Επιστροφή

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Ένα πέρασμα. Ανάμεσα σε σκέψεις. Ένα πέρασμα στον Κάβο-Ντόρο. Ένα πέρασμα που σε βγάζει σε λιμάνια γνώριμα. Που σε βγάζει σε λιμάνια απροσδόκητα. Ένα πέρασμα τρικυμισμένο. Πάνω του η ψυχή παιχνιδίζει.

Μια αναμέτρηση. Τις ώρες που η μέρα κυλά στη στεριά. Τις ώρες που η νύχτα γλιστρά στη θάλασσα. Ένα πέρασμα ανάμεσα σε δύο εικόνες. Στην μια παιδί κατηφόριζα τον ποταμό στα Λειβάδια. Ο πατέρας με κρατούσε από το χέρι. Στην άλλη νέος έτρεχα με μια μοτοσικλέτα στις στροφές της Παλαιόπολης για να προλάβω ένα καράβι που κόντευε στο λιμάνι.

Αναμετρήσεις σε μια κουπαστή. Το καράβι μοιάζει να ταξιδεύει μέσα μου. Κι εγώ στην κουπαστή του μετρώ τα ταξίδια που έκανα. Τα ταξίδια που δεν έκανα. Γύρω η θάλασσα απλώνει με την χωρητικότητα των αιώνων.

Αναμετρήσεις σε ένα σημειωματάριο. Πάνω του οι λέξεις μια θάλασσα. Οι λέξεις σημάδια τα οποία περιγράφουν διαδρομές που ξεχάσαμε. Διαδρομές που ποτέ μας δεν κάναμε. Σημάδια που διασχίζουν μαζί μας το στενό μεταξύ Ευβοίας και Άνδρου. Κι ορίζουν στο χαρτί μορφές και σχήματα. Όπως η θάλασσα ορίζει ένα νησί.

Εικόνες και λέξεις στην άκρη μιας επιστροφής. Που σε σπρώχνει αδιάκοπα σε χρόνια ανεξερεύνητα. Που σε κάνει να γυρνάς σε αλλοτινά τοπία. Σε ονόματα ανθρώπων μισοξεχασμένα. Φτάνουμε στο λιμάνι. Μια ακόμα επιστροφή. Μια κίνηση στο κρύσταλλο του γαλάζιου....

(αναδημοσίευση - χρονογράφημα - πρωτοδημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα - καλοκαίρι 1989)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet