Ξεκίνησε η επικεράμωση του μοναδικού παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Ιωάννου στο Κόρθι

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού ναού του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Κορθίου. Πρώτη εργασία η επικεράμωση του τρούλου και των σκεπών του με βυζαντινού τύπου κεραμίδια και κονιάματα. Εργασία απολύτως απαραίτητη για να στεγαστεί και μονωθεί σωστά ένα από τα σπουδαιότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία της Άνδρου.

Για την Ιστορία

Η ιστορία του ναού ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής-Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας, περνά τους αιώνες του Βυζαντίου και της Ενετοκρατίας-Λατινοκρατίας, τους αιώνες των Οθωμανών και του νέου ελληνικού κράτους και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Το μνημείο, όπως έχουμε γράψει και πέρσι (που ανακοινώθηκε επίσημα η χρηματοδότηση από τη διοίκηση του Μουστακείου Κληροδοτήματος - Γ. Τρανάκος, Δ. Λοτσάρης, Γ. Ξανθός) είναι ελάχιστα γνωστό στην Άνδρο. 

 

Όπως μάλιστα σημείωνε το κοινό δελτίο τύπου Επαρχείου & Μουστακείου:

«Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι λόγω της καλής κατάστασης διατήρησής του, τηρουμένων των αναλογιών με άλλα μνημεία και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που δεν συνδέεται με τους συνήθεις τύπους των Κυκλάδων, αλλά περισσότερο με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με την Μικρά Ασία και άλλες ανατολικές επαρχίες.

Αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο της βυζαντινής αρχαιολογικής γεωγραφίας της Άνδρου, με τον σπάνιο πολύ πρώιμο, του 5ου ή 6ου αιώνα, για την περιοχή αρχιτεκτονικό του τύπο, με τα ανασκαφικά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα χρονολογικά από την υστερορωμαϊκή περίοδο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και τέλος με τις τοιχογραφίες του μνημείου που χρονολογούνται τη μεσοβυζαντινή εποχή.»

Η συντήρηση και η ολοκλήρωση της

Οι πρώτες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου έγιναν μεταξύ 2004-2008 από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το πρώην δήμο Κορθίου.

Σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδιάζει με την βοήθεια του Μουστακείου να προχωρήσει στις εργασίες και στη συνέχεια να ολοκληρώσει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στόχος ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Κόρθι να γίνει ένα μουσείο επισκέψιμο και ενταγμένο αρμονικά στον αρχαιολογικό χώρο του.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet