Είναι κι αυτή μια λύση για το Ξενία της Άνδρου...

 

Αν ένα κτίριο στην Άνδρο πληροί όλα τα κριτήρια για να κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τη νέα επείγουσα διάταξη που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό είναι το κουφάρι του Ξενία της Άνδρου. Βρίσκεται εδώ και δεκαετίες ερειπωμένο - στο ωραιότερο σημείο της Χώρας - έχοντας αποτύχει όλες οι προσπάθειες αναβίωσης του. Στέκει εκεί επικίνδυνο για τους περιοίκους και περαστικούς και μόνιμη εστία μόλυνσης για την πόλη μόνο και μόνο γιατί απλώς κηρύχτηκε από μια επιτροπή του ΥΠΠΟ… «διατηρητέο»!!!

Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύντομα, συστήνεται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτηρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα. H πρωτοβουλία για την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων έχει αναληφθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά.

Βασικός στόχος της σύστασης Ειδικής Επιτροπής είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτηριακού αποθέματος. 

Όπως δήλωσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 2018 ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, γιός του διάσημου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που το έχτισε: "το Ξενία της Άνδρου δεν είναι από τα καλύτερά έργα του. Δεν “έδεσε” με το έδαφος της Άνδρου, όπως συνέβη με αυτά της Καλαμπάκας, που το θεωρώ το καλύτερό του, του Πόρου, του Παλιουρίου ή της Ολυμπίας…"

Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.

«Μετά από συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στη χώρα μας, συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια αποτελούν ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στον χρόνο και θεσμοθετούμε μία και μόνον Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων.

 

Και καταλήγει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης: «Ίσως είναι υπερβολή να δαπανηθούν τόσα χρήματα για την ανακατασκευή του. Στο κάτω κάτω, ας “πέσει” το Ξενία. Δεν είναι απαραίτητο να διασωθεί πάση θυσία…»

Συστήνεται δηλαδή μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους. Στόχος είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, το Περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η εν λόγω Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει θέματα για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι μνημείο και πράσινα άλογα λέτε μερικοί! Αυτό το έκτρωμα με τα κουτιά δωμάτια και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αρχιτεκτονική του νησιού μας ας κατεδαφιστεί επιτέλους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους αυτό το τερατούργημα να εξαφανιστεί από το τοπίο της Άνδρου, το οποίο πλήγωσε βάναυσα από την πρώτη στιγμή της κατασκευής του. Η προσέγγιση τόσο του ίδιου του Κωνσταντινίδη όσο και του επίσης Αρχιτέκτονα γιου του τα λένε όλα. Δεν θα μας στενοχωρήσει καθόλου ακόμα κι αν στην θέση του δεν κτιστεί τίποτα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαφωνώ ριζικά τόσο με την Κατεδάφιση του ΞΕΝΙΑ -"ΤΡΙΤΩΝ" - στην Άνδρο, όσο και με τον Αποχαρακτηρισμό του ως Διατηρητέου. Αρμοδιότερος από εμένα και όλους είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Σ.Α.Δ.Α.Σ. - που με ενέργειες του και λόγω της εκτεταμμένης Βιβλιογραφίας για την μεγάλη σημασία όλων των "ΞΕΝΙΑ" που ανεγέρθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1955 ως προς την Αρχιτεκτονική τους Πρωτοτυπία και τη Ιστορικότητα, προχώρησε διαχρονικά στα Αιτήματα Κατάταξης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις λοιπες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Πολύ δε περισσότερο ως μέλος και εγώ του Σ.Α.Δ.Α.Σ. και του Τ.Ε.Ε. και ως Χωραΐτης Αρχιτέκτονας, από το 1992 έχω αφιερωθεί στην Διάσωση - Αναστήλωση - Εκσυγχρονισμό και Επανάχρηση του ως σύγχρονου Ξενοδοχείου με Μικτή χρήση ως Συνεδριακό Κέντρο και Πολλαπλών Χρήσεων Πολιτιστικού χαρακτήρα έχω εκπονήσει σχετικές Προμελέτες και Κοστολογημένα Σενάρια. Εν όψει δε των πολλών Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων που αναζητούν Επενδυτικές ευκαιρίες στα Ελληνικά Νησιά στον Τουριστικό τομέα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί Πρόταση Εξαγοράς του απο το ΤΑΙΠΕΔ. ¨Έτσι και αλλιώς λάβετε υπ'οψη ότι κατεδαφιζόμενο το παρόν κτίριο - που κτίστηκε το 1956 με Χαριστικές Πολεοδομικές διατάξεις ως Κρατικό Ακίνητο, στην θέση του δεν θα μπορέσει να κτιστεί κάτι αντίστοιχο, με Μειωμένη Δόμηση κατά 60% τουλάχιστον, ενώ και ως "οικόπεδο" στην ιδιοκτησία πλέον του ΤΑΙΠΕΔ, δεν πρόκειται να αποδοθεί στον Δήμο για Κοινωφελείς Χρήσεις - Αναψυχής , Πρασίνου ή άλλες. Απέναντι όλων αυτών η δική μου Προμελέτη προβλέπει Υπόσκαφο Αμφιθέατρο - Συνεδριακό Χώρο στο αδόμητο Νοτιο όμορο οικόπεδο,(συνιστά ενιαία ιδιοκτησία) με την οροφή του ως Φυτεμένο Δώμα; να αποδοθεί ως Χώρος Πρασίνου & Αναψυχής σε κοινόχρηστη χρήση του Δήμου και των επισκεπτών της Χώρας, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποσο τραγικη υπουργος η Μενδωνη. Σε αλλες χωρες, εκει οπου ταξιδευουμε και βλεπουμε κτηρια-πολιτιστικα μνημεία, τα θαυμαζουμε και μοιρολογουμε την τυχη των ελληνικων πολεων, με τα νεοδμητα εκτρωματα και τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικα, προφανως και το κρατος συνδραμει στις αναπαλαιωσεις συντηρησεις. Εδω ποναει χερι, κοβει χερι.
Μεριμνα θα έπρεπε να ειναι ο ορισμος κτηριων ως διατηρητέων και ταυτοχρονα η χρηματοδοτηση για την συντηρηση τους.
Ντροπη του πολιτισμου ειμαστε.