Πανάχραντος, πνευματικό σημείο αναφοράς της Άνδρου: και η Δήμητρα Γαλάνη στο σπουδαίο μοναστήρι…

 

Η αδελφότητα της Μονής με την Δήμητρα Γαλάνη στο τραπέζι

Μια ακόμα σημαντική προσωπικότητα, η Δήμητρα Γαλάνη, διέβη την πόρτα της Μονής Παναχράντου αυτό το καλοκαίρι. Μετά τον Ηλία Μαμαλάκη στα τέλη Ιούλιου, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, στις αρχές Αυγούστου, την Κατερίνα Παπαδοπούλου και την Ελένη Μενεγάκη στα μέσα Αυγούστου και η Δήμητρα Γαλάνη, στα τέλη Αυγούστου επισκέφθηκε το γνωστό στο πανελλήνιο μοναστήρι.

 

Οι τρεις μοναχοί με τους επισκέπτες, την Δήμητρα Γαλάνη και την Αθηνά Τσατσομοίρου υπεύθυνη για τα οργανωτικά του φεστιβάλ εκ μέρους του Δήμου Άνδρου

 


Η Δήμητρα Γαλάνη μετέβη στο μοναστήρι με ανδριώτικη παρέα και είχε γεύμα με τους μοναχούς και άλλους επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του γεύματος η ομήγυρη είχε την τύχη να παρακολουθήσει μια εξαιρετική συζήτηση της με τον γέροντα Ευδόκιμο. Θέμα: οι σχέσεις των δύο φύλλων στην δύσκολη εποχή μας. Μια συζήτηση που εξέπληξε όλους για τις στοχαστικές παρατηρήσεις του Ευδόκιμου. Μπορεί οι περισσότεροι καλλιτέχνες, που το επισκέπτονται, να υπήρξαν επί χρόνια προσωπικοί φίλοι του πατέρα Αέτιου, όμως η προσωπικότητα του γέροντα Ευδόκιμου, είναι αυτή που δημιουργεί αίσθηση στους επισκέπτες.

Ο Ευδόκιμος με μοναδική απλότητα σερβίρει "επώνυμους" και "ανώνυμους" επισκέπτες του 

Ο Ευδόκιμος (Μηλιός με κρητική ρίζα που έζησε στην Άνδρο) μίλαγε με γνήσια λαϊκότητα και θυμοσοφία που θύμιζε Μακρυγιάννη, αλλά και με μια ζωντάνια και εκρηκτικότητα που είχε κάτι από την ματιά του Καζαντζάκη για τ0ν έρωτα και την αγάπη.

Ο Ευδόκιμος μιλά με απίστευτο πάθος για τη ζωη. Τέτοιο που μόνο στις σελίδες του Καζαντζάκη συναντάς.

Δεν είναι συνηθισμένο ένας μοναχός, της γενιάς του Ευδόκιμου, να αποδέχεται τον πρωταρχικό ρόλο του έρωτα στο ζευγάρι και να προσπερνά τις κοινωνικές συμβάσεις που δεσμεύουν σε μια σχέση χωρίς αγάπη. Να τονίζει με τρόπο ξεχωριστό την σημασία της ανεξαρτησίας της γυναίκας τόσο στην σχέση της με τον άνδρα όσο και στην κοινωνία. Και να δέχεται τον χωρισμό λόγω έλλειψης αγάπης. Ή, λόγω ξεστρατίσματος της αγάπης προς άλλο πρόσωπο!

Κάποια στιγμή μάλιστα γύρισε και είπε στην ομήγυρη:

-      -- " Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολύ συντηρητικές κρητικές ρίζες στην Μήλο. Οι αδελφές μου είχαν πάντα δεύτερο ρόλο. Αυτό δεν μου άρεσε. Έφυγα. Έγινα μοναχός. Αλλά αν και μοναχός κατανόησα πως μια κοινωνία δεν προκόβει αν δεν δώσει αξία και ρόλο στις γυναίκες. Μπορεί να διαφωνώ με τους ομοφυλόφιλους, όμως μια κοινωνία προκόβει όταν δίνει αξία σε όλους, χωρίς διακρίσεις!..."

 Ο Αέτιος με την Δήμητρα Γαλάνη, παλιά φίλη από την εποχή του Τσίτσάνη. Οι δύο τους θυμήθηκαν πολλά για το ρόλο που είχε το Χάραμα του Τσιτσάνη στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας μιας εποχής...

Αποχειρετώντας τους επισκέπτες στον περίβολο της Μονής (φωτ, & βίντεο).

 

Να γιατί τόσοι και τόσοι γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, συγγραφείς, φτάνουν επί χρόνια στην πόρτα της Μονής Παναχράντου επιζητώντας μια συνάντηση με τον γέροντα. Από αυτή την άποψη αυτή μπορεί ο πατήρ Αέτιος είναι η αφορμή για επίσκεψη στην Πανάχραντο παλιών φίλων του καλλιτεχνών (λόγω του ιδιαίτερου ρόλου του στα μουσικά πράγματα του τόπου κατά την προηγούμενη ζωή του), όμως ο Ευδόκιμος είναι η διαχρονική αξία αναφοράς της Μονής.

Με το εκδότη Γιώργο Δαρδανό συζητώντας για την παλιά Άνδρο... 

 Ρόλο όμως έχει και ο πάντα διακριτικός Φιλάρετος. Δεν είναι ίσως γνωστό πως έχει και αυτός καλλιτεχνική παιδεία (έπαιζε μουσικά όργανα, έγραφε στίχους για τραγούδια, σκιτσάρει και αγιογραφεί κλπ). Και είναι αυτός που διοργανώνει κάτι μεσημέρια παραδοσιακής μουσικής. Ιδίως μουσική της Κρήτης από όπου κατάγεται.

Όλα τα παραπάνω, άγνωστα στους πολλούς, κάνουν το ιστορικό μοναστήρι να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο, λόγω της ποιότητας των μοναχών του που το έχουν κάνει πόλο πνευματικής αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Οι στυλοβάτες των εκδόσεων Gutenberg, Γιώργος Δαρδανός και Γιάννης Μαμάης, με την αδελφότητα της Μονής...  

Καθόλου τυχαίο πως χιλιάδες είναι οι επισκέπτες από όλη την χώρα που το επισκέπτονται. Και δεκάδες είναι οι καλλιτέχνες που όταν έρχονται στο νησί θα περάσουν οπωσδήποτε από αυτό. Φυσικά δεν μιλάμε για τους τακτικούς όπως π.χ. ο Τζίμης Πανούσης (που ζει τα καλοκαίρια στις Μαίνητες). Αλλά και πλήθος οι δημοσιογράφοι αναφέρονται τακτικά στην Μονή. Και με σεβασμό στο έργο των ανθρώπων της. Θυμίζουμε το περσινό αφιέρωμα της Real News του Ν. Χατζηνικολάου στην μαγειρική του Ευδόκιμου (ένα χρόνο πριν το γνωστό βιβλίο). 

Ο Γιώργος Δαρδανός τραγουδά παραδοσιακό τραγούδι...

 Και βεβαίως καθόλου τυχαίο πως μεγάλα συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες που γίνονται στην Άνδρο κλείνουν τις εργασίες τους με γεύμα στην Μονή (το διεθνές ιατρικό συνέδριο για το αντιοξειδωτικό στρες, το θερινό πανεπιστήμιο Άνδρου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και το συνέδριο των συλλόγων γυναικών Κυκλάδων κλπ).

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι όμως πως ο γέροντας Ευδόκιμος ποτέ δεν ξεχώρισε «επώνυμους» και «ανώνυμους». Έχει την χάρη να συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο απλά, φιλόξενα και με αγάπη. Με τον ίδιο καταδεκτικό τρόπο ανοίγει την πόρτα του για όλους. Από αυτή την άποψη η επίσκεψη της ξεχωριστής για την ποιότητα της Δήμητρας Γαλάνη είναι η επιβεβαίωση ενός κανόνα…

Η Άνδρος είναι τυχερή που έχει το ιστορικό μοναστήρι, αλλά και τους μοναδικούς μοναχούς που το υπηρετούν: τον Ευδόκιμο, τον Αέτιο και τον Φιλάρετο…

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet