O αριθμός 7 ανά τους αιώνες

 

Χειρόγραφος χάρτης των Κυκλάδων

      Τις μέρες αυτές της αναγκαστικής περισυλλογής, όλο και κάποιο βιβλίο πέφτει στα χέρια μου .  Σήμερα «ξέθαψα»  ένα ξεχασμένο  τόμο της διετίας 1927- 1929  της  "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας’’ που αποτελείται από 8σέλιδα τεύχη!!!  Στο 15ο φύλλο της  1ης Ιουνίου 1927,  την προσοχή μου τράβηξε ένα δημοσίευμα με τίτλο ‘’Ο αριθμός 7 ανά τους αιώνας’’.   Ι.Π.- Αλκης        29/12/2020

      Θα προσπαθήσω να το μοιραστώ μαζί σας,  έχει ενδιαφέρον . . .   Θα σας μεταφέρω αυτολεξεί ορισμένα  κομμάτια:

  • Εν από τα αναλλοίωτα φυσικά φαινόμενα, τα ορατά από όλους τους ανθρώπους της υδρογείου, εμπνεύσαν την ιδίαν εις άπαντας ευλάβειαν και δημιουργήσαν μίαν διεθνή πρωτοτυποτάτην δοξασίαν, είνε η δια του αριθμού 7 παράδοξος και αινιγματώδης εμφάνισις της φύσεως, την οποίαν ανεκάλυψαν τα ερευνητικά ανθρώπινα βλέμματα από αρχαιοτάτης  εποχής
  • Η εβδομάδα έχει 7 ημέρες. Ο Πύργος της πόλεως Βορσιππα της Μεσοποταμίας είχεν επτά επάλληλα δώματα αφιερωμένα εις 7 θεούς. 7 δώματα λέγεται ότι είχε και ο Πύργος των γλωσσών της Βαβυλώνος.        
  • Ο θεός έπλασε τον κόσμον εις εξ ημέρας και την 7η ανεπαύθη. Επτά είναι οι Αρχάγγελοι οι έχοντες εξουσίαν επί  των λοιπών αγγέλων. Επτά ήσαν οι βραχίονες της επταφώτου Λυχνίας. Επτά ιερείς φέροντες επτά σάλπιγγας, περιήλθον την Ιεριχώ επί 7 ημέρας. 7 είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα. 7 είναι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. 7 Τα χαρίσματα της Εκκλησίας.
  • Οι Σπαρτιάται  εθυσίαζον εις τον Απόλλωνα την εβδόμην ημέρα του μηνός.  Ο Όμηρος λέγει ότι ο Ήλιος είχεν ‘"επτά βοών αγέλας’’. 7 πόλεις ήριζον δια την καταγωγήν του Ομήρου.
  • Η λύρα του Απόλλωνος είχε 7 χορδάς. Αι Θήβαι είχον 7 πύλας και 7 πύργους. 7 ήσαν και οι επί Θήβαις. 7 έφηβοι και 7 παρθέναι εστέλλοντο εις τον Μινώταυρον της Κρήτης. Επτά ήσαν αι κεφαλαί της Λερναίας Ύδρας. Επί 7 ημέρες διήρχετο ο στρατός του Ξέρξη τον Ελλήσποντο.            
  • Ο Μέττερνιχ επρόσεχε τον αριθμό 7. Ο Λέων Τολστόη  εσυμπάθει τον αριθμό 28, άθροισμα τεσσάρων  7. Οι Γάλλοι λέγουν "Γυρίσατε την γλώσσαν σας επτά φοράς πριν ομιλήσετε’’.  Ο  Ρώσσος λέγει ‘’με μια σπαθιά σφάζω 7’’.
  • Αι 7 οπαί της ανθρωπίνης κεφαλής, Ο Έλληνας "πτύει 7 φοράς των κόρφο του’’,  ονομάζει την γυναίκα του "επτάψυχη γάτα’’.  Καυχάται ότι ο χαϊδεμένος υιός του ομιλεί  επτά γλώσσας, τρώγει επτάζυμο ψωμί και τρέφεται με επτάπαχα κρέατα..  
  • Η συμβία του γείτονα γεννά εφταμηνίτικα. Μουτζώνει τα 7 υπουργεία και υβρίζει τις 7 γενεές.
  • Ο Έλληνας τραγουδά κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης του "Επτά αστέρια έχει η πούλια, σου το είπα επτά φορές ταίρι μου θα σε κάνω αν το θες κι’ αν δεν το θες".  Κι αν δεν το κατορθώσει "δίνει 7 μαχαιριές" . . .

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κτισμένη πάνω σε επτά λόφους εξ ου και Επτάλοφος η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ ΡΩΜΗ(SEPTEM MONTES ROMAE) καθώς και η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ για
έντεκα αιώνες ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΙΣ,η ΝΕΑ ΡΩΜΗ της οποίας οι επτά λόφοι ευρίσκονται μέσα στα Θεοδοσιανά τείχη και εθεμελιώθη από τον κοσμοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο ως νέα πρωτεύουσα της τότε αχανούς αυτοκρατορίας του.Η θέση της βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται δυό ήπειροι, Ευρώπη και Ασία θέση με στρατιωτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά της η πολυπολιτισμικότητα της .Στους δρόμους της πέραν της κυρίαρχης Ελληνικής γλώσσας(Ρωμαίικα) ομιλούντο τα λατινικά, τα εβραικά,τα σλαβικά,τα αραβικά,τα περσικά κ.α.
Θρύλοι και μεταφυσικές δοξασίες εκείνης της εποχής ανέφεραν ότι το μοιραίο τέλος της ΠΟΛΗΣ θα ερχόταν με το τέλος της 7ης χιλιετίας από τη ''Δημιουργία του κόσμου''(5506π.Χ) που κατά τους Βυζαντινούς αντιστοιχούσε στο 1492μ.Χ.Αυτό πίστευε και ο ανθενωτικός και μετέπειτα πατριάρχης Γεννάδιος Β΄Σχολάριος που θεωρούσε ότι τα πολλά δεινά των Βυζαντινών ήσαν η ''τελική δοκιμασία'' για να ξεχωρίσουν οι Εκλεκτοί από τους Αμαρτωλούς