Ποδήλατα... στον ήλιο!!!

Ποδήλατα, τροχήλατα, ιχνήλατα, στον ήλιο! Από το ιστορικό "Κορίτσια στον ήλιο" στο Μπατσί. στο ανιστόρητο "Ποδήλατα στον ήλιο" στο Γαύριο έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια. Πολλά άλλαξαν στην Άνδρο. Μόνο ο ήλιος έμεινε ίδιος!!! Εδώ οι ποδηλάτες - κάτι καινούριο - που μπήκαν όλοι μαζί στο πλοιο στη Ραφήνα. Και βγήκαν σκόρπιοι... στο Γαύριο.Πρώτος σταθμός ανασυγκέντρωσης... το λιμάνι! Δεύτερος σταθμός ανασυγκέντρωσης... στην Ευτυχία για καφέ (δεν πήγαν και μακριά)! Τρίτος σταθμός ανασυγκέντρωσης... Αποίκια!!! Στην πίστα της Άνδρου... Ποδηλάτες και ποδήλατα... Πριν 50 χρόνια στο ηλιόλουστο καλοκαιρινό Μπατσί γυρίστηκε το ιστορικό "Κορίτσια στον ήλιο". Προχτές στο ηλιόλουστο φθινοπωρινό Γαύριο τραβήχτηκε η παραπάνω ανιστόρητη φωτογραφία με τίτλο: Ποδήλατα στον ήλιο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το πλοίο έφτασε Σάββατο πρωί στην Άνδρο κατάφορτο κόσμο και αυτοκίνητα. Ξεφόρτωνε ώρα. Όλοι ήθελαν να δραπετεύσουν από τα 35αρια που θα "βάραγε" η Αττική το Σαββατοκύριακο. Όλοι μα όλοι. Φαίνεται πως και η πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού έκανε την έξοδο ακόμα πιο επιτακτική πιο απελπισμένη (φωτ. Εν Άνδρω). 

Όσοι δεν πήγαν Άνδρο, βγήκαν στα ρέλια να δουν Άνδρο!!! Ας λάβουμε υπόψη μας πως σε όσους έρχονται, άλλοι τόσοι μας βλέπουν. Κι ας κάνουμε κάτι για την αισθητική του λιμανιού μας που είναι και η βιτρίνα μας από το καράβι. Αυτό βλέπουν, αυτό... εμπιστεύονται οι περισσότεροι (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε μια γωνιά του λιμανιού 11 ποδήλατα με τους ποδηλάτες που μαζεύτηκαν μόλις κατέβηκαν από το καράβι. Όλοι μαζί για καφέ στην Ευγενία. Και μετά ποδηλασία - γύρω στα 40 χιλιόμετρα - για την πίστα στ" Αποίκια όπου θα κάθονταν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής... (φωτ. Εν Άνδρω).

Η πρόταση για μια αναμνηστική με φόντο το πλοίο ενθουσίασε την ομάδα. Παρατάχτηκαν όλοι μαζί. Όλοι μαζί "απέδρασαν" από Αθήνα. Όλοι μαζί υπό τον ήλιο που "κοπάναγε" στο "Δόξα Πατρί" και στην Άνδρο!!!  (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Άλλη μια αναμνηστική. Τα ανιστόρητα ποδήλατα υπό τον ήλιο που βάρεσε τους ποδηλάτες στο κεφάλι. Στο τέλος έσπασαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη - με τους αθληταράδες - έφυγε πολύ μπροστά, η δεύτερη  - με τους ελληναράδες - την βρήκαμε να καλαμπουρίζουν σταματημένη κάπου στον Πιτροφό... Όχι θα κάτσουν να σκάσουν... Το είχαν ρίξει στην πλάκα... Είπαμε ποδήλατα στον ήλιο! Ένα ανιστόρητο φιλμ της Φίνος Τρέχα Φιλμ... (φωτ. Εν Άνδρω).

Πρώτη στάση στο αγρόκτημα μιας παλιάς φίλης στον Άγιο Πέτρο. Ένα τεράστιο κίτρο μας καλωσόρισε καταπράσινο κάτω από τον ήλιο που το ζέσταινε και θα το κιτρίνιζε αργότερα όταν προχωρούσε το φθινόπωρο... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Κίτρα με φόντο τα λιόδεντρα που ωριμάζουν κι αυτά. Και πίσω τους αχνογελά η θάλασσα. Ζέστη, αλλά και ανεπαίσθητη θαλάσσια αύρα. Καιρός ωρίμανσης των καρπών, του καιρού, των ανθρώπων το φθινόπωρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μα καλά είστε σίγουροι πως είναι φθινόπωρο; Από το κτήμα της φίλης κοιτώ την παραλία του Αγίου Πέτρου που κυμματίζει ανάμεσα στο πράσινο και το γαλάζιο, ενώ στο βάθος τα ελαφρώς γκριζοπράσινα χρώματα του Γαυρίου. Εικόνες που θυμίζουν τον στίχο του Ελύτη  πως η Ελλάδα απαρτίζεται από τρία στοιχεια: ένα καράβι, μια ελιά, ένα αμπέλι. Με αυτά τα τρία στοιχεία την ξαναφτιάχνεις πάλι από την αρχή... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Με το που βγήκαν από το καράβι οι επισκέπτες του Σαββατκύριακου κατ' ευθείαν στην παραλία! Όλοι οι Αττικόβιοι και οι Αθηναιόπληκτοι βουρ στις κοντινές πλαζ. Όχι θα περίμεναν να δουν τ' αμπέλια να ωριμάζουν, τις ελίες να γέρνουν φορτωμένες και τις κιτρολεμονιές να στενάζουν από το βάρος. Δώσε τους κοντινή παραλία και πάρτους την ψυχή. Φεύγετε να φεύγουμε είναι οι άνθρωποι. Δεν είναι χαλαροί σαν κι εμάς που χαζεύουμε ποδηλάτες στην άσφαλτο και ιχνηλάτες στους κήπους. Εδώ στιγμές απόλαυσης της θάλασσας στο Κυπρί. Μέσα φθινοπώρου και ο κόσμος αρκετός για Άνδρο. Παιδιά μεγάλωσε η σεζόν αυτό το φθινόπωρο και δεν το καταλάβατε... (φωτ. Εν Άνδρω)

Ποιος να το περίμενε; Συναντήσαμε ακόμα και Μυκονιάτισα γιατρό-δερματολόγο που δεν προλάβαινε λόγω απόστασης και ώρας επισροφής την Κυριακή το βράδι (η Άνδρος έχει τοπικό στις 21:30) να πάει Μύκονο  Ήρθε Άνδρο. Πήγε μέχρι τον Άγιο Πέτρο (τόσο μακριά) και βούτηξε στη θάλασσα! Βγήκε Κυριακή μεσημέρι! Έφαγε,,κοιμήθηκε, ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο (29 ευρώ αυτή την εποχή!)  και πρόλαβε το τελευταίο τοπικό!!! Όχι θα κάτσει να σκάσει και να φύγει από Μύκονο Κυριακή μεσημέρι!!! 170 αυτοκίνητα έφερε πίσω το πλοίο στο βραδινό τοπικό της Κυριακής. Κι άλλα τόσα το αμέσως προηγούμενο. Η χαρά των βενζινάδων (του Αντώνη και του Θοδωρή) γιατί οι μισοί φεύγουν τόσο σπινταρισμένοι που δεν βάζουν ούτε βενζίνη!!! Ήταν μια ακομα έξοδος των Αττικόβιων για Άνδρο υπό τον ήλιο του φθινοπώρου!!!

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Διορθώστε το "στην Ευγενία για καφέ"
Δεν υπάρχει στο Γαύριο.
Ευτυχία Cafe Creperie είναι το σωστό.
https://www.facebook.com/EutychiaCafe/