MARE NOSTRUM: Έντονα χρώματα, λάμψεις ζωής, ιστορίες της θάλασσας, που γλίτωσαν την καταστροφή…

 

"Οδύσσεια" της Φούλης Μητσιάλη (φωτ. Εν Άνδρω).

Είναι μια έκπληξη η εικαστική έκθεση της Aida Carbone και της Φούλης Μητσιάλη που γίνεται αυτές τις μέρες στο Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου. Μια έκπληξη για όσους αγαπούν το πέλαγος και τα καράβια, για όσους αγαπούν τις θαλασσογραφίες και τις εικαστικές κατασκευές, για όσους αγαπούν τα χρώματα και τις μνήμες, που απλώνουν πάνω στη θάλασσα που κυκλώνει τη ζωή μας σε αυτή τη χώρα, σε αυτό το αρχιπέλαγος, σε αυτό το νησί.

"Βάρκες" της Aida Carbone (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι δύο εικαστικές καλλιτέχνιδες με εξαιρετική ευαισθησία και ξεχωριστή αισθητική παρουσιάζουν την δουλειά τους υπό τον λατινικό τίτλο: Mare Nostrum (η δική μας θάλασσα). Η δική τους θάλασσα είναι και δική μας. Είναι πλοία και σχήματα που επιπλέουν, την αποτυπώνουν ή την υπονοούν. Είναι εικόνες σπαρμένες γύρω της και μύθοι πλασμένοι μέσα από αυτήν. Είναι θαλασσοφαγωμένα σκαριά από παλιά ταξίδια που κατέληξαν σε μια ακτή.  Και ιστορίες αρχαίες. που συνεχίζουν αενάως από τον καιρό του Οδυσσέα μέχρι σήμερα.

"Οι περιπέτειες του Οδυσσέα" της Φούλης Μητσιάλη (φωτ. Εν Άνδρω).

Mare Nostrum. Η δική μας θάλασσα. Η θάλασσα του καθενός μας. Που αναδύεται από πολυχρωμία πινάκων και κατασκευών. Που μας αγγίζουν. Μας μιλούν. Μας ταξιδεύουν. Η θάλασσα της Aida Carbone και της Φούλης Μητσιάλη μέσα από τα εξαιρετικά έργα τους θα σας εντυπωσιάσει. Μην παραλείψετε να πάτε στην έκθεση.

Έργα της Aida Carbone (φωτ. Εν Άνδρω).

Και εδώ μια παρένθεση. Μια ιστορία πόνου και καταστροφής λανθάνει πίσω από την έκθεση των δύο κυριών. Είχαν προετοιμάσει την έκθεση τους για την Άνδρο πριν καιρό. Είχαν επιλέξει και πακετάρει τα έργα τους. Την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 οι δύο φίλες και γειτόνισες στο Νέο Βοτζά της Ραφήνας βρέθηκαν στην λαίλαπα της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς που αφάνισε την Αττική. Τα σπίτια τους κάηκαν. Της Φούλης Μητσιάλη ολοσχερώς!

"Κατασκευή" της Φούλης Μητσιάλη (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεν έμεναν σε ρέμα, δεν ήταν αυθαίρετα, ο Νέος Βουτζάς είχε δρόμους 10μέτρους ή και μεγαλύτερους. Έχει εισόδους και εξόδους. Πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις για να μην καεί. Και κάηκε ολοσχερώς!!! Όπως μας είπε η Φούλη Μητσιάλη χαμογελώντας μελαγχολικά:

Aida Carbone και Φούλη Μητσιάλη (φωτ. Εν Άνδρω).

«Η φωτιά έφτανε στο σπίτι μας, λίγο πιο κάτω ήταν 10 αυτοκίνητα της πυροσβεστικής σταματημένα γεμάτα πυροσβέστες. Έτρεξα και τους είπα να έρθουν ένα τετράγωνο πιο πάνω να σώσουν το σπίτι μου και την γειτονιά μου. Μου απάντησαν «η εντολή είναι να αναμείνουμε οδηγίες»!!!

"Πλοίο" της Φούλης Μητσιάλη (φωτ. Εν Άνδρω)

Μας άφησαν στο έλεος της φωτιάς περιμένοντας οδηγίες! Μια ερώτηση: ας αναρωτηθούν γιατί μας άφησαν αβοήθητους να καούμε; Άγνωστο αν και ποτέ πήραν οδηγίες να παρέμβουν! Το ίδιο συνέβη και με το σπίτι της φίλης μου Aida Carbone. Νοιώθω την κοροϊδία όταν λένε πως έκαναν το καλύτερο δυνατό. πως φταίει η πολεοδόμιση κι άλλα τέτοια ευτράπελα. Ήμουν εκεί όταν άφησαν τα σπίτια μας να καούν περιμένοντας οδηγίες που δεν έφτασαν ποτέ! Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο… Ας μείνουμε σε αυτά τα έργα ζωγραφικής που καταφέραμε και διασώσαμε επειδή τα είχαμε στείλει στην φιλόξενη Άνδρο. Τα εργαστήρια μας με ότι ήταν μέσα χάθηκαν…»

Έργα της Aida Carbone (φωτ. Εν Άνδρω).

Ξανακοιτάμε τα έργα τους μέσα από το πρίσμα της καταστροφής που περιέγραψαν. Έργα γεμάτα φως και ζωή. Γεμάτα χρώματα και αγάπη για την θάλασσα και όλα αυτά που απλώνουν πάνω και γύρω της. Μια χαρμολύπη στην καρδιά. Από την μια η χαρά της ζωής και από την άλλη η θλίψη της καταστροφής. Από την μια οι δύο γυναίκες που συνεχίζουν με ότι τους απέμεινε και από την άλλη τα απύθμενα ψέματα του «κάναμε ότι μπορούσαμε». Για τις δύο γυναίκες, τα εργαστήρια τους και τα σπίτια τους, η πυροσβεστική «έκανε ότι μπορούσε» αναμένοντας οδηγίες που δεν έφτασαν ποτέ…

Αξίζει λοιπόν να δείτε αυτά τα λαμπερά αυτά έργα… Αξίζει να αγοράσετε κάποιο βάζοντας σπίτι σας κάτι από την ζωή που κατάφερε και σώθηκε με τον τυχαίο ερχομό τους στην Άνδρο…

Διαμ. Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet