Στου Φελλού την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η Άνδρος μονάχη... (φωτορεπορτάζ)

 Οι νότιες πλαγιές του Φελλού και η κορυφογραμμή του Χάρακα κάηκαν ολοσχερώς. Όμως ο κάμπος, η βόρεια πλαγιά και η παραλία του Φελλού γλύτωσαν. Κάηκαν περίπου 3.000 στρέματα. Ανάμεσα τους κτήματα, ελιές και άλλα δέντρα, αλλά και μεγάλες εκτάσεις θάμνων, φρυγάνων και άγριας βλάστησης (φωτο: Εν Άνδρω)  

Μια κοντινότερη λήψη δείχνει τις απροσμένες διαδρομές της φωτιάς λόγω του ανέμου. Και μια παρατήρηση: βλέπουμε πως όπου το κτήμα είχε καθαριστεί η φωτιά έγλυψε, αλλά δεν έκαψε (φωτο: Εν Άνδρω). 

  

Μια εικόνα της εναλλαγής μεταξύ καμενης έκτασης και του πράσινου της παραλίας που διασώθηκε (φωτο: Εν Άνδρω).

Από ψηλά η παραλία του Φελλού μέσα στα καμένα. Τουλάχιστον σώθηκε το πράσινο της ακτής. Κάτι είναι κι αυτό (φωτο: Εν Άνδρω).

Όλες οι νότιες πλαγιές μεταξύ Φελλού και Χάρακα αποτεφρωμένες. Μοναδική πράσινη κουκίδα η παραλία (φωτο: Εν Άνδρω).

Ίσως το μοναδικό σπίτι με τόσες εκτεταμένες ζημιές. Κοντά στην κορυφογραμμή του Χάρακα. Ανήκει στον γιατρό Ανδρέα Βόσσο και στον αδελφό του. (φωτο: Εν Άνδρω).

Πέντε παράθυρα με ολική καταστροφή (φωτο: Εν Άνδρω).

Άλλα δύο παράθυρα εντελώς καμένα από τα οποία η φωτιά μπήκε και στο σπίτι (φωτο: Εν Άνδρω).

Απέναντι στη σκηνικό αποτέφρωσης η γαλήνια, πράσινη και παραδεισένια παραλία του Φελλού που εκτείνεται βόρεια... (φωτο΅Εν Άνδρω).

Σκηνές από την παραλία προς τη νότια πλαγιά του Φελλού και την κορυφογραμμή του Χάρακα. Η εναλλαγή πράσινου γκρίζου ξαφνιάζει. Κάτι σαν την εναλλαγή παράδεισου και κόλασης (φωτο Εν Άνδρω).

Ο κάμπος του Φελλού πράσινος και ανέγγιχτος. Και πίσω η ράχη του βουνού σταχτιά. Η απόλυτη αντίφαση. Η, όταν ο αέρας κάνει τα δικά του (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Κι ανάμεσα στο σταχτί και το πράσινο ένας μικρός ανέγγιχτος παράδεισος: "το στέκι του Αντρέα", η ταβέρνα του κυρ Αντρέα Λοτσάρη σαν σκηνή από άλλο έργο (φωτο: Εν Άνδρω).

Οι κληματαριές καταπράσινες και σκιερές να δίνουν μια υπέροχη αίσθηση στο "στέκι του Αντρέα". Κι όμως μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα πέρασε και σάρωσε η πύρινη λαίλαπα (φωτο: Εν Άνδρω). 

Αν θες το πιστεύεις, αν θές όχι. Μπροστά ο καταπράσινος κήπος της Εδέμ και πίσω ο εφιάλτης της αποτέφρωσης (φωτο: Εν Άνδρω).

Κοντά σε αυτό το σημείο άρχισε η μεγάλη φωτιά στον Φελλό (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Φεύγοντας από τον Φελλό μια τελευταία ματιά στη βορεινή πλευρά της κοιλάδας. Σαν να μην έγινε τίποτα...(φωτο: Εν Άνδρω)

Χτες οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν. Όμως οι συνθήκες ηταν άνισες. Τουλάχιστον δεν έπαθε τίποτα κανένας. Και με την βοήθεια του ελικόπτερου σώθηκαν πολλά σπίτια. Χάθηκαν όμως κτηματα, ζώα, περουσίες κλπ. Τα αίτια της φωτιάς άγνωστα. Πάντως στο σημείο που ξεκίνησε - δίπλα στον δρόμο - δειχνουν τουλάχιστον βαρειά αμέλεια. Όμως αυτά είναι έργο των ειδικών (φωτο: Εν Άνδρω). 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και δύο πολιτικές κουβέντες. Ο δήμαρχος με τους επιτελείς του (Βουραζέρη-Μπάλλα) έφτασαν αργά στην φωτιά. Όταν αυτή είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της. Μόνο ο Δημητρης Λάσκαρης έφτασε όταν χρειαζόταν, οδηγώντας ο ίδιος την υδροφόρο της Χώρας! Την επομένη ο δήμαρχος άρχισε τα δελτία τύπου επαιρόμενος και μοιράζοντας συγχαρητήρια!! Το παράδοξο είναι πως ο δήμαρχος ήταν απών. Και δεν έκανε τν κόπο να πάρει ένα τηλέφωνο τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη για να ζητήσει, να πληροφορηθεί ή να τον πληροφόρησει για κάτι. Τόσο σίγουρος ήταν; Ή, τόσο μικροπαραταξιακός;

Σε αντίθεση με αυτόν ο έπαρχος, που ηταν παρών και γνωστης της περιοχής ζήτησε εναέρια μέσα. Τα οποία ο κ. Γ. Καπάκης τα διέθεσε πριν ακόμα φτάσει στο σημείο η πυροσβεστική! Στη συνέχεια ο Ανδρέας Βόσσος και κάτοικοι της περιοχής επικοινώμησαν με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ο δήμαρχος ποτέ! Είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος στην Άνδρο που αγνοεί συστηματικά τον πολιτικό προϊστάμενο της πυρόσβεσης και της πυροσβεστικής της Ελλάδας. Ίσως γιατί εγωιστικά τον βλέπει σαν πολιτικό αντίπαλο. Ακόμα και την ώρα της φωτιάς! Να προσθέσουμε πως χτες ο δημαρχος δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε και για τις επίγειες ενισχύσεις, αλλά ούτε πήρε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία που μετέφερε τα οχήματα και τους πυροσβέστες! Την ειδοποίησε η πυροσβεστική μετά από άνωθεν πολιτική συνενόηση...

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Σάμου - που επίσης το νησι του είχε φωτιά - πήρε πολλά τηλέφωνα τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ζητώντας εναέρια μέσα και επιπλέον βοήθεια. Το ίδιο έπραξαν για να συντονιστούν καλύτερα και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι αντίστοιχοι αντιπεριφερειάρχες! Αλήθεια πως να εξηγήσουμε αυτή την συμπεριφορά του δημάρχου Άνδρου;

"Εν Άνδρω"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κοιμηθείτε ήσυχοι έχουμε τον Μπάλα τον πρόεδρο με το μαγιό πάει βλέπει την φωτιά και συντονίζει απορώ με την υπομονή των κατοίκων όταν έβλεπαν στο Φελλό τα νούμερα να βρίσκοντε στην παραλία με την σαγιονάρα να φωτογραφίζονται και να γελάνε ο μπόγιας πότε θα τους μαζέψει ????? Κατάντια Σουσούδη ευτυχώς που ονειρεύεσαι και είσαι ευτυχισμένος !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αντικρίζοντας τις φωτογραφίες μου ήρθαν δάκρυα δάκρυα και μόνο αυτό βλέποντας τον αγαπημένο μου τόπο τραυματισμένο και μαυρισμένο.
Ήμαρτον πια με το αν ο ένας είναι μπατσιώτης γαυριώτης χωραίτης στενιώτης από την υδρούσα ή το κόρθι.
Μια ζωή φαγωμάρα ρε γαμώτο. Ας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω τον τόπο μας όπως μπορεί ο καθένας αλλος περισσότερο κ άλλος λιγότερο, δεν έχει σημασιά. Αλλά όλοι μαζί ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα ήθελα να γνωρίζω κάτι. Το συμπέρασμα αυτου του διαλόγου ποιο είναι; Ποιός έδωσε την Εντολή να έρθουν τα πυροσβεστικά; Ποιος ειδοποίησε τον Άξιο Κύριο Γιάννη Καπάκη; Ποιός εδωσε τις πληροφορίες στον Κύριο Μπασαντή; Η Άνδρος φλέγεται απο χέρι ΑΝΟΗΤΩΝ για μια ακόμη φορα κι εσείς κάθεστε και ασχολείστε με το χρώμα των οπισθίων των πιθήκων. Φάουλ Μεγάλο του Δημάρχου. Να μην ευχαριστήσει τον Κύριο Γιάννη Καπάκη. Δυο φορές φετος έδειξε ο Κύριος Γενικός Γραμματέας πως αντιδρά άμεσα και αγαπάει το νησί του. Και δυο φορές ο Κύριος Δήμαρχος το ειδε μάλλον ανταγωνιστικά. Πως να ευχαριστήσει τον πολιτικό του αντίπαλο άλλωστε. Θελει κότσια αυτό αλλα στα πλαίσια της κατάστασης που βιώνουμε πρέπει και ο ίδιος να καταλάβει πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο ποιος έκανε τα πιο σπουδαία για τον τοπο του. Ενα ευχαριστώ δεν βλάπτει. Δεν ειναι Πολιτική ήττα το ευχαριστώ αλλα πνευματική ανωτερότητα. Τώρα για το πως τα γνωρίζει ο Καθε κύριος Μπασαντής. Μα εκεί ειναι και παλι το θεμα; Δημοσιογράφος είναι και αυτη ειναι η δουλειά του. Να γνωρίζει και αν δεν γνωρίζει να μαθαίνει. Και παρακολουθώντας το εν ανδρω απο την αρχή του δεν ειδα ποτε να ασχολείται με τα οπίσθια της οποιασδήποτε τηλεπερσονας η τις διακοπές των Μαϊντανων στα αλλα κυκλαδονησια. Τα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, του Κυρίου Γ.Γ , του Επάρχου, της Διοίκησης της πυροσβεστικής τα εχει ο κόσμος. Ανθρώπων και υπηρεσιών προσιτών στον κόσμο. Όπως φυσικά ειναι και αρκετά ατομα της Δημοτικής Αρχής. Συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου. Αλλα ας μην τσακωνόμαστε για το ποιος ειδοποίησε ποιον ειδοποίησε, ποτε ειδοποίησε. Το αποτέλεσμα μετράει. Η φωτιά έσβησε διότι έγκαιρα ενημερώθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιατί έγκαιρα έφυγαν τα Καναντέρ και το ελικόπτερο, γιατι έγκαιρα ενεργοποιήθηκε το τμήμα της πυροσβεστικής, ο ΣΕΔΑ και ο Κόσμος και Γιατι θα σταματούσε οπως και να εχει στην Θάλασσα. Το θέμα λοιπόν είναι να ελεγχθεί η φύση της πυρκαγιάς αυτής, αν προήλθε απο αμέλεια, απο δόλο και απο που προήλθε. Το γνωστό.. Απο Καλώδιο της ΔΕΗ δεν νομίζω πως ειναι και αυτή την φορά η δικαιολογία. Θα