ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ 2019: Με Πάριο, Βιτάλη, Αριστοφάνη, Σοφοκλή... Επιπλέον εκτός φεστιβάλ Μαραβέγιας και Ελεονώρα Ζουγανέλη!...

 

Από την παρουσίαση του προγράμματος του 5ου Φεστιβάλ Άνδρου την Πέμπτη 13/6. Από αριστερά ο χορηγός του Φεστιβάλ Αλκιβιάδης Τάττος, ο έπαρχος και νέος δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης και ο χορηγός της μουσικής συναυλίας του Γιάννη Πάριου πρόεδρος του Ιδρύματος Μωραΐτη και Κυδψνιέως Νίκος Σιγάλας (φωτ. Εν Άνδρω). 

"Σε τέσσερα χρόνια το Φεστιβάλ Άνδρου έχει παρουσιάσει 50 παραστάσεις και συναυλίες στην Άνδρο", όπως είπε ο Παντελής Βούλγαρης που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του. Και συμπλήρωσε πως "στην  Άνδρο από 31 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 2019 θα συναντηθούμε στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας περιμένοντας να αρχίζουν να σβήνουν τα φώτα, να αφήσουμε στη μέση μία φιλική κουβέντα για να ακούσουμε το ρυθμό της καρδιάς μας να συναντάει τις πρώτες στιγμές της νυχτερινής  εμπειρίας". Και κατέληξε πως "νιώθουμε περήφανοι γι' αυτά που έχουμε καταφέρει στα χρόνια της έντασης και της αμφισβήτησης."

Από την παρουσίαση του φεστιβάλ στην ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη (φωτ. Εν Άνδρω).

Και επιπλέον ο Δήμος Άνδρου...

Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άνδρου 2019 και προσθέτουμε επιπλέον από την προφορική ανακοίνωση της υπεύθυνης του Δήμου για δύο επιπλέον συναυλίες που διοργανώνει ο Δήμος Άνδρου. Η πρώτη πριν ξεκινήσει το Φεστιβάλ, στις 27/7, με τον Κωστή Μαραβέγια και η δεύτερη μετά την λήξη του Φεστιβάλ, στις 31/8, με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

Από την παρουσίαση του φεστιβάλ (φωτ. Εν Άνδρω).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ 2019

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ 2 0 1 9

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

Λαϊκή Σκηνή Άνδρου

Πλούτος του Αριστοφάνη

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ 2 0 1 9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ορχήστρα Κυκλάδων – ΜΟΥ.ΣΑ. – Χορωδία Άνδρου

Μουσική και τραγούδια Ελλήνων συνθετών

για τον Ελληνικό και Διεθνή Κινηματογράφο

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θέατρο Πορεία

Ύψωμα 731

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το ταξίδι του έρωτα - Γιάννης Πάριος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ομάδα Cie. Toula Limnaios

Tempus  Fugit

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY

Αθηναϊκά Θέατρα

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Patari Project

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μικροσκοπικό Θέατρο

Adiós Niña - Αντίο κορίτσι

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θέατρο Πορεία

Το ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η βεγγέρα της Ελένης - Ελένη Βιτάλη – Βιολέτα Ίκαρη - ΤΖΟΥΜ

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θεατρικός Όμιλος Σύρου Απόλλων

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Από την παρουσίαση: Παντελής Βούλγαρης και Νίκος Σιγάλας (φωτ. Εν Άνδρω).

 ΘΕΑΤΡΙΚΑ

Πλούτος του Αριστοφάνη

Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αττικής  κωμωδίας σατιρίζει τον Πλούτο ο οποίος επειδή είναι τυφλός, καθώς ο Δίας τον  τιμώρησε τυφλώνοντάς τον για να  αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους, διανέμει τα αγαθά του  στους κακούς. Όταν  ξαναβρίσκει το φως του, χάρη  στη γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρεμύλος  με τον δούλο του, δίνει  πλέον τα πλούτη του στους  αγαθούς και τους κακούς τους κάνει φτωχούς.  Μέσα από αυτήν την ανατροπή  αποτυπώνεται το μωσαϊκό της κοινωνίας της εποχής του Αριστοφάνη, που  στη δίψα της για πλούτο  δεν διαφέρει πολύ από  τη δική μας.

 Σκηνοθεσία:  Νίκος Ψαριανός

Ερμηνεύουν:  Χρήστος Κωτσαρίνης  (Καρίωνας) , Βασίλης Πομόνης  (Χρεμύλος), Γιώργος Μαλταμπές (Πλούτος),  Γιώργος Ελευθερίου (Βλεψίδημος),  Αγγελική Στρατή (Πενία),  Δέσποινα Μάνεση  (γυναίκα Χρεμύλου), Γιώργος Καΐρης  (Δίκαιος),Ταξιάρχης Στρατομήτρος (Ταξιάρχης), Βιβή Δανιόλου  (γριά), Μάριος Αντώνιος  Κωνσταντόπουλος (νεανίας), Ευθυμία Κουλούρη (Ερμής) , Γιάννης  Δουλγερίδης (ιερέας)

Χορός: Θανάσης Καρπούζης, Βαρβάρα Πατέστα, Έλλη Περτέση, Γκέλυ Χαλά, Λεονάρδος Δήμας

Μουσικοί επί σκηνής: Βαγγέλης Χαλάς- βιολί, Θανάσης Καρπούζης- τσαμπούνα, σαντούρι 

Ύψωμα 731

Το 1941 ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατόρθωσε μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι. Στη μάχη που δόθηκε στο Ύψωμα 731 τα γεγονότα άγγιξαν τη σφαίρα του παράδοξου. Ιστορικά δεδομένα, δημοσιεύματα της εποχής, μαρτυρίες και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, γίνονται μέσω της μουσικής, της κίνησης και του λόγου μια μουσικοθεατρική παράσταση προσδίδοντας στην άνιση σύγκρουση υπαρξιακές και ψυχικές διαστάσεις. Γιατί όταν ο παράδοξος τρόπος σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, νικάει.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Ερμηνεύουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής 

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο.

Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Καθώς φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, ανακαλύπτει ότι διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος.

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Οιδίποδας), Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη), Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), Νικόλας

Χανακούλας  (Εξάγγελος)

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης , Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς 

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου

Ένα φαντασμαγορικό παραμύθι εμπνευσμένο από το επικό ποίημα του Ησίοδου όπου περιγράφεται η γέννηση του κόσμου και η γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας, από το Χάος έως τον θρίαμβο του Δία επί του Κρόνου. Μια παράσταση που χρησιμοποιεί σαν πρώτο υλικό και μέσο αφήγησης το ίδιο το σώμα του ηθοποιού, τις ιδιότητες και τις ικανότητές του. Ένα θέατρο που δεν στηρίζεται στα σκηνικά, στα κοστούμια και στους φωτισμούς αλλά στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα.

Σύλληψη - ιδέα: Patari Project

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Ερμηνεύουν: Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικοί επί σκηνής: Σταμάτης Πασόπουλος , Νίκος Γαλενιανός 

Το ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση

Μέσα από το ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Μαρίνας  Καραγάτση αποκαλύπτει όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, εκείνης του λογοτέχνη πατέρα της Μ. Καραγάτση. Γεγονότα ωστόσο που μπορούν να στοιχειώνουν οποιαδήποτε οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος…

Διασκευή: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Ερμηνεύουν: Καίτη Μανωλιδάκη, Θάλεια Σταματέλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δανάη Σαριδάκη, Χρήστος Μαλάκης 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος και θρηνεί τον πατέρα της Αγαμέμνονα αναμένοντας την επιστροφή του αδελφού της Ορέστη. Ελπίζει ότι μόνο αυτός μπορεί να πάρει εκδίκηση από τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο για τον φόνο του. Όταν εκείνος επιστρέφει, ο παιδαγωγός του τον συμβουλεύει να διαδώσουν στο παλάτι ότι πέθανε. Στο άκουσμα του θανάτου του η Ηλέκτρα θρηνεί τόσο σπαρακτικά ώστε ο Ορέστης συγκινημένος αναγκάζεται να αποκαλύψει την αλήθεια. Ακολουθεί η ματωμένη εκδίκηση με τον φόνο των δύο σφετεριστών .

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πάχος

Ερμηνεύουν: Εύη Αριστείδου (Ηλέκτρα), Ελισάβετ Αποστολίδου (Κλυταιμνήστρα), Ελίνα Παπαδάκη (Χρυσόθεμις),

Θάνος Φώσκολος (Ορέστης), Ιωάννης Τούμπας (παιδαγωγός), Χρήστος Ρούσσος (Πυλάδης), Γιώργος Φρέρης (Αίγισθος)

Χορός: Μαρία Αρακά, Άσπα Αριστείδου, Πηνελόπη Ασλάνογλου, Μελίνα Βεζιργιαννίδου, Ζωή Γεωργίου, Νάντυ Γιαννιά, Μόσχα Γεωργίου, Φένια Γώγου, Αριάδνη Λημναίου, Αργυρώ Πανταζή, Γιοβάννα Ρούσσου, Τζώρτζια Ρούσσου, Ελπίδα Σαργολόγου, Αλκμήνη Ψιλοπούλου, Γεωργία Ψύρη

Με τη συνδρομή του Νίκου Κυπουργού στη μουσική των στάσιμων

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα των Κυκλάδων

 Η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού παρουσιάζει μουσική και τραγούδια που έγραψαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες για τον ελληνικό και το διεθνή κινηματογράφο.

 Με τη φιλική συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και της Παιδικής, Νεανικής και Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου θα ακουστούν μεταξύ άλλων συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραΐνδρου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Νίκου Κυπουργού.

