"Ας κρατήσουν οι χοροί..." με τον χορευτικό όμιλο Υδρούσας!

 

Μια κεφάτη παρέα ανθρώπων με διάθεση για ζωή και καλλιτεχνική δημιουργία, αποτελούν τον Χορευτικό Όμιλο Υδρουσας, που προωθεί με κέφι την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό της Άνδρου. Τις επόμενες μέρες οι ανδριωτες χορευτές από την Υδρούσα θα βρεθούν στην λίμνη Πλαστήρα και θα πάρουν μέρος στο 28ο διεθνές φεστιβάλ «Μενελαΐδια» παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό μουσικό θέαμα με παραδοσιακές στολές.

Τα περίπου 150 μέλη του Ομίλου, μαζί με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, είναι οι «πρεσβευτές» του τόπου, που κρατούν ζωντανά τα ήθη, τις παραδόσεις και κυρίως τους ανδριωτικους-και όχι μόνο- χορούς, με τα χαρακτηριστικά  τραγούδια και τις εντυπωσιακές φορεσιές.

Ο Χορευτικός Όμιλος Υδρουσας, ιδρύθηκε μόλις το 2015 και εν τούτοις έχει αναπτύξει πολλές δράσεις. Διοργάνωση σεμιναρίων που αφορούν  όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους χορευτές του Ομίλου, για την καταγραφή και εκμάθηση χορών, ηθών και εθίμων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και της Άνδρου.

Έχει συμμετοχή στην μεγαλύτερη έκθεση της Ελλάδας FILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χίου, στο Παγκόσμιο Φαρμακευτικό και Ιατρικό Συνέδριο στη Χώρα Άνδρου, σε όλα τα τοπικά πανηγύρια και γιορτές του τόπου μας.

Παρά την πετυχημένη παρουσία του σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ο Όμιλος δεν έχει την παραμικρή οικονομική υποστήριξη. Τα μέλη του, αγοράζουν ή νοικιάζουν με δικά τους έξοδα τις φορεσιές, ταξιδεύουν πληρώνοντας οι ίδιοι τις μετακινήσεις τους και γενικά μέσα σ ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και εποχή αγωνίζονται να διατηρήσουν ζωντανή την καλλιτεχνική τους διάθεση και παράδοση.

Όπως λένε ωστόσο οι ίδιοι, οι δυσκολίες δεν τους πτοούν, αφού το σύνθημα τους είναι: «Ας κρατήσουν οι χοροί…»

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

         Ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας απαριθμεί 120 μελή και είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος (2015), που όμως στο ενεργητικό του έχει ήδη πάρα πολλές δραστηριότητες, όπως ταξίδια στην Ελλάδα, με πολλές επιτυχημένες μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

         Σκοπός του Ομίλου μας είναι η διδασκαλία παραδοσιακών χορών, η επιστημονική έρευνα, μελέτη, διάσωση, παρουσίαση και διάδοση κάθε μορφής και στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού, της λαϊκής μας παράδοσης και λαογραφίας, ως και κάθε πτυχής της δομής και λειτουργίας της παραδοσιακής κοινωνίας των πόλεων και της υπαίθρου στο παρελθόν.                                                                      

         Ο Όμιλός μας για την υλοποίηση αυτών των στόχων, καταβάλει κάθε προσπάθεια με το να καταγράφει και να αποθησαυρίζει στη γνήσια μορφή τους τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές, ώστε να συνδέσει μέσω αυτών τους νέους με το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

           Η όλο και μεγαλύτερη προσέλευση των νέων ανθρώπων λοιπόν στον Ομιλό μας, και γενικότερα σε όλους τους παραδοσιακούς συλλόγους, ενδυναμώνει την πίστη μας ότι ο ίδιος λαογραφικός θησαυρός μας θα ενεργοποιήσει το λαό για τη διαφύλαξή του.

        Επίσης σκοπός του Ομίλου μας είναι η προβολή του νησιού μας, της όμορφης Άνδρου, ενός νησιού που εμείς το αποκαλούμε Την Αρχόντισσα των Κυκλάδων, που συνδυάζει σε μια απόλυτη ισορροπία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα μουσεία, τα μοναστήρια, τις εκπληκτικές παραλίες, τη μοναδική στις Κυκλάδες χλωρίδα και πανίδα, τη γαστρονομία, τη διασκέδαση και πολλά άλλα.

           'Οπως προαναφέραμε το χορευτικό μας παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δράσεις : Διοργάνωση σεμιναρίων που αφορούν σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους χορευτές του Ομίλου, για την καταγραφή και εκμάθηση χορών, ηθών και εθίμων από άλλες περιοχές της Ελάδας, καθώς και της Άνδρου, συμμετοχή στην μεγαλύτερη έκθεση της Ελλάδας FILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χίου, στο Παγκόσμιο Φαρμακευτικό και Ιατρικό Συνέδρειο στη Χώρα Άνδρου, σε όλα τα τοπικά πανηγύρια και γιορτές του τόπου μας, σε λίγες μέρες στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ ΜΕΝΕΛΑΪΔΙΑ στην Καρδίτσα στην 1η διοργάνωση Κυκλαδίτικων σεμιναρίων και προβολής του νησιού που θα πραγματοποιηθεί στο Μπατσί της Άδρου τον Ιούνιο (ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΘΕΞΙΣ) και σε πάρα πολλες άλλες εκδηλώσεις.

             Το μικρό αυτό ιστορικό αναφέρεται για την προβολή, στήριξη, και διάδωση του έργου του Ομίλου μας, που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

             Σας ευχαριστούμε.          

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ.
ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΕΡΑΚΙ,ΚΟΠΟ,ΜΟΧΘΟ,ΚΕΦΙ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ,ΧΑΡΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟΛΕΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ ?
ΑΣ ΜΗΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ, ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ !
Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΠΟΣΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! ! ΜΟΝΟΝ ΜΠΡΑΒΟ ! ! ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ -- ΠΑΡ' ΟΛΕΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΑΞΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ -- ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΝΔΡΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΕΟΝ, ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ! !
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΝΔΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ! !

This comment was minimized by the moderator on the site

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ....
(το υπόλοιπο σχόλιο δεν δημοσιεύεται για την ώρα...)
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το ανώνυμο σχόλιο σας θα δημοσιευθεί ολόκληρο μόνο με απάντηση του ενδιαφερομένου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΚΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΙΑ Μ ΕΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΥΣΣΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.
Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΡΩΤΑΝΕ ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛ ΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟ,Υ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ !
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑ ΣΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μακράν ο καλύτερος χορευτικός σύλλογος που έχω παρακολουθήσει. Άριστη οργάνωση , πειθαρχεία και αποτέλεσμα. Μπράβο στα μέλη του, μικρούς και μεγάλους..!!Μάλιστα , έμαθα οτι διοργανωτής και δάσκαλος χορού είναι ένας λιμενικός ο οποίος ασχολείται αφιλοκερδώς...!! Δύο φορές μπράβο...και είς ανώτερα.

This comment was minimized by the moderator on the site

δεν μας λετε ομως που μπορουμε να βοηθησουμε οικονομικα τις οντως εντυπωσιακες τους ΄...καλιτεχνικές ανησυχίες ,ούτως ώστε να βοηθήσουμε στον εξοπλισμό τους και τα όποια μικρά ή μεγάλα έξοδα τους ? ?