Η Άνδρος αποχαιρέτισε τον Νίκο Θεολόγου

 

Το αποχαιρετηστήριο χειροκρότημα για τον Νίκο Θεολόγου στο προαύλιο της Παναγίας από εκατοντάδες κατοίκους της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και πένθους εκατοντάδες κάτοικοι της Άνδρου αποχαιρέτισαν σήμερα τον γιατρό Νίκο Θεολόγου στην εκκλησία της Παναγίας στην Χώρα. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν η αδελφότητα της Μονής Παναχράντου και 7 ιερείς της Άνδρου. Στην τελετή χοροστάτησε ο ηγούμενος της Μονής γέροντας Ευδόκιμος.

 Όλοι οι πολιτικοί της αυτοδιοίκησης της Άνδρου. νυν και πρώην, ήταν στην εξόδιο ακολουθία του Νίκου Θεολόγου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το βουβό και βαρύ κλίμα - αν και η μέρα ηλιόλουστη μετά από καιρό - έμοιαζε να λέει πως ήταν απίστευτο πως ο δυναμικός μαχητής της πολιτικής και ο αεικίνητος γιατρός δεν είναι πια εδώ. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την εκκλησία και το προαύλιο. Παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών και πολλών συλλόγων του νησιού. Ανάμεσα τους ο Έπαρχος Δ. Λοτσάρης, ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός, ο πρώην Έπαρχος Γ. Μαλταμπές, ο νυν και ο πρώην Πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου Λ. Μπάλλας και Κ. Θωμάς, όλοι οι αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης διοίκησης, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Πολλοί ιερείς της Άνδρου στην εξόδιο ακολουθία (φωτ. Εν Άνδρω).

Η οικογένεια του εκλιπόντος με μεγάλη διακριτικότητα και αξιοπρέπεια και από κοντά και οι εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού παρακολούθησαν την ακολουθία. Μέσα σε αυτό το βαρύ και συγκινητικό κλίμα κάποια στιγμή ο γέροντας Ευδόκιμος δεν άντεξε και βούρκωσε αναγκαζόμενος να μπει για λίγο στο ιερό.

Ο γέροντας Ευδόκιμος που είχε μακρά προσωπική φιλία με τον εκλιπόντα δεν αντέχει και βουρκώνει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Με την λήξη της τελετής εκφωνήθηκαν επικήδειοι και διαβάστηκαν ψηφίσματα. Ανάμεσα τους θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον επικήδειο του μητροπολίτη Άνδρου & Σύρου Δωρόθεου ΙΙ που διαβάστηκε από τον Αρχιερατικό, τον εξομολογητικό λόγο προσωπικού φίλου των νεανικών χρόνων του εκλιπόντος, που ήρθε από την Λέσβο και μίλησε με βαθιά συγκίνηση και τέλος το ψήφισμα του Δήμου Άνδρου που διάβασε εκ μέρους του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Λ. Μπάλλας.

 Ο νεανικός σύντροφος, που ήλθε από την Λέσβο για να αποχαιρετήσει δακρυσμένος "τον φίλο ζωής Νικόλα Θεολόγου"... (φωτ. Εν Άνδρω).

Τέλος πρέπει να σταθούμε στον συγκλονιστικό αποχαιρετισμό του Γιάννη Γλυνού που ήταν ένα εκ βαθέων προσωπικό αντίο στον στενό επί 40ετία φίλο του, αλλά και ένα λιτός και συγκινητικός απολογισμός του έργου του ως γιατρού και ως επιφανούς στελέχους της διοίκησης του.

 Ο Γιάννης Γλυνός βουρκωμένος λέει με σπασμένη από συγκίνηση φωνή: "ο τόπος άδειασε, η σκιά του δεν θα ξαναγγίξει τα μάρμαρα της Αγοράς..." (φωτ. Εν Άνδρω).

Για το έργο του Νίκου Θεολόγου, ως γιατρού, επί 33 χρόνια στην Άνδρο έχουν γραφεί πολλά. Όμως ο Γιάννης Γλυνός με λίγες αδρές γραμμές αναφέρθηκε και στο αυτοδιοικητικό έργο του εκλιπόντος. Για το έργο αυτό πριν λίγες μέρες μας προέτρεψε τηλεφωνικά ο φίλος του Γιώργος Γιαννίκος να γράψουμε κι εμείς.

 

 Με δύο στίχους από το διάσημο τραγούδι της Τζοάν Μπαέζ - σε μουσική Ένιο Μορικόνε - για τους Νίκολα Σάκο & Μπαρτολομέο Βανσέτι έκλεισε τον μοναδικό αποχαιρετισμό του ο Γ. Γλυνός... (βίντεο Εν Άνδρω). 

Αναφέρουμε λοιπόν δύο περιστατικά που μας αφηγήθηκε ο Γ. Γιαννίκος γιατί είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εκλιπόντος. Μετά τις εκλογές του 2014 η πεζογέφυρα του Νειμποριού, που είχε δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση Γλυνού -  Θεολόγου, βρέθηκε μετέωρη. Τότε ανέλαβε προσωπικά ο Νίκος Θεολόγου και πίεσε αφάνταστα τον εργολάβο να προχωρήσει το έργο. Και το έργο προχώρησε και μετά τον Σεπτέμβριο που είχε αναλάβει η νέα διοίκηση. Όμως ο Θεολόγου, αν και πια δεν είχε πια αρμοδιότητα, πήγαινε μόνος του συνέχεια, σχεδόν κάθε μέρα, και… επέβλεπε! Το ίδιο και στον βιολογικό καθαρισμό. Ήταν ο μόνος που επέβλεπε. Ήταν από πάνω μέσα στο σκάφος ακόμα και στην πόντιση του αγωγού των 700 μέτρων στο πέλαγος!

Άλλη μια φωτογραφία από το κλείσιμο της αυλαίας του Νικου Θεολόγου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τα παραπάνω ελάχιστα είναι γνωστά. Ίσως γιατί ο ίδιος δεν πολυμίλαγε για τον ρόλο του. Ίσως γιατί οι τρέχουσες πολιτικές αντιπαλότητες, που δημιουργούσε η ισχυρή προσωπικότητα του, δεν έδιναν την ευκαιρία. Όμως η αναφορά του Γιάννη Γλυνού και η χρέωση των έργων στο εκλιπόντα ήταν μια πρώτη απόδοση τιμής στο πολιτικό έργο του, που δεν πρόλαβε να του αποδοθεί.

Αυτό ήταν κι ένα παράπονο που είχε πει προσωπικά ο ίδιος κάποτε στον γράφοντα. Και είχε στείλει και σχετική επιστολή. Ας είναι αυτή η σημερινή αναφορά μας τόσο στον αποχαιρετισμό του Γ. Γλυνού όσο και στην προσωπική αφήγηση του Γ. Γιαννίκου μια μικρή απόδοση των οφειλομένων…

Δ. Μπ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

Ηταν και ο γενικός γραμματέας τον ξεχάσατε κύριε Μπασαντή

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο το ρεπορταζ αλλα νομιζω η μουσικη στο VIDEO δεν χρειαζοτανε
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μόνο που ηταν το τραγούδι με τους στίχους τους οποίους απαγγέλει στα ελληνικά ταυτόχρονα ο Γιάννης Γλυνός. Το γράφουμε μέσα, αλλά προφανώς δεν το προσέξατε και μάλλον δεν το ξέρετε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro