Έπεσε ο φοίνικάς-σύμβολο του δημαρχείου Άνδρου

Το πελώριο και όμορφο δέντρο σωριασμένο στον κήπο του δημαρχείου (την φωτογραφία έστειλε αναγνώστης χωρίς όνομα).

Έπεσε από τον άερα ο φοίνικας - νεοκλασικό σύμβολο μιας άλλης εποχής - που στεκόταν όρθιος επί δεκαετίες μπροστά στο διατηρητέο νεοκλασικό δημαρχείο στην Χώρα. Άντεξε δεκαετίες όρθιος και γερτός μπροστά στην οικία Βούλγαρη. Άντεξε μια δεκαετία από το 2002 μέχρι το 2012 όταν το κτήριο προοριζόταν για νέο δημαρχείο. Άντεξε μπροστά στο δημαρχείο της της ενιαίας διοικητικά Άνδρου από το 2012 μέχρι το 2018. Όμως σήμερα μια ριπή του ισχυρού ανέμου το σώριασε κάτω.

Ο φοίνικας, πανύψηλος και γερμένος επικίνδυνα, τα τελευταία χρόνια (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως, όπως γράφει ο ψαλμός στην εξόδιο ακολουθία: «μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται». Ή, «λίγο να γύρει η ζυγαριά, και όλα αυτά τα διαδέχεται ο θάνατος». Μια ροπή ή μια ριπή από τους θυελλώδεις ανέμους που φυσάνε σήμερα στην Άνδρο και ο γέρικος - και σκυφτός από τα χρόνια και τους αέρηδες - φοίνικας δεν άντεξε. 'Επεσε με μεγάλο θόρυβο. Τόσο μεγάλο που οι υπάλληλοι του δημαρχείου τρόμαξαν και βγήκαν έξω τρέχοντας. Και είδαν το μεγάλο δέντρο σωριασμένο στο έδαφος. Ευτυχώς που λόγω της κλίσης του έπεσε στο έδαφος χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

 

Άλλη μια φωτογραφία από τον υπέροχο φοίνικα μπροστά στις νεοκλασικές σκάλες του αρχοντικού Βούλγαρη που στεγάζει το δημαρχείο της Άνδρου από το 2012 (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν το τέλος μιας μακράς διαδρομής δεκαετιών. Με την πτώση του σύμβολισε και κάτι από το τέλος μιας άλλης  νεοκλασικής Άνδρου που έσβησε πολλές δεκαετίες πρίν. Δεν είχαμε την πρόνοια να τον στηρίξουμε τόσα χρόνια. Δεν ενδιαφερθήκαμε. Θεωρήσαμε πως θα άντεχε για πάντα. Κάπως έτσι μεταξύ των στοιχείων της φύσης που τον είχαν υποσκάψει από χρόνια και του αδιάφορου σήμερα ένα μικρό σύμβολο μιας άλλης σπουδαίας νεοκλασικής εποχής χάθηκε.  Είθε να είναι το τελευταίο...

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ περιμένει πάντα από την κ. Brina Labrinh Mixail που δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις γεωτρήσεις του Μπατσίου και πως ανησυχεί για τα παιδιά της που μπορεί να πίνουν μολυσμένο νερό να στείλει το ρεπορτάζ της. Όποιος δηλώνει ενδιαφερόμενος για κάτι να μην περιμένει να του κάνουν οι άλλοι την δουλειά που τον ενδιαφέρει αλλά να σηκώνεται από τον καναπέ του και να κάνει ο ίδιος το ρεπορτάζ που τον ενδιαφέρει. Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ μετά θα το αναρτήσει

This comment was minimized by the moderator on the site

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση περιμένουμε το φωτορεπορτάζ της κ. Brina Labrinh Mixail από τις γεωτρήσεις του Μπατσίου. Δεν την ξέρουμε αλλά αν κρίνουμε από το μηνυμα της μένει στην Άνδρο και έχει παιδια. Θεωρεί πως πίνουν μολυσμένο νερό. Αναμένουμε όταν πέσει ο καιρός να πάει να κάνει φωτορεπορτάζ για το Εν Άνδρω, μιας και το site μας ως εκ της εθελοντικής παρουσίας του δεν μπορεί να είναι παντού παρόν. Ας ρωτήσει γυρίζοντας και την υπηρεσία του Δήμου για την ποιότητα του νερού στο Μπατσί. Συμφωνούμε μαζί της πως κάτι θα πρεπει να κάνουν και οι κάτοικοι που έχουν ερωτήματα και ενίοτε απαιτήσεις ειδικών αποστολών από τους άλλους
Με τις ευχαριστίες μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

"Ντροπή" στον Δήμαρχο για τον φοίνικα.
Δεν ενήργησε στο να επικοινωνήσει με τον Αίολο και να μην φυσήξει στο δημαρχείο για να μην πέσει ο φοίνικας, ένα αναπόσπαστο διαχρονικό δένδρο που δένει με την μακραίωνη χλωρίδα της Άνδρου και της χώρας μας γενικότερα !!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Να δούμε τι άλλο βλακώδες σχόλιο θα γράψετε.......Ο καλύτερος θα πάρει τον φοίνικα δώρο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδώ έχει καταρρεύσει το κέντρο υγειας και οι γεωτρήσεις στο Μπατσί και για ένα φοίνικα κάνετε έτσι...

22/Ιαν/2018
ΠΡΟΣ:
Δήμο Άνδρου Κυκλάδων

Θέμα: Ενημέρωση για την κατάσταση των υδρευτικών γεωτρήσεων του Μπατσίου στην περιοχή Μονή Αγίας;
Λάβαμε ενημέρωση καθώς και φωτογραφικό υλικό από κατοίκους που δείχνει εικόνες εγκατάλειψης των γεωτρήσεων που υδρεύουν το Μπατσί, εξαφανισμένες οι αντλίες, οι σωλήνες πεταμένες στο δρόμο και τα καπάκια σπασμένα. Οι γεωτρήσεις είναι αφύλακτες και το νερό, η στάθμη του οποίου είναι στα 50 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους (δείτε σχετικές εικόνες), είναι εκτεθειμένο σε κάθε μορφή μόλυνσης ή άλλου είδους φθορά.
Οι δύο πλησιέστερες προς τον υπό χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα γεωτρήσεις δίνουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης!
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν την καταστροφή;
Γεωτρήσεις που έγιναν με κονδύλια της ΕΕ δεν τις υπολογίζει κανείς;
Το καλοκαίρι θα έχει το Μπατσί νερό;
Μήπως αυτή η εγκατάλειψη των δύο συγκεκριμένων γεωτρήσεων δεν είναι τυχαία εν όψει της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ;
Οι σημερινές φωτογραφίες που μας προσκόμισαν οι πολίτες μιλούν από μόνες τους...
Τις γεωτρήσεις του Μπατσίου καθώς και τον ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ της περιοχής οφείλουμε να τον προστατεύσουμε, συνεπώς ο Δήμος καλείται να πάρει άμεσα μέτρα και να ενημερώσει δημόσια τους πολίτες σχετικά με το θέμα.
Δεσμευόμαστε πως θα παρακολουθούμε το θέμα στενά διότι μας αφορά όλους.
Υπενθυμίζουμε στους υπεύθυνους (Αντιδήμαρχος Γεώργιος Ψωμάς) πως για οποιαδήποτε είδους δολιοφθορά, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη. Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και προστατεύεται από τους νόμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Άννα Βολίκα​ Ανδρέας Βόσσος ​Μαρία Μαμάη
https://www.facebook.com/anna.volika/posts/1667895663233310

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ομως ειναι κσλος οιωνος: ο φοινικας θα αναγεννηθει απο τις στάχτες του. Γιαυτο καποιος πρεπει να του βαλει φωτια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό είναι η Αρχή...πέφτουν τα πάντα πέφτουν και κυρίως οι μάσκες!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΙΔΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

δεν άντεξε να βλέπει τους ψεύτες

This comment was minimized by the moderator on the site

Κακός οιωνός. Θα πέσει κι η δημοτική αρχή.