πρεπει επιτέλους να βρεθεί τρόπος να συνετιστουν αυτοί που θέλουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προς δικο τους κέρδος αλλα και ολων αυτων που δεν ακολουθούν τις εντολές και οδηγίες της πυροσβεστικης. Αυτά τα ολίγα. Καλη Δύναμη και Επαγρύπνηση απο Όλους. Με την Ευχή να μην υπάρξει αλλο τέτοιο τραγικό συμβάν στο νησί μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας μεριμνήσει να καθαρίσει ο Λάσκαρης πρώτα που ζεχνει απο σκουπίδια η Άνδρος καιας αφήσει τα επικοινωνιακα παιχνίδια ο κόσμος ξύπνησε! Να μας ενημερώσει που πάνε τα χρήματα που διαχειρίζεται?ποσά χρήματα υπάρχουν και που απορροφήθηκαν ώστε να φτάσουμε στα μεσά του χρονου και να "βάζει απο την τσέπη του για την επισκευή του αυτοκίνητου"?
ΥΓ να μας ενημέρωσουν Το βυτίο πού χρησιμοποιείται στη χώρα ? Μπορει ναΧρησημοποιείται και για γέμισμα πισινών? ερώτηση!!
ΥΓ ρωτάτε αφελή Ανδριώτη που έμαθε ο Κος ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ τόσες λεπτομέρειες! Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η εγκυρη δημοσιογραφία (έρευνα) καλύτερα είναι να ρωτάτε να ενημερωνομαστε απο το (ιδιωτικό )γραφειο τύπου του Δήμου που πάνε τα χρήματα των Ανδριωτων!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η λέξη αβελτηρια γράφεται με η λέμε και οχι με h.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
κ. Κωσταντίνα Μερκούρη "σας έψαχνα να σας στείλω ένα γραμμα"....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεχασατε να γραψετε στη διαφημιση:
"Διοργανώνουμε παιδικα παρτυ,γαμους, και δεξιωσεις"
Ειμαστε για πολλά γέλια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όντως η 6τονη Volvo υδροφορα της Υδρουσας(ξεκολληστε πια με τον τοπικισμο!!!!) που οδηγουσε ο Λάσκαρης βρίσκεται σταθμευμένη στην Χώρα. Όντως, πριν 3-4 μερες πληρωσε σε ιδιώτη 400€ απο την τσέπη του για να μπουν μπαταρίες στο οχημα και να ειναι σε ετοιμότητα. Όντως με δικές του ενεργειες παραχωρήσε στον ΣΕΔΑ πριν εναμιση χρονο ένα βυτιοφορο του Δήμου 10(δέκα)τονων όπου το επισκευασαν με χορηγια και είναι ΠΑΝΤΑ στον κάμπο του Γαυρίου. Όντως είναι &$@#÷ που τρέχει σε όλες τις φωτιές ακομα και τότε που δεν ηταν υπευθυνος. Αλλά τι να κάνουμε ... αυτος νομίζει οτι είναι πρόσκοπος ακόμα...
#αςπουμεκαικαμιακαληκουβενταεπιτελους

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν ξερω τι σας απασχολει ολους σας τελικα.......η καμηλα βλεπει την καμπουρα της μπροστινης της και γελαει......ξεχναει να δει και την δικια της. Εμενα με επιασαν τα κλαμματα με τοση μαυριλα απο την καμμένη γη, ευτυχως που δεν υπηρξε θυμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια διόρθωση κ Μπασαντη
Το βυτίο που οδηγούσε ο Λασκαρις είναι της Υδρουσας το οποίο κατοικοεδρεύει στην χώρα
Εάν βρισκόταν στη θεσιτου μπορεί πολλά να είχαν προλάβει
Όσο για τον δήμαρχο ότι και να πούμε το σάλιο μας χαλάμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Φυσικά και ο Έπαρχος θα ηταν παρόν αφού εκει ειναι η περιουσια του και φυσικά θα πηρε τον Καπακη τηλέφωνο αφού το πιο πιθανό ειναι να την είδε και απο τους πρώτους τη φωτιά . Μην κάνουμε τη τρίχα τριχιά .

Περισσότερα