ΑΝΔΡΟΣ 2018: ανάμεσα στον παραδοσιακό οβελία και στην οργιαστική φύση

Κι όμως είναι Κυκλάδες! Είναι μια από εκείνες τις μαγικές γωνιές της Άνδρου. Είναι μια από τις πολλές ρεματιέας του νησιού που ξεκινούν από τον Ζόργκο και το Βιτάλι, κατεβαίνουν στη Βόρη και στο Ατένι, διασχίζουν τα Άχλα και τις Στενιές, προχωράνε στα Λάμυρα και στα Λειβάδια και φτάνουν μέχρι το Κόρθι. Ένας παράδεισος - συχνά ξεχασμένος και αναξιοποίητος - η Άνδρος. Οι επισκέπτες από Λαρισα και Λευκωσία που συναντήσαμε αυτές τις μέρες ήταν έκπληκτοι. "Τόσο πράσινο νησί" δεν το φανταζόμαστε. "Καμία σχέση με τις Κυκλάδες" κατέληγαν. Κι έφευγαν με την ευχή: "θα ξανάρθουμε". Σε αυτήν μια από τις υπέροχες γωνιές αυτού του "παραδείσου" βρεθήκαμε ανήμερα το Πάσχα για τον παραδοσιακό οβελία.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Και τι παραδοσιακός οβελίας ήταν αυτός; Και τι παραδοσιακό κοκορέτσι ήταν αυτό; Μιλάμε για τρομερή "παράδοση" στο φαγοπότι... (φωτ. Εν Άνδρω).

Πλήρης "παράδοση"... αλλά στο φαγοπότι. Πάνε οι δίαιτες και οι "διατροφές"! Πάνε και οι παραδοσιακές επιφυλάξεις (μην τρως το ένα ή το άλλο κλπ). Μιλάμε για "παράδοση άνευ όρων" στο φαγητό από όλη την παρέα... Εντάξει Πάσχα ήταν το ρίξαμε και λίγο έξω. Από σήμερα "τα κεφάλια μέσα" που λένε. Έτσι λένε. Αλλά ποιος ακούει τι λένε. Ούτε οι γιατροί που τα λένε! Είδα γιατρούς να τρώνε με βουλιμία "ασθενούς και οδοιπόρου"!!! Τι να λέμε τώρα; Όλοι αμαρτωλοί είμαστε κάθε Πάσχα...(φωτ. Εν Άνδρω).

Κι όμως η μέρα ξεκίνησε οικολογικά και υγιεινά. Με βόλτα στην ρεματιά. Με ένα κουμ-κουάτ για το καλό της μέρας από το κατάφορτο δεντράκι (φωτ. Εν Άνδρω).

Με τα νερά να τρέχουν στο ποταμάκι. Και με την οργιαστική παραδείσια βλάστηση γύρω μας. Μερικές εικόνες της Άνδρου μαγικές κι ονειρεμενες που όποιοι δεν τις έχουν δει και δεν τις έχουν περπατήσει πρέπει να το κάνουν σε πρώτη ευκαιρία. Και η Άνδρος έχει τουλάχιστον 10-15 τέτοιες φοβερές ρεματιές σε όλο το μήκος της (φωτ. Εν Άνδρω).

 Υπέροχη τεχνητή λιμνούλα στη ρεματιά των Στενιών. Η μελέτη του καθηγητή Βαγγέλη Πισσία προβλέπει τρεις πολύ μεγαλύτεερες σε τρία μέρη της Άνδρου (Γαύριο, Εβρουσιές, Πίσω Μεριά). Δείτε το βίντεο και φανταστείτε την Άνδρο με τόσο ωραίες λιμνοδεξαμενές. Τι εντύπωση θα προκαλούσε στους επισκέπτες και τι πολλαπλό κέρδος θα ήταν για τους ντόπιους... (βίντεο Εν Άνδρω).

Εικόνες σαν ψεύτικες. Που όμως είναι αληθινές. Εικόνες ονειρικές. Το μικρό ποταμάκι να καταλήγει σε μια λιμνούλα με πάπιες!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Τεχνητή λιμνούλα. Σαν αυτές τις τρεις - πολύ μεγαλύτερες φυσικά - που έχει σχεδιάσει από χρόνια για την Άνδρο ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας και που η Περιφέρεια ανέλαβε να προχωρήσει. Εδώ, στην ταχνητη αυτή λιμνούλα, το νερό μαζεύεται και σχηματίζει ένα υπέροχο χώρο. Η υπερχείληση της ποτίζει τα παρακάτω παρακείμενα χωράφια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και όσο νερό περισσεύει (και περισσεύει αρκετό) συνεχίζει τον δρόμο για την κοντινή παραλία και την θάλασσα. Ας ελπίσουμε στα επόμενα χρόνια να γίνουν οι τρεις μεγάλες λιμνοδεξαμενές νερού στα βουνά της Άνδρου και να δούμε κι άλλες τέτοιες μαγικές γωνιές στο νησί μας... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

πώς φτάνουμε σε αυτή την υπέροχη λιμνούλα;