Βόρειο σέλας: ένα εξώκοσμο νυχτερινό φαινόμενο (βίντεο)

Του Διαμαντή Μπασαντή 

Πέρα από τα τετριμένα και συχνά προβληματικά είναι ανάγκη να ξεφεύγουμε κάποιες στιγμές από την καθημερινή φθορά. Μερικές στιγμές από αυτές αποτυπώνει και το βίντεο που αλιεύσαμε και αναρτήσαμε παραπάνω. Αποτυπώνει το βόρειο σέλας πάνω από το βόσειο μέρος της Σουηδίας. Μια εντυπωσιακή νυχτερινών ροή εικόνων που περνά και χάνεται με την συνοδεία μιας υποβλητικής μουσικής. Κι εμείς απομένουμε μαγεμένοι να κοιτάμε εκεί που τέμνεται η φαντασία με την πραγματικότητα. Εκεί που ο χρόνος συνατά το εξώκοσμο. Ένα μυστηριακό παιχνίδι του σύμπαντος με την γη. Του φωτός με τη νύχτα. Μια ουράνια διάσταση πολύ μακριά από τον μεσογειακό ορίζοντα της δικής μας ζωής. 

Αλλοί τόποι. Άλλη η σχέση του περιβάλοντος με τον άνθρωπο. Έτυχε να ταξιδέψω πριν χρόνια στη Νορβηγία. Καλοκαίρι: την εποχή του απέραντου φωτος. Ακόμα θυμάμαι ένα απόγευμα Ιουλίου που έφυγα με πλοίο από Όσλο για Κοπεγχάγη. Το σταθερό επί ώρες φως έκανε το απόγευμα να νοιάζει ακίνητο. Αργά τη νύχτα βγήκα πάλι στο κατάστρωμα να δω την θάλσσα. Και "χάθηκα" σε έναν πρωτόγνωρο ορίζοντα. Κατέγραψα εκείνες τις εικόνες σε χρονογράφημα σε μια ιστορική αθηναϊκή εφημερίδα. Και αργότερα στο βιβλίο "Στις Ράγες του Χρόνου". Από εκεί αντιγράφω:

Πλάνο τρίτο. Άδειο το κατάστρωμα του καραβιού. Το Όσλο είχε χαθεί από ώρα. Έγειρα στην κουπαστή. Ένα ακίνητο φως παντού. Μόνο το πλοίο έμοιαζε να κινείται στο απόγευμα αναζητώντας την έξοδο στη Βόρεια Θάλασσα. Ξαναβγήκα στο κατάστρωμα μεσάνυχτα. Παράξενη νύχτα. Το καράβι σα να ισορροπούσε ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Πίσω μια λαμπερή γραμμή ψηλά στον ουρανό. Μπροστά βυθισμένη στη νύχτα η Ευρώπη. Αριστερά στην άκρη πρόβαλε από το πουθενά η σελήνη. Το πλοίο συνέχισε στην κατεύθυνση του σκοταδιού…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet