Σε τροχιά διάσωσης ο Πύργος του Αγίου Πέτρου και οι Άγιοι Σαράντα

Τόση κινδυνολογία για ένα δρόμο, που, όπως ξαναγράψαμε, διευκολύνει την αρχαιολογία για την διάσωση των Άγιων Σαράντα. Με την αποκατάσταση του βυζαντινού κτίσματος σταματά κάθε προσπάθεια τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Κουβάρα (φωτο: Χ.Κ.Π. για το Εν Άνδρω). 

Είναι πρόσκληση και πρόκληση ο Πύργος του Αγίου Πέτρου και οι Άγιοι Σαράντα στην Κουβάρα. Πρόσκληση προς τους αρμοδίους των κεντρικών υπηρεσιών και πρόκληση προς την κοινωνία της Άνδρου να αφυπνιστεί και να ενδιαφερθεί για τα μνημεία της. Στην πρόσκληση των ιδιωτών, που ενδιαφέρονται για τα δύο μνημεία, ανταποκρίθηκε κλιμάκιο του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού, που έφτασε στην Άνδρο την Πέμπτη 19/5 για να τα εξετάσει από κοντά, ώστε να προχωρήσουν οι άδειες της μελέτης και οι εργασίες αποκατάστασης τους στο προσεχές διάστημα. Τα αιτήματα είχαν καταθέσει για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου ο Γιώργος Δαρδανός που χρηματοδοτεί την μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και για τους Άγιους Σαράντα ο Αλέκος Γουλανδρής που χρηματοδοτεί την μελέτη, αλλά και την αποκατάσταση του αρχαίου κτίσματος.

 

Ο  Πύργος δίπλα στο χωριό του Αγίου Πέτρου. Ελληνιστικό κτίσμα με πανοραμική θέα στα Γαυριονήσια  (φωτο: Εν Άνδρω) 

Αρκετά στοιχεία του Πύργου χρειάζονται αποκατάσταση. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού κατά την αυτοψία στο μνημείο.. (φωτο: Εν Άνδρω).

Το Εν Άνδρω βρέθηκε, στην πρώτη στάση, στον Πύργο του Αγίου Πέτρου, προσκεκλημένο του Γ. Δαρδανού, μαζί με την αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού και άλλους αρμόδιους. Έγινε αυτοψία στο μνημείο και συζητήθηκε η τελική διαμόρφωση της πρόσβασης προς αυτό. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να περάσουν τα μηχανήματα για τις μελέτες και ότι άλλο χρειάζεται σε αυτή την φάση ώστε να προχωρήσει η συντήρηση.

Ο μικρός δρόμος πρόσβασης που διανοίχτηκε από ιδιώτη, για να υπάρξει πρόσβαση και τα μηχανήματα να μπορούν να περάσουν και να πλησιάσουν το μνημείο (φωτο: Εν Άνδρω)

Μια φωτογραφία την ώρα που τέλειωσε η αυτοψία. Διακρίνεται δεξιά με την φωτογραφική μηχανή ο Γιώργος Δαρδανός που κάλεσε το ΥΠΠΟ για την αυτοψία. Επίσης, στο κέντρο της φωτογραφίας ο κ. Αθανασούλης που είχε την ευθύνη από το ΥΠΠΟ και μπροστά του ο αρχαιοφύλακας της Άνδρου Παναγιώτης Κουλούρης. Δεύετρος αριστερά ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης που ασχολείται χρόνια με το μνημείο (φωτο: Εν Άνδρω)

Στη συνέχεια η αποστολή του ΥΠΠΟ κατευθύνθηκε στην Κουβάρα με προορισμό τους Αγίους Σαράντα. Ανέβηκαν όλο τον δρόμο που διανοίχθηκε στην κορυφογραμμή ώστε να υπάρξει προσπέλαση στο μνημείο και να μπορούν οι αρχαιολόγοι να κάνουν την δουλειά τους. Όπως ίσως θυμάστε για τον δρόμο αυτόν είχε γίνει στο Εν Άνδρω μεγάλη συζήτηση για την διάνοιξή του. Ιδού η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε πρόσβαση στο κτίσμα.

Το αυτοκίνητο του ΥΠΠΟ ανεβαίνοντας για την Κουβάρα (φωτο: Εν Άνδρω).

Κατά τον προϊστάμενο του ΥΠΠΟ κ. Αθανασούλη, που έκανε και την αυτοψία, το κτίσμα είναι βυζαντινό. Υπάρχει μελέτη και υπάρχει χορηγός να συντηρηθεί ώστε να διασωθεί. Η όλη προσπάθεια είναι εν γνώσει της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Κουβάρα, στα 997 μέτρα: "η πύλη του ουρανού" για την Άνδρο.... (φωτο: Χ.Κ.Π. για το Εν Άνδρω).

Τα βυζαντινό κτίσμα εξωτερικά (φωτο: Χ.Κ.Π. για το Εν Άνδρω).

Σε ερώτηση μας αν γνωρίζει πως υπάρχει σε εξέλιξη αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες στην συγκεκριμένη κορυφογραμμή μας απάντησε πως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το θέμα. Αντιθέτως, η αρχαιολογική υπηρεσία και το ΥΠΠΟ θέλουν να προχωρήσει η αποκατάσταση του βυζαντινού κτίσματος, που έχει μελετηθεί και μένει να συντηρηθεί και αποκατασταθεί με την βοήθεια του χορηγού. Όσο για τις ανεμογεννήτριες η διαβεβαίωση του ήταν κατηγορηματική για την συγκεκριμμένη κορυφή: "δεν υπάρχει περίπτωση".... 

Το βτζαντινό κτίσμα εσωτερικά... (φωτο: Χ.Κ.Π. για το Εν Άνδρω).

Με αυτές τις διαβεβαιώσεις (που θα είναι και γραπτές) έκλεισε ο δρόμος για τις ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της Κουβάρας. Όμως μένει να δούμε τι θα αποφασίσει και το ΣτΕ για τις άλλες κορυφογραμμές που υπάρχουν προσφυγές κατά των προτάσεων Κοπελούζου από τον Δήμο Άνδρου το 2013. Για το σοβαρό αυτό θέμα καλείται η κοινωνία της Άνδρου και οι αρμόδιοι σήμερα να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να πάρουν πρωτοβουλίες με στόχο την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet