Ο γαστρονομικός τουρισμός στην Άνδρο

Της Αριάνας Μασέλου

 

 

Μαθήματα ανδριώτικης κουζίνας

 

Χρόνο με το χρόνο ο γαστρονομικός τουρισμός  κερδίζει θέση στην τουριστική οικονομία της Ελλάδας αποτελώντας μία από τις σημαντικές ατραξιόν του ελληνικού τουρισμού. Η κουζίνα των εθνών ήταν και είναι μεγάλη υπόθεση διεθνώς στον τουρισμό. Για την Ελλάδα, μια χώρα που κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην μοναδική μεσογειακή διατροφή ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Στον τουρισμό αυτό ο ταξιδιώτης μαθαίνει για τον τόπο και τον πολιτισμό του, μέσα από την μαγειρική, τις συνταγές και τις γεύσεις του.

Η γαστρονομία είναι ένας ιδιαίτερα προσοδοφόρος τρόπος για την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης ποικιλίας παραδοσιακών προϊόντων που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και τον ανεξάντλητο πλούτο συνταγών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαγητών. Με αφετηρία την Κρήτη που πλέον αποτελεί διεθνώς ειδικό γαστρονομικό προορισμό λόγω της ιδιαιτερότητες της κουζίνας της. Όμως και η Σαντορίνη και κοντά σε αυτή δειλά-δειλά πλέον ξεπροβάλλουν και οι Κυκλάδες με μαθήματα τοπικής κουζίνας και φεστιβάλ γαστρονομίας (π.χ. Σίφνος). Μέσα από την γαστρονομία προβάλλεται  ο πολιτισμός του τόπου μας, ενώ ο επισκέπτης αποκτά µια ολοκληρωµένη ταξιδιωτική-γαστρονοµική εµπειρία.

Εμείς ζούμε στην Άνδρο, ένα νησί καταπράσινο, με μαγική φύση, που το κάνει να ξεχωρίσει από τα άλλα κυκλαδονήσια. Οι κήποι, τα μποστάνια, οι μπαξέδες, είναι καρπερά και ζωντανά όσο σε  κανένα άλλο μέρος στο «ξερό» νησιωτικό σύμπλεγμα μας.

Το λάδι, τα εσπεριδοειδή, το κρέας, τα τυροκομικά (αρμεξιά, χλωρό, πετρωτή, βολάκι, κοπανιστή), τα παραγωγα του χοίρου ( λαρδιά, ανδριώτικο λουκάνικο, λούζα, σίσιρα), αλλά και η πληθώρα των φυτών/χορταρικών μας όπως η κάππαρη, το κρίταμο κάνουν ζηλευτή την νησιωτική κουζίνα μας.

Και βεβαίως τα ζαχαροπλαστεία μας φανερώνουν πως στο νησί μας υπάρχει παράδοση και με τα γλυκά. Παραδοσιακά γλυκά όπως τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, τα καλτσούνια με καρύδια, το παστέλι με σουσάμι, οι παστελαριές. Αλλά και γλυκά του κουταλιού όπως ο λεμονανθός, το μπαμπιλόνι, το περγαμόντο και το καρυδάκι. Από κοντά και μια ποικίλα από ηδύποτα με εξέχουσα θέση τη σουμάδα (παράγωγο του πικραμύγδαλου).

Τέλος, έχουμε και την ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ μας, τη φουρτάλια (ομελέτα με λουκάνικο, λαρδί και πατάτες μαγειρεμένο στη «γλίνα» αντί για λάδι) με τις διάφορες παραλλαγές της όπως κουκοφουρτάλια, σπαραγγοφουρτάλια κ.α. Αλλά και τους κολοκυθοανθούς με κουρκούτι, τους ρεβιθοκεφτέδες, τον κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια, και τον λαμπριάτη (αρνί ή κατσίκι του Πάσχα) με την ξακουστά και ιδιαίτερα πλούσια γέμιση.

Όλα τα παραπάνω κρατούν ψηλά την γαστρονομική φήμη του νησιού μας. Αυτή τη φήμη προσπαθούμε ως «Trekking Andros» σε συνεργασία και με το παραδοσιακό καφενείο «Του Ζοζεφ» και την μαγείρισσα Κατερίνα Ρεμούνδου να προβάλουμε προσφέροντας μαθήματα μαγειρικής σε επισκέπτες του περιπατητικού τουρισμού που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Περπατώντας στα μονοπάτια των βουνών της Άνδρου

Στόχος μας να ανοίξουμε την «εικόνα» του νησιού μας και να την εμπλουτίσουμε με όλα αυτά που χαρακτήρισαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ανδριωτών αναδεικνύοντας νέα κίνητρα προσέλευσης ταξιδιωτών στην Άνδρο όπως η φυσιολατρία, οι πεζοπορίες, οι διαδρομές περιπέτειας, οι αθλητικές δραστηριότητες, τα μοναστήρια μας και φυσικά η γνωριμία με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Με τον τρόπο μας διευρύνουμε την ανδριώτικη οικονοµία γιατί μόνο έτσι θα εμπλουτίσουμε και θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην Άνδρο.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet