Η Ελισάβετ... του Νειμποριού!

 Φθινοπωρινό πρωινό. Προσκεκλημένοι σε βαφτίσια. Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε θέμα - παρά μόνο όταν υπάρχει λόγος - κοινωνικά θέματα. Όμως ως Έλληνες κάνουμε και τις εξαιρέσεις μας. Στην Ελλάδα ως γνωστόν πρώτα φτιάχνουμε τις εξαιρέσεις και μετά τους κανόνες! Εμείς αποδεχτήκαμε τους κανόνες. Και μετά κάναμε και μερικές εξαιρέσεις! Μια εξαίρεση είναι και τα βαφτίσια της Ελισάβετ του Νειμποριού! Με την Ελισάβετ η φιλία μας ξεκινά στην αρχή του καλοκαιριού. Και οι εξαιρέσεις μας μόλις σήμερα! Στην φωτογραφία το όνομα της Ελισάβετ στην λαμπάδα που κράταγε ο μικρός Πανταζής. Διακρίνονται επίσης ο ένας παππούς και η νονά... (φωτ. Εν Άνδρω)... 

 Πάντως δεν ξέρω τι λένε οι φίλοι και οι εχθροί μας, αλλά στα βαφτίσια έχουμε μερικές "παγκόσμιες αποκλειστικότητες". Μια εξ αυτών - η πιο διάσημη - στην Μονή Παναχράντου: ήταν ένα απομεσήμερο πέσαμε - κατά λάθος - πάνω στα βαφτίσια της Μαρίνας, κόρης της Ελένης Μενεγάκη και του Μάκη Πατζόπουλου! Κι έγινε το Εν Άνδρω "φίρμα" σε όλα τα περιοδικά life-style της Ελλάδος και δεν το πιστεύαμε. Ευτυχώς που με την Ελισάβετ δεν διατρέχουμε τέτοιο κίνδυνο! Στη φωτογραφία προσκεκλημένοι έξω από το καθολικό της Μονής Παναχράντου... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 

 Να σας συστήσουμε λοιπόν την Ελισάβετ. Είναι κόρη του Παντελή Στυλιανού και της Ειρήνης Πανταζή. Κάθε απομεσήμερο μετά το μπάνιο γέλαγε χαρούμενα στο γνωστό καφέ-ουζερί του Νειμποριού. Πως μπορείς να μην χαμογελάσεις σε ένα μωρό που ήταν πάντα χαμογελαστό; Έτσι γνωρίσαμε την Ελισάβετ του Νειμποριού! Έτσι την έλεγα για να μην την μπερδεύω με την γνωστή Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας! Και κάπως έτσι από χτες μπήκαμε και στην Ελισαβετιανή περίοδο του Νειμποριού. Γιατί - αν δεν το ξέρατε - υπάρχει και η Ελισαβετιανή περίοδος που στην ιστορία υπήρξε ο "χρυσός αιώνας" της Αγγλίας. Ήταν στο τέλος του 16ο αιώνα. Τότε έγραψε τα αριστουργήματα του και ο Σαίξπηρ. Ε, λοιπόν, και στο Νειμποριό της Άνδρου οι δύο ευτυχισμένοι γονείς ζουν την δική του Ελισαβετιανή περίοδο. Την περίοδο αυτή τιμούμε σήμερα με αυτήν την ανάρτηση που τους την αφιερώνουμε. Στην φωτογραφία η Ελισάβετ στην εξώθυρα της εκκλησίας στην αγκαλιά της νονάς της κοιτά απορημένη το πλήθος που μαζεύτηκε να την δει να βαφτίζεται. Δίπλα ο πατέρας Φιλάρετος και η ευτυχισμένη μαμά... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μετά τα ιστορικά μέρη της αναφοράς μας ας το κάνουμε και λίγο κοσμικό το θέμα. Ανάμεσα, λοιπόν, στους προσκαλεσμένους διακρίναμε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Βιδάλη (υπεύθυνο Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου), τον Γιώργο Στυλιανού (πρώην προπονητή ιστιοπλοΐας του ΝΟΑ) και τον Νίκο Χαζάπη (πρόεδρο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου). Τέρμα οι τίτλοι! Ας το ελαφρύνουμε λίγο ο πρώτος και ο τρίτος φίλοι του Παντελή. Ο ενδιάμεσος αδελφός του. Όλα λοιπόν έχουν τις παράπλευρες εξηγήσεις τους... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

 Η Ελισάβετ ενώπιον της ιεράς κολυμπήθρας στην οποία θα ξεπλύνει τις αμαρτίες της!!! Και θα αποδοθεί άσπιλη και αμόλυντη στην αμαρτωλή κοινωνία μας! Πόσες κολυμπήθρες άραγε να χρειάζονται οι πολιτικοί μας με τόσα που λένε, για να ξεπλύνουν τις δικές τους αμαρτίες; Ίσως γι' αυτό κοντεύει να στερέψει κι ο Ιορδάνης ποταμός! Τι να ξεπλύνει πια κι αυτός. Στην φωτογραφία "ο παππούς της Άνδρου", ο Γέροντας Ευδόκιμος, που βάφτισε τον Παντελή (πριν πολλά χρόνια) και τώρα βαφτίζει και την κόρη του! Διακρίνονται οι ευτυχισμένοι γονείς, συγγενείς και φίλοι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η Ελισάβετ μετά την βάφτιση. Με την καπελαδούρα της. Κοιτά μάλλον απορημένη γύρω της. Για λόγους "προσωπικών δεδομένων" σε καμία φωτογραφία δεν εμφανίζεται το πρόσωπο της μικρής: μερικοί "πολιτικώς ορθοί" φωνάζουν! Οι γονείς θρησκευτικά ορθόδοξοι, αλλά πολιτικά ανορθόδοξοι ήθελαν. Τελικά υποκύψαμε στις έξωθεν πιέσεις. Και βλέπετε την Ελισάβετ, αλλά χωρίς να την βλέπετε! (φωτ. Εν Άνδρω)  

 

 Παρών και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λάσκαρης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και ο ζαχαροπλάστης που είχε προετοιμάσει την σουμάδα (εξαιρετική κάποιοι πήραν δύο ποτήρια!), τα καλούδια που βλέπετε (κάποιοι πάλι πήραν δύο τσιζ-κέικ). Πάντως η βασική ιδιότητα της παρουσίας του δεν ήταν πολιτική ή επαγγελματική. Ήταν η φιλική με τους γονείς. Όμως ως προς το πολιτικό παρασκήνιο, που λατρεύουν οι ανδριώτες, λένε πως το ξέκοψε: Σουσούδης τέλος! Γυρίζει σελίδα!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια τελευταία αναφορά: στην φωτογραφία ο ανδριώτης (εκ Συνετίου) παρασκευαστής των φαγητών. Αν κρίνουμε πως κάποιοι πήραν και δεύτερο πιάτο καταλήγουμε στο συμπέρασμα: (α) ήταν καλό (β) είχε και περίσσεμα. Ενδιαφέρον γιατί μερικές φορές τα κέτεριγκ τελειώνουν πριν τελειώσουν οι καλεσμένοι και οι τελευταίοι κοιτάνε!!! Στην φωτογραφία και ο πατέρας χωρίς γραβάτα. Σε όσους το σχολίασαν δήλωνε πως: "είμαστε στη Συριζαϊκή περίοδο και οι γραβάτες δεν ενδείκνυνται!!!" Ακόμα οι ιερείς της Μονής Αέτιος και Φιλάρετος και η Ιωάννα Χαλά (αντιπρόεδρος του ΝΟΑ). Ήταν εκεί με την άλλη της ιδιότητα: του φίλου της οικογένειας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: τόσοι "ωραίοι τίτλοι" (που έρχονται και παρέρχονται) για να κάνουμε "κοσμικό" ένα γεγονός, τόση "ιστορία" (που μπορεί να μην ενδιαφέρει) για να κάνουμε ιστορικό ένα γεγονός που σε τελευταία ανάλυση ήταν προσωπικό! Ναι, αλλά έλα που ο κόσμος θέλει στην προσωπική του ζωή και λίγη "κοσμικότητα" και λίγη "ιστορία" για να ζήσει! Ή, για να παραφράσουμε τις Γραφές: «Ούκ έπ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» (Ματθ. δ' 4)... (φωτ. Εν Άνδρω)

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet