Δεκαπενταύγουστος: οδοιπόρικο στον Αμόλοχο...

Δεκαπενταύγουστος στον Αμόλοχο. Σε ένα κεφαλοχώρι σχεδόν εγκαταλειμένο σήμερα. Οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τους άλλους κάτοικους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της περιοχής γιορτάζουν την πιο μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Την γιορτή της εκκλησιάς τους: της Παναγιάς...  Εδώ ο κόσμος στο προαύλιο της εκκλησίας μετά το σχόλασμα (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Ο παπά- Παναγιώτης με σεμνότητα τελεί την δοξολογία βοηθούμενος από 2-3 κυρίες επιτρόπους της περιοχής που κάνουν τα πάντα για να λειτουργηθεί η εκκλησιά τους την μέρα της γιορτής της. Και για να βρεθούν όλοι μαζί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να συνεορτάσουν και λειτουργηθούν. (φωτο: Έν Άνδρω).

Εδώ ο παπα-Παναγιώτης στην αρτοκλασία της μέρας (φωτο: Εν Άνδρω).

Με την βοήθεια ενός χαριτωμένου μικρούλη που κράταγε το κερί. (φωτο: Εν Άνδρω).

Και βρέθηκαν πολλοί στον Αμμόλοχο σήμερα από την γύρω περιοχή τέτοια μέρα. Ανάμεσα τους ο έπαρχος, ο πρόεδρος του Φελλού, ο δημοτικός σύμβουλος Φ. Αθανασίου, ο πρώην δήμαρχος Γ. Γλυνός. Τους ευχαρίστησε όλους ο παπα-Παναγιώτης που φτάσανε στην πιο βορεινή εορτάζουσα εκκλησιά του νησιού για να λειτουργηθούν μαζί με τους ακρίτες της Άνδρου. (φωτο: Εν Άνδρω).

Πέρα μακριά στον ορίζοντα του αυλόγυρου της εκκλησιάς, ο φάρος της Φάσσας δεσπόζει στον Κάβο Ντόρο. Κοντά του ένα εξωκλήσι φάρος κι αυτό της πίστης των ανθρώπων της περιοχής.. (φωτο: Εν Άνδρω).  

Και πιο βόρεια αγναντεύουμε από ψηλά το τέρμα της Άνδρου: το ακρωτήρι του Καμπανού. Λίγο πιο πριν διακρίνεται ο Ζόργκος και τα σπίτια του ξενοδοχείου που είναι στην περιοχή (φωτο: Εν Άνδρω).

Και μετά κέρασμα σε ένα από τα σπίτια της περιοχής. Έναν καφέ, ένα ρακι, ένα γλυκό. Όσοι φτάσανε εδώ κάτω από μια μεγάλη κληματαριά. (φωτο: Εν Άνδρω).

 

 Το σπίτι που γινόταν το κέρασμα, όπως δείχνει και η "σαλα" του, παλιό και απέριτο. Μας γύρισε πίσω στον χρόνο (φωτο; Εν Άνδρω).

Και απέναντι μερικά από τα διάσπαρτα σπίτια του Αμολόχου (φωτο΅Εν Άνδρω).

Πιο πάνω ο πύργος του Γιαννούλη στον Αμόλοχο. Πέτρινος και πλήρως ενσωματωμένος στο περιβάλλον και στο δασωμένο τοπίο του χωριού. Πλήθος γύρω του οι δρεις και οι συκιές (φωτο: Εν Άνδρω).

Πιο πάνω το παρατήριο του Αμολόχου: Από εδώ φαίνεται η Κουβάρα μέσα στα σύννεφα και οι αφρισμένες ακτές της Ανατολικής Άνδρου (φωτο: Εν Άνδρω).

Λίγο πιο κάτω από το χωριό το περίπολο της πυροσβεστικής σε επιφυλακή λόγω του άερα (φωτο Εν Άνδρω).

Φεύγοντας προς τον κεντρικό δρόμο το τελευταίο πανέμορφο και κάτασπρο εξωκλήσι. Κάτω από έναν ουρανό με φευγάτα σύννεφά. Εικόνα χαρακτηριστική της Άνδρου και των νησιών μας (Εν Άνδρω).   

. ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Το Εν Άνδρω ευχαριστεί τον παπά-Παναγιώτη εφημέριο της Βόρειας Άνδρου για τα θερμά του λόγια σήμερα στην εκκλησία του Αμμόλοχου. Η παρουσία μας ως Εν Άνδρω σε όσα περισσότερα μέρη του νησιού μπορούμε είναι χαρά μας. Και όπου δεν φτάνουμε γράψτε μας εσείς. Το είπαμε σε πολλούς φίλους που μας συνάντησαν στο σημερινό οδοιπορικό. Το λέμε και σε εσάς. Το λέμε και σε κάποιους φίλους που νομίζουν πως τους ξεχάσαμε κάποια φορά. Το λέμε και σε όσους λόγω άγνοιας δεν λαμβάνουν υπόψη όσα καλύπτουμε με την συνεχή παρουσία και δουλειά μας εδώ και χρόνια στην Άνδρο. Αυτά τα λίγα μέρα που είναι. Και του χρόνου. - Εν Άνδρω.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet