Ο όμορφος Αύγουστος και ο δύσκολος Ιούνιος της Άνδρου

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου

Μετά από έναν δύσκολο Ιούνιο με πολύ πεσμένη κίνηση και έναν ασταθή τουριστικά Ιούλιο η Άνδρος τον Αύγουστο ζει πάλι μεγάλες στιγμές. Μεγάλες και ωραίες στιγμές αποδεικνύοντας επάξια την φήμη της ως νησί πολιτισμού. Και μάλιστα ισχυροποιεί την θέση της στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Σε μια δύσκολη από κάθε άποψη εποχή και σ’ ένα καλοκαίρι που η χώρα και οι πολίτες της περνούν δύσκολα, είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που διοργάνωσε και πραγματοποιεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

Σε καμιά άλλη περιοχή δεν γίνονται ταυτόχρονα τόσα πολλά και κυρίως ενδιαφέροντα πράγματα σε όλο το εύρος του Πολιτισμού.

Απέκτησε ένα υπερσύγχρονο υπαίθριο θέατρο στο ποίο γίνονται σειρά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, λειτουργούν δύο ιδιωτικά μουσεία και εκθέσεις, που υποστηρίζουν προχωρημένες μορφές Τέχνης.

Ο π. Ευδόκιμος και ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύουν σάλτσα μακαρονάδας στην Χώρα

Την ίδια περίοδο που στο θέατρο «ανεβαίνουν» αρχαία τραγωδία και κωμωδία, ο κόσμος βγαίνει σε πεζόδρομους και πλατείες για να μάθει και να δοκιμάζει παραδοσιακή μοναστική συνταγή σάλτσας μακαρονάδας ή να φτάσει σε ένα ξωκλήσι πάνω απ΄ τη θάλασσα και να ακούσει άριες από μια σοπράνο. Την ίδια ώρα σε άλλα μέρη του νησιού ο κόσμος ξεφαντ'ωνει χορεύοντας νησιώτικους χορούς.

Όπερα στο δειλινό του Άγιου Κυπριανού

Σ’ αυτό το μείγμα κρύβεται όλη η ομορφιά και η επιτυχία που γνωρίζει φέτος τον Αύγουστο το νησί. Ντόπιοι και επισκέπτες ακούν νότες, αισθάνονται γεύσεις και παρακολουθούν θεατρικούς διαλόγους. Όλα αυτά εναλλάσσονται αρμονικά καθώς οι νύχτες κυλούν και παρασύρουν τον κόσμο από από Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη και από τους ήχους τζαζ και των κρουστών μέχρι την Δήμητρα Γαλάνη τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Γιάννη Μηλιώκα, τον Κωστή Μαραβέγια και την Κατερίνα Πολέμη.

Στα μουσεία και στις εκθέσεις ο Man Ray και οι γυναίκες του και οι σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι, ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη του απαιτητικού καλοκαιρινού ταξιδευτή.

Πανηγύρι στ' Αηδόνια 

Ναι, ο φετινός Αύγουστος για την Άνδρο είναι μεγαλειώδης. Οι ευεργέτες του νησιού, οι διοργανωτές του φεστιβάλ και των εκθέσεων, αλλά και των άλλων περιφερειακών εκδηλώσεων, ο δήμαρχος και οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι φορείς που εμπλέκονται πρέπει να είναι υπερήφανοι. Το αποτέλεσμα τους αντάμειψε.

Μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι ας «βάλουμε κάτω από το χαλί» τα προβλήματα του νησιού και ας καλωσορίσουμε τους παραθεριστές και τους επισκέπτες που τίμησαν με τον ερχομό τους το νησί μας. Ας δείξουμε την παραδοσιακή ανδριώτικη φιλοξενία. Και ενωμένοι μετά το δημιουργικό Αύγουστο ας συνεχίσουμε την καλή πορεία προόδου των ημερών που ζούμε. Η Άνδρος φέτος κέρδισε μια ξεχωριστή ευκαιρία. Με συλλογική δουλειά, με προγραμματισμό και όραμα του χρόνου μπορεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη.

Πτώση τον Ιούνιο, δύσκολος και ο Ιούλιος

Οι δυο πρώτοι μήνες του καλοκαιριού, παρουσίασαν πτώση στην κίνηση επιβατών και αυτοκίνητων σε σύγκριση με πέρυσι. Ιδιαίτερα τον Ιούνιο η πτώση ήταν πολύ μεγάλη: 18% σε ταξιδιώτες και 24% σε αυτοκίνητα. Τον Ιούλιο, παρά το δημοψήφισμα, η επιβατική κίνηση είχε μια μικρότερη κάμψη της τάξεως του 7% σε επιβάτες και 6% σε αυτοκίνητα.

Αναλυτικά η κίνηση σε αριθμούς -συγκριτικά με το 2014- όπως μας δόθηκε από το Λιμεναρχείο Γαυριου (και ευχαριστούμε τα στελέχη του γι αυτό) είναι η έξης:

                                        2014                                                            

ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ι/Χ
ΙΟΥΝΙΟΣ 21466 4039
ΙΟΥΛΙΟΣ 37787 7577

                                       2015

ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ι/Χ
ΙΟΥΝΙΟΣ 18445 3155
ΙΟΥΛΙΟΣ 35372 6789

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet