Η Ελένη Σταματούδη από το Κόρθι γράφει για παιδιά και όχι μόνο…

Στην κατάμεστη αίθουσα του New York College στην Αθήνα (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Κορθιανή Ελένη Σταματούδη είναι οικονομολόγος. Μια ευαίσθητη οικονομολόγος, που εργάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αγαπά τα παιδιά. Με την σκέψη σε αυτά έγραψε ένα βιβλίο γι’ αυτά. Ένα βιβλίο χρηστικό και εκπαιδευτικό. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4 μέχρι 9 χρόνων και τα διδάσκει καλούς τρόπους στο τραπέζι.

Εξαιρετική έκδοση με πολύ όμορφη εικονογράφηση. Ιδιαίτερα προσεγμένο βιβλίο (φωτ. Εν Άνδρω).

Δυστυχώς οι καλοί τρόποι στην καθημερινότητα των Ελλήνων είναι απόντες. Το να ξεκινήσει κάποιος να τους διδάσκει από κάπου μπορεί να μοιάζει από αστείο μέχρι… εξωφρενικό! Κι όμως μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα μας με τάξη, αξιοπρέπεια, αλληλοκατανόηση, ευγένεια. 

Στους πολύ ωραίους διαλόγους του βιβλίου να προσθέσουμε το πολύ ωραίο σκετς που έστησε η Ε. Σταματούδη για να αποδώσει ζωντανά το βιβλίο και να ξεκινήσει πιο ζωντανά την εκδήλωση της. Στη δεύτερη φωτογραφία τα δύο παιδιά που αποδίδουν τους διαλόγους του βιβλίου στην εκδήλωση (φωτ. Εν Άνδρω).

Όλα αυτά είχε στο μυαλό της η Ελένη Σταματούδη όταν κι άρχισε να σχεδιάζει ένα χρηστικό βιβλίο για παιδιά που θα διδάσκει καλούς τρόπους στο τραπέζι. Σκέφτηκε πολύ λογικά πως τα παιδιά είναι το μέλλον. Και συνάμα πως αυτά μπορούν να μάθουν αυτά που έχουν ξεχάσει προ πολλού οι μεγάλοι. Κι επειδή δύσκολα μπορεί κανείς να διδάξει κάτι στους μεγάλους στην Ελλάδα που τα ξέρουν όλα σκέφτηκε να διδάξει καλούς τρόπους στα παιδιά. Και κατά την διαδικασία εκμάθησης τα παιδιά θα λειτουργήσουν μαζί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και κάτι καλό θα βγει για όλους στο τέλος.

Από όλους τους ομιλητές να σταθούμε στον σπουδαίο παιδαγωγό και δάσκαλο Λαοκράτη Βάση που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και κλήθηκε στο πάνελ λέγοντας μερικά μεστά και ουσιαστικά λόγια για την βαθιά πολιτισμική κρίση της σύγχρονης Ελλάδας που οδηγεί στην απουσία συμπεριφορών, τρόπων, αξιών (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάπως έτσι προέκυψε το βιβλίο αυτό το οποίο παρουσιάστηκε το Σάββατο 12/1/19 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του New York College στην Αθήνα από ένα εκλεκτό πάνελ ειδικών (καθηγητής παιδαγωγικής, διπλωμάτης, δημοσιογράφος, παιδαγωγός) που όλοι τόνισαν την χρησιμότητα και την λειτουργικότητα του βιβλίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και των ομιλητών είχε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Η Άνδρος ήταν παρούσα με τον τρόπο της στην εκδήλωση. Στην φωτογραφία η οικογένεια Σταματούδη από το Κόρθι με φίλους ανδριώτες. Στο μέσον η συγγραφέας. Από πίσω της δεξιά οι γονείς. η αδελφή της Ειρήνη και συγγενείς και αριστερά ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος, σύζυγος της Ειρήνης, γνωστός για τις πολιτικές του παρεμβάσεις είτε από την Καθημερινή είτε από την κοινωνική και πολιτική δράση του (φωτ. Εν Άνδρω).

Η χρησιμότητα του βιβλίου, αν σκεφτούμε τον τρόπο που συμπεριφέρονται στο τραπέζι τα ελληνόπουλα, είναι προφανής. Η λειτουργικότητα του βιβλίου αυξάνει καθώς το κείμενο της Ελένης Σταματούδη έχει μια εξαιρετική εικονογράφηση από την εικαστικό Μάρω Αλεξάνδρου. Οι εκδόσεις Σιδέρη που έχουν διακριθεί πάρα πολλά χρόνια σε εκπαιδευτικά βιβλία είχαν την επιμέλεια της έκδοσης.

 Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος με τον παλιό δάσκαλό του Λαοκράτη Βάση μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ. Εν Άνδρω).

Να συμπλήρωσουμε εδώ πως η όλη εκδήλωση τέλειωσε με τον τρόπο που τελειώνουν όλα στην Ελλάδα: με φωτογραφίες τοπικού χαρακτήρα - μιας και η Άνδρος τίμησε αρκετές παρουσίες την Ελένη Σταματούδη - και με... πολιτική συζήτηση! Για την ιστορία στη μικρή συζήτηση συμμετείχαν ο δάσκαλος και καθηγητής Λαοκράτης Βάσης που προέρχεται από μια Σοσιαλιστική Αριστερά, που δεν ευτύχησε και ο Άγγελος Συρίγος, μαθητής του, πρώην Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και με πολύ στενές σχέσεις με την Άνδρο ως γαμπρός στο Κόρθι. Ο Άγγελος Συρίγος προέρχεται από την κεντροδεξιά και όπως μάθαμε θα πολιτευτεί με τη ΝΔ στην Α' Αθήνας...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet