BLUE ENIGMA: μια μοναδική στάση στ' Αποίκια της Άνδρου... (φωτογραφίες κι ένα σπουδαίο βίντεο)

 To Blue Enigma (ή Μπλε Αίνιγμα) στ' Αποίκια είναι μια μοναδική γωνιά για την Άνδρο και την Ελλάδα. Ένα ιδιότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα με πίστα για σκέιμπορντ και ποδήλατο επιδείξεων. Κάτι σπάνιο που υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά σπανίζει στην Ελλάδα. Κάτι που αναζητούν οι φαν (οι πιστοί) του είδους με... φανατισμό! Και όταν το βρίσκουν - κυρίως μέσω ίντερνετ - ξεκινάνε από την άλλη άκρη της Ελλάδας ή του κόσμου για να κάνουν σκέιτμπορντ ή ποδήλατο σε μια σπάνια, ξεχωριστή και πανέμορφη γωνιά του κόσμου. Και μια τέτοια υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια στ' Αποίκια της Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδήλατο καλλιτεχνικής πίστας και το σκέιτμπορντ ποικίλουν. Είναι από παιδιά που παίζουν στις πλατείες μιας ωραίας ή μιας φορτισμένης πόλης κι αναζητούν μια στιγμή ελευθερίας μέχρι νεαροί που αφού ολοκληρώσουν τους κύκλους τους σε ένα μέρος έχουν κάποια ευχέρια να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο μέσα από το χόμπυ τους. Ψάχνουν και βρίσκουν ωραία μέρη που έχουν και πίστες και ξεκινάνε όλοι μαζί το ταξίδι. Πολλοί από αυτούς - από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου - έχουν φτάσει στο Μπλε Αίνιγμα των Αποικίων. Δύο ομάδες δημιούργησαν δύο μοναδικά επαγγελματικά βίντεο προβάλωντας τ' Αποίκια και την Άνδρο σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο βίντεο το παρουσιάσαμε πριν δύο χρόνια. Το δεύτερο το βρήκε και μάς το έστειλε η φίλη Αμαλία Μέλις. Είναι καταπληκτικό και αξίζει τον κόπο να το δείτε βλέποντας μοναδικές περιοχές της Άνδρου που δεν πολυκυκλοφορούν στο διαδίκτυο (ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: Why's the van moving...? from bmxmdb.com on Vimeo).

 Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Νίκου Γαρύφαλλου από τ' Αποίκια. Στο παλιό εστιατόριο του παππού του, το Ρομάντικα, ξεκίνησε να δημιουργεί ένα στέκι. Έναν πολυχώρο. Με ένα μπαρ για τους πελάτες του μικρού ξενοδοχείου που έστησε στους χώρους και στην μεγάλη βεράντα του παλιού εστιατορίου. Κάτι εντελώς καινούριο και πρωτότυπο. Κάτι που βρίσκεις σε νησιά προχωρημένα στον τουρισμό ή και στο εξωτερικό. Εδώ το μπαρ του Μπλε Αινίγματος... (φωτ. Εν Άνδρω)

 Στους μεγάλους εσωτερικούς χώρους του μπαρ κάθε χρόνο διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στη φωτογραφία ο Νίκος μάς ξεναγεί σε μια ζωγραφική αποτύπωση λατινικής προέλευσης καλλιτέχνη (Πορτογαλία) με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το όλο συγκρότημα - και τον Νίκο - τα γνώρισα από την ελληνοαμερικανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Αμαλία Μέλις. Η Αμαλία γεννήθηκε από ανδριώτες γονείς στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Άνδρο που αγαπούσε και εγκαταστάθηκε στο πατρικό της στ' Αποίκια. Επί 16 χρόνια κάθε καλοκαίρι διοργανώνει για αγγλόφωνους σεμινάρια δημιουργικής γραφής σε ξενοδοχείο της Άνδρου. Έχουν διδάξει σπουδαίοι αγγλόφωνοι λογοτέχνες και καθηγητές. Και έχουν έλθει εκατοντάδες από πολλά μέρη του κόσμου να τα παρακολουθήσουν πλουτίζοντας το νησί με την παρουσία τους. Στη φωτογραφία η Αμαλία μπροστά σε μερικά έργα της που εκτίθενται στο Blue Enigma (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Μια σειρά πολύ ωραίοι πίνακες από την έκθεση στο Μπλε Αίνιγμα που ξεδιπλάνεται σε πολλούς χώρους και θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018 (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια εικαστική σύνθεση σε έναν εσωτερικό χώρο στο Μπλε Αίνιγμα.  Το ξύλινο ψάρι, ο παράξενος σηματοδότης και το φυσικό τοπίο των Αποικίων την ώρα που σουρουπώνει. Όλα αυτά αποτυπωμένα σε μια φωτογραφία δημιουργούν όλα μαζί μια νέα εικαστική κατάσταση. Έχει αυτό το καλό η φωτογραφία: μπορεί να αποτυπώσει πολλά και να συνθέσει κάτι νέο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια εικαστική σύνθεση σε εξωτερικό χώρο. Ο Τζακ από το Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψε στο διαδίκτυο το Blue Enigma. Ξεκίνησε κι ήρθε για καμιά 10αριά μέρες. Κι αποφάσισε να αφήσει το αποτύπωμα του σε έναν τοίχο. Λατρεύει το γκράφιτι. Έχει κάνει γκράφιτι σε πολλά μέρη του κόσμου. "Άλλά μόνο στο Μεξικό το χαίρονται και το απολαμβάνουν...", συμπληρώνει. Εδώ ξεκινά μια σύνθεση σε έναν εξωτερικό τοίχο στο Μπλε Αίνιγμα την οποία θα τελείωνε σε 3-4 ώρες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Όλα εδώ στ' Αποίκια ξεκίνησαν από την αγάπη του Νίκου Γαρύφαλλου για τον πατρικό τόπο και το ποδήλατο. Και κατέληξαν στο σκέιτμπορντ και σε ένα πρωτότυπο χώρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και η περιδιάβαση μας ολοκληρώνεται εκεί απ' όπου ξεκίνησε: στην μοναδική πίστα ειδικά σχεδιασμένη και για ποδήλατο και για σκέιτμπορντ. Μέσα σε μια μοναδική καταπράσινη ρεματιά που κυλά όσο νερό δεν εμφιαλώνει το παρακείμενο μικρό εργοστάσιο της Σάριζας. Ιδού τι ωραία πράσινο δημιουργεί το ξεχωριστό νερό της Άνδρου, αλλά και τι μοναδικούς χώρους μπορεί να δημιουργήσει η αναζήτηση ενός ανδριώτη στο νησί του. Κι αν δεν πιστεύετε στην μοναδικότητα του χώρου για ξαναδείτε άλλη μια φορά το σπουδαίο βίντεο που αναρτήσαμε παραπάνω...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλούμε μετάφραση για τους μη αγγλομαθείς.........................................................

This comment was minimized by the moderator on the site

Thank you Diamantis Basantis for taking time to come visit our group art exhibit Objects & Flow which runs until September 30th. Thank you also for mentioning the writing workshops i created and organize for the last 16 years in Andros called Aegean Arts Circle.There are many wonderful singular efforts taking place in Andros but not many know about them.There are 8 artists from Greece, Portugal, Australia, United States who are showing their work in the unique art space/BMX bowl that Nikos Garyfallos has created in Apikia on the land and space of the old Romantica taverna run by his grandparents. Andros inspires many. Thank you for noticing. Amalia Melis