Πάσχα Ελλήνων: Και η Άνδρος στο εορταστικό αφιέρωμα της Καθημερινής

Στο ένθετο του Γαστρονόμου της «Καθημερινής της Κυριακής», που κυκλοφορεί σήμερα παρουσιάζεται το Πάσχα των Ελλήνων μέσα από πέντε μαγειρικές εμπειρίες στην Κρήτη, στην Ήπειρο, στις Κυκλάδες και ειδικά στην Άνδρο, στη Ρούμελη και στο κέντρο της Αθήνας. Παρουσιάζονται σουβλιστά, αντικριστά και πίτες, με μεζέδες, μαγειρευτά και φουρνιστά, με τσουρέκια και γλυκά. Από το αναστάσιμο δείπνο στην Κρήτη στην Χαρασό της Χερσονήσου μέχρι πάσχα στην Βίτσα στο Ζαγόρι, από τις Κυκλάδες και την Άνδρο μέχρι την σούβλα στη Ρούμελη και το γαλακτομπούρεκο του Παρλιάρου.

Ας δούμε σε περίληψη τι γράφει για την μεγάλη παράδοση της ζαχαροπλαστικής στην Άνδρο:

Η Λαμπρή στη Μικρά Αγγλία

Στην Άνδρο, την «έκπαγλο νήσο, την ωραιοτέρα όλων του κόσμου» σύμφωνα με τον Εμπειρίκο, παλέψαμε με τα μποφόρ και ηττηθήκαμε κατά κράτος. Ο άνεμος σήκωσε τα τραπεζομάντηλα και ξεγύμνωσε το τραπέζι μας. Έτσι είναι η Μικρά Αγγλία, ανεμοδαρμένη. Την Άνοιξη ο αέρας κουβαλάει μυρωδιές αλμύρας και αγριολούλουδων. Το ανδριώτικο Πάσχα έχει μια μοναδική μεγαλοπρέπεια και όλα τα έθιμα που συνδέονται με αυτό έχουν τελετουργική σημασία. Την ατμόσφαιρα αυτού του ξεχωριστού νησιού αποτυπώσαμε στο τραπέζι μας κι όλα τα φαγητά μας μαγειρεύτηκαν από ντόπιους μάγειρες.

Τα αστικά γλυκά της Άνδρου

Στην Άνδρο μελετάμε την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική παράδοση του νησιού, ένα κράμα νησιωτικής και αστικής ζαχαροπλαστικής, κληρονομιά του Ανδριώτη Αθηναίου, στο ζαχαροπλαστείο του οποίου στην Αλεξάνδρεια εκπαιδεύτηκαν συντοπίτες του. Οι απόγονοί τους, που διατηρούν σήμερα ζαχαροπλαστεία στο νησί, μας ετοιμάζουν κλασικές σπεσιαλιτέ τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουζίνα του νησιού κι ας έχουν γαλλική εσάνς: τούρτες με καραμέλα και νουγκατίνες, καρυδάτα, πουτίγκες με κρέμα, παντεσπάνια και άλλα εμβληματικά γλυκά της Άνδρου, όπως το γλυκό κουταλιού ανθός νεραντζιού και το γλυκό παμπιλόνι.

 ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet