ΚΟΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ & ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ: Κίνδυνος να χαθεί μία ιστορική ευκαιρία...

Κατερίνα Ροββά - Εφημερίδα "Τα Νέα"

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  

Το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου 2025 όλα έδειχναν πως ο χριστιανικός κόσμος βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ιστορική συγκυρία. Στη βασιλική του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών, κοντά στις όχθες του Τίβερη, η Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο της 58ης Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα είχε μόλις ολοκληρωθεί, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε εκτός κειμένου του κηρύγματός του:

«Κατά θεόσταλτο τρόπο, το Πάσχα θα γιορταστεί φέτος την ίδια ημέρα με το γρηγοριανό και το ιουλιανό ημερολόγιο, όπως είναι το σωστό για αυτή την οικουμενική επέτειο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου ώστε αυτή η σύμπτωση να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε όλους τους χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα και για μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα. Η Καθολική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την ημερομηνία που θέλουν όλοι, μια ημερομηνία ενότητας».

Και συμπλήρωσε: «Ας ανακαλύψουμε ξανά τις κοινές ρίζες της πίστης μας. Ας διατηρήσουμε την ενότητα!».

Ήταν η τελευταία μιας σειράς εκκλήσεων για το θέμα από τους ηγέτες της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας, τοποθετήσεις που έκαναν το 2025 να προβάλλει ως η αφετηρία μιας νέας εποχής που θα γεφύρωνε το χάσμα αιώνων. Μια συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών για καθιέρωση κοινής ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα θεωρούνταν πιθανό να ανακοινωθεί την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όμως τις τελευταίες εβδομάδες ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί: Τα προβλήματα υγείας του 88χρονου Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 14 Φεβρουαρίου με σοβαρή πνευμονία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον πλανάται το ερώτημα: Μπορεί ένα απρόβλεπτο, ανθρώπινο γεγονός, όπως η ασθένεια του ποντίφικα, να ματαιώσει μια ιστορική εξέλιξη; Πολλοί θεωρούν ότι αν αυτό συμβεί, θα έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία.

Κομβικό γεγονός για την ενότητα των Εκκλησιών. Άλλωστε, η φετινή χρονιά θεωρείται ιδανική για μια τέτοια συμφωνία, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία είχε συνέλθει το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της σημερινής Τουρκίας, είχε ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, και με το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα, ενώ οι αποφάσεις της θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ενότητα των Εκκλησιών, καθώς με αυτές διαμορφώθηκε το Σύμβολο της Πίστεως, το γνωστό «Πιστεύω», που αναγνωρίζεται από τους ορθόδοξους, τους καθολικούς και ορισμένους προτεστάντες. Στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια ο επίσημος εορτασμός της επετείου των 1.700 ετών και εκεί ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί αυτοπροσώπως και ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο πλαίσιο των εορτασμών πολλοί ανέμεναν ότι οι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα επισφράγιζαν επισήμως τα σχέδιά τους για την εφεξής συμπόρευση.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δείξει πως δίνει, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στον κοινό εορτασμό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας:

«Εκφράζεται ομοθυμαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, αλλά την απαρχήν της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας διά τον εορτασμόν του κατ’ έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθ’ ημάς ορθοδόξου Εκκλησίας» ανέφερε, ενώ τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον διπλό εορτασμό του Πάσχα.

Η χρήση των ημερολογίων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που έπεται της εαρινής ισημερίας της 21ης Μαρτίου. Σύμφωνα, όμως, με το ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, η εαρινή ισημερία δεν είναι στις 21 Μαρτίου, αλλά στις 3 Απριλίου. Αντιθέτως, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί από το 1582 το νέο γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι, για τους καθολικούς το Πάσχα γιορτάζεται πάντα από τις 22 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου ενώ για τους ορθοδόξους αργότερα, από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου.

Όπως έχει εξηγήσει με αναλυτικό σημείωμά του ο αείμνηστος αστρονόμος Διονύσης Σιμόπουλος, «το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α’ Οικουμενικής Συνόδου ήταν το ιουλιανό, το οποίο είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. με τη βοήθεια του έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. Αλλά το ιουλιανό ημερολόγιο δεν ήταν τέλειο, αφού κάθε έτος του ήταν μεγαλύτερο του πραγματικού κατά 0,0078 της ημέρας, δηλαδή κατά 11 λεπτά και 13 περίπου δευτερόλεπτα, χρόνος που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σχεδόν ασήμαντος. Το λάθος των 11, περίπου, λεπτών του ιουλιανού ημερολογίου συσσωρευόταν κάθε χρόνο και η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν όλο και πιο νωρίς. Έτσι, ενώ την εποχή του Χριστού η εαρινή ισημερία συνέβαινε στις 23 Μαρτίου, το 325 μ.Χ. συνέβη στις 21 Μαρτίου. Το 1582 μ.Χ. είχε φτάσει να συμβαίνει στις 10 Μαρτίου, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στον ακριβή καθορισμό του εορτασμού του χριστιανικού Πάσχα». Για τον λόγο αυτόν το 1582 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία υιοθέτησε το γρηγοριανό ημερολόγιο – πήρε το όνομά του από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’, ο οποίος ήταν ιησουίτης αστρονόμος και επέβαλε την ημερολογιακή μεταρρύθμιση – ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχισε να υπολογίζει τις χριστιανικές γιορτές με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο. Η ελληνική πολιτεία υιοθέτησε το γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923 και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος το 1924, συνεχίζοντας όμως να υπολογίζει το Πάσχα με βάση το ιουλιανό.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη ματαίωση της συμφωνίας για κοινό εορτασμό θα αποτελέσει μια χαμένη ιστορική ευκαιρία για τη διευθέτηση ενός ζητήματος αστρονομικού μεν, αλλά με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή παγκοσμίως.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητότατε κε Μπασαντή. Λυπάμαι που έρχομαι σε αντίθεση μαζί σας -καθόσον πάντοτε η γραφίδα σας είναι αξιόπιστη, αιχμηρή όπου δεί, και εγκυρη- αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμισω ότι μόλις την προηγούμενη Κυριακή εορτάσαμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου κατά την ανάγνωσιν του Συνοδικού Λόγου ακούσαμε ".....αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν....."

Ναί λοιπόν, ακριβώς αυτό το Δόγμα, μας χωρίζει από τους αιρετικούς παπικούς.....
Ευχαριστώ για την φιλοξενίαν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστώ πολύ. Ο Θεός όλων μας ας μάς βοηθήσει...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ανιστόρητη η γράφουσα, μακράν της Πατερικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας....Δεν πρόκειται για μια ημερομηνία , πρόκειται για το Δόγμα της ορθοδόξου πίστεως, το οποίον δεν πρόκειται να αφεθεί στους Παπικούς (και όχι καθολικούς, καθόσον η μία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία εκφράζεται από την Α΄Οικ.Σύνοδο και τους κανόνες της) αιρετικούς ...... Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, ειναι η εξ Αποκαλύψεως Αλήθεια.....Αγεφύρωτες διαφορές με τους αιρετικούς , οι οποίες δεν θεραπεύονται με ψευδή ενότητα και αγαπολογίες......
Καλό στάδιο .


ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Περίεργη η αντίληψη σας περί χριστιανισμού. Τα δόγματα πάνω από την πίστη. Πόσοι Χριστοί υπάρχουν άραγε; Ένας για τους Ορθόδοξους, ένας για τους Καθολικούς, ένας για τους Προτεστάντες, ένας για του Κόπτες κλπ. Πόσες φορές αναστήθηκε; Δύο-τρεις ή τέσσερις; Πόσα Πάσχα έχουμε; Πόσες Μεγάλες Παρασκευές; Πόσος δογματισμός; Και υποτίθεται πως μιλάμε για την θρησκεία της αγάπης;
Ποιας αγάπης; Αυτής του εαυτού μας; Ή, και του άλλου; Και ποιος είναι ο άλλος; Στον άλλο συμπεριλαμβάνονται τα άλλα χριστιανικά δόγματα; Κι όταν μιλάμε για δόγματα προφανώς μιλάμε για άκαμπτα σχήματα. Δηλαδή για άκαμπτη αγάπη!!!
Πάμε τώρα και στα ημερολόγια. Ποιο όμως είναι το εξ αποκαλύψεως αληθινό; Του Ιουλίου Καίσαρα ή του πάπα Γρηγορίου; Το παλιό των Ρωμαίων, που ακολουθούν και οι παλαιοημερολογίτες και οι Ορθόδοξοι Ρώσοι; Ή, το νέο που ακολουθούμε εμείς οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί;
Και αφού ακολουθούμε κι εμείς το Γρηγοριανό γιατί γιορτάζουμε το Πάσχα με το Ιουλιανό; Και γιατί είναι αιρετικό να γιορτάσουμε και το Πάσχα με το Γρηγοριανό; Δηλαδή ζούμε με το Γρηγοριανό και δεν μάς πειράζει. Αλλά είναι αίρεση να γιορτάσουμε και το Πάσχα με αυτό!!!
Πίσω λοιπόν στα φεγγάρια του Ιουλίου Καίσαρα. Τότε που το ημερολόγιο δεν ήταν αιρετικό!!! Αλλά, απλώς ειδωλολατρικό!!! Τότε όπως και τώρα που και στα δύο ημερολόγια οι μήνες είχαν τα ονόματα ειδωλολατρών θεών και Ρωμαίων αυτοκρατόρων!!!
Ω, θεέ μου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 εβδομάδες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς... αφού έχουμε τεράστιες διαφορές πώς θα κάνουμε κοινή γιορτή;