Ολοκληρώνεται τον Μάιο ο βιολογικός της Χώρας

 

Ο βιολογικός στο σημερινό επίπεδο εργασιών (όπως φαίνεται σε χθεσινή φωτογραφία μας). Όλα τα σημεία των βασικών υποδομών έχουν πια τελειώσει. Μένουν κάποια έργα περιβάλλοντος, διορθώσεις του περιβάλλοντος χώρου, ολοκλήρωση βοηθητιών κτιρίων κλπ. 

Ο βιολογικός της Χώρας τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος Μάιου και από τον Ιούνιο θα λειτουργεί κανονικά. Ένα μεγάλο έργο υποδομής που χωροθετήθηκε το 2002, ξεκίνησε το 2012. Ολοκληρώνεται το 2016! Από την πρώτη μέρας λειτουργίας του θα σφραγιστούν οριστικά οι σημερινές έξοδοι των λυμάτων στην Πλακούρα και στο Παραπόρτι. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει ο αυτοκαθαρισμός της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Χώρα.

Όμως, οι προοπτικές διεύρυνσης της λειτουργία θα μεγαλώσουν σύντομα, καθώς το δίκτυο ήδη έχει ολοκληρωθεί στις Στενιές. Μένει μόνο το εσωτερικό δίκτυο του χωριού που εύκολα θα βρει χρηματοδότηση μέσω του Δήμου, αλλά και μέσα από τις συνδέσεις που θα πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης. Επιπλέον το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί μέσα στα Λειβάδια με ιδιωτική χορηγία και απομένει μόνο η σύνδεση από το Παραπόρτι μέχρι την Χώρα ώστε να ενταχθεί και το σύνολο του χωριού στον βιολογικό. Για την χρηματοδότηση του έργου συζητά η Περιφέρεια.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα σημείο της σύνδεσης με την Μεσαριά να ολοκληρωθεί (περίπου 300 μέτρα) γιατί τα χρήματα από το πρόγραμμα «Θησέας», πριν τα4-5 χρόνια, δεν έφτασαν. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει με μια μικρή δαπάνη. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η σύνεση μπαίνει στο δίκτυο ολόκληρη η περιοχή γύρω από την Χώρα: Λειβάδια, Μεσαριά, Μαίνητες, Βακόνι και Στενιές.

Ο βιολογικός θα λειτουργεί τον χειμώνα κατά το ήμισυ και με μειωμένο φορτίο για περίπου 2.500 άτομα. Και το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει μέχρι 10.000 άτομα. Η δυνατότητα του μπορεί να καλύψει την ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον μέχρι το 2030. Με τις σημερινές προοπτικές μπορεί να πάει και πολύ περισσότερο. Τα λύματα μετά από επεξεργασία που θα φτάνουν στο επίπεδο καθαρού νερού. Και θα οδηγούνται μέσω αγωγού 700 μέτρων στα ανοικτό πέλαγος σε βάθος 40 μέτρων. Εκεί το επεξεργασμένο νερό θα χάνεται στα υπάρχοντα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% του έργου. Ήδη αυτές τις επόμενες ξεκινά φύτευση ώστε να δημιουργηθεί μια πράσινη όαση γύρω από το έργο, η οποία θα ποτίζεται από το νερό που θα προέρχεται από επεξεργασία των λυμάτων. Με την πλήρη ολοκλήρωση του θα αλλάξει σταδιακά η τόσο η θαλάσσια εικόνα της περιοχής (Γιάλια, Νειμποριός, Παραπόρτι) όσο και η εικόνα των παράκτιων κατοικιών της Χώρας που τώρα πλήττονται από την εκροή των ανεπεξέργαστων λυμάτων στην θάλασσα.

Τα κτήρια είναι στα τελειώματα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία μας.

Όμως πριν φτάσουμε σε αυτό το αισιόδοξο σημείο ο βιολογικός βρέθηκε μέσα στην χρόνια για μια ακόμα φορά σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο. Ο λόγος είναι πως με την κρίση κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο από τον Μάιο άρχισαν να μειώνονται τα χρήματα. Και από τον Ιούνιο σταμάτησε. Τα capitalcontrol οδήγησαν στην αναστολή κάθε εργασίας.

Με την σταδιακά ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης από τον Νοέμβριο αποκαταστάθηκε η χρηματοδότηση και ξεκίνησε πάλι το έργο. Από Δεκέμβριο η εργολαβία άρχισε να δουλεύει στο φουλ. Και σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε πως η τελική πρόβλεψη για την λειτουργία είναι ο Μάιος 2016.

Ο βιολογικός είναι ένα έργο πολύπαθο. Σχεδιαζόταν χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να χωροθετηθεί πουθενά. Τελικά με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Δημήτρη Γιαννίση χωροεθτήθηκε... πλάι στο σπίτι του!!! Κατάφερε και εντάχθηκε σε πρόγραμμα μετά από 10 χρόνια, το 2012! Η εκκίνηση του έργου έγινε με γρήγορους ρυθμούς το 2012 και ήταν μια από τις επιτυχίες της τότε διοίκησης, αλλά και μια μεγάλη ελπίδα για την Χώρα. Το έργο επρόκειτο να τελειώσει προς το τέλος του 2015. Αλλά συνέβησαν τα πολιτικά γεγονότα που είχαν οικονομικές επιπτώσεις και τα οποία περιγράψαμε παραπάνω έτσι θα ολκληρώθεί το 2016. Τώρα μπήκε πάλι το νερό της χρηματοδότησης στο αυλάκι από το υπουργείο και την περιφέρεια για το ΕΣΠΑ και με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσία του Δήμου ο εργολάβος θα το παραδώσει σε μερικούς μήνες.

Δεν μένουν και πολλά πράγματα κτιριολογικά όπως φαίνεται και από την φωτογραφία μας. Τώρα αρχίζουν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο.

(Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι απόρροια γράμματος που μας έστειλε προχθές ο γιατρός Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης, φίλος εκλεκτός του Εν Άνδρω, που έχει δώσει αγώνα για να κλείσει ο αγωγός λυμάτων της Πλακούρας. Ερευνώντας το πολύ σημαντικό αυτό θέμα συλλέξαμε τις πληροφορίες από έγκυρες πηγές και τις παραθέτουμε τόσο για τον φίλο αναγνώστη που μας παρακίνησε όσο και για όλους τους αναγνώστες  της ιστοσελίδας μας.)

Αλλά και μηχανολογικά, όπως βλέπουμε, το έργο έχει προχωρήσει και είναι στο τέλος. 

Παραθέτουμε εδώ το γράμμα του γιατρού Γιώργου Δ. Καλλιβρούση.

Αγαπητέ Διαμαντή,

Οι συνεχείς αναφορές στη ΠΛΟΥΣΚΑ, αλλά  και σε άλλα εξίσου σημαντικά ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ θέματα, μονοπωλούν το τελευταίο καιρό τη σελίδα σου έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση, ότι άλλα, ίδιας και μεγαλύτερης προτεραιότητας ζητήματα, περνούν στο περιθώριο και τη λησμονιά… Ο λόγος για το βιολογικό της Χώρας. Όπως θυμάσαι είχα δραστηριοποιηθεί επαλειμμένα στο παρελθόν για τη πραγματοποίηση αυτού του πολύπαθου έργου.

Μετά από πρόστιμα, καταδίκες και παρεμβάσεις της κεντρικής Πολιτείας, η προηγούμενη δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και ν’ αρχίσει τη κατασκευή του έργου, το οποίο συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και ο σημερινός δήμος. Ξαφνικά όμως και πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή, οι εργασίες σταμάτησαν και το εργοτάξιο έκλεισε, χωρίς να ενημερωθούμε για το λόγο και για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον και πότε…

Κυκλοφορεί μεν η φήμη, ότι ο ανάδοχος εργολάβος αποχώρησε επειδή δεν πληρωνόταν λόγω των… capital controls. Οι φήμες όμως, σαν φήμες, είναι ενδεχομένως έντεχνα μυθεύματα ή άλλα αποκυήματα νοσηρής ή επιτηδευμένης φαντασίας και δεν αντικαθιστούν  την επιβεβλημένη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση του επίσημου  δήμου.

Εάν πράγματι η αποπεράτωση και λειτουργία του βιολογικού έχει σκοντάψει στην άρνηση της Περιφέρειας ή κύκλων της Κυβέρνησης να επιτρέψουν την εκταμίευση των εγκριθέντων πόρων, θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να διεκδικήσουμε μαζί με το δήμο τα χρήματα που προφανώς έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό και δικαιωματικά μας ανήκουν!

Η αποχέτευση και η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων είναι αναντίρρητη ανάγκη για τη προστασία της δημόσιας υγείας, τη ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και γι α το τουριστικό προϊόν που προσπαθούν να προάγουν ιδιαίτερα οι νέοι στο νησί μας. Αρκετά μας έχουν κοροϊδέψει τόσοι και τόσοι… Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της υγείας μας και των συμφερόντων μας…

Περιμένω με ενδιαφέρον τη τοποθέτηση του δήμου και σ ευχαριστώ για τη συμβολή σου στην ενημέρωσή μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστώ κύριε Μανούσο για τα καλά σας λόγια και την ευχή σας να λειτουργήσει ο βιολογικός μ επιτυχία ώστε να ερχόμαστε συχνότερα στην Άνδρο. Χαίρομαι να συνομιλώ, έστω και διαδικτυακά, με ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, δεν φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους και αναζητούν απαντήσεις στο προβληματισμό τους για το περιβάλλον…
Κατανοώ την αγωνία σας για την ακίνδυνη υδροδότηση της περιοχής σας. Το τότε σχόλιό μου στο «εν ‘Ανδρω» αποσκοπούσε ακριβώς στο να επισημάνει ενδεχόμενους κινδύνους όχι μόνο από διηθητούς ιούς αλλά και από τοξικές ουσίες, που θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν στα υπόγεια ύδατα. Ο μηχανισμός είναι απλός : Τα υπόγεια νερά αποτελούν το λεγόμενο υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο με αντλίες βγαίνει το νερό της ύδρευσης. Τα υπόγεια ύδατα τροφοδοτούνται από τα επιφανειακά ύδατα, που σχηματίζονται από τις βροχοπτώσεις. Το χώμα και τα πετρώματα της περιοχής δημιουργούν ένα τεράστιο φίλτρο από το οποίο διυλίζεται το νερό στη διαδρομή του προς τους υπόγειους ταμιευτήρες. Εάν το «φίλτρο» αυτό αποτελείται από θαμμένα μολυσμένα απόβλητα, υπάρχει κάποια πιθανότητα να μολυνθούν και τα υπόγεια ύδατα. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν οι μελετητές κι έχουν σίγουρα προβλέψει τη δημιουργία μιας στεγανοποιημένης λεκάνης , όπου θα διακόπτεται η διαπερατότητα των επιφανειακών υδάτων, τα οποία θα συλλέγονται και θα διοχετεύονται διαφορετικά. Δεν ξέρω όμως εάν έχει προβλεφτεί τι γίνεται σε περίπτωση καταιγίδων, ισχυρών βροχοπτώσεων με θυελλώδεις ανέμους και γενικά ακραίων καιρικών φαινομένων, που μπορεί να υπερχειλίσει η στεγανοποιημένη λεκάνη.
Όπως έχω καταλάβει πρόκειται να γίνει υδρογεωλογική μελέτη, η οποία θα δώσει απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα, οπότε μην ανησυχείτε εφόσον εξειδικευμένοι επιστήμονες κι όχι πολιτικοί «εμπειρογνώμονες», θα χειριστούν το θέμα.
Η πρόσκλησή σας για Υδρούσα δεκτή, αλλά έχει και αντίστροφο χαρακτήρα για Χώρα (ίσως το Πάσχα;)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Καλλιβρούση χαίρομαι πάρα πολύ που σας γνώρισα έστω και ηλεκτρονικά. Θα χαιρόμουν πάρα πολύ να σας γνώριζα και προσωπικά. Θα χαιρόμουν πολύ να συναντηθούμε και στην Άνδρο και να έλθετε στο σπίτι μου που βρίσκεται στην Περιοχή της Υδρούσας. Ομολογώ τα κείμενά σας είναι εγκυκλοπαιδικά και περιέχουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Είχατε γράψει ξανά στον Εν Άνδρω στις 12 Μαΐου στο άρθρο "Μερικές αλήθειες για τον ΧΥΤΥ της
Πλούσκας" και κράτησα το κείμενό σας όπου μιλούσατε για τη συμπεριφορά των ιών μόλις περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ναι Τρόμαξα! Μακάρι να τρόμαζαν και οι σχεδιαστές του νησιού μας σε ότι αφορά στο ΧΥΤΥ και όντας ιατροί να σας συμβουλεύονταν προκειμένου να λάβουν σωστές αποφάσεις.
Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι, όταν σχεδιάζεται ένα σύστημα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το εξής: "Δεδομένης μιας αστοχίας του συστήματος", υπάρχει κάποιο αγαθό που θα κινδυνεύσει;
Εύχομαι να λειτουργήσει ο βιολογικός με επιτυχία και να σας κάνει να ερχόσαστε συχνά στο νησί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλές προφητείες όταν σε τρεις μήνες θα ξέρουμε. Το ψευδώνυμο χρειάζεται γιατί αν κάνετε λάθος μερικοί τι θα λέτε για τις προφητείες σας; Ουδείς προφήτης μετά Χριστόν εκτός από εσάς...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αλήθεια ο πρώην δήμαρχος που τον χωροθέτησε δίπλα στο σπίτι του δεν ήερε τίποτα; Δεν είχε πάει ποτέ να δει πως δουλεύουν οι βιολογικοί; Και αποφάσισε να καταστρέψει το δικό του σπίτι που απέχει 60-70 μέτρα; Πόσα ξέρετε εσείς που γράφετε για βρώμα; Πόσους βιολογικούς έχετε επισκεφθεί;
Πόσες φορές έχετε πάει στον βιλογικό του Κορθίου εσείς που λέτε πως δεν λειτουργεί; Πως πανε τα βυτιοφόρα και αδειάζουν τα λύμματα σε έναν βιολογικό που δεν λειτουργεί; Αν δεν λειτουργεί τι κάνει ο Δήμος Άνδρου που έχει την ευθύνη;
Δυστυχώς καθένας λέει τις φοβίες του. Σκεφτείτε να μένατε στο σπίτι του Γιαννίση; Θα είχαυε ήδη αυτοκτονήσει! Η, όχι;

This comment was minimized by the moderator on the site

δεν θέλω να γίνω μάντης αλά η βρόμα όταν φύσα το μελτέμι θα φτάνει μέχρι την Παναγία

This comment was minimized by the moderator on the site

Οχι, φίλε μου. Δεν λειτουργεί ο βιολογικός στο Κόρθι. Πεταμένα λεφτά...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο βιολογικός καθαρισμός Κορθίου λειτουργεί;;;;;Αν ναι μπορούμε να έχουμε μερικά γενικά πληροφοριακά στοιχεία για την λειτουργία του; Ποιες συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) έχει αυτή στο οικοσύστημα του Όρμου;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαρίστως κύριε Μανούσο να σας δώσω πληροφορίες σχετικά με όσα γνωρίζω και όσα με αφορούν:
Αρχικά να ξεκαθαρίσω, ότι η φράση «χωρίς να αρρωστήσουμε πάλι οικογενειακώς» δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά κυριολεξία. Όποτε ερχόμασταν καλοκαίρι στην Άνδρο και κολυμπούσαμε στο Νειμποριό, αρρωσταίναμε με διάρροια, εμετούς, πυρετό και πόνους. Δηλαδή όλα τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Το ίδιο συνέβαινε σε πολλά άλλα άτομα του ευρύτερου οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος. Έχω δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο στην «ΑΝΔΡΙΑΚΗ» με τίτλο «Οι καλοκαιρινές ιώσεις στην Άνδρο και τα βοθρολύματα της Πλακούρας . όταν μια χρονιά κάναμε τα μπάνια μας στον Άγιο Πέτρο, δεν είχαμε κανένα ενόχλημα. Επειδή όμως η οικονομική επιβάρυνση να πηγαινοερχόμαστε κάθε μέρα με ταξί από τη Χώρα στον Άγιο Πέτρο ξεπερνούσε κάθε όριο λογικής, τη στιγμή που το σπίτι μου απέχει μόνο λίγα μέτρα από τη θάλασσα, αποφασίσαμε να μην ερχόμαστε πια τα καλοκαίρια στην Άνδρο, μέχρις ότου τελειώσει και λειτουργήσει ο βιολογικός…
Στο ερώτημα σας για τις καταγραφές των ιατρών της Άνδρου στα αρχεία τους, αρμόδιο είναι το Κέντρο Υγείας να σας απαντήσει. Όταν εγώ πριν μερικά χρόνια είχα ζητήσει δεδομένα για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης δεν μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν κι έτσι εκπόνησα μια επιδημιολογική προσέγγιση με δεδομένα από διάφορα Υπουργεία και κρατικές Υπηρεσίες. Ακόμη κι εάν έκαναν οι ιατροί τις καταγραφές που ζητάτε, την πληροφόρηση που θέλετε θα μπορούσατε να την πάρετε μόνο εάν γινόταν μια σχετική ανακοίνωση στον ιατρικό ή τον κοινό δημοσιογραφικό τύπο. Γενικά η διεθνής βιβλιογραφία και η επιστημονική γνώση είναι η πηγή πληροφόρησης για τα ερωτήματά σας. Σφαιρικά μπορούμε να πούμε, ότι τα ανθρώπινα νοσήματα χωρίζονται σε 2 ομάδες: 1) Στα ενδογενή που σχετίζονται με τη λειτουργία του σώματος, την ιδιοσυγκρασία και το γονιδίωμα. 2) Στα εξωγενή που είναι οι τραυματισμοί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Εάν η επιλογή της τοποθεσίας για ΧΥΤΥ είναι υγειονομικά επιτυχημένη ή όχι δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν έχω γνώση των μελετών και των πορισμάτων. Εκείνο που μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα είναι, ότι το θέμα της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων είναι εξίσου σοβαρό, εάν όχι σοβαρότερο, για τη δημόσια υγεία όσο η διάθεση των υγρών αποβλήτων και θα πρέπει να επιλυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται (!)
ΥΓ. Στη Πλακούρα υπήρχαν πάντα και υπάρχουν ακόμη ψάρια. Όταν όμως αναλογιστεί κανείς από τι εκτρέφονται θα του φύγει κάθε όρεξη για ψάρεμα και μαγείρεμα… Όταν εγώ κολυμπούσα στη Πλακούρα και βουτούσα για αχινούς, στην Άνδρο δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρικά πλυντήρια, ούτε απορρυπαντικά, ούτε σαμπουάν. Μόνο πράσινο σαπούνι, μπουγάδα κάθε 40 μέρες και λουτρό καθαριότητας κάθε Σάββατο στη σκάφη με νερό από τη κατσαρόλα, ζεσταμένο στη γκαζιέρα.
Σας χαιρετώ φιλικά κι ελπίζω να συναντηθούμε κάποια στιγμή και στην Άνδρο

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σας κύριε Καλλιβρούση.
Στάθηκα στην τελευταία φράση σας "....χωρίς να αρρωστήσουμε πάλι οικογενειακώς…".
Αναρωτιέμαι, υπάρχουν καταχωρημένα στοιχεία στο νησί για ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον;
Δηλαδή οι γιατροί στο νησί, φλαγκάρουν την πληροφορία κάπου ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τις επιπτώσεις στην υγεία του από συγκεκριμένες "αστοχίες" ή "πρακτικές" που επιβαρύνουν το περιβάλλον σε βαθμό που απειλείται η υγεία; Εάν ναι, δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία κάπου;
Σκέφτομαι το πριν και το μετά της κατάστασης της υγείας ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον...
Όχι μόνο για το Βιολογικό, αλλά και για άλλες περιπτώσεις όπως αυτή της χωροθέτησης ΧΥΤΥ.
Τέτοιου είδους πληροφορία μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρό τεκμήριο είτε για επιβράβευση είτε για το αντίθετο, των επιλογών του ανθρώπου σε ότι αφορά στο περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
Υ.Γ. Στην Πλακούρα έκανα το πρώτο μου ψάρεμα και με επιτυχία το 1973....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αρκει να λειτουρεί σωστά και θα γυρίσουν και οι αχινοί!
Σωστή λειτουγία σημαίνει ΟΧΙ μυρωδιά/βρώμα και θα ρέει γάργαρο νεράκι στη θάλασσα αντί των κουραδούλων που απολαμβάνουμε τώρα.
Σωστή λειτουργία σημαίνει κρατάμε τη λάσπη ζωντανή.
Κάτι ξέρουμε.

Το έχουμε δει σε λειτουργία ... και λειτουργεί, (αρκεί επαναλλαμβάνω να λειτουργήσει σωστά)!

Περισσότερα