SOS: Μέχρι 30 Ιουνίου οι δηλώσεις πυροπροστασίας όλων των οικοπέδων. Μεγάλα πρόστιμα!

 Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Οικονομολόγος (Β.Α.) - Φοροτεχνικός

 

Φωτογραφία: Φωτιά σε αγροτικό οικισμό στην Άνδρο. Προς αποφυγή διάδοσης της πυρκαγιάς σε αστικούς, ημιαστικούς και αγροτικούς οικισμούς άνοιξε η πλατφόρμα του νέου Μητρώου Προληπτικής Πυροπροστασίας στο οποίο όλοι οι κάτοχοι ή ενοικιαστές οικοπέδων, γηπέδων, αγροτεμαχίων κλπ υποχρεούνται να καταθέσουν δηλώσεις καθαρισμού των χώρων τους.

Προσοχή άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή στο Μητρώο Προληπτικής Πυροπροστασίας. Όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων υποχρεούται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους από χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να καταθέτουν σε υποβολή δήλωσης τους στο νεοσύστατο μητρώο τήρησης προληπτικής πυροπροστασίας.

Με το μητρώο οι αρμόδιοι επιχειρούν τους περιορισμούς πυρκαγιάς και μη διάδοσης της σε αστικούς, ημιαστικούς και αγροτικούς οικισμούς και περιοχές και συμμετοχή στην πρόληψη της φωτιάς όλων των πολιτών για καλύτερη πρόληψη της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης - όσων έχουν υποχρέωση καθαρισμού και συντήρησης του οικοπέδου τους - σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.

Αναλυτικά, η νέα υποχρέωση αφορά όλους, ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, υπομισθωτές, που έχουν δικαιώματα σε οικόπεδα, γήπεδα, αγροτεμάχια κτλ τα οποία βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε περιοχές που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δύο ανωτέρω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας και

δ) σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού (γήπεδα- αγροτεμάχια με κτίσμα) που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

Όλοι αυτοί υποχρεούται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν σε καθαρισμό των δικαιωμάτων τους και παράλληλα σε υποβολή δήλωσης στο νεοσύστατο μητρώο τήρησης προληπτικής πυροπροστασίας. Ειδικά για εφέτος - πρώτη χρονιά εφαρμογής του μητρώου - η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται  μέχρι την 30η Ιουνίου.

Από τις παραπάνω διατάξεις του νόμου για το μητρώο πυροπροστασίας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών και λοιπές καλλιεργήσιμες επιφάνειες.

Τα πρόστιμα και οι ποινές είναι πολύ μεγάλες. Αναλυτικά:

α) Όσοι είναι υπόχρεοι και δεν υποβάλλουν τη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000€.

β) Όσοι υποβάλουν ψευδή δήλωση στο παραπάνω μητρώο, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή ύψους από 12.000€ έως 54.000€.

γ) Όσοι δεν συμμορφωθούν στην υποχρέωση καθαρισμού και συντήρησης του οικοπέδου τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εκτός του προστίμου των 1.000,00€, επιβάλλεται πρόστιμο 0,50€ ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο ποσό τα 200€ και φυσικά ο υπόχρεος βαρύνεται με τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

 ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Νόμος 4662/2022 (ΦΕΚ Α27/07-02-2020) άρθρο 167 και άρθρο 53Α

Απόφαση 18851οικ.Φ.700.20 (ΦΕΚ Β2549/19-04-2023)

Νόμος 5075/2023 (ΦΕΚ Α206/12-12-2023) άρθρο 31

Απόφαση 21837οικ.Φ.700.20 (ΦΕΚ Β2695/09-05-2024)

Νόμος 5106/2024 (ΦΕΚ Α63/01-05-2024) άρθρο 136

Απόφαση ΥΠ790 (ΦΕΚ Β2987/27-05-2024)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιες είναι οι διατάξεις να τις διαβάσουμε και εμείς οι '''αγράμματοι'' μήπως και καταλάβουμε τι σημαίνει ''''''ΑΡΑΙΩΣΗ ΘΑΜΝΩΔΟΥΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ''';;;;;;;;;;;;;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το γράφει ξεκάθαρα:
"Αραίωση θαμνωδους βλάστησης"

This comment was minimized by the moderator on the site

Ερώτηση;;;;Τα διάραχα που είναι γεμάτα φρύγανα πρέπει να τα καθαρίσουμε;;Εάν πρέπει, να στείλω τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη...Α δεν πάμε καθόλου καλά.....

This comment was minimized by the moderator on the site

41% τακατο............................

This comment was minimized by the moderator on the site

Κωστας Θωμακος
Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά στα μέτρα πυροπροστασιας προβλέπεται και η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ....Στα Υψηλού όπως και σε δεκάδες άλλα χωριά ΟΛΟΙ αρνούνται τον δρόμο... τα εκατοντάδες γραφικά αλλά κακοτραχαλα και ανισουψη σκαλοπάτια θεωρούνται ανοιχτή πρόσβαση;;; και ας υποθέσουμε ότι θέλουμε με θρησκευτική ευλάβεια να κρατήσουμε το "προφιλ" που είχε ο οικισμός σε περασμένους αιώνες...η αφαιρεθεισα καύσιμα ύλη πως θα μεταφερθεί;;; με αγωγιατες που δεν υπάρχουν;;;;;;;;;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα ! Μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται μόνο αποσκοπούν ώστε να μαζέψουν χρήματα .Τι μας λένε από 1η Ιανουαρίου ?Εδώ βρέχει έως Απρίλιο Άντε και τα καθαρίσαμε τον Φεβρουάριο μετά από μια δυο βροχουλες το χόρτο θα φθάσει στο ένα μέτρο .Θέλουν και τα λένε η τους ξεφεύγουν μερικές ανοησίες ? Είμαστε 400χρονια στους Τούρκους με σκυφτό κεφάλι μετά από πολλά απελευθερωθηκανμε κατόπιν ήλθαν οι Γερμανοί της κατοχής βίασαν έκαψαν σκότωσαν γυναίκες εγκύους ξεκοιλιασαν χωριά ολόκληρα αφάνισαν λεηλάτησαν έκλεψαν τους διώξαμε και σε αυτούς γυρίσαμε και υπακούμε βέβαια όταν ζεις με δανεικά κανείς ότι σου λένε έως; ποτέ όμως ????Ας μου δώσει η πατρίδα μου τους μισθούς που παίρνουν αυτοί οι Ευρωπαίοι και τις συντάξεις και τότε εγώ να καθαρίσω τα κτήματα μου κάθε τρεις μήνες τόρα τα χρήματα που παίρνουμε που να τα ξοδέψουμε στους λογαριασμούς στην εφορία στο ΕΝΦΙΑ η στην καθημερινότητα ρώτησαν κάποιον πως τα βγάζει πέρα ?? Απλά θέλουν να μην υπάρχουν περιουσίες. να μην έχουμε δύο τρία πρόβατα κατσίκες κ.α γιατί εάν καθαρίσουμε τα κτήματα μας που θα βόσκουν τα ζωντανά ??? Θα αγοράζουμε από αυτούς ζωοτροφές ??τότε δεν συμφέρει να τα έχουμε η θέλουν ο κόσμος να απογοητευτεί και να αρχίσει να τα πουλάει τσάμπα και να έλθουν να αγοράσουν αυτοί η να δημιουργήσουν ΑΠΕ τώρα στα νησιά πως έχουν δει τα φρύγανα δάσος απορώ γιατί δεν αναφέρουμε ότι έχουμε έσοδα από υλοτομία !!Απλά θέλουν να μαζέψουν χρήματα για να δώσουν τα αναδρομικά εσείς πήρατε ???αΣε καλή μεριά !!!!Καλημέρα σας .