Το ταξίδι του έρωτα

Ο Γιάννης Πάριος με τη δεκαμελή ορχήστρα του σε μια μοναδική συναυλία στο νησί της Άνδρου με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα». Ο μοναδικός καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Τραγουδούν: Κωνσταντίνος  Αναγνώστου, Ροδοκλεία  Κουταλέλη, Ελένη-Στυλιανή  Αλεξανδρή

Μαέστρος: Ντίνος Γεωργούτσος

 Η βεγγέρα της Ελένης

Μια παράσταση της Ελένης Βιτάλη και των εξαιρετικών συνεργατών της. Η εκπληκτική ερμηνεύτρια τραγουδάει μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικές της επιτυχίες όπως και άλλα εξαιρετικά τραγούδια αγαπημένων της καλλιτεχνών και δημιουργών όπως Τόκας, Μητροπάνος, Μάλαμας, Περίδης, Παπάζογλου, Ρασούλης, Σούκας, Καζαντζίδης, Παπαιωάνου.

Ένα πρόγραμμα που το διαπερνά μια λεπτή αισιόδοξη, εφηβική και ανοιχτόκαρδη ματιά. Οι πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής ενορχηστρώσεις του Νίκου Ξύδη και των ΤZOYM  συμπληρώνονται από την εξαιρετική παρουσία της Βιολέτας Ίκαρη και από την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του σολίστα στο κλαρίνο Μάνου Αχαλινωτόπουλου.

 Επιμέλεια προγράμματος: Ελένη Βιτάλη,  Νίκος Ξύδης

Οι ΤΖΟΥΜ αποτελούνται από τους : Ρήγα Βοργιά: ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα / Νίκο Ξύδη: ηλεκτρική/ακουστική κιθάρα, λαούτο / Νατάσα Παυλάτου : κρουστά / Νίκο Σαμαρά: μπουζούκι, σάζι, τζουράς, τρομπέτα / Δημήτρη Σίντο: πιάνο, λαούτο / Θάνο Τσελεμπή: τύμπανα, σαντούρι

 ΧΟΡΟΣ

Tempus fugit

Η ομάδα ως μικρόκοσμος που μας βγάζει από τη φυλακή της απομόνωσης και απελευθερώνει νέα δύναμη. Επτά χορευτές ως ένα αέρινο σύνολο δημιουργούν μια παλίρροια, ωθούμενοι από μια εσωτερική ομοφωνία. Ένας κυκλικός χορός που μοιάζει με ενιαία κίνηση, ωστόσο κατά διαστήματα φανερώνει την οντότητα του ατόμου. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη ροή του χρόνου.

Σύλληψη – Χορογραφία: Toula Limnaios

Μουσική: Ralf R. Ollertz

Χορός - Δημιουργία:  Daniel Afonso,  Leonardo D’Aquino, Priscilla Fiuza,  Alba de Miguel, Alessio Scandale, Hironori Sugata,  Karolina Wyrwal

 Adiós Niña - Αντίο Κορίτσι

Τα τραγούδια του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα ερμηνευμένα σαν μια επική αναπαράσταση του κόσμου με επίκεντρο την μορφή της γυναίκας. Το δράμα της ζωής και οι σταθμοί του, οι χαρές και οι λύπες, ο έρωτας και η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος, η εργασία και ο αγώνας για την επιβίωση, ο πόλεμος και η ειρήνη.

Χορογραφία: Αναστασία Λύρα

Τραγούδι: Ρωξάνη Παπαδημητρίου

Κιθάρα: Δέσπω  Βαρουδάκη, Μιχάλης Σιδηρόπουλος

Χορεύουν: Τιτή Αντωνοπούλου, Αναστασία Αργυροπούλου, Αλίκη Κόντζιου Γούσια, Αθηνά Κυρούση, Εύα Παγουλάτου,  Ελένη Πανταζάτου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βανέσα  Σπινάσα

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το φεστιβάλ Άνδρου είναι ο,τι καλύτερο συμβαίνει στο νησί μας. Όλα τα πολιτιστικά δηλαδή, και οι εκθέσεις και όλα. Εύχομαι σε όλους τους συντελεστές και τους υπαλλήλους του χώρου να έχουν πάντα τα εφόδια (υλικά και ψυχικά) να συνεχίσουν το έργο τους στα χρόνια. Μεγάλο μπράβο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προσυπογράφω το σχόλιο του αναγνώστη 'Γαυριώτης' σχετικά με την μετακίνηση από και προς το φεστιβάλ από Γαύριο / Μπατσί. Πρέπει να υπάρχουν λεωφορεία γιατί δεν έχουμε όλοι τρόπο μετακίνησης...! Ας προωθηθούν τα σχόλια στους αρμόδιους φορείς. Ευχαριστώ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα καλα. όμως φέτος θα ήταν καλό να υπάρξει πρόβλεψη για λεωφορεια-πουλμαν-κτελ μετά το τέλος των παραστάσεων, προς Μπατσι και Γαύριο. Δεν έρχονται όλοι οι επισκέπτες με όχημα στο νησι..

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ το Βιτάλι αλλά Η ΒιτάλΗ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για την διόρθωση. Δεν σας ευχαριστούμε για τις συμπληρωματικές κακίες σας που διαγράφονται...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 11 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro