Γιώργος Εμπειρίκος & Αλέξανδρος Γουλανδρής: συλλογές έργων τέχνης αμύθητης αξίας!

 

"Οι χαρτοπαίκτες" έργο του Σεζάν. Πουλήθηκαν από την οικογένια του Γιώργου Εμπειρίκου στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι 250 εκατ. ευρώ!!!

Δυο βαθύπλουτοι Ανδριωτες, μέλη των πιο ισχυρών οικογενειών του νησιού, λείπουν φέτος από την περίφημη λίστα Art News, που περιλαμβάνει τους 200 πιο επιφανείς συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Όχι γιατί η οικονομική τους δύναμη δεν τους επιτρέπει να εμπλουτίζουν την συλλογή τους, αλλά γιατί «έφυγαν» από την ζωή: ο Γιώργος Εμπειρίκος και ο Αλέξανδρος Γουλανδρής.

Με ρίζες Ανδριωτικες και αμύθητη περιουσία, άφησαν πίσω δυο από τις πιο σημαντικές συλλογές αριστουργημάτων παγκοσμίως. Η κοινή γνώμη και οι φιλότεχνοι, γνωρίζουν ελάχιστα από τις λίστες των πιο διάσημων πινάκων που διαθέτουν τώρα οι οικογένειες τους.

Σεμνοί και χαμηλών τόνων, ποτέ δεν τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και απολάμβαναν με λίγους και ξεχωριστούς φίλους τα αριστουργήματα τους, όπου κι αν βρίσκονταν αυτά. Στο Παρίσι, την Ζυρίχη, το Μόντε Κάρλο, την Νέα Υόρκη η πάνω στις πολυτελείς θαλαμηγούς τους.

Η οικονομική και καλλιτεχνική τους αξία είναι ανυπολόγιστη. Σε τέτοιο βαθμό που το όνομα του Εμπειρίκου, φιγουράριζε επί χρόνια δίπλα στο όνομα του μεγαλύτερου Έλληνα συλλέκτη, του Σταύρου Νιάρχου!

Πίνακας που εικονίζει τον Αλέξανδρο Γουλανδρή.

Η περιουσία του Γιώργου Εμπειρίκου είναι μυθική και περιλαμβάνει τα πάντα: ακίνητα, μετοχές, ιδιωτικά yachts, ακόμη και πίνακες ζωγραφικής. Στην Άνδρο όλοι γνώριζαν την πολυτελέστατη θαλαμηγό «Astarte», με την οποία ο εφοπλιστής απολάμβανε τις καλοκαιρινές του διακοπές μαζί με τη σύζυγό του. Ήταν τόσα τα κομφόρ της, που κάποια καλοκαίρια προτιμούσε να μένει σ’ αυτή παρά σε κάποιο σπίτι.

Αν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του έχει να κάνει με καταθέσεις και μετοχές, η αξία των έργων τέχνης του θεωρείται εξίσου αστρονομική. Ο άνθρωπος αυτός χτυπούσε έναντι εκατομμυρίων έργα που τον συγκινούσαν στις δημοπρασίες των οίκων Christies και Sotheby’s. Σήμερα τα έργα της συλλογής του είναι πάμπολλα και στοιχίζουν κυριολεκτικά μια περιουσία.

"Το Άρμα" του Αλμπέρτο Τζιακομπέτι πουλήθηκε από τον Αλέξανδρο Γουλανδρή με άγνωστο αστρονομικό ποσό.

Η οικογένεια του Εμπειρίκου, πούλησε μετά τον θάνατό του, τους περίφημους «Χαρτοπαίχτες» του Σεζάν στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ, αντί του ποσού ρεκόρ των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες πίνακες και διάφορα άλλα έργα κοσμούν τα σπίτια της οικογένειας του Αλέξανδρου Γουλανδρή σε Αθήνα, Πόρτο Χέλι και Ελβετία. Το όνομά του είχε γραφτεί πριν από τρία χρόνια στην New York Post όταν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, πουλήθηκε το εξαίσιο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, «Το Αρμα» με άγνωστο αστρονομικό τίμημα.

Στη φετινή λίστα του Art News φιγουράρουν οι εξής Έλληνες: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γιώργος Οικονόμου, Δάκης Ιωάννου, Δημήτρης Μαυρομάτης και η οικογένεια Νιάρχου.

K.Π.Κ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet