Ο Άγιος Νικόλαος της Ραφήνας και το τάμα του ανδριώτη καπετάν-Γιώργη Κολίτσα

"Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε τα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε...". Οι στιχοι του Νικου Γκάτσου σαν υπόμνηση καθώς μεσα στο σούρουπο το μικρό ξωκλήσι δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Ραφήνας... 

Είναι στιγμές που απρόσμενα ομορφαίνουν την δύσκολη πραγματικότητα που όλοι ζούμε. Στιγμές  απλές, όμορφες, συμβολικές. Σαν αυτές που λαμβάνουν χώρα κάθε Μάιο στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Ραφήνα από το 2012 μέχρι σήμερα. Τότε ο ανδριώτης καπετάνιος Γιώργος Κολίτσας από το Απροβάτου ξεκίνησε την πλοιαρχία του με το «Αικατερίνη» στην γραμμή μας και ανέλαβε κάτι σαν τάμα την ετήσια εθελοντική συντήρηση του μοναδικής αισθητικής ξωκλησιού του Αγίου Νικολάου της Ραφήνας.

 

Ο καπετάν-Γιώργος Κολίτσας κατά την συντήρηση του 2014 με το πλήρωμα του "Αικατερίνη" (φωτο: Αντώνης Λαζαρής)

Από το 2012 μέχρι σήμερα κάθε Μάιο, αρχικά με εθελοντές του πληρώματος του «Αικατερίνη» και σήμερα με του «Andros», ανεβαίνουν με τις μπογιές, τις βούρτσες και τα πινέλα τους και συντηρούν (καθαρίζουν, ξεσκουριάζουν, βάφουν) προσεκτικά το ξωκλήσι και τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να λάμπει ολόκληρο το καλοκαίρι.

Τρίψιμο με σβουράκι της καμπάνας για να φύγουν οι σκουριές (φωτο: Αντώνης Λαζαρής)

Όπως είπε ο ίδιος στο «εν Άνδρω»: «είναι το κόσμημα της Ραφήνας και της γραμμής μας. Κάθε μέρα που επιστρέφω και το βλέπω αισθάνομαι μεγάλη χαρά. Άλλη μια μέρα, άλλο ένα ταξίδι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Κι ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, βοήθησε με τον τρόπο του. Κάτι χρωστάμε σ’ αυτόν και στον τόπο μας κι εμείς οι νεώτεροι. Το εκκλησάκι θέλω να το βλέπω πάντα σαν αναφορά χαράς κι ελπίδας για μένα, τους ταξιδιώτες μου, τους νησιώτες της γραμμής μας και τους συμπατριώτες μου από την Άνδρο. Το εκκλησάκι αυτό είναι κάτι από την Άνδρο και τα νησιά μας…»

Καθαρίζοντας μέσα κι έξω το εξωκλήσι... (φωτο: Αντώνης Λαζαρής).

Το εκκλησάκι αυτό είναι κάτι από την Άνδρο και τα νησιά μας. Η Ραφήνα συμβολίζει την αφετηρία και την κατάληξη του ταξιδιού για εμάς, την Άνδρο και τα νησιά μας. Το εξωκλήσι το σχεδίασε και έχτισε το 1947 ένας από τους κορυφαίους έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα  ο Κυπριανός Μπίρης: ξεχωρίζει για την νησιώτικη απλότητα, τη χάρη, την ξεχωριστή θέση και το ταξίδεμα του. Στο χτίσιμο του συνέβαλαν οι Όθωνας Μεντής, Χρύσος Καβουνιδης και Νίκος Ιωαννίδης.

Η αναμνηστική πλάκα του εξωκλησιού

Το εκκλησάκι είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα της διαδρομής κάθε ταξιδιώτη. Αυτό ήθελαν αυτοί που το έχτισαν και αυτό ήθελε αυτός που το σχεδίασε πριν 70 χρόνια περίπου. Το ηθελαν εκεί ψηλά να αγναντεύει το πέλαγος και το λιμάνι και να δίνει ελπίδα στους ναυτικούς. Στους ναυτικούς που δένουν σε τούτο το ανοιχτό σε όλους σχεδόν τους καιρούς λιμάνι που συχνά δεν παρέχει στα πλοία την ασφάλεια και τη σιγουριά που έχουν ανάγκη. Ιδίως όταν ο βορειοανατολικός άνεμος λυσσομανά και τα πληρώματα των πλοίων αναγκάζονται να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι. Ο Άγιος Νικόλαος είναι γι’ αυτούς μια αναφορά κι ελπίδα. Αλλά συνάμα είναι το σήμα κατατεθέν και το στολίδι μιας ολόκληρης πόλης.

Το πλοίο "Fast Ferries Andros" που είναι σήμερα πλοίαρχος ο καπετάν-Γιώργης Κολίτσας σήμερα...  

Ο καπετάν-Γιώργης Κολίτσας

Ο καπετάν-Γιώργης Κολίτσας με φόντο το λιμάνι της Ραφήνας το 2014. Στο λιμάνι πίσω του διακρίνονται το "Superferry II" και το "Αικατερίνη", που τότε ηταν πλοίαρχος (φωτο: Αντώνης Λαζαρής)

Ο καπετάν-Γιώργης είναι ανδριώτης πλοίαρχος, γέννημα-θρέμμα της Άνδρου και της γραμμής για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο. Ξεκίνησε το 1999 με το "Εξπρές Αθηνά" και ταξιδεύει μέχρι σήμερα. Έχει θητεύσει δίπλα σε γνωστούς πλοιάρχους, όπως ο καπετάν-Γιώργης Περουλάκης, ο καπετάν-Αχιλέας Ταρλάμης, ο καπετάν-Μάκης Σκιαδάς. Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε την πλοιαρχία του "Αικατερίνη Π" των αδελφών Παναγιωτάκη. Και τον Αύγουστο του 2015 ανέλαβε την πλοιαρχία του «FAST FERRIES ANDROS”.

«Εν Άνδρω»

Σημείωση: για το κείμενο συνεργάστηκαν ο Αντώνης Λαζαρής και ο Διαμαντής Μπασαντής.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet