Φελλός: Επύρωνε ο θείος Ιούλιος...

Αφορμή για αυτό το μικρό οδοιπορικό ήταν ένα μπάνιο στην μαγική παραλία τπυ Φελλού με τα αρμυρίκια. Η ζέστη μεγάλη όταν φυγαμε από το Γαύριο. Όπως θα έγραφε και ο Καβάφης: "Επυρωνε ο θείος Ιούλιος...". Για μια ακόμα φορά η πρώτη εικόνα φτάνοντας στην παραλία του Φελλού ήταν σχεδόν εξωτική. Μια απέραντη πυρωμένη αμμουδιά ... (φωτ. Εν Άνδρω).

  

Μια μεγαλη πυρωμένη αμμουδιά στεφανωμένη με πράσινα αρμυρίκια. Από κάτω τους κούρνιαζαν άνθρωποι και που και που και μερικά... αυτοκίνητα! Ο ήλιος στο καταμεσήμερο. Η θάλασσα προκλητική και... δροσερή. Πάντα ο Κάβο Ντόρος - ακόμα και με νοτιά - διατηρεί  την δρσιστική ανάσα του... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μερικές οικογένειες αψηφούσαν τον ήλιο κάτω από τις ομπρέλες τους. Μια προσεκτική ματιά και καταλάβαινες πως ήταν ευρωπαίοι που τους λείπει ο ήλιος. Μια ακόμα πιο προσεκτικότερη ματιά και έβλεπες πίσω από την καταπράσινη παραλία το σταχτογκρίζο από την τελευταία φωτιά. Η μητέρα-φύση δεν έχει προλάβει να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι ανθρώποι. Όμως η παραλία και η θάλασσα με την ομορφιά τους τραβάνε πάλι την προσοχή... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια μακρινή φωτογραφία δείχνει καλύτερα τον παράδεισο του πρασίνου που διασώθηκε στο κάμπο του Φελλού. Πέρα μακριά στο ορίζοντα το σταχτογκρίζο του βουνού. Κάτι σαν κακή μνήμη. Όμως το πράσινο κυριαρχεί στα πεδινά και σε αποζημιώνει... (φωτ. Εν Άνδρω).  

Στην μεση του μικρού κάμπου η ταβέρνα "το στέκι του Αντρέα". Πιο πράσινη από το πράσινο και πιο σκιερή από ποτέ με τις φουντωτές μουριές της. Μερικές μεγάλες παρέες ξαποσταίνουν στο καταμεσήμερο. Όλοι Γάλλοι!!! Μια γαλλική εξόρμηση στην Βόρεια Άνδρο. Όλοι με ενοικιαζόμενα αυοκίνητα. Όλοι οικογενειακώς. Όλοι ευγενικοί, ήσυχοι και διακριτικοί. Ήρθαν όλοι μαζί. Εκεί που η καταπράσινη ταβέρνα ήταν σχεεδόν άδεια άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά το άλλο 10 αυτοκίνητα όλων των μεγεθών και ένα βανάκι!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι "γαλλική αποστολή" στην Άνδρο άπλωσε ολόγθρα στα τραέζια κάτω από τις σκιερές μουριές. Μετά τόσο ήλιο είχαν ανάγκη λιγη σκια! Ο Βαγγέλης που εικονίζεται όρθιος στη φωτογραφία πανταχού παρών. "Έτσι έρχονται εδώ" μου έλεγε μετά. "Κατά κύματα, πρέπει να είσαι έτοιμος"... (φωτ. Εν Άνδρω).. 

Όμως δεν ήταν όλοι Γάλλοι. Μια οικογένεια ήταν Άγγλοι από το Λονδίνο. Και η έκπληξη  μας μεγάλη γιατί ήταν από το Earlsfield! Αλλά και η δική τους μεγαλύτερη όταν αρχίσαμε να τους μιλάμε για την γειτονιά τους στο Νότιο Λονδίνο με λεπτομέρειες. Βρεθήκαμε κάποτε φοιτητές για ενάμιση χρόνο. Μιλήσαμε σαν παλιοί γειτονες. Για το λεωφορείο (το ίδιο είναι), το σταθμό του τρένου (ίδιος κι αυτός), την ιρλανδική πάμπ στο τέλος του δρόμου (εκεί είναι πάντα).... Στην Αγγλία δεν αλλάζει τίποτα!!! Οι φίλοι μας έχουν σπίτι στην Άνδρο! Ο πατέρας τους πολέμησε στην Κρήτη κι αγάπησε την Ελλάδα. Καποια στιγμή ένας από την παρέα βρέθηκε στον Φελλό. Λάτρεψε το μέρος. Πήρε γη κι έχτισε σπίτι. Και μετά έφερε και τους άλλους. Τώρα γιοί και κόρες είναι καλοκαιρινοί κάτοικοι Φελλού-Άνδρου!!! Τι παράξενοι είναι η ζωη: δεν τους συνάντησα ποτέ σαν γείτονες στο Earlsfield και τους συνάντησα σαν νησιώτες στον Φελλό στο διπλανό τραπέζι!!!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Φεύγοντας ο γιός μου μου έδειξε έκπληκτος κάπου στον δρόμο μια υπαίθρια "χωματερή" τουλάχιστον 20 ημερών!!! Είχαμε συναντήσει και μια στο Γαύριο!!! Και υπάρχουν όπως έμαθα χωματερές και στο Ζόργκο, αλλά και αλλού στη Βόρεια Άνδρο. Ο λόγος; Η  πλήρης ανοργανωσιά του Δήμου Άνδρου. Η Υδρούσα είχε κάποτε 4 απορριμματοφόρα. Έμειναν τρία. Χάλασε το ένα και δεν το έφτιαξαν! Χάλασε και το άλλο! Και "ΘΑ" το φτιάξουν!!! Έφτασε κατακαλόκαιρο και τρέχει το ένα και δεν φτάνει. Μόνο το Μπατσί θέλει δύο την ημέρα αυτή την εποχή!!! Για να ελιναι καθαρό το Μπατσί γέμισαν χωματερές οι άλλοι!!! Εν τω μεταξύ το νησί έχει μόνο μια ανοιχτη παράνομη χωματερή στη Σταυροπέδα!!! Το αστείο είναι πως οι κάτοικοι του Άνω Αγίου Πέτρου διαμαρτύρονται εντόνως στη σκέψη πως ίσως περνάνε από την περιοχή τους 4-5 απορριμματοφόρα την ημέρα - όταν κάποτε γίνει ο ΧΥΤΥ της Πλούσκας!!! Μέχρι τότε όμως χρόνια τώρα, κάθε καλοκαίρι είχαν και έχουν τις υπαίθριες χωματερές!!!  Αλλά αυτές τις συνήθισαν και διαμαρτύρονται... λιγότερο!!! Ωραία πράγματα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Δ. Μπ.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι ακριβώς έτσι....το μόνο που χαλάει...η χωματερή.....όχι μόνο εκεί, αλλά και στο Γαυριο κ.λ.π.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για της παραλιες της Υδρουσας .
Όμως η εναπομείναντες δημοτική συμβουλή και ο δήμαρχο είναι απών από την Υδρουσας
Όσο για τον (πρόεδρος) του Γαυρίου καλά θα κάνει να εξαφανιστεί γιατί μόνο κακό κάνει στον τόπο με τον αυταρχισμό του και την ασχετοσύνη του

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι φάγατε στην ταβερνα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δύο μεγάλες μερίδες μουσακά με 6,70 ευρώ η μια (μια εγω και μια το παιδί μου). Λίγο κρασί από το Κόρθι - Εν Χώναις του κυρίου Μάστορη. Κέρασμα ένα καταΐφι στο παιδί.... Μας έκοψαν απόδειξη...
Δίπλα οι φίλοι μας από το το Earlsfield τρεις μερίδες κατσικι κοκκινιστό με πατάτες τα παιδιά, κόκορα κοκκινιστό και ντολμάδες οι μεγάλοι. Επίσης μια χωριατικη, κολοκύθια, σαγανάκι. τζατζίκι. Και ακόμα μισό κιλό κρασί οι μεγάλοι αναψυκτικά τα τρία παιδιά. Σύνολο 50 ευρώ... Και τους έκοψαν απόδειξη.
Ευχαριστημένος; Κάτι άλλο που θα θέλατε να μάθετες

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro