραβείο του σεφ από την Ρόδο, Γιώργου Τρουμούχη, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει τον δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου "Noble" κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια καινοτόμα ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της ανάδειξής της σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας και τη συμμετοχή της σε διεθνείς θεσμούς γαστρονομίας, όπως τα βραβεία Young Chef, στο πλαίσιο των οποίων έχει συνεργαστεί με τον σεφ Γιώργο Τρουμούχη το 2016 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, αλλά και με διάφορες άλλες πρωτοβουλίες όπως το Aegean mamas know best, που έκανε γνωστές στο ευρύ κοινό και στη νεότερη γενιά παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές, επιδιώκει να συμβάλει στην αναδημιουργία της τοπικής κουζίνας σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Σε αυτή της την επιδίωξη εξάλλου συντονίζεται με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 του Αθηνοράματος, γι’ αυτό και στηρίζει τον θεσμό.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 έδωσαν μέσα από την τελετή βράβευσης το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις "αντιπροσωπείες" των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα "ξεχασμένο" τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο ξελουριστός μπακαλιάρος με πελτέ και σάλτσα σκορδαλιάς από τις Κυκλάδες και μακαρούνες με κρεμμύδια και σιτάκα από τα Δωδεκάνησα) με τη χαρακτηριστική ένδειξη "Χρεώνεται…" ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

  • Τα βραβεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα:

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Κυκλάδες παρουσίαζονται στις βραβεύσεις

Αναλυτικά από τις Κυκλάδες βραβεύθηκαν :

Selene, ξεν. "Katikies Garden", Σαντορίνη 15,5/20
Grandma's, Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites"​, Ίος, 15/20
Petra Restaurant, Ξεν. "Canaves Oia Suites"​, Σαντορίνη, 15/20
Ches, Ξεν. "Calilo", Ίος, 15/20
Varoulko Santorini, Ξεν. "Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection", Σαντορίνη, 15/20
Kenshō Ornos, Ξεν. "Kenshō Ornos", Μύκονος, 14,75/20
Μαραθιά, Τήνος, 14,75/20 
Vassilenas Blue, Αντίπαρος, 14,5/20 
Efisia, Ξεν. "Myconian Ambassador", Μύκονος, 14,5/20 
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, 14,5/20
Iθaka, Ίος, 14,5/20  
Cantina, Σίφνος, 14,5/20
Qhera, Σαντορίνη, 14,5/20,  NEW ENTRY
Lady Finger, Ξεν. "Andronikos", Μύκονος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Mario​, Πάρος, 14,5/20 
Black Rock, Ξεν. "Santorini Secret", Σαντορίνη, 14,5/20
Bostani, Ξεν. "Verina Astra", Σίφνος, 14,5/20
Nōema, Μύκονος, 14,5/20  
Panigyri Restaurant​, Σαντορίνη, 14,5/20
​Rada, Ξεν. "Cove Paros", Πάρος 14,5/20
FlyAway, Ξεν. "West East Suites", Σαντορίνη, 14,5/20   
Araklia, Ηρακλειά , 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος, 14/20
Το Θαλασσάκι, Τήνος, 14/20
Noa, Ξεν. "Myconian Kyma", Μύκονος , 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Τα Δωδεκάνησα παρουσιάζονται στις βραβεύσεις

Αναλυτικά από τα Δωδεκάνησα βραβεύθηκαν :

Noble Gourmet, Ξεν. "Elysium Resort & Spa", Ρόδος, 15/20
Hellas, Ρόδος, 14,5/20
Broadway, Κως, 14,5/20
Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20
Παράγκα, Ρόδος, 14/20
Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να πούμε Συγχαρητήρια γενικά για την εκδήλωση αυτή, που αποβλέπει στην αναγνώριση της νησιώτικης σύγχρονης γαστρονομίας . Μεγάλη όμως λύπη θα πρέπει να μας κατέχει και προβληματισμοί να μας δημιουργηθούν γιατί κανένα Ανδρώτικο δεν αξιολογήθηκε θετικά στον διαγωνισμό αυτό ! Ίσως φταίει ότι η Άνδρος υπολείπεται σε ευρύτερη γαστρονομική αξιολόγηση λόγω των μειωμένων τουριστικών ροών - σε σχέση με τα νησιά που βραβεύθηκαν - όμως τα πρωτογενούς παραγωγής προϊόντα μας είναι εξαιρετικά και έχουν επιτύχει στην εμπορική αγορά ενώ μεμονωμένα βραβεύονται . Γιατί λοιπόν κάποιοι Ανδριώτες μάγειροι δεν βασίζονται σε αυτά για να αναδείξουν πρωτότυπες συνταγές ;